10 Οκτωβρίου 2013

Την προσπάθεια διάλυσης των Επιθεωρήσεων Εργασίας καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει ακόμα περισσότερο τις Επιθεωρήσεις Εργασίας καταγγέλλει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας.

Όπως σημειώνει, τις τελευταίες μέρες διάφορα κυβερνητικά παπαγαλάκια κυκλοφορούν τις φήμες ότι επίκειται ένα επικαιροποιημένο οργανόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, μέσω του οποίου θα ενοποιούνται σε περιφερειακό επίπεδο οι Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ωστόσο, το «νέο» οργανόγραμμα του υπουργείου, που έχει αποφασιστεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, έχει ήδη υποβαθμίσει το ΣΕΠΕ, μετατρέποντάς το στην ουσία σε μια από τις Γενικές Διευθύνσεις του υπουργείου, διατηρώντας ωστόσο την ξεχωριστή διάρθρωση των Περιφερειακών Διευθύνσεων της Επιθεώρησης.

«Ως Επιτροπή του ΠΑΜΕ είχαμε προειδοποιήσει ότι η κυβερνητική πολιτική οδηγεί καθημερινά στη συνεχή υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, στην παραπέρα ελαστικοποίηση στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Ο προσανατολισμός της κυβερνητικής πολιτικής προς την εξυπηρέτηση με κάθε τρόπο των επιχειρηματιών καθορίζει τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες της Επιθεώρησης, διαχέεται καθημερινά με διάφορους τρόπους, βάζει εμπόδια στη δουλειά των επιθεωρητών, κουρελιάζει τις επιστημονικές τους ικανότητες.

Η συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Επιθεώρησης Εργασίας έφερνε και φέρνει αρνητικά αποτελέσματα, τόσο για τους ίδιους τους επιθεωρητές, όσο και (πολύ περισσότερο) για τον αδύνατο κρίκο στους χώρους δουλειάς: Τους εργατοϋπάλληλους που στενάζουν καθημερινά κάτω από την εργοδοτική αυθαιρεσία»,
σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ τονίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από ψευτο-επιχειρήματα ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπίζονται "με συνδυασμένο και ολοκληρωμένο τρόπο" οι διάφορες πλευρές των εργασιακών σχέσεων, ανεξάρτητα από το αν αφορούν τα ζητήματα της Υγιεινής και Ασφάλειας, των αμοιβών κλπ. Χωρίς να έχουν λυθεί τα σημερινά οξυμένα προβλήματα της Επιθεώρησης (απουσία επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, έλλειψη στοιχειωδών μέσων για την πραγματοποίηση του ελεγκτικού έργου κλπ.), που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική, μια δήθεν τεχνοκρατική αντιμετώπιση, στην κατεύθυνση που φημολογείται, αποτελεί επί της ουσίας μια πρόφαση για να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες, πρώτα και κύρια να διευκολυνθεί η εργοδοτική ασυδοσία».
Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν άμεσα την υπόθεση στα χέρια τους, να μην εμπιστευθούν την αντίδραση στα κυβερνητικά σχέδια σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις «επιδέξιων» συνδικαλιστών. Να απαιτήσουν την άμεση σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων και λήψη αποφάσεων για αγωνιστική απάντηση αν τα κυβερνητικά σχέδια προχωρήσουν. Να ενημερώσουν άμεσα συνδικάτα και ομοσπονδίες που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της αντεργατικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει και από αυτά καταδίκη των κυβερνητικών σχεδίων.
Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.