29 Οκτωβρίου 2013

Κοινό μέτωπο για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας


ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

Απεργία στο Εμπόριο την Κυριακή 3 Νοέμβρη και συγκεντρώσεις από τις ταξικές δυνάμεις

Για την προάσπιση της κυριακάτικης αργίας απεργούν οι εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή 3 Νοέμβρη, πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου, με τον οποίο γενικεύεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Στην Αθήνα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία οργανώνουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως). Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Κινητοποιήσεις θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη, με κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων. Επίσης, στην Ξάνθη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων καλεί σε συγκέντρωση στο εμπορικό κέντρο «FLAMINGO», μαζί με την τοπική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ και τη Λαϊκή Επιτροπή.

Τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δίνουν τη μάχη ώστε η απεργία στις 3 Νοέμβρη να βοηθήσει στην πάλη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, αλλά και για την επιτυχία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη. Σε ξεσηκωμό καλεί η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ, ενώ στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων βρίσκονται οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ.

Ο νόμος με τον οποίο επιχειρείται ουσιαστικά η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, έχει τίτλο «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών». Η εφαρμογή του είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των χτυπημάτων που επιχειρούν εδώ και χρόνια κυβέρνηση - ΕΕ και μεγαλοεργοδοσία στην Κυριακή Αργία. Σύμφωνα με το νόμο:

Ολα τα εμπορικά καταστήματα μέχρι 250 τ.μ., θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό, όλες τις Κυριακές του χρόνου (52). Δίνεται η δυνατότητα στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη -ή δήμαρχο για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά- με απόφασή του να καθορίζει τον ακριβή αριθμό των Κυριακών που θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. Αν δεν υπάρξει τέτοια απόφαση, τότε θα ισχύει ο κανόνας των 52 Κυριακών το χρόνο, για όσα καταστήματα θέλουν να λειτουργήσουν.
Εφτά Κυριακές το χρόνο θα είναι ανοιχτά και τα καταστήματα άνω των 250 τ.μ. Είναι προφανές ότι το όριο των 250 τ.μ., είναι το πρόσχημα της κυβέρνησης για να καταργήσει την κυριακάτικη αργία, αφού θα μπορεί σταδιακά να το μεταβάλλει και τελικά να το καταργήσει, προς όφελος των μεγάλων καταστημάτων. Αλλωστε, οι διακηρύξεις για «ξαναζωντάνεμα» του κέντρου και «πολυεπίπεδη εξυπηρέτηση» των τουριστών, δεν μπορεί να πραγματωθεί από τους μικρούς καταστηματάρχες, που θα αδυνατούν αντικειμενικά να εργάζονται 365 το χρόνο.
Προβλέπεται να καθιερωθούν τέσσερις περίοδοι εκπτώσεων το χρόνο, από δύο που είναι σήμερα. Την πρώτη Κυριακή κάθε μίας περιόδου, όπως είναι η Κυριακή 1η Νοέμβρη, θα μπορούν όλα τα καταστήματα, μικρά ή μεγάλα, να λειτουργούν κανονικά. Σε αυτές τις τέσσερις εργάσιμες Κυριακές θα προστεθούν οι δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και η Κυριακή των Βαΐων.
Ο νόμος δε διευκρινίζει τον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων που θα εργάζονται τις Κυριακές. Ωστόσο, και επειδή η κυριακάτικη αργία καταργείται -τουλάχιστον για 7 Κυριακές το χρόνο στα μεγάλα πολυκαταστήματα- η μέρα αυτή θεωρείται εργάσιμη. Από εκεί προκύπτει ότι οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να την πληρώνουν χωρίς την προσαύξηση, όπως δηλαδή, θα πληρώνονταν μια κανονική εργάσιμη ημέρα.

Πλήττει εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους

Τι σηματοδοτεί, όμως, η κατάργηση της Κυριακής αργίας;

Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο σημαίνει ότι:

-- Θα οδηγήσει σε δουλειά ήλιο με ήλιο, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς μιας μέρας άδεια για ανάπαυση. Το χτύπημα στην Κυριακή αργία στον κλάδο του εμπορίου θα προκαλέσει απανωτά χτυπήματα και σε άλλους κλάδους, με στόχο τη συνολική κατάργησή της.

-- Μπαίνουν επιπλέον εμπόδια στη μητρότητα. Καθώς οι γυναίκες αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στον κλάδο, θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η δυνατότητα να εργάζονται και να έχουν οικογένεια, να μεγαλώνουν παιδιά. Θα αναγκαστούν να στραφούν σε άλλες λύσεις, που θα κοστίσουν ακριβά στην κάθε εργατική οικογένεια.

-- Δε θα υπάρχει πλέον η σταθερή μέρα ανάπαυσης που εξασφαλίζει στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να ανακτήσει τις δυνάμεις του για να επιστρέψει στη δουλειά. Δε θα μένει καθόλου ελεύθερος για οικογενειακή ζωή και κοινωνική δράση.

-- Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανεξάρτητα το πόσες θα είναι (7 ή 52), σημαίνει 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία για τους εμποροϋπαλλήλους για 400 ευρώ μισθό, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου.

-- Οι νέες θέσεις εργασίας που υπόσχεται η κυβέρνηση, τις οποίες μάλιστα υπολογίζουν στις 30.000 (!) θα είναι συμβάσεις μιας μέρας όπως γίνεται σήμερα σε όλα τα πολυκαταστήματα και στα Σούπερ Μάρκετ. Θα είναι σταγόνα στον Ωκεανό των νέων ανέργων - σημερινών αυτοαπασχολούμενων, που θα προκύψουν από το κλείσιμο χιλιάδων μικρών καταστημάτων, που θα τα συντρίψει ο ανταγωνισμός.

Για τους αυτοαπασχολούμενους θα σηματοδοτήσει:
-- Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων - βιοτεχνών, δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα αυξημένα έξοδα λειτουργίας των καταστημάτων, με συνέπεια να επιταχύνεται η πορεία προς το λουκέτο,προς όφελος των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, που ήδη συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου.

-- Θα είναι δύσκολο για τους αυτοαπασχολούμενους να αντέξουν την 7ήμερη εργασία, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οι ίδιοι που δουλεύουν τα μαγαζιά τους.

Προς επίρρωση των παραπάνω, χαρακτηριστικά είναι ακόμα και τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις,σύμφωνα με τα οποία:

1. Η διεύρυνση του ωραρίου σε μια σειρά πόλεις της ΕΕ, έφερε συρρίκνωση των μικρών επιχειρήσεων, χωρίς όμως αύξηση της απασχόλησης στα μεγάλα καταστήματα.
2. Τα μικρά καταστήματα μειώνουν τις θέσεις εργασίας (καθώς το κόστος είναι μεγαλύτερο των κερδών, γεγονός που αναγκάζει τους μικρούς επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους να δουλεύουν πολύ περισσότερο), ενώ τα μεγαλύτερα καταστήματα, κυρίως τροφίμων, δημιουργούν νέες θέσεις μόνο μερικής απασχόλησης.
3. Εξαιτίας του μεγαλύτερου ανταγωνισμού και της μείωσης των κερδών, τα μικρά καταστήματα εξαφανίζονται από τον εμπορικό χάρτη.

Απαιτείται κοινή δράση

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω, δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, ούτε μόνο τους αυτοαπασχολούμενους. Το ακριβώς αντίθετο. Αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ. Διότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο στα εμπορικά καταστήματα. Για παράδειγμα: Είναι δυνατόν να δουλεύουν τα καταστήματα και οι τράπεζες ή συνολικότερα οι υπηρεσίες να μένουν κλειστές;

Το παραπέρα χτύπημα στο σταθερό χρόνο δουλειάς, όπως είναι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, θα το βρουν μπροστά τους όλοι οι εργαζόμενοι. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω της κατάργησης της Κυριακής - αργίας προωθούν την έμμεση μείωση του κατώτερου μισθού, που πλέον δε θα υπολογίζεται στην 5ήμερη εργασία των 40 ωρών την εβδομάδα, αλλά στις 6 μέρες και τις 48 ώρες την εβδομάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει περισσότερες μέρες και ώρες δουλειάς και πραγματική μείωση του κατώτερου μισθού κατά 24% περίπου.
Συνολικά, πρόκειται για ένα στοχευμένο χτύπημα συγκυβέρνησης - μεγάλου κεφαλαίου - τρόικας, που έχει διπλό στόχο:
Πρώτον, να πετάξει «εκτός» της αγοράς τους μικρούς επαγγελματίες και βιοτέχνες που δε θα μπορούν αντέξουν το βάρος του ανταγωνισμού.
Δεύτερον, να χτυπήσει ακόμη περισσότερο τα εργατικά δικαιώματα, μετατρέποντας τους εργαζόμενους, κυριολεκτικά, σε σκλάβους.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα ο συντονισμός της δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματοβιοτέχνες, να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο αντίστασης ενάντια στα μέτρα που τους πλήττουν και βγάζουν κερδισμένο τον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια. Σ' αυτή την κατεύθυνση παλεύουν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΕΒΕ στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων.

Στις 3 Νοέμβρη, πρέπει να δοθεί ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια για κατάργηση της Κυριακής αργίας. Να βρει συνέχεια και να δυναμώσει η κοινή δράση στην πανεργατική απεργία στις 6 Νοέμβρη, στις δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Κ. Τ.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.