12 Οκτωβρίου 2013

Βιβλιοπαρουσίαση στην Ηλιούπολη


Οι νέοι και οι νέες που γεννήθηκαν από τη δεκαετία του ’80 και μετά, μεγάλωσαν και ζουν σε μία περίοδο που έχει σφραγιστεί συνολικά από την ανατροπή του Σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση και τα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Είναι μία περίοδος στην οποία έχουν χαραχτεί βαθιά οι αρνητικές συνέπειες της αντεπανάστασης και της κρίσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Έχουν εκτοξευτεί τόνοι λάσπης και συκοφαντίας ενάντια στην προσφορά του Σοσιαλισμού στην ανθρωπότητα, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Η παρούσα έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ έχει σκοπό να συμβάλλει στο ιδεολογικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στην αστική τάξη και τον οπορτουνισμό γύρω από τα ζητήματα του σοσιαλισμού-κομμουνισμού, τις νομοτέλειές του, την ιστορική του προσφορά.

Η έκδοση Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό θα ολοκληρωθεί σε τρία μέρη.

Το πρώτο μέρος αναφέρεται σε θέματα της σοσιαλιστικής οικονομίας και αποτελείται από πέντε κεφάλαια:
1. Ο σκοπός της άμεσα κοινωνικής παραγωγής
2. Η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής
3. Ο Κεντρικός Σχεδιασμός
4. Σοσιαλισμός, αγορά και εμπορευματικές σχέσεις
5. Σοσιαλισμός σημαίνει απομόνωση;

Μεγάλο βάρος της αντικομμουνιστικής-αντισοσιαλιστικής προπαγάνδας πέφτει στο ζήτημα της δήθεν έλλειψης «ελευθερίας και δημοκρατίας» κατά την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Στο επίκεντρο της επίθεσης τίθεται η επαναστατική εργατική εξουσία, το κράτος της εργατικής τάξης, η δικτατορία του προλεταριάτου, ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι κεφαλαιοκράτες δεν ανέχονται, τρέμουν στην ιδέα η εργατική τάξη να συγκροτηθεί ως κυρίαρχη τάξη και οι ίδιοι να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Στο δεύτερο μέρος της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό» που κρατάτε στα χέρια σας, επιδιώκουμε όσο γίνεται σε μια μικρή έκδοση, να παρουσιάσουμε γενικές αρχές σε σχέση με τη δικτατορία του προλεταριάτου, να απαντήσουμε σε ψέματα και διαστρεβλώσεις της αλήθειας, να παραθέσουμε στοιχεία από την πραγματικότητα στις χώρες που οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός τον 20ό αιώνα. Το μέρος αυτό αποτελείται από τα εξής κεφάλαια:
1. Το ψευτοδίλημμα «δημοκρατία ή ολοκληρωτισμός».
2. Δικτατορία του προλεταριάτου: ανώτερου τύπου δημοκρατία.
3. Δικτατορία του Προλεταριάτου ή «Δικτατορία του Κόμματος»;
4. «Υπάρχει ελευθερία στο σοσιαλισμό»;
Με το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, ολοκληρώνεται η έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό». Στα δυο προηγούμενα μέρη της σειράς ασχοληθήκαμε με θέματα της σοσιαλιστικής οικονομίας και της σοσιαλιστικής εξουσίας αντίστοιχα.

Στο μέρος αυτό, απαντάμε σε ορισμένα ζητήματα παραχάραξης και διαστρέβλωσης της ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα, της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων σοσιαλιστικών χωρών. Η παραχάραξη της ιστορίας μπορεί να αφορά το παρελθόν, μα στοχεύει στο παρόν και το μέλλον, στις νεανικές συνειδήσεις. Η μελέτη της ιστορίας του κινήματος της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της, του Κομμουνιστικού Κόμματος, αποτελεί πηγή έμπνευσης και ατσαλώματος για τους νέους αγωνιστές, είναι πηγή διδαγμάτων και συμπερασμάτων για τους σημερινούς αγώνες, για τις νέες κοινωνικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις που θα έρθουν.

Τα ιστορικά θέματα που έχουμε επιλέξει και αναπτύσσουμε με χρονολογική σειρά, το καθένα σε μια ενότητα, είναι τα εξής:
1. Το Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ.
2. H ναζιστική θηριωδία στο δάσος του Κατίν.
3. Η Συμφωνία της Γιάλτας.
4. Η αλήθεια για το τείχος του Βερολίνου.
5. Τα αντεπαναστατικά γεγονότα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Οι περιλήψεις των βιβλίων είναι από την "Σύγχρονη Εποχή"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.