31 Οκτωβρίου 2013

Για τις αλλαγές στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»


Οι αλλαγές, που γίνονται στον «Ριζοσπάστη» και θα αποτυπωθούν και με τη νέα μορφή του φύλλου στην κυριακάτικη έκδοση στις 3 του Νοέμβρη, έχουν ως στόχο τη βελτίωση, την αναβάθμιση της εφημερίδας, στη βάση των κατευθύνσεων του 19ου Συνεδρίου και της συγκεκριμενοποίησής τους από την Κεντρική Επιτροπή, τη Συντακτική Επιτροπή της εφημερίδας και την Κομματική Οργάνωση του «Ριζοσπάστη». Στην υλοποίησή τους παίρνονται υπόψη οι σοβαρές οικονομικές δυσκολίες της περιόδου.

Για παράδειγμα, η μείωση των σελίδων δε σημαίνει μείωση ή υποβάθμιση της ποιότητας της εφημερίδας. Αντίθετα, και με λιγότερες σελίδες, και με λιγότερο προσωπικό, και με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές, ώστε ο «Ριζοσπάστης» να μπορέσει να αντεπεξέλθει στο καθήκον του ως όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, ως καθημερινός σύντροφος, καθοδηγητής, διαφωτιστής των μελών και φίλων του Κόμματος, ευρύτερα των εργαζομένων στην πάλη τους.

Aπό αυτήν την άποψη, oι αλλαγές στoν «Ριζοσπάστη», η κατάργηση στηλών, οι αλλαγές καταμερισμού στο δυναμικό του, ποιος γράφει άρθρα, ποιος σχόλια, ποιος ρεπορτάζ, σε ποιο τμήμα είναι, λύνονται στο πλαίσιο της εφημερίδας, με ευθύνη της Διεύθυνσης και της Συντακτικής Επιτροπής όπως, άλλωστε, συμβαίνει και με κάθε εφημερίδα, και δε γίνονται με άλλου τύπου κριτήρια, όπως διαδίδεται από διάφορους, όψιμους ενδιαφερόμενους και δήθεν «φίλους» της εφημερίδας του ΚΚΕ, συνδυάζοντας μισές «αλήθειες» με συκοφαντίες, ανυπόστατα στοιχεία και ερμηνείες προθέσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι το 19ο Συνέδριο του Κόμματος κατέληξε σε νέο Πρόγραμμα, νέο Καταστατικό και σε Πολιτική Απόφαση με τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κομματικών μελών. Ομόφωνα εγκρίθηκαν τα ντοκουμέντα, το Καταστατικό του Κόμματος στο ίδιο το 19ο Συνέδριο. Στο νέο Καταστατικό του Κόμματος, προσδιορίζονται μια σειρά από ζητήματα για τα μέλη του Κόμματος που απασχολούνται σε τομείς της ιδεολογικο-πολιτικής δραστηριότητάς του όπως ο «Ριζοσπάστης». Προβλέπεται καταστατικά ότι, όπως και τα άλλα στελέχη που δουλεύουν σε άλλους τομείς δράσης του Κόμματος, κεντρικά και τοπικά, σε Τμήματα και σε Οργανώσεις, έτσι και στα έντυπα του Κόμματος οι εργαζόμενοι αυτοί στηρίζονται οικονομικά με ποσό που κυμαίνεται και δεν υπερβαίνει το μέσο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Στον «Ριζοσπάστη», σε αντίθεση με τις αστικές εφημερίδες, δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι κομματικά μέλη πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, κάποιοι επαγγελματίες καριέρας και άλλοι όχι. Η καταστατική πρόβλεψη ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Ο «Ριζοσπάστης» έχει ακούραστους κομμουνιστές δημοσιογράφους, αφανείς, που δεν περιμένουν κανενός είδους καταξίωση με τα κριτήρια που αυτή γίνεται στον αστικό Τύπο. Η ενασχόληση στον «Ριζοσπάστη» δεν είναι επαγγελματική σχέση, αλλά κομματική δουλειά γι' αυτό δεν μπορεί να μοιράζεται με ενασχόληση σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως συμβαίνει σε άλλες εφημερίδες και Μέσα.

Αλλωστε, ο «Ριζοσπάστης» δεν αγοράζεται και δε διαβάζεται για το ποιοι γράφουν σε αυτόν, αλλά πρωταρχικά και πάνω απ' όλα γιατί είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, δεν είναι οποιαδήποτε εφημερίδα.

Το ποιοι κομμουνιστές, ποια μέλη του Κόμματος εργάζονται και ποιοι όχι στον «Ριζοσπάστη» είναι κάτι που λύνεται με συλλογική ευθύνη της εφημερίδας.


 Ριζοσπαστης

7 σχόλια:

  1. Για τους διαφορους αρχιδοσπαστες και δεν ειναι προσβλητικο,ελπιζω,γιατι αφορα μελος του σωματος οπως το στομα η τα χερια,η στηλη που μ αρεσει πιο πολυ,ειναι οι προσφορες προς τιμην αφανων αγωνιστων αντι μνημοσυνου.Απτη ιστορια σ ολο της το μεγαλειο. Πλεμπας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διορθωση.Οπου στηλη,σελιδες. Πλεμπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε μένα είναι ξεκάθαρα και τα "κόκκινα μεροκάματα", και η στρατευμένη δημοσιογραφία και είναι αστείο να τη βγαίνουν "εξ' αριστερών" στο ΚΚΕ για τους μισθούς που δίνει στο Ριζοσπάστη. Όμως έχω μια απορία: Αν ο Μπογιόπουλος είχε προσφερθεί να αρθρογραφεί αμισθί, γιατί το ΚΚΕ έκοψε τη στήλη του και τον απέλυσε; Αυτό χτυπάει πάρα πολύ άσχημα στους μη Κομμουνιστές, στους οποίους ο Μπογιόπουλος ήταν ιδιαίτερα συμπαθής (και σε μένα προσωπικά). Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για το Μπογιόπουλο; Για παράδειγμα, είχαν φιλοξενηθεί στο παρελθόν τοποθετήσεις του. Θα συνεχίσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι σταμάτησε η στήλη του Μπογιόπουλου, του Λεκάτη και άλλων δημοσιογράφων του Ριζοσπάστη έχει να κάνει με τις αλλάγες που αναφέρονται στο παραπάνω κείμενο και μόνο. Οι φήμες περί απόλυσης δεν θεωρώ οτί είναι βάσημες, ούτε ότι έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία.
      Άν θέλει κάποιος όποτε μπορεί να αρθογραφεί αμισθί στον Ριζοσπάστη, εφόσων αυτά που γράφει βοηθούν στην πλατύτερη διάδοση και καλύτερη κατανόηση των θέσεων και της πολιτικής του ΚΚΕ, δεν προκύπτει από πουθενά ότι το ΚΚΕ το αρνήται. Το εναντίον μάλιστα, αν διαβάζεις καθημερίνα Ριζοσπάστη θα δεις ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει, σχεδών σε βδομαδιάτικη βάση, εδώ και πολλά χρόνια. Όχι μόνο από κομματικά μέλη αλλά και από φίλους του ΚΚΕ. Άλλο όμως αυτό και άλλο η κομματική δουλειά που προσδιορίζεται από συγκεκρημένα ζητήματα όπως αυτά προβλέπονται από το καταστατικό που ομόφωνα ενέκρινε το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ. Έχει μεγάλη διαφορά.
      Αν ξαναδιαβάσεις προσεκτικά και με αγνή πρόθεση την ανακοίνωση της Συντακτικής Επιτροπής θα δείς ότι απαντάει σε όλες σου τις απορίες.

      Διαγραφή
  4. Σαν σήμερα πριν δύο χρόνια:

    http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=1/11/2011&id=13761&pageNo=16&direction=1

    Αυτή είναι η δύναμη της εργατικής τάξης, αυτή η εφημερίδα της, αυτό το κόμμα της.
    Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας, για τον ξεσηκωμό της τάξης μας, για τον σοσιαλισμό.

    όσο και να λυσσάνε τα τσουλάκια των αστών, όση σπέκουλα και λάσπη κι αν ρίξουν, τον δρόμο μας δεν τον χάνουμε!!!

    Λυσσάξτε τσαούσες!

    Ιάκωβος Δανιηλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πήρα χτες την εφημερίδα και δεν είδα το ένθετο Ιστορίας, ξέρω ότι τα οικονομικά είναι δύσκολα αλλά στενοχορίθικα. Θέλω να φωνάξω σε όλους αυτούς που μιλάνε συνεχώς για το Ριζοσπάστη και τον Μπογιόπουλο πως το ποιο σημαντικό πλήγμα για τους αναγνώστες ήταν αυτό το ένθετο!
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.