17 Οκτωβρίου 2013

Κινούμενη άμμος η ΕΕ

Παρά το κλίμα ευφορίας που θέλουν να δημιουργήσουν για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη, τα επιτελεία της αστικής τάξης δεν παύουν να υπενθυμίζουν ότι η Ευρωένωση βρίσκεται σε «κομβικό σημείο». Η κρίση επιβεβαίωσε και βάθυνε την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα μεγάλωσαν. Οπως μεγάλωσαν οι αντιθέσεις και ανάμεσα στα κράτη μέλη, τόσο που να προκαλούν ανησυχία ότι«εμπεδώνεται η επιστροφή στην εθνοκεντρική αντίληψη και το δόγμα ο καθείς για τον εαυτό του, αντί για κοινή ευρωπαϊκή στάση με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και των κοινωνιών μας», όπως γράφει η χτεσινή «Καθημερινή».

Η συζήτηση για την αναμόρφωση της Ευρωζώνης παραμένει ζωηρή, έστω κι αν συγκυριακά έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μια ή περισσότερες χώρες να αποχωρήσουν ή να εκδιωχθούν από το ευρώ. Αμεσα συνδεδεμένη με τα παραπάνω, είναι η διαπάλη για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης. Ολοι συμφωνούν με τις αντεργατικές - αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, που θέλουν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων παγκόσμια και στην ενιαία αγορά.
Εκεί που αρχίζουν οι διαφωνίες, είναι στο ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο από την καταστροφή κεφαλαίου που συνεπάγεται η κρίση. Ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την (έστω και αναιμική) ανάκαμψη. Πάνω εκεί εκφράζονται αντιθέσεις, ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τάξης σε κάθε χώρα.
Για παράδειγμα, η Γαλλία, δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που έχει συγκριτικά μεγαλύτερο έλλειμμα και σχοινοβατεί ανάμεσα σε συρρίκνωση του ΑΕΠ και την αναιμική ανάκαμψη, ασφυκτιά από την προσπάθεια να πιάσει τους δημοσιονομικούς δείκτες που συνομολόγησε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά σε συνθήκες κρίσης δυσκολεύουν την ανάκαμψη της οικονομίας της. Η κατάσταση αυτή, μεγαλώνει την απόσταση στον ανταγωνισμό με τη Γερμανία. Στρέφουν τη γαλλική αστική τάξη να αναθεωρήσει τις συμμαχίες της εντός και εκτός ΕΕ. Το ίδιο ισχύει με την Ελλάδα και από αυτό το πρίσμα πρέπει να ιδωθεί η κόντρα για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, η σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η φιλολογία που αναπτύσσεται τελευταία ενάντια στην τρόικα, που «πρέπει να φύγει από την Ελλάδα».
Ετσι πρέπει να ερμηνευθούν και οι αναφορές για το μέλλον της ΕΕ, που έκανε προχτές ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στις Βρυξέλλες. Είπε μεταξύ άλλων: «Δεν νοείται Ενωση χωρίς αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της. Και δεν υπάρχει αλληλεγγύη για όλους, χωρίς ευθύνη του καθενός ατομικά. Και αυτό είναι που βιώνει σήμερα η Ελλάδα. Αφ' ενός απίστευτες θυσίες εκ μέρους του λαού της και αφ' ετέρου την υπάρχουσα και την προσδοκώμενη αλληλεγγύη των κρατών μελών προς αυτή την κοινή μας οικογένεια (...) Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε το κοινό μας μέλλον. Διαφορετικά, θα καταντήσουμε οι "παρίες" του μέλλοντος». Η φράση - κλειδί είναι η «προσδοκώμενη αλληλεγγύη», που στη γλώσσα των αστών σημαίνει: τα αστικά κράτη της λυκοσυμμαχίας θα πρέπει να αλληλοστηρίζονται για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Αλλωστε οι πολιτικοί λόγοι υπήρξαν ανέκαθεν κριτήριο για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ παλιότερα (και στην ΕΕ σήμερα).


Αναδημοσίευση από το άρθρο «Η 'Αποψή μας», του Ριζοσπάστη, Πέμπτη 17 Οκτώβρη 2013.

1 σχόλιο:

  1. Δεν πρεπει καποια στιγμη να διωχτουνε για διαφορους λογους ''φεμινιστριες''απο τον συριζα;
    Καποτε ειχανε φτιαξει μια ομαδα οπου στο κεντρικο σαιτ της υπηρχαν και υπαρχουν διαφορες αποψεις και βαζω αποσπασματα μιας, που την εχουν ακομα ανεβασμενη ενω καμια τους δεν ειχε εκδηλωσει δυσαρεσκεια γι'αυτη την αποψη που θα αναφερω.Η συγκεκριμενη χρησιμοποιει και πρωτο πληθυντικο(εμεις) μιλωστας στο ονομα και των αλλων. Πολλες απο αυτες της ομαδας μπηκανε στο συριζα.
    Ιδου η αποψη:

    :Αν θέλουμε να ορίσουμε τη φυσιολογική σεξουαλική συμπεριφορά, θα πρέπει να δούμε αυτήν, που η φύση μας δείχνει. Τα ζώα λοιπόν –τα πιο έξυπνα και έμφρονα έμβια όντα, κι αυτό φαίνεται από την τόσο ευεργετική επίδρασή τους στο περιβάλλον, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, τα πιο ανόητα και άφρονα έμβια όντα, που καταστρέφουν ανθρώπους, ζώα, περιβάλλον– τα ζώα λοιπόν, είναι κατά βάση ομοφυλόφιλα (πουλιά, ψάρια και θηλαστικά, στη μεγάλη κατηγορία των οποίων ανήκουν και οι άνθρωποι) και ετεροφυλόφιλα όταν επιλέξουν να αναπαραχθούν
    .....
    Διεκδικώντας λοιπόν τη φυσιολογικότητά μας σε μια κοινωνία που το αφύσικο έχει γίνει νόμος, παλεύουμε για την καθιέρωση της ομοφυλοφιλίας σαν το φυσικό σεξουαλικό προσανατολισμό και την καθιέρωση της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικότητας για τους ανθρώπους που αποφασίσουν να γεννήσουν παιδιά.
    ..........................
    Έτσι λοιπόν, αποφασίσαμε, σαν φεμινίστριες λεσβίες, να ζούμε στον κόσμο ειρηνικά και φυσικά, με το να χαιρόμαστε τη ζωή με τις ερωτικές συντρόφισσές μας, αρνούμενες όμως τη δεύτερη σεξουαλική μας επιλογή, δηλαδή τη σεξουαλική μας σχέση με τους άνδρες, που εξ ίσου αρνιόμαστε για τους παρακάτω λόγους:

    1) Γιατί είναι συνειδητοποιημένοι εκφραστές και φορείς του φαλλοκρατισμού και μισογυνισμού και δεν μπορούμε να φαντασθούμε τον εαυτό μας να κοιμάται με τον εχθρό του.
    .........................
    με όλες τις συντρόφισσές μας σε αυτό τον αγώνα, διεκδικούμε:

    1) Να ξεκινήσει μια σεξουαλική διαπαιδαγώγηση (σε συνδυασμό με τη φεμινιστική διαπαιδαγώγηση) από τα σχολεία, δημοτικά, λύκεια και όλο εν γένει το εκπαιδευτικό σύστημα όπου η ομοφυλοφιλία να προτείνεται σαν η φυσική έκφραση της ανθρώπινης σεξουαλικότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.