21 Οκτωβρίου 2013

Το «success story» των… διαπραγματεύσεων

Του Νίκου Μπογιόπουλου

*Στο τέλος υπάρχει η απάντηση του Άδωνι σε όσα γράφει ο Μπογιόπουλος.


Ο κ. Σαμαράς έδωσε το περίγραμμα της πολιτικής του λέγοντας την περασμένη Παρασκευή από το Ρέντη: «Κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη και ανάπτυξη είναι το τρίπτυχο σε μια Πολιτεία που θέλει να πετύχει»…
Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την επέτειο των 95ων γενεθλίων του εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει». Μόνο που η αισιοδοξία του εδράζεται στην ευχή - προτροπή του ότι «θα σφίξουν οι Έλληνες άλλη μια φορά τα δόντια και θα τα καταφέρουμε»…
Όσο για τον κ.Στουρνάρα, δεν παραλείπει ακόμα και μέσα από τα χαρακώματα μιας ακόμα… διαπραγμάτευσης με την τρόικα, να μας κρατά ψηλά το ηθικό τονίζοντας ότι: «Το μνημόνιο είναι το μοναδικό σοβαρό κείμενο με στόχους»…

           Ο κ.Στουρνάρας διαπραγματεύεται…

Πάμε τώρα να δούμε πώς βιώνουν την πραγματική ζωή οι άνθρωποι. Οι κανονικοί άνθρωποι.  Εκείνοι, δηλαδή, που μαθαίνουν καθημερινά και με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι οι ταγοί τους «για να δικαιολογούν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και τη σημασία των λέξεων» (Θουκυδίδης, Τρίτο βιβλίο, Κεφ. 82).
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γραμματείας Καταναλωτή της ΓΣΕΕ τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που έχουν λάβει καταναλωτικά δάνεια και πριν από 2,5 χρόνια ήταν στο 10%, σήμερα έχουν εκτοξευτεί στο 65%. Το ποσοστό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια έχει εκτιναχτεί στο 75%. Ειδικά δε για τα νοικοκυριά που πήραν στεγαστικό δάνειο το 2008, το ποσοστό εκείνων που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν μετά από τρία χρόνια μνημονιακής πολιτικής στις δόσεις των δανείων αγγίζουν ακόμα και το 100%! Σύμφωνα με την έρευνα, το 50% των ανθρώπων που έχουν περιέλθει στην ομηρία της υπερχρέωσης εμφανίζουν κατάθλιψη...
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου Αθήνας, η πρωτεύουσα της χώρας διεκδικεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το χρυσό μετάλλιο στη φτώχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό. Σήμερα, περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πόλης επιβιώνουν μόνο χάρη στα συσσίτια του δήμου. Από τα στοιχεία για τους άστεγους της πόλης προκύπτει ότι το 54% είναι Έλληνες, εκ των οποίων το 73% είναι άνεργοι, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών και το 7,5% (προς δόξα της θεωρίας οι «μετανάστες μας παίρνουν τις δουλειές») είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης…
  • Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue που διενεργήθηκε για λογαριασμό του WWF, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων έχουν ως συνέπεια το 81% των Ελλήνων να μην έχει χρήματα για θέρμανση, το 71% να έχει περιορίσει τις αγορές τροφίμων, το 90% να έχει περικόψει στο ελάχιστο τις αγορές ρούχων και παπουτσιών και το 12% να έχει προστρέξει σε διοργανώσεις ανταλλαγής αντικειμένων ή ρούχων χωρίς χρήματα.
  • Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών τα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών που εξανεμίστηκαν μόνο μέσα στο 2012 εξαιτίας της μνημονιακής οικονομικής πολιτικής, όπως προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ξεπερνούν τα 11,5 δισ. ευρώ.
Στη χώρα που ο κ. Σαμαράς μιλά για «ανάπτυξη» η τελευταία καταμέτρηση των ανέργων τους έβγαλε τον αριθμό 1.403.698! Αλλά όταν ο κ. Σαμαράς ανέλαβε πρωθυπουργός στα τέλη Ιούνη του 2012 οι καταγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονταν στους 1.228.989 ανθρώπους. Τι κατάφεραν, επομένως, οι στυλοβάτες της «κοινωνικής συνοχής»; Στον ένα χρόνο της διακυβέρνησής τους, για κάθε μέρα που κάθονται στα πόστα τους, κάθε μέρα διακυβέρνησής τους, στην ουρά της ανεργίας προστίθενται κι άλλοι 479 άνθρωποι! Κάθε μέρα επί πρωθυπουργίας Σαμαρά, έχουμε 479 νέους ανέργους! Και κάτι ακόμα: Τον Ιούνη του 2010, όταν άρχισε η πολιτική της «σωτηρίας», όταν δηλαδή η πολιτική του μνημονίου - που είχε ψηφιστεί ένα μήνα νωρίτερα - ήρθε για να επιβάλει ό,τι αντεργατικό και αντιλαϊκό σχεδιασμό είχε προαποφασιστεί χρόνια πριν, οι άνεργοι είχαν καταμετρηθεί στους 616.569. Τρία χρόνια μετά, η «σωτηρία» έχει υπερδιπλασιάσει τους ανέργους και τους έχει αυξήσει κατά σχεδόν 800.000! Αυτά είναι τα επιτεύγματα των προπαγανδιστών του «πρωτογενούς πλεονάσματος». Ένα πρωτοφανές «πλεόνασμα» ανεργίας!
 Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ήδη (σσ: αλήθεια, αυτά είναι «βία»;)…
Και παρότι συμβαίνουν ήδη, στη χώρα που συμβαίνουν, μόνο με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, οι κυβερνώντες (σσ: οι «διαπραγματευτές» μας απέναντι στην τρόικα) προσθέτουν νέα βάρη ύψους τουλάχιστον 5,5 δις. ευρώ στις πλάτες του λαού για το 2014.
Ας βάλουμε λοιπόν δίπλα – δίπλα από τη μια τις κορώνες τους για «αλληλεγγύη» και από την άλλη την μαύρη αλήθεια των συνεπειών που προκαλεί η πολιτική τους. Και έτσι θα έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι κρύβεται πίσω από τις κάθε φορά «διαπραγματεύσεις» τους. Από τις παραινέσεις τους να «σφίξουμε κι άλλο τα δόντια». Από τις υποσχέσεις τους για «τελευταία μέτρα». Από το σλόγκαν τους περί... «κόκκινων γραμμών»!
Ας θυμηθούμε: Πήγαν με «κόκκινη διαπραγματευτική γραμμή» για τους μισθούς. Πήγαν με «κόκκινη διαπραγματευτική γραμμή» για τις συντάξεις. Πήγαν με «κόκκινη διαπραγματευτική γραμμή» για τις απολύσεις. Πήγαν με  «κόκκινη διαπραγματευτική γραμμή» για τα χαράτσια. Πήγαν με «κόκκινη διαπραγματευτική γραμμή» για τη φοροληστεία. ««Κόκκινες διαπραγματευτικές γραμμές» που υποτίθεται ότι δεν επρόκειτο να ξεπεραστούν!
Και φυσικά δεν υπάρχει «κόκκινη» για «κόκκινη γραμμή», από όλες αυτές που κάθε τρεις και λίγο φλομώνουν τον ελληνικό λαό ότι τις θέτουν δήθεν στα νιτερέσα τους με την τρόικα, που να μη μετατράπηκε σε ένα απέραντοκαραγκιοζιλίκι. Σε ανερυθρίαστη υποκρισία. Σε ουράνιο τόξο του χαμερπούςχαμαιλεοντισμού. Σε μαύρο φόντο μιας κατάμαυρης πολιτικής για να πετούνγαλάζια, πράσινα (και εσχάτως 58 κεντροαριστερά) άλογα.
Τώρα, βέβαια, βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερο σημείο. Και τούτο διότι ο πρωθυπουργός «τσαντίστηκε». Απόδειξη ότι πήρε τηλέφωνο τη Λαγκάρντ την οποία και «κατσάδιασε» απαιτώντας να «μαζέψει» τον Τόμσεν. Ελπίζουμε όταν θα συναντηθεί από κοντά με τη Λαγκάρντ, ο κ.Σαμαράς να μην βρεθεί στην ανάγκη να πει και σ’ εκείνην το «ουδείς αναμάρτητος» που είπε ενώπιον της Μέρκελ. Προς το παρόν, ας διασκεδάσουμε με τους «παπαγάλους» που διατυμπανίζουν ότι το τηλεφώνημά του συνιστά ένα θαυμάσιο μήνυμα εθνικής ανάτασης. Και πόσο ωραία ταιριάζει με την ερχόμενη επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου… 

Αυτή η φωτογραφία είναι από προηγούμενη… διαπραγμάτευση.


Από πλευράς μας νομίζουμε – και λόγω της επερχόμενης επετείου - για όσο θα παίζεται (σε χιλιοστή επανέκδοση) το έργο «η καλή κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την κακή τρόικα», ότι υπάρχει ένα πιο επίκαιρο μήνυμα. Είναι η υπόμνηση του Βάρναλη προς τον «δεμένο» λαό :
«Τις φορές, που ο δεμένος πετάχτηκε απάνου/ με τα δόντια να κόψει του ξένου τυράννου/ το λυτάρι, δεμένος βρισκότανε πάλι./ Τόνε δένανε τρίδιπλα οι ντόπιοι μεγάλοι (…)».    

Υστερόγραφο: 
«Κάτω από τα 65 κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύνταξη», απεφάνθη πρόσφατα ο – «θα έπρεπε να σας έχουμε απολύσει για να δείτε τι εστί βερίκοκο»- κύριος Α.Γεωργιάδης.
 Εμείς λέμε ότι «κανονικά» ο - «θα έπρεπε να σας έχουμε απολύσει για να δείτε τι εστί βερίκοκο» - υπουργός Υγείας κ.Γεωργιάδης θα έπρεπε να πάει να δουλέψει (όχι για πολύ, για καμιά βδομάδα) σε καμιά οικοδομή. Σε κανένα μεταλλουργείο. Σε καμιά ειδικότητα εναεριτών. Σε κανένα καμίνι χάλυβα. Σε κανένα ορυχείο. Σε κανένα συνεργείο αποκομιδής απορριμμάτων κλπ. Έτσι, για να μάθει τι θα πει δουλειά. Και αφού θα μάθαινε τι σημαίνει δουλειά, μετά θα τα λέγαμε και για το χρόνο συνταξιοδότησης.


....και η απάντηση του Άδωνι




1 σχόλιο:

  1. Νομίζω ο Μπογιόπουλος είναι πολύ μαλακός στην προταση του προς τον κύριο ¨Αδωνι. Εγώ θα του πρότεινα του μπουμπουκου υπουργου ένα ταξίδι επιμορφωτικου χαρακτηρα στην Λατινική Αμερική με διαμονη πεντε αστερων σε καμιά φαβέλα και εργασία σε καμιά στοά ορυχείου. Θα μαθαινε εκει όχι μονο τι εστί βερύκοκο δουλειας αλλα καί τι εστι Καπιταλισμος για τον εργάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.