15 Οκτωβρίου 2013

Ο ρεαλιστικός κ. Τσίπρας

Εξετάσεις στο κεφάλαιο έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Ν. Χατζηνικολάου και το κοινό της εκπομπής του.

Οι απαντήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διαλύουν κάθε αυταπάτη που μπορεί να είχαν τα λαϊκά στρώματα, ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιχειρούσε κάποια ρήξη με τα μονοπώλια και την πολιτική σε βάρος του λαού.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης υπέρ των μονοπωλίων, αλλά με ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, μια άλλη αρχιτεκτονική για την ΕΕ, που θα είναι πιο ...δίκαιη για τα λαϊκά στρώματα, καθώς θα επιχειρεί τον επιμερισμό του βάρους για την έξοδο από την κρίση και στο κεφάλαιο.


Πώς; Βασιζόμενος στην πειθώ και την «αγάπη για την πατρίδα» των καπιταλιστών! Λέει χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στους εφοπλιστές: «Όταν ζητάμε από τον μέσο Έλληνα να βάλει πλάτη για να βγούμε από την κρίση, από τους ευπατρίδες και αυτούς που στο παρελθόν έχουν συνδέσει το όνομά τους με μεγάλες δωρεές και ευεργεσίες στη χώρα μας θα υπάρχει, πιστεύω, ανταπόκριση και δε θα πάρουν τις σημαίες τους».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλ. Τσίπρα, ο μόνος λόγος για τον οποίο σήμερα η πλουτοκρατία δεν επιβαρύνεται με το κόστος της εξόδου από την καπιταλιστική κρίση, είναι ότι η κυβέρνηση δεν της το έχει ζητήσει! Τόσο απλά! Την ίδια στιγμή, οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι επιχειρηματίες απαιτούν διαρκώς νέες φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια, νέες επιδοτήσεις και παράλληλα ακόμα πιο φτηνούς εργαζόμενους. Γιατί; Μα γιατί την εξουσία σήμερα, στον καπιταλισμό, την έχουν στα χέρια τους τα μονοπώλια και η μόνη πολιτική που μπορεί να εφαρμοστεί είναι αυτή που ικανοποιεί τα δικά τους συμφέροντα και όχι των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Γι' αυτό και αποτελεί πλάνη ο ισχυρισμός του Αλ. Τσίπρα ότι όλα τα προβλήματα του λαού θα λυθούν όταν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και αυτομάτως θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο. Μόνο που, πρώτον, τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα δεν εφαρμόζονται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη χωρίς μνημόνια και μεγάλα χρέη και, δεύτερον, η απαλλαγή από το μνημόνιο -την οποία εξάλλου επικαλείται και η ΝΔ- δε σημαίνει ότι σταματούν τα αντιλαϊκά μέτρα και οι αναδιαρθρώσεις τις οποίες απαιτούν τα μονοπώλια προκειμένου να επανέλθουν σε φάση κερδοφορίας.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να καταργήσει τη δανειακή σύμβαση, αλλά θα την διαπραγματευτεί, δηλαδή θα διαπραγματευτεί τους όρους αποπληρωμής και τις απαιτήσεις (δηλαδή το μνημόνιο το οποίο πάει «πακέτο» με τη δανειακή σύμβαση, αντικαθιστώντας το με ένα άλλο μνημόνιο). Κατάμουτρη κοροϊδία του λαού.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστική η δικαιολογία που επιστρατεύει ο Αλ. Τσίπρας για να πείσει ότι τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ικανός για διαπραγμάτευση με τους δανειστές απ' ότι η σημερινή κυβέρνηση και τα κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Λέει, ο Αλ. Τσίπρας, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε διαπραγματεύονται επειδή τους «κρατούν στο χέρι» οι δανειστές, με σκάνδαλα και κακοδιαχείριση του παρελθόντος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει «καθαρά χέρια» δεν μπορούν να τον εκβιάσουν! Γι' αυτό, προφανώς, και ισχυρίστηκε ότι μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να συρρέουν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτοί δεν είναι ...μιζαδόροι και, συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα μετατραπεί σε νέο ΠΑΣΟΚ. Επιχειρηματολογία που δεν αγγίζει ούτε τη φλούδα της πολιτικής, πόσο μάλλον την ουσία της: Την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως του ενός πόλου στο νέο διπολισμό ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που στήνεται.

Σε άλλα σημεία λέει «καταθέσαμε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα σ' αυτήν την οικονομική τραγωδία. Ποιοι έχουν την ευθύνη για την πρόσδεση της χώρας στο μνημόνιο. Τι έγινε με το PSI και αν υπάρχουν ποινικές κατηγορίες (...). Είναι δέσμευσή μας ότι θα το επαναφέρουμε αν γίνουμε κυβέρνηση. Για εμάς αυτή είναι η εξεταστική των εξεταστικών. Γιατί δεν είναι ζήτημα ρεβανσισμού, εκδικητικότητας. Πρέπει σε βάθος να εξάγουμε την έρευνα για να έρθουν στο φως όλες οι πτυχές μιας τραγωδίας που βιώνει ο ελληνικός λαός». Λες και η «οικονομική τραγωδία» για το λαό είναι αποτέλεσμα κάποιων χειρισμών και όχι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης με μοναδικό υπεύθυνο τα υπερκέρδη του κεφαλαίου. Λες και το «μνημόνιο» δεν ήταν επιλογή-ευκαιρία της αστικής τάξης, για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης της στον εργαζόμενο λαό και ταυτόχρονα να προωθήσει αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις-μεταρρυθμίσεις, να σιγουρέψει την κερδοφορία από την «τραγωδία» που βίωνε ο λαός.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα έχουν πια την πείρα και πρέπει να αντιληφθούν ότι η εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτινάσσει ακόμα και τα φραστικά ίχνη ριζοσπαστισμού, μιλώντας πλέον ανοιχτά και καθαρά ως κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, με «ρεαλιστικό» (με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου) πρόγραμμα.

Φυσικά δεν είχαμε καμία διαφορετική απαίτηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Απλά για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε την αγωνία του να καμουφλάρει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και να βγάλει το κεφάλαιο λάδι. Έχει διαλέξει τους εξεταστές του και για άλλη μια φορά τους έστειλε μήνυμα.


902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.