21 Οκτωβρίου 2013

Kαι ενα ακόμη... «Success story» - AΕΛ FC ARENA.



Ηταν καλοκαίρι του 2007 όταν η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συγκατάθεση των ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. και τα «ήξεις αφήξεις» του ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραφε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με την ΠΑΕ ΑΕΛ (Λάρισα) για την οριστική παραχώρηση της έκτασης των 143,5 στρ. από τη ΓΓΑ για την κατασκευή του ιδιωτικού γηπέδου της ΠΑΕ στην πόλη της Λάρισας. Από τότε, αλλά και από πιο πριν ακόμη, από το 2006 όταν «έπεσε» η ιδέα στο τραπέζι από τον τότε ιδιοκτήτη και πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Πηλαδάκη, το ΚΚΕ έθετε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα. Ελεγε τότε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Δεν είμαστε αντίθετοι στην κατασκευή γηπέδου για την πόλη, αλλά πρέπει να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα για να καταλάβουν όλοι οι πολίτες καλύτερα τι γήπεδο θέλουμε εμείς και τι γήπεδο θέλουν όλοι όσοι βάλανε την υπογραφή τους στη συμφωνία. Σε ποιον θα ανήκει το γήπεδο και ποιοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του; Θα είναι ανοιχτό δωρεάν σε όλο το λαό της πόλης και τα ερασιτεχνικά σωματεία; Ποιες ανάγκες θα καλύπτει; Θα είναι μόνο ποδοσφαιρικό ή πρέπει να δημιουργηθεί και ταρτάν και άλλοι βοηθητικοί χώροι;»...

Εμείς είπαμε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή ότι θέλαμε γήπεδο από τη ΓΓΑ όχι αποκλειστικά ποδοσφαιρικό αλλά και για άλλες χρήσεις π.χ. στίβος, αίθουσες με βάρη κλπ, όταν οι άλλες παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο -των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τότε- έτρεχαν προς τέρψιν ψήφων (τοπικές εκλογές 2006) να βγάλουν λόγους υποστήριξης μπροστά στους οργανωμένους οπαδούς και τη διοίκηση της ΠΑΕ. Και συνέχιζε η ανακοίνωση: «Είμαστε αντίθετοι με την παραχώρηση της έκτασης στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να φτιάξει ιδιωτικό γήπεδο που θα εξυπηρετήσει δικά του επιχειρηματικά συμφέροντα. Το ιδιωτικό γήπεδο που συμφωνήθηκε να κατασκευαστεί και που μεγάλη μερίδα του λαού παρασυρόμενοι από τους συναισθηματικούς δεσμούς που έχουν μ' αυτήν την ομάδα, πανηγυρίζουν για τη συμφωνία αυτή, δε θα ανήκει στο λαό της Λάρισας ούτε καν στον ερασιτέχνη, θα ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΠΑΕ ΑΕΛ και τον ιδιοκτήτη της ή όποιος άλλος εμφανιστεί ως ιδιοκτήτης στην πορεία. Το δε κόστος που θα κλιθούν να πληρώσουν οι πολίτες θα είναι πολύ μεγάλο».



Και τι δεν ειπώθηκε και τι δε γράφτηκε γι' αυτό το γήπεδο... Οτι τάχα θα ανήκε και στον ερασιτέχνη. Οτι ταυτίζεται η ομάδα με το γήπεδο και αποχτά το δικό της «σπίτι». Οτι η πόλη γενικά «αποχτά» καινούργιο γήπεδο και πολλά άλλα. Τι αποδείχτηκε από την ίδια τη ζωή; Οτι όπως απερίφραστα παραδέχθηκε και τότε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΕ ΑΕΛ, κ. Τζούμαρης, το «Γήπεδο ΑΕ» θα είναι ανεξάρτητο από την ομάδα, από την πόλη, εν ολίγοις θα αποτελεί μια ξεχωριστή επιχείρηση!


Ολο εκείνο το διάστημα με ευθύνη και της τότε αλλά και σημερινής δημοτικής αρχής του κ. Τζανακούλη (ΝΔ) αλλά και των άλλων παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου των κ.κ. Σάπκα (ΠΑΣΟΚ) (τότε) - Καλογιάννη (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), επιχειρήθηκε αποπροσανατολισμός του λαού για τη χρήση του έργου. Καλλιεργήθηκαν αυταπάτες ότι το γήπεδο θα ανήκει στην πόλη, ότι θα «ανοίξουν οι δουλειές» για τους ντόπιους μικροεπιχειρηματίες, ότι θα βρει δουλειά ο κόσμος και φυσικά όλα αυτά με όπλο τους συναισθηματικούς δεσμούς του Λαρισινού λαού με την ομάδα της ΑΕΛ. Επίσης σ' αυτή την κατεύθυνση δόθηκαν άλλα 40 στρ. δημοτικής έκτασης για κυκλοφοριακές παρεμβάσεις κ.ά. στην περιοχή κατασκευής του έργου. Επίσης δίνονταν και υποσχέσεις για ένταξή του στα Μεσογειακά Εργα από τους τοπικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που θα του απέφερε 12 εκατ. ευρώ σαν επιδότηση, πράγμα που δεν έγινε, λόγω της μη ανάληψης των Μεσογειακών αγώνων από τη Λάρισα και το Βόλο το 2013.


Οι εξελίξεις στο θέμα του γηπέδου «ΑΕΛ FC ARENA», μετά από έξι χρόνια επιβεβαιώνουν τη θέση που εξαρχής πήρε το ΚΚΕ, ότι το γήπεδο δε θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες για άθληση αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ανέλαβαν την εκμετάλλευσή του για 50 χρόνια. Επομένως σωστά ζητούσαμε τότε γήπεδο κρατικό - γήπεδο λαϊκή περιουσία.


Η πραγματικότητα αποδεικνύει έξι χρόνια μετά ότι όχι μόνο δεν «άνοιξαν οι δουλειές», αλλά όσοι ενεπλάκησαν στο έργο είναι ακόμη απλήρωτοι, (κυρίως μικροεργολάβοι της περιοχής), οι περιβόητες θέσεις εργασίες έγιναν «μπαλάκι» στα επιχειρηματικά παιχνίδια και τους ανταγωνισμούς και ότι η «ιδιωτική πρωτοβουλία» κατασκευάζει έργα επικίνδυνα προς τέρψιν κερδών, καθώς εντοπίστηκαν μια σειρά από κατασκευαστικές παρατυπίες που ανάγκασαν τις αρμόδιες υπηρεσίες να αποφανθούν για επικινδυνότητα του έργου, έλλειψη πυρασφάλειας κτλ. Ενώ η ομάδα της ΑΕΛ «που τόσο πολύ της "άξιζε" ένα καινούργιο γήπεδο», όπως ομολόγησε και ο σημερινός ιδιοκτήτης, θα παίζει στο παλιό ΑΛΚΑΖΑΡ γιατί το κόστος που ζητάει (περίπου 400 χιλ. ευρώ) η «Γήπεδο ΑΕ», η ιδιοκτήτρια εταιρεία του «ΑΕΛ FC ARENA» είναι υπέρογκο για τον προϋπολογισμό της ομάδας. Πού πήγε άραγε ο «πόνος» ότι μια τόσο ιστορική ομάδα σαν την ΑΕΛ, ...είναι κρίμα να παίζει στο «γερασμένο Αλκαζάρ»;


Από την πρόσφατη ανακοίνωση της «Γήπεδο ΑΕ», του πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Πηλαδάκη, για την άρνηση δωρεάν παραχώρησης της χρήσης στην ΑΕΛ για τη σεζόν 2013-14 για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα:


1)Επιβεβαιώνουν ότι μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα μόνο προσχήματα αποτελούν η ιστορικότητα των ομάδων, τα δικαιώματά τους και των φιλάθλων τους. Οταν αυτά τα συμφέροντα θίγονται, τότε ξεσκεπάζεται το πραγματικό πρόσωπο και αποκαλύπτεται η αλήθεια.


2)Ο πρώην ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ αφού εκμεταλλεύτηκε τη δυναμική της ομάδας έκανε την επένδυσή του και αφού υπολόγισε όλες τις πιθανότητες κερδοφορίας, αποφάσισε να παρατήσει την ομάδα στη Γ' Εθνική για να σβηστούν τα χρέη του προς τρίτους, με τις γνωστές ρυθμίσεις που έχουν γίνει και στο παρελθόν. Την επένδυσή του δεν την αποχωρίζεται όμως. Μπορεί ο ίδιος ως φυσική παρουσία να αποχώρησε από την πόλη και τη χώρα, αλλά το γήπεδο θα του ανήκει για τα επόμενα 46 χρόνια.


3) Η ομάδα της πόλης που για «χάρη της», όπως λέγανε, έγινε η παραχώρηση της δημόσιας έκτασης των 175 στρ. συνολικά, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί ούτε να προπονηθεί στο γήπεδο «ΑΕΛ FC ARENA». Ενώ τα σωματεία αντισφαίρισης (τένις) της πόλης και το αθλητικό σχολείο όταν λειτουργούσε, έπρεπε να υπογράφουν συμβάσεις παραχώρησης έναντι αμοιβής με τη «Γήπεδο ΑΕ» για να μπορούν να κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων, που παραχωρήθηκαν για 15 χρόνια με συνεκμετάλλευση με τη δημοτική αρχή της ΝΔ (αποτελούσαν μέρος της συμπληρωματικής έκτασης των 40 στρ.).


Η πείρα από τέτοιου είδους επενδύσεις είναι πλέον καταγεγραμμένη στη μνήμη του λαού. Επομένως και στην πρόσφατη υπόθεση του γηπέδου της ΑΕΚ κανείς δεν δικαιούται να πει «δεν ήξερα, δεν γνώριζα»... Καλούμε τη νεολαία, τους εργαζόμενους, να βγάλουν συμπεράσματα απ' αυτή την πείρα. Να οργανώσουν την πάλη τους ώστε όλες οι αθλητικές υποδομές να γίνουν λαϊκή περιουσία. Να μη συνταχθούν με καμιά πλευρά ή μερίδα του κεφαλαίου στον πόλεμο συμφερόντων που διεξάγουν μεταξύ τους για τη λεία των κερδών. Εξάλλου σήμερα είναι που σύσσωμο το κεφάλαιο έχει κηρύξει τον πόλεμο στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, τσακίζοντας και τα τελευταία δικαιώματα και κατακτήσεις του.


Καμιά αυταπάτη για την «ιδιωτική πρωτοβουλία», που είναι και επιδοτούμενη από τον κρατικό «κορβανά» και ληστεύει τον πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος. Πάλη και συσπείρωση δυνάμεων με προοπτική τη λαϊκή εξουσία - οικονομία, αυτή είναι η μόνη συμφέρουσα λύση για το λαό. Εκεί όπου την ευθύνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση και των αθλητικών υποδομών θα έχει ο κεντρικός σχεδιασμός, μέσω ενός Ενιαίου Κρατικού φορέα.


Π. ΚΡΙΚΗΣ

Μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

1 σχόλιο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.