13 Απριλίου 2013

Μπροσούρα προς τιμήν του 19ου Συνεδρίου του ΚΚΕ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Μοναδικά ντοκουμέντα από το Αρχείο του ΚΚΕ περιέχει η μπροσούρα που τυπώθηκε προς τιμήν του 19ου Συνεδρίου και μοιράστηκε στους αντιπροσώπους και τους προσκεκλημένους.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της μπροσούρας
προς τιμήν του 19ου Συνεδρίου
Σε βαθύ κόκκινο φόντο ο τίτλος κι ακριβώς από κάτω το σφυροδρέπανο που «λούζεται» από το φως ενός αστεριού. Είναι το εξώφυλλο της αφιερωμένης στο 19ο Συνέδριο μπροσούρας με αρχειακό υλικό. Το «φαίνεσθαι» σε πλήρη συνάφεια με το «είναι», ο τίτλος με το περιεχόμενο των στιγμών από την ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ, όπως αυτές έχουν διασωθεί στο Αρχείο του. Τη ματιά του αναγνώστη υποδέχεται στην αμέσως επόμενη σελίδα αφίσα των πολιτικών εξόριστων στον Αϊ Στράτη.

Μαζί ένα σύντομο κείμενο που προλογίζει τα ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος στις επόμενες σελίδες. Πολλά δημοσιεύονται για πρώτη φορά, ενώ άλλα είναι ελάχιστα γνωστά. Αυτό άλλωστε υπήρξε και το κριτήριο για την επιλογή τους.


Γράφει η εισαγωγή:

«Το ΚΚΕ απ' την ίδρυσή του μέχρι σήμερα πέρασε από περιόδους νομιμότητας, ημιπαρανομίας, βαθιάς παρανομίας. Αντιμετώπισε πολύμορφους αντιπάλους, απ' την ωμή κρατική βία έως την οπορτουνιστική πίεση για προσαρμογή και συμβιβασμό με την αστική τάξη. Απ' τις ίδιες Συμπληγάδες πέρασαν τα χιλιάδες μέλη και στελέχη του, οι πρωτοπόροι εργάτες, οι νεολαίοι, οι φτωχοί βιοπαλαιστές, οι γυναίκες, καθώς και πρωτοπόροι διανοούμενοι, που ρίχτηκαν στην πάλη ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα».


Η παράθεση ντοκουμέντων περιλαμβάνει αρχικά φωτογραφία από συγκέντρωση εργατών στο Λαύριο, μετά τη δολοφονία απεργού εργάτη το 1929, πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» και πρωτοσέλιδα της εργοστασιακής εφημερίδας «Εργάτης Λιπασμάτων» (25/3/1930), οργάνου του κομμουνιστικού πυρήνα των λιπασμάτων και το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου του «Κόκκινου Μηχανουργού», της χειρόγραφης εφημερίδας των κομμουνιστών μηχανουργών του Βόλου, από τον Ιούλη του 1930.

Η δεύτερη ενότητα ντοκουμέντων είναι από τη δράση των νεολαίων κομμουνιστών στον αστικό στρατό. Παρατίθενται ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» από τη δράση των κομμουνιστών φαντάρων και σελίδες της εφημερίδας «Κόκκινος Ναύτης», οργάνου των κομμουνιστικών πυρήνων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στις ηρωίδες, μαχήτριες του ΔΣΕ. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από χειρόγραφα μαχητριών. «Η αποστολή εκτελέστηκε», αναφέρει μία μαχήτρια της 159ης Ταξιαρχίας του Γράμμου, «...παίρνουμε δύναμη απ' το κόμμα μας (...) εκτέλεση της αποστολής»! Στη μάχη στο Παπούλη αναφέρεται μια δεύτερη και μια τρίτη στην πορεία για τις επιχειρήσεις της Νάουσας. Την ενότητα κλείνει ανταπόκριση του ραδιοφωνικού σταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα» με τίτλο: «Αλύγιστες μπροστά στους δήμιους»!

Η επόμενη ενότητα αναφέρεται στις φυλακές, στις εξορίες και τα εκτελεστικά αποσπάσματα. Ανοίγει με υλικό για την Πρωτομαγιά του 1959 των πολιτικών εξόριστων του Αϊ Στράτη. Συνεχίζει με επιστολή της Ηλέκτρας Αποστόλου σε συγγενείς του συζύγου της, με την οποία απαντά στις πιέσεις για υποχώρηση. Συγκλονιστικό και το αποχαιρετιστήριο εκτελεσμένης αγωνίστριας, όπως και το τελευταίο σημείωμα του Μήτσου Ρεμπούτσικα πριν την εκτέλεσή του.

Η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει ντοκουμέντα απ' τη δράση του ΚΚΕ σε συνθήκες απαγορεύσεων και σκληρών διώξεων από το αστικό κράτος. Περιέχονται τα καμουφλαρισμένα με διαφημίσεις εξώφυλλο και οπισθόφυλλο, την περίοδο της δικτατορίας, παράνομης μπροσούρας του έργου του Λένιν «Η προλεταριακή επανάσταση και ο αποστάτης Κάουτσκι». Αλλά και στιγμιότυπα από το παράνομο φύλλο του «Ριζοσπάστη», τον Απρίλη του 1952, λίγες μέρες μετά την εκτέλεση των Μπελογιάννη, Καλούμενου, Αργυριάδη, Μπάτση.


902.gr

2 σχόλια:

  1. να της βάλουν μια τιμή να την αγοράσουμε και μεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΝΘΕΤΟ ΑΥΤΗ Η ΜΠΡΟΣΟΥΡΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ? ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΗ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΄΄Ρ΄΄ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
    ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ-ΠΑΤΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.