15 Απριλίου 2013

Για όσους αδυνατούν να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα...

Ωραία πράγματα
Διαβάζω στο in.gr το μήνυμα του Α. Σαμαρά σχετικά με την δόση του Μαρτίου. Ως συνήθως ο Πρωθυπουργός τα βρίσκει όλα μια χαρά και η αισιοδοξία έχει την τιμητική της εφόσον όλα έχουν αρχίσει να φτιάχνουν και η χώρα/χώρος μπήκε πια στον ίσιο δρόμο αφού όπως μας λέει θα την πάρουμε τη δόση. Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται όμως είναι ποίοι θα την καρπωθούν και ποιοί θα την πληρώσουν και αυτή τη δόση. Εδώ θα αποπειραθώ να απαντήσω στο συγκεκριμένο ερώτημα με σημείο εκκίνησης τις δηλώσεις του Σαμαρά.

Σε λίγο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από μνημόνια, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του μετά την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, που ανοίγει τον δρόμο για τη δόση. «Δεν λέω ότι τα δύσκολα πέρασαν, κάθε άλλο. Αλλά οι θυσίες πιάνουν τόπο και τα πράγματα αλλάζουν» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα σταθεροποιείται. Για τις απολύσεις στο Δημόσιο ανέφερε πως δεν είναι ανθρωποθυσία, αλλά αναβάθμιση και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.[...]

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αργά χθες το βράδυ έκλεισε συμφωνία για την δόση του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ) και ανοίγει ο δρόμος για την επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ, τον Μάιο.

Αναφέρθηκε στην επίτευξη συμφωνίας για περισσότερες δόσεις στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, στην μείωση κατά 15% του χαρατσιού για το 2013 και στον ενιαίο φόρο ακινήτων από το 2014 που θα είναι από τους μικρότερους στην Ευρώπη -όπως είπε."



Σε λίγο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται από μνημόνια;  Μωρέ μπράβο, αυτός ακύρωσε το μνημόνιο από τα μέσα. Πως και δεν το είχαμε λογαριάσει νωρίτερα; Αν και τώρα που το σκέφτομαι ο Αλέξης κάτι φαίνεται να είχε καταλάβει καθώς από καιρό δείχνει ότι σκοπεύει να ταράξει το μνημόνιο στην πιστή εφαρμογή του. Πάντως όσον αφορά το χαράτσι, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την μείωση 15% σαν κάτι θετικό, πώς είναι όμως αυτό θετικό όταν αρχικά μας είχαν παρουσιάσει το χαράτσι ως φόρο προσωρινό. Τώρα λοιπόν το χαράτσι μονιμοποιείται, και το 15% έρχεται για να χρυσώσει το χάπι, χωρίς να σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί τελικά έστω και αυτή η προαναγγελθείσα μείωση.


"Επίσης, ανήγγειλε διεύρυνση της φορολογικής βάσης στο επόμενο διάστημα, «ώστε να επιβαρύνονται όλοι πιο δίκαια», ενώ επισήμανε ότι τώρα μπήκε στο τραπέζι και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, κάτι που ώς τώρα αρνείτο η τρόικα."


Πείτε με χαζό, αλλά όσο και να σπάω το κεφάλι μου, όταν διαβάζω "διεύρυνση της φορολογικής βάσης" αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι θα πληρώνουν φόρους όλο και περισσότεροι. Δηλαδή ποιούς θα φορολογήσουν πέρα από τους άνεργους που ήδη φορολογούν, τα νήπια; Βέβαια διεύρυνση της φορολόγησης γίνεται και με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα το ότι θα αρχίσει να θεωρείται τεκμήριο το να πηγαίνει κάποιος στο γυμναστήριο.
Και εφόσον ξεκινήσαμε με τη φορολογία, ας δούμε ποιοι επιβαρύνθηκαν και ποιοί ευνοήθηκαν από αυτήν τα τελευταία χρόνια. 

"Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, μισθωτοί και οι συνταξιούχοικατέβαλαν ως άμεση φορολογία 6,5 δισ. ευρώ, 47,9% (2009), 6,9 δισ., 52,6% (2010),7,1 δισ. ευρώ, 55,5% (2011), ενώ οι επιχειρήσεις κατέβαλαν ως άμεση φορολογία4,7 δισ. ευρώ, 35,1% (2009), 4,1 δισ., 30,7% (2010), και 3,6 δισ. ευρώ, 28,7%(2011)."

Ακόμη αναφέρθηκε στα προγράμματα με χρήματα απευθείας από τα κοινοτικά ταμεία για την ανακούφιση μακροχρόνια ανέργων και νοικοκυριών με κανέναν εργαζόμενο, ενώ έκανε λόγο για πιλοτικό πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και για την περίθαλψη 100.000 μακροχρόνια ανασφάλιστων πολιτών.
 
100.000 ανασφάλιστοι θα αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χμ, ενδιαφέρον, τι θα γίνει όμως με τους υπόλοιπους 3.800.000 που ζουν κάτω από τοόριο της φτώχειας, τι θα γίνει με τους 800.000 νεόπτωχους που δημιούργησαν οιπολιτικές μεθοδεύσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, της Ε.Ε, και των άλλωνιμπεριαλιστικών πόλων από το 2009 και ύστερα; Από τους 1.200.000 άνεργους, ποιός θα πρώτο-περιθαλφθεί; Τι είδους ανακούφιση θα είναι αυτή, αν υποθέσουμε ότι το σχέδιο τους θα ξεφύγει από τον κόσμο των υποσχέσεων και θα υλοποιηθεί στον πραγματικό; Μήπως θα είναι σαν να δίνεις καραμέλες για τον λαιμό στον καρκινοπαθή;

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος του 2014, από τους οποίους οι 4.000 θα φύγουν φέτος, λέγοντας «αυτό δεν είναι ανθρωποθυσία, όπως λένε μερικοί, αλλά ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».


Δυστυχώς εδώ οφείλω να παραδεχθώ ότι πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα και σήμερα θέλουν να δουν αίμα να χύνεται στην αρένα της καταστρατήγησης των λαϊκών δικαιωμάτων. Και μιλάω για ανθρώπους από τα λαϊκά χαμηλά και μεσαία στρώματα οι οποίοι αναπαράγουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για "βαρύ" και πολυπληθή δημόσιο τομέα, για φουσκωμένους μισθούς κ.α. Το χειρότερο από όλα, είναι ότι ακόμα και οι ίδιοι δημόσιοι υπάλληλοι συχνά στρέφονται ο ένας ενάντια στον άλλο.
Ο κόσμος φαίνεται δεν έχει ακόμα καταλάβει ότι για το ότι έκλεισε το μαγαζάκι του, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό οι περικοπές σε μισθούς που έγιναν στο δημόσιο. Μισθοί που πριν την καπιταλιστική κρίση ήταν στο σύνολο τους αξιοπρεπείς, αλλά τώρα έχουν γίνει και αυτοί πενιχροί. Και με όρους αγοράς μιλώντας, ποιός θα βγει να πάει στην ταβέρνα άμα δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, και πως θα βρει δουλεία ο σερβιτόρος όταν η ταβέρνα δεν έχει πελάτες; Επίσης η μείωση των αποδοχών στο δημόσιο, η σφαγή των δικαιωμάτων εκεί, μεταδόθηκε όπως ήταν αναμενόμενο και στον ιδιωτικό τομέα, με την υψηλή ανεργία να αδυνατίζει ακόμα περισσότερο την διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων.
Οι προεκτάσεις βέβαια είναι πολύ περισσότερες αφού η προλεταριοποίηση στην κοινωνία αναμένεται ακόμα πιο αμείλικτη και σε ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Καλό θα ήταν λοιπόν οι υπόλοιποι να μην χαιρόμαστε με τις επερχόμενες απολύσεις στο δημόσιο διότι αυτό δυσχεράνει άμεσα και τη δική μας θέση. Και θα μου πεις "υπάρχει λύση για όλους αυτούς στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος;", όχι δεν υπάρχει, οι "παλιές καλές εποχές" έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, και η κρίση, που δεν δείχνει να έχει τελειωμό, θα προλεταριοποιεί όλο και περισσότερο κόσμο καθημερινά. Από εκεί προκύπτει λοιπόν η ανάγκη για τη Λαϊκή Συμμαχία για την οποία αγωνιζόμαστε εμείς οι ΚΚΕδες.

Όσο για την ανθρωποθυσία τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους 3.124 απόπειρες αυτοκτονίας από 1/1/2009 έως  28/08/2012 και με τον αριθμό αυτό να αφορά τα περιστατικά που δηλώθηκαν ως τέτοια και όχι όλα εκείνα που για ευνόητους λόγους δεν ξεφεύγουν από τον στενό οικογενειακό κύκλο. Παράλληλα υπολογίζεται ότι γίνονται 30.000 διακοπές ρεύματος κάθε μήνα χωρίς να υπάρχει κανένα κοινωνικό κριτήριο για άνεργους ή χαμηλόμισθους, σε μια Ελλάδα που το 2013 φοιτητές πεθαίνουν απο αναθυμιάσεις επειδή δεν έχουν να αγοράσουν πετρέλαιο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, «θα επανέλθει ρευστότητα στην αγορά και θα σταματήσει η ύφεση που ταλαιπωρεί τη χώρα για έξι χρόνια».


Με τί προσόντα και σε ποιού την αγορά, μήπως στην αγορά "λευκής σαρκός" που είναι έτοιμη να στηθεί κατά τα πρότυπα της Cosco;


«Φέτος είναι δύσκολη χρονιά, γιατί αντιμετωπίζονται όλες οι αστοχίες των προηγούμενων ετών και ολοκληρώνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες, όταν η κοινωνία πια η δικιά μας σήμερα έχει φτάσει στα όριά της. Αλλά επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα αρχίζει να βελτιώνεται». συνέχισε ο κ. Σαμαράς.


Στόχοι που επιτεύχθηκαν(ανακεφαλαίωση μόνο των όσων είπα παραπάνω, δεν θα επεκταθώ σε όλα τα υπόλοιπα)
- 1.200.000 άνεργοι
- 3.900.000 κάτω από το όριο της φτώχειας
- Άνοιγμα της ψαλίδας στην φορολόγηση με αυτή να επιβαρύνει όλο και περισσότερο τα φτωχά κοινωνικά στρώματα.
- 3.124 απόπειρες αυτοκτονίας.
- 30.000 διακοπές ρεύματος κάθε μήνα.
- Δρομολογημένες απολύσεις στο δημόσιο.
- Μονιμοποίηση του χαρατσιού.
κλπ


Και κατέληξε: «Ώς πρόσφατα η Ελλάδα ήταν το 'παράδειγμα προς αποφυγήν' για όλη την Ευρώπη. Τώρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η ανασφάλεια διαχέεται παντού. Αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη. Τώρα, πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το μέλλον με ανησυχία. Αλλά εμείς ξεπερνάμε ήδη τα προβλήματα που εκείνες έχουν μπροστά τους.

Δηλαδή μπορεί η καπιταλιστική κρίση να ταλανίζει τόσον καιρό τον λαό της Ελλάδας αλλά τώρα ταλανίζει και τους λαούς των άλλων χωρών οπότε οκ...


» Τώρα άλλες χώρες φοβούνται κούρεμα καταθέσεων. Αλλά εμείς έχουμε πλήρως διασφαλίσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών μας, την ασφάλεια όλων των καταθέσεων και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και την ρευστότητα για την οικονομία μας. Στόχος μας παραμένει: να βγούμε από την κρίση, να βγούμε από τα «μνημόνια», αλλά να παραμείνουμε στο Ευρώ, να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».

Ναι αφού πρώτα έχουμε κουρέψει μισθούς, συντάξεις, εργασιακά, σύστημα υγείας και εκπαιδευτικό σύστημα, προκειμένου να ενισχύσουμε τις εν λόγω τράπεζες και τους λοιπούς συγγενείς τους. Όσο για τον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, τον έχουμε νιώσει από πρώτο χέρι.

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.