19 Απριλίου 2013

Προσπαθούν να αρπάξουν ακόμα και τα ψιλά από τις εργατικές οικογένειες

Ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, όπου κυριαρχεί το σύνθημα να πάρουμε όσα μπορούμε για να σώσουμε τα έσοδα του φετινού Προϋπολογισμού.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης με τη νέα ρύθμιση είναι ότι σε αυτήν καλούνται να ενταχθούν, κατά βάση, αυτοί που δεν πλήρωσαν το χαράτσι το 2011 και το 2012, αλλά και τον εξοντωτικό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011 και φορολογήθηκαν το 2012). Ακόμα και στην περίπτωση που αυτοί ενταχθούν στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων, όσο θα εξυπηρετούν τα παλιά τους χρέη, στο ίδιο διάστημα θα δημιουργούνται και νέα, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώσουν το χαράτσι του 2013, του 2014 κ.ο.κ., αλλά και τον εξοντωτικό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων του 2013 (για εισοδήματα του 2012), του 2014 κ.ο.κ. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι των λαϊκών στρωμάτων καθίστανται εσαεί όμηροι της βάρβαρης φορολογικής πολιτικής.

Στη νέα ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν κάνει ήδη ρύθμιση, την οποία και εξυπηρετούν κανονικά. Σε αυτή μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.λπ.) που δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση, όπως και εκείνοι οι οποίοι είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και σταμάτησαν να την εξυπηρετούν, για οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2012. Για τις νέες οφειλές που θα δημιουργηθούν το 2013 και τα επόμενα χρόνια, θα ισχύει πάγια ρύθμιση εξόφλησης οφειλών σε 12 δόσεις. Επίσης, ως φυσικά πρόσωπα θα αντιμετωπίζονται και οι επιτηδευματίες με οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν προχωρήσει σε παύση εργασιών.

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι οφειλέτες θα εξετάζονται κατά περίπτωση.

Θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην εφορία και να είναι σε θέση να δικαιολογήσουν στον έφορο την οικονομική τους αδυναμία. Σχετικά με αυτό, κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η κρίση του εφόρου θα είναι ελαστική και ότι θα δίνονται με σχετική ευκολία 48 δόσεις για την εξόφληση του συνόλου των οφειλών.

Για οφειλές μικρότερες των 5.000 ευρώ μπορούν να δοθούν και περισσότερες των 48 δόσεων, γεγονός που σημαίνει ότι και η δόση μπορεί να είναι ιδιαίτερα χαμηλή, της τάξης των μερικών δεκάδων ευρώ.

Προβλέπεται, επίσης, μείωση των προσαυξήσεων για όλους τους οφειλέτες, οι οποίες θα ξεκινούν από 20% και μπορούν να φτάσουν το 50% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής. Για χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα πρέπει να υπάρχει υπογραφή λογιστή για την ειλικρίνεια των οικονομικών στοιχείων και για χρέη άνω των 300.000 ευρώ θα πρέπει οι οφειλέτες να προσκομίσουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Εξετάζεται, επίσης, η αύξηση του ορίου χρέους από τις 5.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, στις 10.000 ευρώ, για την άσκηση ποινικής δίωξης με τη διαδικασία του αυτόφωρου.


902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.