1 Ιουλίου 2011

Μαζική διαδήλωση εργαζομένων στην Μεγάλη Βρετανία

Από τον Ριζοσπάστη

Από τη διαδήλωση στο Λονδίνο
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, με μεγαλύτερη αυτή στην πρωτεύουσα Λονδίνο, που διοργανώθηκαν χθες, μέρα γενικής απεργίας για το δημόσιο τομέα στην Αγγλία και την Ουαλία. Απεργία ενάντια στις περικοπές και τα μέτρα λιτότητας, που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ντέιβιντ Κάμερον και θεωρούνται τα σκληρότερα και ευρύτερα από τη δεκαετία του '30, και ενάντια στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που θα έχει άμεσες συνέπειες για 5,5 εκατομμύρια εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, δηλαδή την αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης (με προτάσεις ακόμα και για τα 70 χρόνια), αλλά και των εισφορών, όπου ουσιαστικά προβλέπεται ο διπλασιασμός των εισφορών εκ μέρους των εργαζομένων, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου περικοπών και μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Κάμερον, με πρόσχημα τη χαλιναγώγηση του ελλείμματος από τα 149 δισεκατομμύρια λίρες (179 δισεκατομμύρια ευρώ) που είναι τώρα στα 20 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το 2015/6, δηλαδή από το 10,1% του ΑΕΠ στο 1,1%. Εκτός της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα βρίσκονται αντιμέτωποι και με την κατάργηση τουλάχιστον 330.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2014.


Παρότι θεωρείται η μεγαλύτερη απεργία στο δημόσιο τομέα και το πρώτο βήμα προς μια γενική απεργία που θα γίνει το φθινόπωρο που προσδοκούν να γίνει η μεγαλύτερη από το 1926, ωστόσο η διοργάνωσή της έγινε μόλις από τέσσερα συνδικάτα - National Union of Teachers, Association of Teachers and Lecturers, University and College Union, και Public and Commercial Services union - που εκπροσωπούν μόλις 750.000 εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη ομπρέλα των βρετανικών συνδικάτων, η Τrades Union Congress (TUC)μ έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη μαζικότερη συμμετοχή εργαζομένων και τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, Unison, Unite και GMB, που εκπροσωπούν συνδυαστικά πάνω από 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, αρνήθηκαν μέχρι τελευταία στιγμή να συμμετάσχουν.

Ο κύριος λόγος είναι η αποτροπή οποιουδήποτε είδους διεκδικητικού αγώνα και μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, καθώς εξαρχής παρά τις «πολεμικές ιαχές» των Βρετανών εργατοπατέρων, που είναι συνάμα και στελέχη του Εργατικού Κόμματος, έχει επιλεγεί ο δρόμος του συμβιβασμού. Η αποτροπή είναι κρίσιμη, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν δείξει από την αρχή διάθεση για μαχητική διεκδίκηση των κεκτημένων τους και συνάμα η κοινωνική αναταραχή είναι διάχυτη σε όλους τους εργασιακούς, αλλά και κοινωνικούς χώρους. Η κυβέρνηση Κάμερον έχει έρθει μέχρι στιγμής αντιμέτωπη, εξαιτίας των προγραμμάτων σαρωτικών περικοπών, με το κίνημα των φοιτητών, που ξεχύθηκαν στους δρόμους στα τέλη του περασμένου χρόνου για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων, αλλά και τη μεγάλη κινητοποίηση και πάλι των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, τον περασμένο Μάρτη, πρωτοφανή μάλιστα για τα δεδομένα της Βρετανίας.

6 σχόλια:

  1. Aπό προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι, οι Βρετανοί διδάσκονται από τα θρανία να αγαπούν τις κοινωνικές διακρίσεις, πράγμα που εξηγεί και την "απέχθειά" τους στις απεργίες.

    Όμως υπάρχει αρκετή φτώχεια και στην Αγγλία. Υπάρχει θυμός.
    Πέρσι, όταν κάναν μεγάλες πορείες εκεί οι φοιτητές, ενάντια στα μέτρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (αύξηση διδάκτρων στις 9000 £ κλπ) και τις ψεύτικες υποσχέσεις της νυν κυβέρνησης, κλασσικά κάποια βρετανικά ΜΜΕ προσπαθούσαν να δείχνουν επεισόδια και την “αποστροφή” του μέσου πολίτη. Τον προπηλακισμό αναπήρων φοιτητών από τους αστυνομικούς όμως όχι – παρά μόνο στην περίπτωση ενός που βγήκε στο youtube και έπειτα αναμεταδόθηκε από την TV!

    Σας θυμίζουν ελληνικά ΜΜΕ όλα αυτά?

    Ναι? Λίγο καιρό μετά παντρεύτηκε ο ... Ουίλιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπαιραλ, το ζητημα με τη βασιλεια στην αγγλια ειναι πολυ συνθετο..το στεμα αποτελει το μεσο το οποιο εννωνει 4 ετεροκλητους λαους (σκωτσεζοι, β.ιρλανδοι, ουαλοι και αγγλοι)

    παντως το οτι "διδασκονται" να σεβονται --θα ελεγα εγω--τις διακριτες κοινωνικες ταξεις ισχυει..και μαλιστα αυτο που προκυπτει μετα απο χρονια ενασχοληση του Manny με την λογοτεχνεια των βρετανικων νησων, ειναι οτι θεωρουσαν παλια αναρμοστο το να αλλαξουν ταξη..δλδ ακομα και οι ανηκοντες σε χαμηλη ταξη θεωρουσαν απρεπια να κοιταν ψηλα, δλδ να επιδιωκουν ενα γαμο με καποιον ευγενη ή πλουσιο (θερουνταν αυτα τα ατομα ως adventurers που μεταφραζεται πανω κατω ως τυχοδιωκτες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΑΝ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ (ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ)
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πες το και ετσι...αν και στην ινδια υπαρχουν και αλλες θρησκειες (μουσουλμανοι κτλ κτλ) ενω βασιλισσα της μεγ. βρετανιας ειναι μια : ]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΗ Η ΜΕΓΑΛΕΙΟΤΑΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΜΟΤΑΡΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Α! Η ΒΑΣΙΛΛΙΣΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ 3 ή 4 ΝΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑ-Ι-ΒΙΚΗ
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αγία Λουκία, Αυστραλία, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Γρενάδα, Καναδάς,Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Μπελίζε, Νέα Ζηλανδία, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Τζαμάικα, Ηνωμένο Βασίλειο ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΧΟΥΝ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΑ (Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αγία Λουκία, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Μπελίζε, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Τζαμάικα) ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΛΕΝΕ ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ.
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.