28 Απριλίου 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος

Ήπειρος


Η Ήπειρος αποτελεί ένα απο τα πιο σημαντικά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όσον αναφορά τον ρόλο που παίζει η παράδοση, όχι μόνο στην καθημερινότητα και την ζωή των κατοίκων της, αλλά και στις εκλογικές τους προτιμήσεις και την ιδεολογική τους κατεύθυνση. Πράγμα που όπως καταλαβαίνετε απο την μια αποτελεί αρνητική παράμετρο στις κοινωνικές διεργασίες και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, απο την άλλη όμως αποτελεί και την αιτία που παρέμειναν - σε δύσκολες εποχές -  αρκετές κόκκινες κουκκίδες, στον χάρτη της περιοχής.

Ο δικομματισμός, βρίσκεται στην Ήπειρο σταθερά τα τελευταία χρόνια, λίγο πάνω απο τον εθνικό μέσο όρο. Δεν υπάρχουν όμως εκλογικά κάστρα στην περιοχή (εκτός ίσως από τον νομό Άρτας, ο οποίος και αυτός όμως, βάφτηκε πράσινος στις τελευταίες εκλογές) και τα δυο κυρίαρχα αστικά κόμματα εναλλάσονται στην πρώτη θέση, με μια σχετική μακροχρόνια ισοδυναμία.



 Η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί παραδοσιακά στους νομούς Άρτας και Πρέβεζας (αν και στις τελευταίες εκλογές έπεσαν και αυτοί οι νομοί στα χέρια του ΠΑΣΟΚ), στα ορεινά (Ζαγοροχώρια, Μέτσοβο, Κόνιτσα) του νομού Ιωαννίνων, ενώ διατηρεί υψηλά ποσοστά και στα τουριστικά παράλια της Θεσπρωτίας (Σύβοτα κλπ). Το ΠΑΣΟΚ αντίθετα είναι ιδιαίτερα δυνατό στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, αλλά και στα αστικό κέντρο της Πρέβεζας.

Το υψηλότερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 16 χρόνια, επιτεύχθηκε στις εκλογές του 2009 στον νομό Θεσπρωτίας με 48,75%, αντίθετα το χαμηλότερο στις εκλογές του 2004 στον νομό Άρτας με 37,47%. Αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό της το 2004 στον νομό Άρτας με 50,24% ενώ το χαμηλότερο στον νομό Ιωαννίνων στις τελευταίες εκλογές του 2009 με 36,12%.

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)

 
 

Η παρουσία του ΚΚΕ

Ορεινή περιοχή, μικρά αστικά κέντρα, μικρή ιδιοκτησία, παράδοση και έντονο ιστορικό και πολιτικό παρελθόν, συνθέτουν έναν χάρτη με έντονες διαβαθμίσεις ανα περιοχή, ανα δήμο, ανα χωριό. Γενικά το ΚΚΕ διατηρεί στην Ήπειρο μέτρια ποσοστά, λίγο κάτω από τα εθνικά ποσοστά του, με τις αστικές περιοχές όμως να μην παίζουν τον πρωταρχικό ρόλο στην διαμόρφωσή τους, όπως συνηθίζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στις εκλογές του 2009, το ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστό 6,85% σε ολόκληρη την Ήπειρο, το οποίο διαμορφώθηκε από 18.113 ψήφους, σημειώνοντας ελαφριά πτώση σε σχέση με το 2007 (7,12%, 19.607 ψήφοι)


Όπως βλέπετε, η κομμουνιστική καρδιά της Ηπείρου, χτυπάει στην Ζίτσα και την ευρύτερη περιοχή από το Καλπάκι μέχρι τα Γιάννενα, ενώ το Κόμμα διατηρεί μεγάλα ποσοστά στα Μαστοροχώρια νότια του Γράμμου, στα χωριά της Τζουμέρκα και στην πεδιάδα της Πρέβεζας και του Αμβρακικού. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ζίτσα (22,48%), η οποία αναμένεται να κοκκινήσει σε αυτές τις εκλογές, τους Καλαρίτες (16,15%) και τα Μαστοροχώρια (15,91%), ενώ ποσοστά άνω του 12% καταγράφεται σε πολλές ακόμα περιοχές μεταξύ των οποίων η Κρανέα της Πρέβεζας (15,38%), ο δήμος Πασσάρωνα των Ιωαννίνων (14,02%), οι Μελισσουργοί της Άρτας (13,81%), το Δίστρατο Ιωαννίνων (13,81%) και άλλες.

Αντιθέτως, ολόλευκο τοπίο (όσον αναφορά τον παραπάνω χάρτη, διότι πολιτικά μιλάμε για ολόμαυρο τοπίο) συναντάμε στο Ανώγειο της Πρέβεζας (0,68%), το Κομμένο της Άρτας (1,14%) και την Αετομηλίτσα του Γράμμου (2,04%), απέναντι δηλαδή στα Μαστοροχώρια που αναφέραμε παραπάνω.

Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)

 
 

Προβλέψεις - εκτιμήσεις

Δύσκολη περιοχή. Πραγματικά δύσκολη, διότι είναι απροσδιόριστο σε μεγάλο βαθμό απο τα μακροχρόνια δεδομένα, το τι θα κάνει αυτός ο κόσμος που παραδοσιακά χρόνια τώρα ακολουθεί 2 κόμματα, τα οποία είναι δεδομένο πως θα χάσουν μεγάλο τμήμα της εκλογικής βάσης τους. Λίγο πιο συντηρητική η οδός που διάλεξα, και με δεδομένο πως θα πέσω έξω στην περιοχή αυτή, σας παραθέτω τις εκτιμήσεις μου. ;-)

 

Σχετικά  

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο -Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 9ο - Θράκη
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο

12 σχόλια:

  1. μπράβο και πάλι για τα αφιερώματα! τα Γιάννενα , η Καρδίτσα και η Β θεσ/νίκης πλησιάζουν το πανελλαδικό μας ποσοστό. στα Γιάννενα βλέπω ξανά εδρα, ενώ στην Αρτα ως τριδερική παίζει μία έδρα για όποιο κόμμα έρθει 3ο (εσυ δινεις ισοπαλία κκε-συριζα και συμφωνω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΙΘΑΝΟ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ?ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΠΙΣΩ ΤΟ ΚΚΕ!ΑΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΠΑΡΩΝΟΥΝ ΤΗ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ ΟΙ ΟΠΟΡΤΟΥΝΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mε το καλό να την πάρουν και να την χαρούν όσο μπορούν πριν την επόμενη διάσπασή τους. Γιατί όχι και την δεύτερη. Άλλωστε ο Αλέξης έχει ανεβάσει πολύ τον πύχη των ονειρώξεων. Ειλικρινά δε με χαλάει καθόλου ένας Σύριζα του 15+%. Μέχρι χθες που δεν έπιανε το 5% προσέφερε μια χαρά της υπηρεσίες του στο σύστημα και ταυτόχρονα έβγαζε αριστερές κορώνες σε κάθε ανυποψίαστο. Όσο μεγαλύτερο ποσοστό πάρει τόσο περισσότερο θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα στους αστούς με φυσικό αποτέλεσμα να ξεμπροστιαστεί κι εγώ επιτέλους θα σταματήσω να ξοδεύω σάλιο στο περιβάλλον μου να εξηγώ τι κουμάσια είναι. Το μόνο που με ανησυχεί μετά από αυτό το ξεμπρόστιασμα είναι η απογοήτευση του κόσμου που θα στραφεί οπουδήποτε. Δυστυχώς τότε το "όλοι είναι ίδιοι" θα έχει μεγαλύτερη απήχηση...

      Διαγραφή
    2. Βιάζεστε ... Περιμένετε να τελειώσει η σειρά των θεμάτων μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, και θα δούμε τι προβλέπουμε και τι θεωρούμε πιθανό για την επικράτεια ;-)

      Πάντως πολιτικά και κινηματικά δεν θα πρέπει να σας απασχολεί, πόσες ψήφους διαμαρτυρίας ή απόγνωσης, θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Βασικά με αυτά που τάζει και υπόσχεται στον κόσμο (επιστροφή στην δεκαετία του 80), θα έπρεπε υπο κανονικές συνθήκες να σαρώσει στις ερχόμενες εκλογές, αλλά βλέπεις όποιος καίγεται στον χυλό (ΠΑΣΟΚ) φυσά και το γιαούρτι (ΣΥΡΙΖΑ).

      Διαγραφή
    3. ΠΟΛΥ Κ Α Λ Ο Σ .................!!!!

      Διαγραφή
  3. ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΚΚΕ ΠΕΡΝΕΙ 11-12.82% ΜΕ ΑΠΟΚΛΙΣΗ 1.82%
    ΚΑΙ 442200-518300 ΜΕ ΑΠΟΚΛΙΣΗ 76100
    ?
    ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΣΟ ΧΑΜΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ?
      ΘΕΟΔΩΡΟΣ

      Διαγραφή
    2. Βιάζεσαι και μην αρθροίζεις :))))
      Μην κρυφοκοιτάς, θα τα αρθροίσουμε στο τέλος. χεχε

      Στον Γράμμο Θεόδωρε, είναι και τα Μαστοροχώρια, όχι μόνο η Αετομηλίτσα. Σε εκείνην την περιοχή, ένα χωριό έχει κομμουνιστές, το απέναντι δεν έχει. Το ένα χωριό ήταν με το ΔΣΕ, το άλλο ήταν εναντίον. Και αυτό συμβαίνει λίγο πολύ, σε όλη την Πίνδο.

      Που να δεις όμως τι γίνεται και απο την άλλη μεριά του Γράμμου, προς Καστοριά δηλαδή ... (σε 2 μέρες θα δεις)

      Διαγραφή
    3. ΝΑ ΤΡΟΛΛΑΡΩ ΛΙΓΟ Ε!!!
      ΑΙΜΑ, ΤΙΜΗ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ!!!
      ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ.
      ΡΕ ΚΟΚΚΙΝΕ ΠΕΤΟΥΜΕΝΕ ΚΟΙΤΑΩ ΝΑ ΔΩ ΠΟΣΟΥΣ ΠΕΙΣΑΜΕ.
      ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ.
      ΘΕΟΔΩΡΟΣ

      Διαγραφή
  4. Πάντως ρε σύντροφοι από τα σχόλια δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις. Στη Θεσσαλονίκη που ζω εγώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μόνο αφίσες στις στάσεις ενώ οι συγκεντρώσεις του είναι σαν ψιχαλισμένο πεζοδρόμιο. Από την άλλη εμείς είμαστε η μόνη συγκροτημένη πολιτική δύναμη, παλεύουμε με λύσσα και κερδίζουμε. Τώρα, για τις δήθεν δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν νομίζω ότι οι εταιρίες στοιχημάτων έχουν καλύτερη πληροφόρηση από κάτι κωλοσάιτ:https://www.unibet.com/betting/grid/non-sport/greece/elections/2000054180.odds

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαντήσεις
    1. ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΣ.
      ΣΤΗΝ ΔΡΑΜΑ ΠΗΓΑ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΠΟΥ 20 ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ.
      ΘΕΟΔΩΡΟΣ

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.