26 Απριλίου 2012

"Τρισδιάστατη Εκτύπωση", μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.




Αναδημοσιευση απο Crousma

Ο Β. Ι. Λένιν,  την Άνοιξη του 1894, στο βιβλίο του «Τι είναι "οι φίλοι του λαού" και πως πολεμούν τους σοσιαλδημοκράτες;», με το οποίο υποστήριξε, από νωρίς, τις αρχές και την ορθότητα της μαρξιστικής θεωρίας, μεταξύ άλλων  έγραφε: "...Η σοσιαλιστική διανόηση μόνο τότε μπορεί να υπολογίζει σε γόνιμη δράση όταν βάλει τέλος στις αυταπάτες... και παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητάς μας, σαν καθορισμένου συστήματος σχέσεων παραγωγής, να δείξει τον αναγκαίο χαρακτήρα της εκμετάλλευσης και της απαλλοτρίωσης των εργαζομένων μέσα σ' αυτό το σύστημα, να δείξει τη διέξοδο εκείνη απ' αυτό το καθεστώς, την οποία υποδείχνει η οικονομική εξέλιξη...." 1

Το κεφάλαιο δεν είναι πράγμα, αλλά η ενσάρκωση της εκμεταλλευτικής σχέσης, της μισθωτής εργασίας.  Συνεπώς,  το κεφάλαιο δεν εκφράζει απλά την έννοια της συσσώρευσης του πλούτου, αλλά πριν απ' όλα την ταξική εκμετάλλευση. Η ουσία του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής δεν είναι απλώς η παραγωγή εμπορευμάτων, αλλά η παραγωγή και ιδιοποίηση της υπεραξίας, του ΚΕΡΔΟΥΣ. 
« Η εργασία όπως και η γη αποτελούν τη μοναδική πηγή πλούτου. Το ίδιο το κεφάλαιο δεν είναι τίποτα άλλο από συσσωρευμένο προϊόν της εργασίας» 
 "...μια αξία χρήσης λοιπόν, ή ένα αγαθό έχει αξία (ανταλλακτική) μόνο γιατί μέσα σ’ αυτό έχει αντικειμενοποιηθεί ή υλοποιηθεί αφηρημένη ανθρώπινη εργασία…»  2
 Από που βγαίνει το κέρδος;  Από την απλήρωτη εργασία και μόνο!!
  
Εδώ τρακάρει σήμερα για τα καλά, ο εμπορευματικός τρόπος παραγωγής.
  Γιατί, η επιστημονικοτεχνική ανάπτυξη, επαναστατικοποιεί,  στην κυριοεξία,  τις σχέσεις παραγωγής,  με  αποτέλεσμα  την αντιστρόφως ανάλογη  αύξηση του πάγιου κεφαλαίου (μηχανήματα, πρώτες ύλες κλπ.), σε σχέση με το μεταβλητό κεφάλαιο (ραγδαία  μείωση  εργατικών  χεριών),  έτσι  ώστε, όχι μόνο να μειώνεται το ποσοστό κέρδους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, με την βελτίωση των μέσων παραγωγής, που είχε σαν συνέπεια την ανάπτυξη της παραγωγικότητας, αλλά  να γίνεται φανερό ότι, οι χωρίς προηγούμενο καινούργιες τεχνολογικές κατακτήσεις, περνώντας στην παραγωγή και   εκτοπίζοντας τα εργατικά χέρια από την παραγωγή,  να καθιστούν  σχεδόν αδύνατη  την  παραγωγή του  Κ Ε Ρ Δ Ο Υ Σ. 

«Ακόμα κι ένα παιδί καταλαβαίνει, πως αν ένας κοινωνικός σχηματισμός δεν αναπαράγει τους όρους της παραγωγής, επιτελώντας συγχρόνως την παραγωγική διαδικασία, δεν πρόκειται να επιζήσει ούτε για ένα χρόνο» 3, που σημαίνει  ότι  ο καπιταλισμός,  δεν μπορεί να διατηρηθεί εάν δεν αναπαράγει διαρκώς τους όρους αναπαραγωγής του.  Δηλαδή,  το κεφάλαιο και την μισθωτή εργασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα, που τρομοκρατεί τους καπιταλιστές, και τους έχει να μετεωρίζονται στο χάος που ανοίγει κάτω από τα πόδια τους,  η τεχνολογική ανάπτυξη. 
"Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα".

Προσέξτε, τα "καλά νέα", σύμφωνα με τη  διαφήμιση γνωστής εταιρίας. Και δω που τα λέμε,  θα μπορούσε αναμφίβολα να είναι καλά νέα,  κάτω όμως από άλλες συνθήκες. 
Τα "καλά νέα"  η "Τρισδιάστατη Εκτύπωση"  ΕΔΩ
Δείτε το VIDEO, όπου ο θεωρητικός φυσικός David Caplan, φαίνεται να λέει  στο 3:19  λεπτό του video ότι:  "Αυτό αλλάζει τα πάντα".  Τι να εννοεί άραγε;


 

Ένα ποδήλατο από εκτυπωτή 4

Και στην ίδια κατεύθυνση "Ένα ακόμα εντυπωσιακό βήμα εξέλιξης έγινε στην τεχνολογία εκτύπωσης τρισδιάστατων αντικειμένων", έτσι αναφέρεται στον τύπο,  η "πρωτοποριακή μέθοδος" της δημιουργίας ενός ποδηλάτου από εκτυπωτή, τεχνολογία που, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, "η πρωτοποριακή αυτή μέθοδος χρησιμοποιεί περίπου το ένα δέκατο των υλικών που θα χρειαζόταν ένα συμβατικό ποδήλατο, κάνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση πρώτων υλών και  αναμένεται να αξιοποιηθεί σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως στην αεροδιαστημική, την παραγωγή μηχανών κ.ά." 

  "...Η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνικής εργασίας είναι το ιστορικό καθήκον και η δικαίωση του κεφαλαίου.  Ακριβώς έτσι δημιουργεί, χωρίς να το συνειδητοποιεί, τους υλικούς  όρους μιας ανώτερης μορφής παραγωγής...  
Πράγματι..Εδώ φανερώνεται με καθαρά οικονομικό τρόπο... από την  σκοπιά της ίδιας της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, το όριό της, η  σχετικότητά της, ότι δεν είναι ένας απόλυτος τρόπος παραγωγής, αλλά μόνο ένα παροδικό, ιστορικό φαινόμενο, που αντιστοιχεί σε  μιαν ορισμένη, χρονικά περιορισμένη εποχή ανάπτυξης των υλικών  όρων παραγωγής". 5
Να λοιπόν, μπροστά στα μάτια μας, το καπιταλιστικό αδιέξοδο.  Ο καπιταλισμός  πνέει τα λοίσθια.  Και αυτό δεν το αποδείχνει, όπως θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς,  η  τρέχουσα, συγχρονισμένη και τεράστια κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων,  που εξελίσσεται σε παγκόσμια κλίμακα, και η οποία επιφέρει και συσσωρεύει δεινά για την ανθρωπότητα , αλλά  κυρίως από το ότι  - η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι αδιάψευστος μάρτυρας - δεν μπορεί πλέον να  ξεπεράσει την κρίση με κανέναν, από τους μέχρι σήμερα  "γνωστούς"  τρόπους,  γιατί "...Αν όλη η τάξη των μισθωτών εργατών εξοντώνονταν από τις μηχανές, πόσο φριχτό θα 'ταν αυτό για το κεφάλαιο, που χωρίς μισθωτή εργασία παύει να είναι κεφάλαιο". 

Εδώ βρισκόμαστε.  Κι αν το κεφάλαιο χάνεται με την κατάργηση της  μισθωτής εργασίας, δεν σημαίνει το ίδιο για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντίθετα, τότε είναι που αρχίζουν  να ζουν  πραγματικά.  Το επόμενο βήμα της ανθρωπότητας, είναι ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός, γιατί αυτό υποδείχνει ( λ.χ. τρισδιάστατη εκτύπωση),  όχι θεωρητικά, αλλά χειροπιαστά πλέον,  η οικονομική εξέλιξη.  Και αυτό που μένει στους λαούς, τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, είναι, ότι αυτό το βήμα όχι μόνο μπορούν, αλλά επιβάλλεται  να το κάνουν, προκειμένου να συντομεύσουν και ν' απαλύνουν τους πόνους της αναπόφευκτης γέννας.   
    
1    Β. Ι. Λένιν, "Τι είναι οι φίλοι του λαού",   "Άπαντα" τόμος πρώτος.
2  "Το Χρήμα ως Κέρδος"  ΕΔΩ
3    Καρλ Μαρξ,  "Γράμμα στον Κούγκελμαν’’.
4 " Ένα ποδήλατο από εκτυπωτή "   ΕΔΩ
5    Καρλ  Μαρξ , "Το Κεφάλαιο" τόμος ΙΙΙ, σελ. 328  εκδ. Σ.Ε. Αθήνα 1978
6    Καρλ Μαρξ "Μισθωτή Εργασία  και Κεφάλαιο".  Σ.Ε.,  Αθήνα 2010, σελ. 60 . 


Δειτε επισης εδω και αρθρο στο Redflyplanet εδω

12 σχόλια:

  1. Ας δούμε και αν θα μπορέσουν κάποιοι να τυπώσουν και 3Δ ψωμιά, φρούτα, κοτόπουλα....οταν επικρατησει σε ολο τον κοσμο ο κομμουνισμος, αφου δηλαδη ολοι οι ανθρωποι του κοσμου καταλαβουν οτι ο κουμμουνισμος ειναι το δικιο του εργατη, τα ψωμια ετσι θα φτιαχνονται και δεν θα πειναει κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν τη δυνατότητα να έλέγχουν πάντα τη τεχνολογία υπέρ του κεφαλαίου.

    Δες τις δυνατότητες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλες λειτουργουν απο το κεφάλαιο για το κεφάλαιο και την αναπαραγωγή του.

    Η ύπαρξη της τεχνολογίας απο μόνη της δε φαίνεται να λύνει το πρόβλημα φοβάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "....Από που βγαίνει το κέρδος; Από την απλήρωτη εργασία και μόνο!!

    Εδώ τρακάρει σήμερα για τα καλά, ο εμπορευματικός τρόπος παραγωγής.
    Γιατί, η επιστημονικοτεχνική ανάπτυξη, επαναστατικοποιεί, στην κυριοεξία, τις σχέσεις παραγωγής,
    με αποτέλεσμα την αντιστρόφως ανάλογη αύξηση του πάγιου κεφαλαίου (μηχανήματα, πρώτες ύλες κλπ.),
    σε σχέση με το μεταβλητό κεφάλαιο (ραγδαία μείωση εργατικών χεριών),
    έτσι ώστε, όχι μόνο να μειώνεται το ποσοστό κέρδους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα,
    με την βελτίωση των μέσων παραγωγής, που είχε σαν συνέπεια την ανάπτυξη της παραγωγικότητας,
    αλλά να γίνεται φανερό ότι, οι χωρίς προηγούμενο καινούργιες τεχνολογικές κατακτήσεις,
    περνώντας στην παραγωγή και εκτοπίζοντας τα εργατικά χέρια από την παραγωγή, να καθιστούν σχεδόν αδύνατη την παραγωγή του Κ Ε Ρ Δ Ο Υ Σ...."


    Βασικά αυτό αποδεικνύει το τι αρλούμπα είναι η θεωρία της αξίας του Μαρξ, πάνω στην οποία βάσισε και τις υπόλοιπες θεωρίες περί εκμετάλλευσης και αναπόφευκτης επανάστασης κλπ
    Διότι αν το κέρδος προέρχεται από την "απλήρωτη" εργασία ("υπερ-εργασία") του εργαζόμενου, τότε χωρίς το δεύτερο δεν θα πρέπει να υπάρχει και το πρώτο.
    Ναι; Ε ... όχι. Η εταιρεία που θα εκτυπώνει προϊόντα χωρίς να απασχολεί εργαζόμενους, μια χαρά θα έχει κέρδη εφόσον θα υπάρχει επαρκής ζήτηση για τα προϊόντα της. Από κει κι έπειτα, μια πιθανή μελλοντική πλήρης εκμηχάνιση της βιομηχανικής παραγωγής σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται πλέον αλλού (στη σχεδίαση, στον προγραμματισμό, στις υπηρεσίες κλπ).
    Είναι σαν την άλλη θεωρία του περί "εξαθλίωσης" όπου υποτίθεται ότι η συσσώρευση κεφαλαίου θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην προλεταριακή επανάσταση. Το ενδεχόμενο να οδηγούσε σε αύξηση μισθών και άρα σε λιγότερη καούρα για "δικτατορία του προλεταριάτου" δεν το είχε σκεφτεί ο "επιστήμων", διότι δεν τον βόλευε.
    Το σκέφτηκε βέβαια ο Λένιν γι'αυτό και εισήγαγε την ιδέα του επαγγελματικού κόμματος που θα είχε ως μόνο σκοπό την επανάσταση και θα δρούσε ως "πρωτοπορία" της εργατικής τάξης ώστε να της δείχει τον "σωστό" δρόμο, όταν πήγαινε να τον χάσει.

    Πραγματική ιστορική αλλαγή δεν έρχεται με μεταβολή των παραγωγικών σχέσεων αλλά μόνο με μεταβολή του κυρίαρχου τρόπου παραγωγής. Ο καπιταλισμός δεν αντικατέστησε τη φεουδαρχία επειδή οι δουλοπάροικοι ζήτησαν να πάρουν αυτοί τα φέουδα και να τα διοικούν από κοινού. Πήγαν ο Μούντσερ και οι δικοί του και τι έκαναν, μια τρύπα στο νερό. Ο Λούθηρος που το παιζε στην αρχή επαναστάτης στο τέλος έλεγε "σκοτώστε τα λυσσασμένα σκυλιά"(τους χωρικούς δλδ).
    Ακόμη κι αν πετύχαιναν, τι θα είχαν πάλι, "σοσιαλιστική" φεουδαρχια. Αυτό δηλαδή που είχαν από φυσικού τους οι Σλάβοι με τις ομπσίνες και τις ζάντρουγκες, που ήταν σαν πρώιμες αγροτικές κολεκτίβες, με κοινή ιδιοκτησία και εργασία των μελών τους. Και χάρη στις οποίες βέβαια παρέμειναν από κάθε άποψη καθυστερημένοι επί αιώνες αφού αυτό το σύστημα είναι φυσικό εμπόδιο στο να υπάρξει καπιταλισμός.
    Ο καπιταλισμός αντικατέστησε τη φεουδαρχία διότι δημιουργηθηκε μια νέα ταξη στις πόλεις η οποία εισήγαγε το δικό της τρόπο παραγωγής που βασιζόταν στην εφεύρεση αυτού εδώ του κυρίου http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B6%CE%AD%CE%B9%CE%BC%CF%82_%CE%92%CE%B1%CF%84 ο οποίος μπορούσε να κατοχυρώσει την πατέντα του και να βγάλει χρήματα από την εφεύρεσή του. Το διακύβευμα της σύγκρουσης των αστών με τους φεουδάρχες δεν ήταν το ποιος θα διοικεί τα φέουδα αλλά η οικονομική κυριαρχία του εργοστασίου επί του φέουδου.

    Πέραν της μηχανής πλέον δεν υπάρχει πιο αποτελεσματικός τρόπος παραγωγής να την αντικαταστήσει. Και το μηχανημα που θα εκτυπώνει τα προϊόντα, μηχανή είναι. Το ωφέλιμο έργο της θα είναι πάντα μικρότερο από την ενέργεια που θα καταναλώνει για να το παράξει. Ως γνωστόν αεικίνητο δεν μπορεί να υπάρξει, το αποκλείουν οι νόμοι της θερμοδυναμικής.

    ,,συνεχιζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...συνεχεια

    Άρα δεν υπάρχει κάποιο νέο διαφορετικό ιστορικό στάδιο που λέγεται "σοσιαλισμός-κομμουνισμός" και το οποίο θα προκύψει όταν οι εργαζόμενοι πάρουν τα εργοστάσια να τα διοικούν αυτοί, περί απάτης πρόκειται. Ακόμη κι αν γίνει "κοινωνικοποίηση", αυτό που θα προκύψει θα είναι πάλι "σοσιαλιστικός"(κρατικός) καπιταλισμός, όπως απεδείχθη και όπου εφαρμόστηκε. Επομένως, η μόνη επιλογή είναι μεταξύ του αν η πηγή των κεφαλαίων θα είναι μία (το κράτος) ή περισσότερες μέσα σε ένα σύστημα ελεύθερου ανταγωνισμού και σεβασμού των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλάκωσαν και οι νεοφιλελεύθεροι ...
      Μου αρέσει που είσαι και σίγουρος για την απάντησή σου ...

      Καταρχάς αυτοαναιρείσαι ήδη απο την πρώτη παράγραφο
      "η εταιρεία που θα εκτυπώνει προϊόντα χωρίς να απασχολεί εργαζόμενους"
      ...
      "οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται πλέον αλλού (στη σχεδίαση, στον προγραμματισμό, στις υπηρεσίες κλπ)."

      Άρα η φανταστική εταιρεία σου, συνεχίζει να απασχολεί εργαζόμενους και η παραγωγή κέρδους προέρχεται απο την δικιά τους εργασία. Η συλλογιστική σου δηλαδή είναι λανθασμένη απο την βάση της.

      Και αυτό που εμείς λέμε, είναι πως μια παραγωγική γραμμή, χωρίς σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και ρομπότ, σε σχέση με μια παραγωγική γράμμή πλήρως αυτοματοποιημένη, απασχολεί πολύ περισσότερο κόσμο, άρα πολύ περισσότερους υποψήφιους καταναλωτές, με αποτέλεσμα ο καπιταλιστής να καρπώνεται μεγαλύτερη υπεραξία. Μια παραγωγική γραμμή χωρίς καθόλου εργάτες, δεν αποδίδει υπεραξία καθώς τα προϊόντα ... ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ.

      Αντε ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός να απορροφήσουν κάποιους ... οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ? Άνεργοι ! Τι θα γίνει με αυτούς ? Στα παπαρια σου θα μου πεις. Ναι αλλά αυτοί δεν θα ψωνίζουν κιόλας ... Οπότε ?

      Και οι υπηρεσίες ήταν η γιατρειά προηγούμενων χρόνων. Ήδη απο τις υπηρεσίες οι άνθρωποι απολύονται διότι υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα που βάζουν καλύτερα σφραγίδες, ή κάνουν πιο εύκολες τις συναλλαγές, ... με μια τράπεζα ας πούμε.

      Τα υπόλοιπα που γράφεις, δεν τα σχολιάζω, διότι πρόκειται για νεοφιλελεύθερες ασυναρτησίες, απέναντι στις οποίες το κοινό του μπλογκ, είναι πλήρως εκπαιδευμένο ;-)

      Διαγραφή
  5. Μόλις έχασα 180 δευτερόλεπτα από τη ζωή μου.

    Σφαγέας Των Ρομπότ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκνευρίστηκες πουλάκι μου και άρχισες να βρίζεις ?

    Στον κάδο λοιπόν ...
    για να μάθεις πως θα συμπεριφέρεσαι εδω μέσα.

    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα γραφω για πρωτη φορα και θελω εκφρασω και εγω την αποψη μου με αφορμη τις τοποθετησεις του ανωνυμου 04:58 οτι ο Μαρξ θα βρει τον δασκολο του απο τον μελλοντικο καπιταλιστικο τροπο παραγωγης οπως το παρουσιαζει το βιντεο.Το κερδος στον καπιταλισμο βασιζεται σε 3 βασικους παραγοντες:

    1}στην ατομικη ιδιοκτησια στα μεσα παραγωγης και στον πλουτο. 2}στην καταναλωση των παραγωμενων προιοντων και στην πωληση υπηρεσιων. 3}στην καπιλευση της υπεραξιας που παραγει ο εργαζομενος μεσο την εργασιας του. κοκκινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αναφερω αυτο το τριπτυχο γιατι ο ανωνυμος 04:58 αγνωει αθελα του η ηθελημενα οτι ο εργατης παραγει υπεραξια ειτε μεσα απο την χειρωνακτικη εργασια του ειτε μεσα απο την πνευματικη.Επισης ο καπιταλιστης για να πουλησει δεν βασιζετε μοναχα στην παραγωγη ανωτερων ποιοτικα προιοντων σε σχεση με τον ανταγωνισμο αλλα και στην τιμη του προιοντως που παραγει συγκριτικα με τον ανταγωνισμο.Η επιτευξη της αναγκης λοιπον για ολοενα και χαμηλοτερες τιμες που θα φερει σε πιο πλεονεκτηκη θεση τα προιοντα του μεσα στην αρενα της καπιταλιστικης αγορας περναει και μεσα απο την μειωση του κοστους της εργατικης δυναμης.Γι αυτο καταληγω στο οτι και σημερα θα μπορουσε να απασχολει ο καπιταλιστης πολυαριθμο εργατικο δυμανικο στον σχεδιασμο ποιοτικοτερων προιοντων αντι να το οδηγει στην ανεργια αν μπορουσε αυτο απο μονο του να επιτυχει αυξηση των πωλησεων και των κερδων.Αλλη μια παρατηρηση ειναι οτι ο καπιταλιστης προκειμενου να καταφερει να βγαλει απο την μυγα ξιγκι θα επιχειρει συνεχεια να αυξανει τα κερδοι του και μεσα απο την ιδια υπαρχουσα παραγωγη που εχει αραγε παλι μεσα απο την μειωση του κοστους αλλα και του αριθμου της εργατικης δυναμης που εχει υπο την δουλεψει του αλλα και του κοστους παραγωγης συνολικοτερα. ΚΟΚΚΙΝΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προφανως "ανωνυμε" που αναγαγεις σε "μπουρδα" την μαρξιστικη σκεψη, ξεχνας η κανεις πως ξεχνας καποια βασικα πραγματα.
    1)Ακομη και με πληρη αυτοματοποιηση της παραγωγης, υπεραξια θα παραγεται απο την εκμεταλευση της εργατικης δυναμης εκεινων που θα παραγουν τα ρομποτ σου, εκεινων που θα τα χειριζονται, εκεινων που θα προγραμματιζουν, εκεινων που θα τα ελεγχουν.
    Ακομη και αν δεχτουμε οτι η αυτοματοποιηση θα απλωθει σε πολλους τομεις της οικονομιας με τετοιο τροπο που θα κανει αναγκαια την περικοπη θεσεων εργασιας, παλι θα εχουμε παραγωγη υπεραξιας αφου ενα μεγαλο κομματι εργατων θα διοχετευθει σε λιγοτερο επικερδεις για το κεφαλαιο δραστηριοτητες η θα ενσωματωθει στις νεες αλυσιδες παραγωγης οντας πιο εκπαιδευμενο, καταρτισμενο, αλλα παντα υπο εκεμταλευση.
    Το κεφαλαιο αναπαραγαγει τον εαυτο του για να συνεχισει να υπαρχει,θα το κανει αυτο λοιπον και με μεγαλυτερη αυτοματοποιηση-πχ Ιαπωνια, μια απο τις πιο προηγμενες καπιταλιστικες χωρες οπου η αυτοματοποιηση δεν οδηγησε στην εξαφανιση της υπεραξιας καιτης εκμεταλευσης οπως λες, αντιθετα στην εντατικοποιηση της εργαισιας αφου πλεον ο καπιταλιστης εκει ισχυριζεται οτι μπορει με λιγοτερα χερια να παραγει περισσοτερα αλλα ουσιατικα το κανει αναγκαζοντας το ανθρωπινο δυναμικο να εργαζεται περισσοτερο χρονο χρησιμοποιωντας το "αυτοματο" και να αμοιβεται το ιδιο η και λιγοτερο απο πριν(οι περιπτωσεις αυτοκτονιων στη Ιαπωνια εχουν αυθηξει κατακορυφα τις τελευταιες δεκαετιες και σε μεγαλο βαθμο σχετιζονται με την εντατικοποιηση της εργασιας.
    2)Ποιος θα καταναλωνει τα προιοντα που θα παραγονται απο τις πληρως αυτοματοποιημενες εταιρειες αν οχι εργαζομενοι που θα εχουν διοχετευθει σε λιγοτερο αυτοματοποιημενες εργασιες, αυτοι παλι με τη σειρα τους θα παραγουν υπεραξια και οχι υπερεργασια οπως εγραψες, την οποια παλι θα καρπωνονται οι καπιταλιστες.
    Με αλλα λογια, η αυτοματοποιηση της εργασιας, η ενσωματωση νεων τεχνολογιων, δημιουργει τις δυνατοτητες για την ικανοποιηση πολυ μεγαλυτερων συγχρονων αναγκων, ουσιαστικα θετει επι ταπητος το θεμα της ελαττωσης του χρονου εργασιας κατα πολυ-και εδω ερχεται ο καπιταλιστης που δεν το θελει αυτο γιατι οδηγει σε μειωση του κερδους του-σε δημιουργια νεων τομεων της παραγωγικης διαδικασιας, ομως η αναρχια που χαραχτηρισει τον καπιταλισμο δεν αφηνει τις συγχρονες καπιταλιστικες χωρες ουτε να αξιοποιησουν στο μεγιστο τα οφελη απο την εφαρμογη επιστημης και τεχνολογιας στην παραγωγη, ουτε να απολαυσουν οι εργαζομενοι ακριβως αυτο που δικαιουνται, δηλαδη λιγοτερη εργασια με ελλατωση του πραγματικου της χρονου, καλυτερες αμοιβες, πληρεις κοινωνικες παροχες και αλλα πολλα.
    Ο Μαρξ λοιπον δεν αναιρειται πουθενα σημερα επειδη φτιαχνονται ρομποτ, αντιθετα ο τροπος με τον οποιο λειτουργουν οι συγχρονες καπιταλιστικες κοινωνιες κανει ακομη πιο επικαιρο το σοσιαλισμο και ακομη μεγαλυτερη αναφκαιοτητα το περασμα απο την οικονομια της αναρχιας και της εκμεταλευση στην σχεδιασμενη κεντρικα οικονομια που θα ικανοποιει πλερια τις ανθρωπινες αναγκες, οτιδηποτε αλλο ειναι "μπουρδα" και οχι οι αναλυσεις του Μαρξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφωνώ με την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία. Αυτό που χρειάζεται είναι η οικονομία να κοινωνικοποιηθεί, όχι να κεντροποιηθεί. Ο κεντρικός σχεδιασμός δεν θα βοηθήσει ούτε την καινοτομία, ούτε θα μας αποδεσμεύσει από την εργασία, και θα αναιρείται κάθε φορά από τις εξελίξεις, που φέρνει το διαδίκτυο και η ελεύθερη διάδοση και συνδιαμόρφωση της τεχνολογίας ανοικτού κώδικα.

      Διαγραφή
    2. Η οικονομια μιας χωρας συνολικα η οποια δεν στηριζεται στον κεντρικο σχεδιασμο αναπτυσεται στρεβλα και αναρχα και τρανο παραδειγμα επ αυτου ειναι ο καπιταλισμος.Ο κεντρικος σχεδιασμος ειναι αυτος που διασφαλιζει την παραλληλη αναπτυξη ολων των κλαδων της οικονομιας αφου συγκεντρωποιει ολα τα κοινωνικοποιημενα μεσα παραγωγης(χωρις κοινωνικοποιηση δεν μπορει να υπαρξει συγκεντρωτισμος)και βαζει μπροστα ολες τις παραγωγικες και αναπτυξιακες δυνατοτητες μιας χωρας εχοντας σαν πυρηνα του αλλα και σαν κατευθυνση παντα την καλυψη των λαικων αναγκων.Επισης ο κεντρικος σχεδιαμος ειναι αυτος που μπορει να περασει καλυτερα μεσα στις γραμμες παραγωγης τις καινοτομες τεχνολογιες.ΚΟΚΚΙΝΟΣ

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.