26 Απριλίου 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο - Ιόνια Νησιά

Ιόνια Νησιά

Και περνάμε στα Ιόνια Νησιά (όπως καταλάβατε σας πάω εναλλάξ, μια κρύο, μια ζεστό), μια περιοχή νησιωτική, με κατα κάποιον τρόπο, κλειστές κοινωνίες, που λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους, την ιστορία και την πολιτική παράδοση. Φυσικά σε τέτοιες κοινωνίες (όπως είναι και τα νησιά του Αιγαίου ή η Κρήτη), παίζει έναν αυξημένο ρόλο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, η κοινωνικότητα των υποψήφιων βουλευτών, οι συγγένειες, οι φιλίες, οι κουμπαριές ... και φυσικά τα ρουσφέτια.

Στο Ιόνιο συναντάμε μια ασυνήθιστη εικόνα σε σχέση με τις περιοχές που ήδη έχουμε εξετάσει, καθώς, άσχετα με την αυξομείωση της επιρροής των πολιτικών κομμάτων στην υπόλοιπη Ελλάδα, εδώ κυριαρχεί μια σχετική σταθερότητα, με πολύ μικρές αυξομειώσεις και "δύσκολες μετατοπίσεις". Πράγμα το οποίο φαίνεται να αλλάζει μεν κάτω απο τις σημερινές συνθήκες, αλλά λίγο πιο ήπια απ'οτι θα περίμενε κανείς. Εκτός βέβαια απο την κατακρήμνιση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, η οποία διαπερνά την Ελλάδα σας βέλος.



Μεταξύ των 2 κυρίαρχων αστικών κομμάτων όπως βλέπετε και στους παραπάνω πίνακες, υπάρχει μια σχετική ισορροπία όλα αυτά τα χρόνια, με μια ελαφριά υπεροχή του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα νησιά. Αν και η Ζάκυνθος είναι το μοναδικό νησί που δεν άλλαξε ποτέ (το πράσινο) χρώμα στον πολιτικό χάρτη, εντούτοις δεν μπορούμε να πούμε πως αποτελεί ακριβώς, "κάστρο" του ΠΑΣΟΚ.

Το υψηλότερο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ την τελευταία 16ετία, το συναντάμε στην Ζάκυνθο το 2009 με 47,55%, ενώ το χαμηλότερο το 2007 στην Κέρκυρα με 36,44%. Το υψηλότερο ποσοστό αντίστοιχα της Νέας Δημοκρατίας για την ίδια περίοδο, επιτεύχθηκε το 2004 στην Κέρκυρα με 44,10%, ενώ το χαμηλότερο το 2009 στην Ζάκυνθο με 29,73%.

Ιστορικά όμως, ο δικομματισμός στα Ιόνια σημειώνει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά του στην ελληνική επικράτεια και βρίσκεται συνήθως κάτω απο τα επίπεδα του εθνικού μέσου όρου. Το 2009 βρέθηκε στο 76,45% (εθνικός μέσος όρος 77,39%).

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)

 
 

Η παρουσία του ΚΚΕ

Η δυναμική παρουσία του ΚΚΕ στο Ιόνιο, είναι και ουσιαστικά ο λόγος για την τελευταία μας διαπίστωση περι χαμηλών ποσοστών του δικομματισμού. Ιστορικά και κατα πολιτική παράδοση, το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν εκλογικά, ιδιαιτέρως "φουσκωμένο" σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, στην Κεφαλονιά, την Λευκάδα και την Ζάκυνθο. Όχι όμως και στην Κέρκυρα στην οποία έχει όμως σημειώσει σημαντικότατη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να διεκδικεί με αξιώσεις (για δεύτερη φορά μετά το 2007) την πρωτιά μεταξύ των τεσσάρων νησιών. Στις εκλογές του 2009 το ΚΚΕ ψηφίστηκε συνολικά στο Ιόνιο, από 16.658 (11,68%) ανθρώπους εμφανίζοντας αισθητή μείωση σε σχέση με τις 19.745 (13,00%) ψήφους του 2007, λόγω της έντονης τεχνητής πόλωσης των δυο κυρίαρχων αστικών κομμάτων.


Παρ'οτι το ποσοστό του ΚΚΕ, στην πλειοψηφία των (πάλαι ποτέ) καποδιστριακών δήμων της περιοχής, ξεπερνά τον εθνικό μέσο όρο, υπάρχουν αρκετά "διαμάντια", αλλά και 3 "απογοητεύσεις" μεταξύ αυτών. Οι 3 δήμοι με το σκούρο κόκκινο χρώμα, οι οποίοι δηλαδή ξεπέρασαν το όριο του 18%, είναι η Λευκίμμη της Κέρκυρας (19,25%), ο δήμος Παλίκης - δηλαδή το Ληξούρι - στην Κεφαλονιά (18,13%) και η Καρυά στην Λευκάδα (18,01%), με το απόλυτο ρεκόρ όμως των τελευταίων 20 χρόνων, να ανήκει στο δήμο Μελιτειέων στην Κέρκυρα με το 19,57% του 2007.

Κάτω από τον εθνικό μέσο όρο βρέθηκαν μονάχα 3 δήμοι και κοινότητες, οι οποίες μάλιστα είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένες. Η Ερεικούσσα (4,82%) και οι Οθωνοί (5,14%), τα δυο απο τα τρια νησάκια που βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας, και ο δήμος Απολλωνίων στην Λευκάδα (4,89%) αποτελούν ουσιαστικά τα "μαύρα πρόβατα" στο κόκκινο Ιόνιο.

Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)

 
 

Προβλέψεις - Εκτιμήσεις

Για τις εκλογές της 6ης Μαϊου, αναμένω αύξηση των ποσοστών για το ΚΚΕ σε όλα τα νησιά, μεγαλύτερη όσον αναφορά τις περιπτώσεις της Κεφαλληνίας και της Κέρκυρας, και ελαφρώς μικρότερη για την Ζάκυνθο και την Λευκάδα.


Για τα υπόλοιπα κόμματα, αν και δυσκολεύτηκα ιδιατέρως να βγάλω κάποια συμπέρασμα για τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σας παραθέτω τις παρακάτω εκτιμήσεις.


Σχετικά  

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο -Θεσσαλία
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 7ο - Δυτική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 8ο - Κεντρική & Ανατολική Μακεδονία
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 9ο - Θράκη
Βουλευτικές Εκλογές 2012/ Μέρος 10ο - Βόρειο Αιγαίο

 

16 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την κοπιώδη προσπάθεια. Ειδικά οι χάρτες με την επιρροή του ΚΚΕ είναι κατατοπιστικότατοι. Αλλά: Μελετώντας τις προβλέψεις, ανά περιφέρεια, σε σύγκριση με τα πανελλαδικά ποσοστά, προκύπτει ένα ΠΑΣΟΚ που ξεπερνά το 20%! Δεν θυμάμαι καμία μέτρηση, ούτε καν "εκτίμηση εκλογικής επιρροής" που να έδινε τόσο υψηλό ποσοστό. Αν θέλεις μας δίνεις μια εξήγηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς δεν βλέπω το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ να ξεπερνά το 20% σε πανελλαδικό επίπεδο, διότι ο ρυθμιστής Αθήνα όπως φαίνεται στο δεύτερο μέρος, κατεβάζει αρκετά τα ποσοστά του. Πιστεύω όμως πως θα κινηθεί κοντά στο 19%, ίσως φτάσει και στο 20%, αλλά καλύτερα ας περιμένουμε να δούμε τι θα βγει στο τέλος ...

      Τώρα σχετικά με το οτι δεν δείχνουν τέτοια ποσοστά οι δημοσκοπήσεις, απλά θα σου πω, πως τα κυρίαρχα αστικά κόμματα, έχουν τον τρόπο να συγκρατήσουν τμήμα της εκλογικής τους βάσης, είτε μέσω τρομοκρατίας, είτε μέσω υποσχέσεων. Εξάλλου για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι δημοσκοπήσεις, τα έχουμε πει και στο παρελθον.

      Απο το 8% του ΠΑΣΟΚ τον Φλεβάρη, φτάσαμε στο 14% πριν λίγες μέρες. Άλλαξε κάτι μέσα σε αυτό το διάστημα και διπλασιάστηκαν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ή μήπως ποτέ δεν είχαν φτάσει τόσο χαμηλά ? Και εαν είχαν φτάσει τόσο χαμηλά, γιατί η πολεμική της ΝΔ συγκεντρωνόταν απέναντι στο 8% του πέμπτου ΠΑΣΟΚ, και όχι απέναντι στην δευτερη ΔΗΜΑΡ του 18% ??

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
      Υπάρχουν κι άλλοι φίλοι που βλέπουν το ΠΑΣΟΚ, γύρω στο 20% κι ένας λόγος γι αυτό είναι το (απότομο μεν αναμενόμενο δε) ξεφούσκωμα της σαπουνόφουσκας που λέγεται ΔΗΜΑΡ. Αλλά και οι λόγοι που εσύ επικαλείσαι είναι όντως υπαρκτοί.
      Εγώ πάλι, δεν κρύβω ότι θα εκπλαγώ αν δω το ΠΑΣΟΚ να ξεπερνά το 1/3 της προηγούμενης εκλογικής του δύναμης (δηλαδή 14 - 15%).
      Εύχομαι καλή δύναμη σ' όλα τα στελέχη, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, αυτή την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής μάχης.

      Διαγραφή
  2. Καλη ΔΟΥΛΕΙΑ εχεις κανει αγορι....... μονο που εδω στα ιονια ΕΙΜΑΣΤΕ ως επι το πλειστον μικροαστοι ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ.......{ και οι λιγοι μικροαστοι κομουνιστες κιαυτοι το ιδιο}.........{ πολοι λιγοι ειναι οι ΜΗ τυφλοι}.............καληνυχτα.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμ τώρα φταίω εγώ να σου πω redfly ότι είσαι στην κοσμάρα σου; Εδώ ο Τσίπρας έχει σχηματίσει κυβέρνηση με στήριξη Καμένου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιπολιτεύονται έντονα την νεαρή αντιμνημονιακή ελπίδα κι εσύ κάθεσαι κι ασχολείσαι με τα ποσοστά της Ζακύνθου!

    Αυτό το ΚΚΕ μερικές φορές ρε παιδί μου βρίσκεται στο δικό του κόσμο... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με βάση την ανάλυση των ποσοστών τις μονοεδρικές της Λευκάδας, Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς αν το ΚΚΕ δεχόταν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή κάθοδο θα της κέρδιζε άνετα!

      Διαγραφή
    2. Και θα τις έχανε απο αλλού ...

      Για αυτό ο Τσίπρας νομίζει πως μοιράζει καθρεφτάκια στους ιθαγενείς.

      Διαγραφή
    3. Σε κάποιον του χαρίζανε γάιδαρο κι' αυτός τον κοίταγε στα δόντια... Στις 7 Μάη θα έχει αποφασίσει και με την ψήφο του ο κόσμος της αριστεράς σε πιό από τα κόμματά της θα έχει δώσει και την εκλογική ηγεμονία.... θα περιμένω υπομονετικά να δω πως θα την αξιοποιήσουν όποιοι θα πάρουν αυτή την εντολή για την ενότητα του λα'ι'κού κινήματος και σε όφελος της εργατικής τάξης.

      Διαγραφή
  4. Κοκκινε Ιπτάμενε, μας διαπερνά μια κόκκινη υπεραισιοδοξία ή μου φαίνεται;
    Πάντως με βρίσκεις σύμφωνο για τα Ιόνια με τις προβλέψεις σου...

    Terra libre

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι και υπεραισιοδοξία τα ποσοστά στην Ζάκυνθο ή την Λευκάδα ! Ναι στην Κεφαλονιά και στην Κέρκυρα είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, όχι όμως χωρίς τις απαραίτητες ενδείξεις ...

      Βασικά στην Κέρκυρα θα ήμουν ακόμα πιο αισιόδοξος, εαν δεν είχε το φτωχό αγωνιστικό παρελθόν (εκτός του νότιου τμήματος βεβαίως) και τα υψηλά ποσοστά συντηρητικών ψηφοφόρων του παρελθόντος.

      Βέβαια Επτάνησα είναι και πολλά μπορούν να μας εκπληξουν !

      Διαγραφή
  5. Είναι απίστευτοι οι άνθρωποι, τζογάρουν με ότι μπορείς να φανταστείς επάνω στις ελλ. εκλογές.

    http://ippokosmos.blogspot.com/2012/04/2012_24.html

    http://ippokosmos.blogspot.com/2012/04/expekt.html

    https://www.unibet.com/betting/grid/non-sport/greece/elections/2000054180.odds

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην σου κάνει εντύπωση...δεν είναι πρώτη φορά...
      Ένας φίλος εδώ και αρκετά χρόνια βγάζει λεφτά με το ειδικό στοίχημα αν μπει το Κόμμα στην βουλή....
      Χαμηλό ποσοστό αλλά σίγουρο κέρδος......

      Διαγραφή
  6. Φίλε, τώρα είδα τα αφιερώματα αυτά και έχω ενθουσιαστεί. Μόλις πριν μια εβδομάδα έβλεπα κάτι αντίστοιχο απο την lemonde για τις γαλλικές εκλογές σε επίπεδο δήμου και σκεπτόμουν πόσο ωραίο θα ήταν να είχαμε κάτι αντίστοιχο και για την Ελλάδα. Και ιδιαίτερα για τους αναλυτικούς χάρτες του ΚΚΕ ανά δήμο. Συνέχισε έτσι. Θα προλάβεις όλες τις περιοχές μέχρι τις εκλογές; Περιμένουμε αντίστοιχο αφιέρωμα και με τα αποτελέσματα της 6ης Μάη. Έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προλάβω. Οριακά μεν, αλλά θα προλάβω ... Αύριο έχει Ήπειρο. Μεθαύριο Θεσσαλία και έμειναν άλλες 5 περιοχές (Δυτική Μακεδονία, Κεντρ & Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Αιγαίο, Κρήτη)

      Mου βρήκατε δουλειά και για μετά τις εκλογές ... :)))
      Αλλά φυσικά, στην τρέλα δεν χρειάζομαι ενίσχυση ... διότι το έχω ήδη στα σχέδια, μην ανησυχείτε. ;-)

      Διαγραφή
  7. Tολμώ να εκτιμήσω ότι με πανελλαδικά ΠΑΣΟΚ-17% ΚΚΕ-12% στην Κέρκυρα χτυπάμε 2η θέση. Η έδρα στην Κέρκυρα φυσικά εξασφαλισμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Redfly αξιοπρόσεκτη η προσπάθειά σου... Χωρίς να ξέρω ακριβώς τι στοιχεία χρησιμοποιείς μπορώ να πω πως κι εγώ βλέπω τα ίδια όχι μονάχα στα ιόνια αλλά και πανελλαδικά...

    Επειδή εδώ και 7 χρόνια μένω Ζάκυνθο να σου πω ένα μικρό μυστικό για αυτή την μονοεδρική:

    12 χρόνια πράσινη σε βουλευτικές και 12 χρόνια Μπλε σε Νομαρχιακές και Δημοτικές!

    Στις Καλλικρατικές του 2010 στα ίδια εκλογικά τμήματα με δύο Κάλπες
    (περιφέρεια και Δήμο) Μπλέ οριακή η 1η και πράσινη άνετα η 2η!

    Πιστέυω πως φέτος θα μπλεδίσει οριακά λόγω του ειδικού εκλογικού σώματος που ψηφίζει στο νησί οι επονομαζόμενοι και "Γασπαρο-Πασόκοι"...

    Υποψήφιος της ΝΔ λέγεται Γάσπαρος 12 χρόνια νομάρχης!

    Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.