24 Απριλίου 2012

Άδειασμα Τσίπρα από Λαφαζάνη, κωλοτούμπες ΑΝΤΑΡΣΥΑ μερικές μέρες πριν τις εκλογές

Γράφει ο Trash

Προκλητικός ίσως ο τίτλος, αλλά μου ήρθε αυθόρμητα στο μυαλό διαβάζοντας τις συνεντεύξεις των Π.Λαφαζάνη και Γ.Ρούσση που θα βρείτε εδώ και εδώ. Ετσι και αλλιώς πάντως, οι τελευταίοι που θα δικαιούταν να με καταδικάσουν για τον αυθορμητισμό μου είναι οι υμνητές του πάσης φύσης «αυθόρμητου», οπότε συνεχίζω...
Γιατί μιλάω λοιπόν για «άδειασμα Τσίπρα από Λαφαζάνη» και μαλιστα λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές; Γιατί διαβάζοντας την συνένετευξη του Π.Λαφαζάνη στην Iskra διαπιστώνει κανείς οφθαλμοφανείς διαφοροποιήσεις από την επίσημη πολιτική γραμμή του ΣΥΝ. Ας τις δούμε:
«Π.Λ.: Η φύση και η ουσία των καθεστώτων που κυριαρχούν δεν κρίνεται από τις ομαλές περιόδους αλλά από τις περιόδους εξαιρετικής όξυνσης των δυσκολιών. Σε δυσκολίες σαν τις σημερινές η ελληνική μεταπολιτευτική δημοκρατία δείχνει το αληθινό αποκρουστικό της πρόσωπο.»
-Αρα λοιπόν αυτά που βιώνουμε δεν οφείλονται σε κάποια διαχειριστική ανικανότητα των «δογματικών νεοφιλελεύθερων» όπως είναι η επίσημη γραμμή του ΣΥΝ, αλλά απλά στην κρίση φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού η πραγματική φύση του συστήματος όπως υποστηρίζει εδώ και χρόνια το ...ΚΚΕ!
Παναγιώτης-Αλέξης 1-0 με γκολ από τα αποδυτήρια.

Μπαλλάρα ο Παναγιώτης!
Ερ.: Επομένως το «αντιμνημόνιο» δεν είναι αρκετό
«Π.Λ.: Ασφαλώς και δεν είναι! Το «αντιμνημόνιο» δεν αποτελεί διαβατήριο προόδου. Αντίθετα, είναι μια ομπρέλα κάτω από την οποία μπορεί να συνωθούνται και να δημαγωγούν οι πιο διαφορετικοί έως ετερόκλητοι προσανατολισμοί! Το αντιμνημόνιο δεν μπορεί να είναι όχημα αυτόματης πολιτικής συγγένειας. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση αλλά όχι ικανή για συγκλίσεις.»
Αρα ο διαχωρισμός δεν γίνεται επί της βάσης «μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί», αλλά με βάση άλλα κριτήρια, όπως όπως δεν λέει ο Αλέξης αλλά και πάλι έχει βαρεθεί να λέει το ...ΚΚΕ!
Παναγιώτης-Αλέξης 2-0 στο ρελαντί...
Ερ.: Επομένως δεν θεωρείτε ότι μπορεί σε αυτές τις εκλογές να αναδειχθεί μια νέα αντιμνημονιακή και προοδευτική κυβέρνηση.
«Π.Λ.: Μια τέτοια υπόθεση τη θεωρώ δύσκολο να γίνει πραγματικότητα στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Η Αριστερά δεν έχει προετοιμασθεί ιδεολογικά, πολιτικά, ενωτικά, οργανωτικά, προγραμματικά για ένα τέτοιο άλμα ούτε οι κοινωνικές προϋποθέσεις είναι έτοιμες για να στηρίξουν αγωνιστικά αυτή τη στιγμή μια προοδευτική αριστερή κυβέρνηση ανατροπής, παρόλο που σημειώνονται μεγάλες θετικές κοινωνικές διεργασίες.»
Πάει λοιπόν και η «αριστερή κυβέρνηση» του Αλέξη. 3-0 ο Παναγιώτης, και έχει κέφια...
Ερ.: Το πιο ακανθώδες ζήτημα για μια συνεργασία των αριστερών δυνάμεων, ίσως, είναι το ζήτημα του ευρώ και της Ε.Ε.; Πως θα μπορούσε εδώ να βρεθεί κοινός παρονομαστής;
«
Π.Λ. : Είναι πολλά τα κρίσιμα και ακανθώδη για μια συνεργασία.
Γνωρίζετε την προσωπική μου άποψη για το θέμα του ευρώ αλλά και της Ε.Ε. Η θέση μου (όχι του ΣΥΡΙΖΑ) είναι σαφής για την ανάγκη αριστερής εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και συνολικής σύγκρουσης με την Ε.Ε., η οποία κατά τη γνώμη μου δεν μεταρρυθμίζεται αλλά ανατρέπεται.»
4-0 κεντάει ο Παναγιώτης (αν και τα κανει τα νεράκια του και ο Παναγιώτης, τι πάει να πεί «έξοδος από την ευρωζώνη» -μόνο- και «συνόλικη σύγκρουση» -αλλά όχι και έξοδο- από την ΕΕ;). Οριακά οφσάιντ, αλλά το γκολ μέτρησε.
Και αφήνω το θεαματικότερο γκολ για το τέλος:
«Π.Λ.: Δεν πρέπει να έχει κανένας καμία αυταπάτη ότι με την ενίσχυση για παράδειγμα της ΔΗΜΑΡ ή των Οικολόγων Πράσινων πλήττει το μνημόνιο ή τροφοδοτεί προοδευτικές εξελίξεις.»
Εδώ μπαίνει περιγραφή Χελάκη: «...θα το κάνει; Θα τον ξεφτιλίσει;...»
«Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες μη κοινοβουλευτικές οργανώσεις της αριστεράς) πρέπει να βγουν πανίσχυρες και ουσιαστικοί νικητές από τις κάλπες.»
Οχι το ΔΗΜΑΡ και το ...ΚΚΕ δηλαδή που καλεί δημόσια σε συνεργασία ο Τσίπρας, αλλά το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το εξωκοινοβούλιο, είναι ο «όμορος χώρος» με τον οποίο θα μπορούσαν να γίνουν συνεργασίες, κατά τον Λαφαζάνη.
Την ...αυτοκριτική του γράφει;
Πάμε τώρα και στον υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ  Γ.Ρούσση, που δεν λέει και άσχημα πράγματα αλλά... κοιτάξτε μόνο τον τίτλο, θυμηθείτε τις θέσεις (και τα έργα) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ λιγότερο από έναν χρόνο πριν, επί «αγανακτισμένων», και έχουμε τον ορισμό της κωλοτούμπας. Ο τίτλος εύγλωττος λοιπόν: «γιατί δεν αρκει το “OXI” στο μνημόνιο».
Τώρα δεν αρκεί βεβαίως-βεβαίως, γιατί πέρσι μια χαρά αρκούσε για να δικαιολογήσει την συνύπαρξη με όλα τα μέρη του πολιτικού φάσματος, από την ΑΚ μέχρι την Χ.Α. στις ...«πλατείες».
Μας λέει λοιπόν και αυτός πως το «όχι στο μνημόνιο» δεν αρκεί γιατί:
«ανάγει τη στάση απέναντι στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης ως το θεμελιακό κριτήριο διαχωρισμού, ενώ αυτό είναι σαφώς δευτερεύον...»
Και δικαιώνει και αυτός πανιγυρικότατα τις θέσεις του ...ΚΚΕ(!), τις οποίες δεν είχε σταματήσει να καταγγέλλει την τελευταία πενταετία.
«είναι ένας διαχωρισμός που αντί να προωθεί παραπέρα το επίπεδο της λαϊκής συνείδησης, το συγκρατεί εντός των καπιταλιστικών τειχών....»
Ούπς! Το ξανάκανε! (να δικαιώσει το ...ΚΚΕ!)
«...πρόκειται για ένα διαχωρισμό που προβάλλει μια τακτική τοποθέτηση, δίχως καμιά σύνδεση με κάποιο στρατηγικό στόχο, συνεπώς για έναν κατεξοχήν συγκυριακό στην κυριολεξία οπορτουνιστικό διαχωρισμό...»
Πέστα ρε Γιώργη! Αλλά όταν τα λέγαμε εμείς, γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μας έλεγε ...σεχταριστές;
«...πρόκειται για ένα διαχωρισμό, ο οποίος αντί να διευκολύνει και να προωθεί μια αριστερή αντικαπιταλιστική μετωπική πολιτική, θολώνει τα νερά...»
Σωστό, αλλά ποιός ήταν αυτός που ψάρευε στα θολωμένα νερά, κρύβοντας μάλιστα και ο ίδιος την πολιτική του ταυτότητα; Να σκεφτώ λίγο... το ΚΚΕ δεν ήταν σίγουρα, Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σίγουρα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τι ακριβώς έκανε; Τί, το ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ; Καλώς, συνεχίζουμε ...
«...Όσον αφορά πιο ειδικά στις εκλογές, κάθε άλλο παρά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θετική η ψήφος μόνο ενάντια στο Μνημόνιο, δίχως η απαραίτητη κατάργηση των μνημονίων να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ανιικαπιταλιστικό πλαίσιο. Κάτι τέτοιο είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελές και στη χειρότερη δόλιο. Απέναντι σε αυτό το σαθρό διαχωρισμό ή ακόμη απέναντι στο εξίσου θολό ανάμεσα σε νεοφιλελεύθερους και αντινεοφιλελεύθερους, οι κομμουνιστές και οι άλλοι αριστεροί ριζοσπάστες καλούνται να προβάλουν το διαχωρισμό ανάμεσα σε φιλοκαπιταλιστές - φιλοϊμπεριαλιστές και αντικαπιταλιστές - αντιιμπεριαλιστές....»
Μα καλά, κάθε μέρα Λεκάτη διαβάζει ο Ρούσσης;
«...Όμως άλλο αυτές οι συμμαχίες και άλλο το πολιτικό Μέτωπο. Αυτό αν δεν έχει σαφές αντικαπιταλιστικό - αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο, που σημαίνει αν δεν είναι στραμμένο ενάντια στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οργανισμούς όπως είναι το NATO, η EE, το ΔΝΤ, αν δεν είναι στραμμένο ενάντια στα μονοπώλια, ντόπια και ξένα, και αναζητά να συμβιβαστεί μαζί τους για να εξανθρωπίσει τον καπιταλισμό, τότε θα βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες των καιρών. Θα βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες αντιμετώπισης μιας συστημικής κρίσης του καπιταλισμού, που δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά και πολιτική και οικολογική και αξιακή και ψυχολογική. Και η οποία επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί άμεσα ριζοσπαστικά, πολύπλευρα -και όχι μόνο οικονομικά- που σημαίνει να αντιμετωπιστεί σαφώς αντικαπιταλιστικά, με προοπτική το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό...»
Κρίμα ρε Γιώργο, τώρα που μπαίνεις υποψήφιος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προβάλεις τις θέσεις του ...ΚΚΕ.
 
Αν δεν αμόλαγες τους οχετούς από την «ελευθεροτυπία», μια χαρά θα τα βρίσκαμε τώρα που τελικά συμφώνησες σε όλα με το ...ΚΚΕ, προκειμένου να βάλεις υποψηφιότητα με το ...ΝΑΡ!
Με τις υγείες τους!

39 σχόλια:

  1. Το ΚΚΕ ειχε δικιο για αυτο θα το ψηφισει ο κοσμος; Πανω σε αυτο καλει ενας κομμουνιστης, στη λογικη; Τελος, πριν 3 χρονια το ΚΚΕ ελεγε το χρεος να το πληρωσει η πλουτοκρατια, τωρα λεει μονομερης διαγραφη. Για μενα δικαιωθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν 3 χρόνια το ΚΚΕ έλεγε, ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΨΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ.
      Σήμερα το ΚΚΕ λέει ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.

      Η Ανταρσυα πριν 3 χρόνια έλεγε ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ... ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ... και βλέπουμε.
      Σήμερα η Ανταρσυα συνεχίζει να λέει, ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ... ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ... και βλέπουμε.

      Προς το παρον λοιπόν, κανένας δεν έχει αλλάξει την θέση του πάνω σε αυτό το ζήτημα. Όσο για την δικαίωση, δεν νομίζεις πως βιάζεσαι λιγάκι ?

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Καλά τα λες Σπάρτακε, και με τη σωστή σειρά. Στην πράξη η σειρά ήταν ανάποδα και πήρε κάμποσο καιρό να αποκατασταθεί. Εν τω μεταξύ άνθισαν εκατοντάδες λουλούδια. Κανείς δεν είναι τέλειος, πολύ περισσότερο όταν την απολίτικη τελειότητα επικαλείται. Πάμε παρακάτω.

      Β1-3

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. κοψε τα ναρκωτικα Β1-3 γιατι οπως φαινεται σε χαλανε.Συνελθε..... Εισαι σαφης σε αυτο που λες Σπαρτακος17 ιδιαιτερα με την δευτερη παρεμβαση σου.Κανεις ενα μικρο νοητικο αλμα βεβαια αλλα οκ αντιλαμβανομαι υπο ποια εννοια το αναφερεις.

      Διαγραφή
    6. ...ασε που σε κοβω για προβοκατορα φασιστακο...

      Πρόσεχε εσύ μην κοπείς με το καθρεφτάκι σου.

      Δεν σε ειρωνεύτηκα, απεναντίας. Η αρχική διαπίστωση-άποψη μου συμβαδίζει με την πρόθεση μου να συναντηθούμε στην κάλπη, είτε μου επιτρέπεις είτε όχι. Εκτός κι αν δεν κατάλαβες ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις.

      Β1-3

      Διαγραφή
    7. δεκτον Β1-3 και με συγχωρεις για το επιθετικο της απαντησης μου.να σαι καλα.

      Διαγραφή
  2. Ο συντροφος Ρουσης ειναι ο σημαντικοτερος κομμουνιστης διανουμενος στην χωρα μας. Τα βιβλια του και η ζωη του φανερωνουν το μεγεθος και το ηθος του συντροφου. Η ηγεσια του κομματος εχει τεραστιες ευθυνες για την αντιπαραθεση μαζι του.Σεβαστητε τη συμβολη του ως καθηγητη στη διαμορφωση συνειδησεων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζήτημα δεν είναι εάν σεβόμαστε εμείς το k.καθηγητή, αλλα εάν σέβεται ο ίδιος τον εαυτό του με όσα γραφει κατά καιρούς.(βλέπε και εδώ: http://fadomduck2.blogspot.com/2011/09/groussis-reloading.html)
      Στο συγκεκριμένο άρθρο πάντως δεν κατηγορείται για κάτι ο Γ.Ρούσης. Οι εξώφθαλμες αντιφάσεις με παλιότερες θέσεις (και πράξεις) της ΑΝΤΑΡΣYΑ επισημαίνονται...

      Διαγραφή
    2. Καλά ανώνυμε, και η γιαγιά μου πιο προοδευτικά επιχειρήματα θα είχε από το "δεν σέβεστε τον καθηγητή".

      Διαγραφή
    3. ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ .........

      Διαγραφή
    4. Το "κομμουνιστής" ανώνυμε είναι μια ιδιότητα που δεν πιστοποιείται στα χαρτιά. Αν μη τι άλλο λοιπόν δεν πάει μαζί με ένα τυπικό προσόν. Ο Ρούσης, όπως και ο Φαράκος (που μπήκε σε άλλο θέμα) κλπ. κρίνεται με βάση την συνολική του(ς) δράση και απόψεις. Μάλιστα όπως θα είδες υπάρχουν και διαφορετικές εκτιμήσεις.

      Όσο για τους χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν, ο ίδιος ο Λένιν έλεγε ότι η τραχύτητα είναι ανεκτό ελάττωμα μεταξύ των κομμουνιστών.
      Οπότε μην το παίρνεις και επί πόνου... ;)

      Διαγραφή
    5. τον ...οπορτουνιστή καθηγητή;

      Διαγραφή
  3. Αν η "κολοτούμπα' είναι θετική τότε είναι καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ορισμενοι "ιδεολογικοποιουν" ουσιαστικα τις προσωπικες τους πικριες και τις αναγουν σε ιδεολογικη αντιπαραθεση με το ΚΚΕ αφου ειναι και το μονο που μπορουν να κανουν.Σε καθε περιπτωση το ΚΚΕ δεν δικαιωνεται συνεχως γιατι κατεχει τα σκηπτρα της αληθειας μονο, αλλα γιατι, και αυτο ειναι το πιο ουσιαστικο, αναλυει μαρξιστικα την πραγματικοτητα, πολυ πιο εμπειρο σημερα και πιο σοφο απο ποτε αλλα και πιο δυνατο.Απο το χωρο του ΝΑΡ η προσωπικη μου αποψη, πολλοι θα μπορουσαν να συμπορευτουν με το Κομμα, αρκει καποια στιγμη να απεβαλαν την εμπαθεια τους απεναντι του που τελικα δε στηριζεται σε τιποτα αλλο παρα σε προσωπικες "στιγμες" και "εντασεις".Δυσκολο?Ισως, αλλα καποια στιγμη οι υπερβασεις γινονται οταν το επιβαλουν οι ιστορικες στιγμες και η πιεση του Εργατικου κινηματος.Ο χωρος του ΣΥΡΙΖΑ, ειναι πολυ πιο ευαλωτος στον οππορτουνιστικο μαζοχισμο και τον επανακαθορισμο θεσεων κατα το δοκουν, ο χωρος αυτος τρεφει απεχθεια για το οργανωμενο λαικο κινημα οταν θετει global targerts(κομβικους στοχους οπως ισως θα μπορουσαμε να πουμε)ακριβως για το λογο οτι ο τυχοδιωκτισμος δεν συναδει με ξεκαθαρες θεσεςι και αποψεις σε βαθος χρονου, παντως το παραπανω αρθρο δειχνει οτι σε αυτους τους χωρους γινονται διεργασιες που κατω απο την πιεση του εργατικου ταξικου κινηματος μπορουν να βοηθησουν στο διαχωρισμο της ηρας απο το σταρι σε καποιο βαθος χρονου και θα θαναι σιγουρα αυτο προς οφελος συνολικα των συνεπων ταξικων, επαναστατικων δυναμεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραίο σχόλιο και θα συμφωνήσω σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πιστεύω οτι σε ΝΑΡ αλλά και ΑΝΤΑΡΣΥΑ γενικότερα υπάρχουν πολλοί με τους οποίους θα μπορούσε να συμπορευτεί το ΚΚΕ ,να αναπτύχθεί μια συνεργασεία στο κίνημα κυρίως (στη βάση και όχι στις ηγεσίες) αλλά είναι δύσκολο όταν οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σαν σύνολο (γραμμή) απλώνουν χέρι συνεργασίας μόνο προεκλογικά.
      Με εκλογικές συνεργασίες για να ανέβουν τα ποσοστά δηλαδή μόνο; Η ουσία είναι να συμπορευτεί σε μια κοινή ταξική γραμμή το κίνημα, να κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βήματα μπροστά. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ξεπεραστούν πολλά ζητήματα όπως π.χ. η εμπάθεια που τρέφουν κάποιοι κύριοι της αριστεράς(όπως και ο κ.Ρούσσης) για το ΠΑΜΕ επειδή το ΠΑΜΕ δημιουργήθηκε από το ΚΚΕ. Δηλαδή προτιμούν οι κύριοι αυτοί να ψάχνουν λύσεις μαζί με τους διάφορους Παναγώπουλους και τα λοιπά τσιράκια της εργοδοσίας; Να θυμήσω τα πυρά εναντίον ΠΑΜΕ από τον κύριο Ρούσση μέσω των άρθρων του; Σε τελική ανάλυση καλά τα λόγια και οι θεωρητικές ιδεολογικές αναλύσεις (αυτές ως καθηγητής και δημοσιογράφος σίγουρα τις ξέρει καλά) αλλά στην πράξη ας μας πει ο κ.Ρούσσης (και όσοι έχουν ανάλογη στάση)
      α)Ποιά είναι οι δική του σχέση με τους εργαζόμενους σήμερα; Πόσο συχνά πηγαίνει στα εργοστάσια και συνομιλεί μαζί τους; Κατά πόσο βρίσκεται και ζεί μέσα στα κινήματα των εργαζομένων, ζει τα άχγη και τις αγωνίες τους;
      β) Ποιά κατεύθυνση του ΠΑΜΕ θεωρεί οτι δεν "προωθεί την λαϊκή συνείδηση", "δεν είναι στραμμένο ενάντια στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οργανισμούς όπως είναι το NATO, η EE, το ΔΝΤ, ενάντια στα μονοπώλια, ντόπια και ξένα" και δεν έχει "προοπτική το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό"; Γιατί εμένα η εμπειρία μου μου έχει δείξει οτι τα κάνει το ΠΑΜΕ αυτά, άρα γιατί είναι τόσο ενοχλητικό το ΠΑΜΕ για κάποιους που μιλάνε "εξ αριστεράς";

      Διαγραφή
  5. Το ΑΝΤΑΡΣΥΑ έρχεται να αντικαταστήσει το ΚΚΕ, λόγω του ελλείμματος δημοκρατίας και αυτοκριτικής που χαρακτηρίζει το τελευταίο!

    Η Μαρξιστική σκέψη και ανάλυση, είναι κατά βάση επιστημονική και ως τέτοια δεν ανήκει σε κανέναν. Είναι εργαλείο και βοηθά όπως η λογική τον καθένα να ανακαλύπτει την αλήθεια.

    Στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ εντάσσεται και ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, ο Δελαστίκ και τόσοι άλλοι αξιόλογοι άνθρωποι. Όλοι αυτοί είναι προδότες και ψεύτες? Γιατί αυτοί οι άνθρωποι και η κριτική τους δε βρήκε ποτέ στέγη στο ΚΚΕ? Πως πνίγονται μέσα στο κόμμα τέτοιες φωνές?

    Η ιστορία θα δείξει κατά τη γνώμη μου αν το ΚΚΕ θα μπορέσει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να βρει τρόπο να αρχίσει να κριτικάρει σκληρά τον εαυτό του και να επαναπροσδιορίσει πολλές θέσεις του και πρακτικές, να πείσει ότι δεν είναι μια από τα ίδια από αυτά που είδαμε στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.

    Ευπρόσδεκτη η κριτική σας, αλλά προσωπικά για το ΑΝΤΑΡΣΥΑ δε με πείθει, τουλάχιστον όχι ακόμη.

    Πολλή καλή η ομιλία της Γ.Γ στον ενικό, απαράδεκτο το κοινό, μην πω τίποτα άλλο.

    Να ξέρετε πάντως, ότι μέσα στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατοικούν σύντροφοι κομμουνιστές που απλά ανησυχούν ότι πρέπει να βρούμε ένα άλλου είδους ΚΚΕ. Εμείς δε σας είδαμε ποτέ σαν προδότες οπορτουνιστές, αλλά ως κομουνιστές που αρνούνται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα των πρώην «σοσιαλιστικών» χωρών και τις αλλαγές που αυτή επιτάσσει για μια νέα κάθοδο σους ουρανούς.

    Που ξέρεις, ίσως στο μέλλον οι δρόμοι μας να συναντηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Το ΑΝΤΑΡΣΥΑ έρχεται να αντικαταστήσει το ΚΚΕ"
      Βρε THANO, είπαμε, επαναστατική αισιοδοξία, αλλά όχι και στα όρια της μεταφυσικής... :)

      Διαγραφή
    2. Με απογοητεύει πάντως το επίπεδο των απαντήσεων εκ μέρους των φίλων της Ανταρσυα, ή μάλλον, ο αντίλαλος που προκαλούν.

      Απορώ, μερικοί διαβάζουν το κείμενο ή αρκούνται στον τίτλο ?

      Θάνο,
      διάβασε σε παρακαλώ κανένα κείμενο, καμία ανάλυση. Μην γράφεις ότι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό ... ελεος δηλαδή.

      95 χρόνια υπάρχει το ΚΚΕ.
      Τα 40 απο αυτά, παράνομο και κυνηγημένο.
      Οι Ανταρσυες έρχονται και φεύγουν σαν τους κομήτες.
      Έχεις καταλάβει άραγε το γιατί ?

      Διαγραφή
    3. @Τhanos:
      Πετάς την μπάλλα στην εξέδρα!
      Σε σχέση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ το κείμενο είναι πολύ συγκεκριμένο. Εντοπιζει (θετική μάλιστα) στροφή 180 μοιρών από τις θέσεις και τις πρακτικές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ των τελευταίων 2-3 χρόνων, και τις χαρακτηριζει σαν "κωλοτούμπα". Γιατί τις χαρακτηρίζει έτσι; Γιατί δεν βλέπουμε βάση ποιάς ανάλυσης άλλαξαν τόσο δραστικά και γιατί δεν έχει προηγηθεί κάποιου είδους αυτοκριτική για την πολιτική του προηγούμενου διαστήματος. κατά συνέπεια θεωρούμε την στροφή αυτή καιροσκοπική.
      Αν δεν το κατάλαβες, το σχόλιο σου δικαιώνει την εκτίμηση περί κωλοτούμπας πανιγυρικά!

      Διαγραφή
    4. ...και έλεος!
      Οχι και κομμουνιστικές οι απόψεις των Παπακωσταντίνου και Δελαστίκ!
      Ο ...Λαφαζάνης μπροστά τους είναι κόκκινος Χμέρ!

      Διαγραφή
    5. Παρακαλώ ο τίτλος του κομμουνιστή να μην δίνεται αφειδώς.Έλεος ο Παπακωσταντινου ,ο Ρούσσης, ο Μπιτσάκης,ο Χάγιος κομμουνιστές.Δεν αναγνωρίζουν καν την ύπαρξη του σοσιαλισμού στην Σ.Ε.Μία λέξη:Aίσχος.ΚΚΕ για να αναρρώσει η Ελλάδα από την γνωστή αρρώστια(!) και όσο για την λεζάντα η αυτοκριτικη είναι απαραίτητη για τους μαρξιστές..μήπως η αυτοαναίρεση δεν κάνει και τόσο καλό??

      Διαγραφή
  6. Συντροφε Θανο σε αρθρα του ο Δελαστικ εκθειαζε την αντισταση του Σαμαρα στο μνημονιο οπως και την δηθεν αντιδραση του δεξιου πρωθυπουργου της Ουγγαριας!Δεν νομιζω να ειναι αποτελεσμα μαρξιστικης αναλυσης αυτες οι αποψεις,πιο πολυ για αναλυσεις αρπα κολλα μου φαινονται.......Συγκροτημενη Μαρξιστικη αναλυση γινεται μονο απο το ΚΚΕ φιλε μου.Η μαζικη συμμετοχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο απολιτικ κινημα των αγανακτισμενων με ου....και μουντζες και περι 300 προδοτων κλπ και η πολιτικη στηριξη του απο κομμουνιστες εδωσε το αριστερο αλοθι(οπως και ο ΣΥΡΙΖΑ)να φανει αυτο το δηθεν κινημα πολυσυλλεκτικο και ενωτικο.Ποιος ηταν ο μονος κερδισμενος πολιτικα απο αυτες τις απολιτικ μαλακιες;;;;Η Χρυση αυγη και ο Καμμενος με τις μπουρδες του περι προδοτων της Ελλαδας αφου αυτο καταλαβαν οι απολιτικ που συμμετειχαν.Το κινημα πρεπει να ειναι καθαρα ταξικο και πολιτικα προσανατολισμενο φιλε ειδες αυτες οι δηθεν ενωτικες και απολιτικες μαλακιες που οδηγουν.Μετα την 6 του Μαη ερχονται αγωνες που μονο το ΚΚΕ μπορει να τους οργανωσει,Κομμουνιστες δεν υπαρχει πολυτελεια παρολες τις διαφορες μας να στηριξουμε αλλα σχηματα.Το κομμα μετα την εκλογη της Αλεκας βαδιζει σωστα και μαρξιστικα και παιζει το ρολο του σαν η πρωτοπορια της ταξης μας.Τα μηνυματα ειναι πολυ θετικα στις επαφες μας με τον κοσμο,ολοι στην χαλυβουργια την 1 ΜΑΗ στην συγκεντρωση σταθμο για το κινημα και αρχη της οργανωσης των μετεκλογικων αγωνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε θέλω να μπω σε αντιπαράθεση γραμμή προς γραμμή των κειμένων ούτε να κάνω αναλύσεις γιατί σέβομαι τον κυρίαρχο προσανατολισμό του μπλόγκ.
    Άλλωστε στο παρελθόν έχω γράψει και αρκετές σκέψεις μου πολύ αναλυτικά. Με κουράζει και πιστεύω ότι ξεφεύγει και από το σκοπό που γράφω μερικά πράγματα εδώ μέσα, να δώσω ένα στίγμα κάποιων σκέψεων γενικά.

    Θα μπορούσα για παράδειγμα να σου πω ότι ο Δελαστίκ στα εν λόγω άρθρα του κάνει και αναλύσεις που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και εξέλιξης του καπιταλισμού. Παρακολουθεί και το τώρα και κάνει προβλέψεις και για το μετά. Προφανώς και όταν έλεγε αντίσταση του δεξιού πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, δεν την εννοούσε όπως εγώ και εσύ με την έννοια της αντίστασης στον καπιταλισμό!
    Και οι σοσιαλιστές αυτή τη στιγμή αντιστέκονται στην Γερμανία και απειλούν το ευρώ και την ένωση, αλλά με την έννοια ότι τμήματα της Γαλλικής αστικής τάξης, διεκδικούν περισσότερη «ελευθερία» από αυτή της Γερμανίας. Αυτό δε σημαίνει ότι αντιστέκονται στον καπιταλισμό. Τέτοια άρθρα καλό είναι να διαβάζονται στο όλο τους και όχι αποσπασματικά.

    Όσο για το Σαμαρά, έκανε αντίσταση στο μνημόνιο, είναι αλήθεια και στο τέλος έκανε κολοτούμπα. Θα μου πεις, εμείς ξέρουμε ότι υποκρίνονταν. Σύμφωνοι. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί ένας αρθογράφος να το επισημάνει και να το χρησιμοποιήσει «εναντίον» του αργότερα όταν αυτός αλλάξει γνώμη. Πόσοι ήταν οι δεξιοί που πίστευαν μέχρι τέλους ότι ο Σαμαράς θα αντισταθεί και όταν υπέγραψε «ούρλιαζαν» από απογοήτευση?

    Επειδή ένας αρθογράφος κάνει και αναλύσεις εντός του συστήματος δε σημαίνει ότι το συμμερίζεται! Είδες τι έγραφε ο Δελαστίκ για το Σαμαρά όταν υποχώρησε? Τον έθαψε!!! Ξέρεις πόσα άρθρα έχει γράψει ο Δελαστίκ καταγγέλλοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τα κόμματα του δικομματισμού? Βλέπεις με τι πραότητα και νηφαλιότητα κάνει κριτική στο ΚΚΕ?

    Διάβασα ένα βιβλίο πρόσφατα, το Χρυσό παραπέτασμα του Πέτρου Παπακωνσταντίνου. Αριστούργημα, ο άνθρωπος είναι σοφός! Μαθαίνεις πως δουλεύει ο καπιταλισμός. Απομυθοποιεί τόσα πολλά γύρω από αυτόν, όπως το κίνημα της οικολογίας και τόσα άλλα.
    Αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει σήμερα και γιατί. Όχι γενικά και αόριστα κρίση υπερσυσσώρευσης.
    Η το βιβλίο του Δελαστίκ, Το τέλος των Βαλκανίων. Καταλαβαίνεις πως και γιατί ο καπιταλισμός (ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις) οδήγησαν στους πολέμους.

    Επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια πέννα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα γεγονότα, υψηλότερης ανάλυσης, δε σημαίνει ότι είναι οπορτουνιστές όταν γράφουν μεταξύ άλλων για αντίσταση Σαμαρά!
    Όταν μιλάνε για το κίνημα των πλατειών με θετικά σχόλια, προφανώς εννοώντας ότι ακόμη και μια απολιτίκ κίνηση σαν αυτή, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ριζοσπαστικοποίηση του υποκειμένου που πρέπει να επαινείτε και όχι να κυνηγιέται ως άσκοπη. Βλέπουν και τα ενδιάμεσα βήματα που οδηγούν στο σκοπό και τα χειροκροτούν. Δε σημαίνει αυτό ότι έχουν χάσει το στόχο.

    Νομίζω ότι μπορούμε να καταλάβουμε το στίγμα τους, αν διαβάσουμε τα άρθρα τους ολόκληρα και με νηφαλιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή έχω διαβάσει και τα δύο, το "Η εποχή του φόβου" μου άρεσε περισσότερο. Πάντως νομίζω ότι υπάρχει λίγο κορεσμός από τέτοιου (δημοσιογραφικού περισσότερο περιεχομένου) βιβλία.

      Προσωπικά περιμένω πραγματικά με περιέργεια κι ενδιαφέρον να εκδοθεί αυτό: http://alturl.com/fcenk :)

      Διαγραφή
    2. Λοιπόν, επειδή σ’ εχω κόψει εσένα για βιβλιοφάγο, λέγε προτάσεις τώρα που έρχεται και καλοκαίρι.
      Την εποχή του φόβου το σκεφτόμουνα να το αγοράσω κάποια στιγμή, το άλλο δε το ξέρω. Καλός ο συγγραφέας?

      Λέγε γιατί εμείς είμαστε νεούδια στο χώρο της πολιτικής οικονομίας (λείας επιεικώς).

      Διαγραφή
    3. Τα φαινόμενα απατούν THANO. Δεν είναι οι βιβλιοφάγοι σαν κι εμένα, και δεν το λέω από μετριοφροσύνη. Ελάχιστα πράγματα ξέρω για το συγγραφέα του βιβλίου που έβαλα, απλά από τα λίγα που έχω διαβάσει (ανάμεσα σε αυτά και το link που έβαλα) πιστεύω ότι αντιμετωπίζει πολύ καλά το θέμα.

      Μένει φυσικά να αποδειχθεί... :)

      Διαγραφή
  8. Aπλα Θανο λεω πως οταν επικροτεις εναν δεξιο πολιτικο σαν τον Σαμαρα για αντισταση στο μνημονιο οδηγεις στην αυταπατη οτι ενας δεξιος πολιτικος μπορει να το κανει και οταν κανει την κωλοτουμπα(που ηταν σιγουρο)οδηγεις τους απογοητευμενους που ελπιζουν οτι γινεται ενας δεξιος πολιτικος(δηλ.πολιτικος φιλοκαπιταλιστης φιλοΕΕ κλπ)να αντισταθει στην καπιταλιστικη κριση να στρεφοντε σε λυσεις τυπου Καμμενου δηλ.απο αυταπατη σε αυταπατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σύντροφοι, κατά τη γνώμη μου δυστυχώς χάνεται μια ιστορική ευκαιρία για το ΚΚΕ και την Αριστερά.

    Το ΚΚΕ θα έπερεπε να πρωτοστατήσει και να ηγεμονεύσει στη δημιουργία ενός πολυτασικού κόκκινου πολιτικου κέντρου με Σύριζα και Ανταρσύα.

    Δημιουργώντας τον αντίπαλο του μαύρου μετώπου Πασοκ - ΝΔ - Λάος, το κόκκινο μέτωπο ΚΚΕ - Συριζα - Ανταρσία θα δημιουργούσε απίστευτη λαική συσπείρωση.

    Πιθανότατα θα μπορούσε να διεκδικήσει κυβέρνηση η οποία θα άνοιγε το δρόμο για τη Λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό απευθυνόμενη στο λαό για να νικήσει την αντίδραση.

    Προσωπικά εύχομαι καλή επιτυχία και στα 3 κόμματα ΚΚΕ - Συριζα - Ανταρσύα και μακάρι να υπάρξουν καλύτερες γέφυρες συνεργασίας στο μέλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε δυστυχώς έχεις παρασυρθεί από την (λογική) επιθυμία σου και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

      Όχι...δυστυχώς δεν θα μπορούσε το ΚΚΕ να "ηγεμονεύσει στη δημιουργία ενός πολυτασικού κόκκινου πολιτικου κέντρου με Σύριζα και Ανταρσύα.", ακόμη κι αν το ήθελε. Μην παρασύρεσαι από τα ενωτικά προτάγματα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τύποι το μόνο που επιδιώκουν είναι να ξεπεράσουν το ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές για να επιβάλλουν τους όρους τους, όπως τουλάχιστον φαντασιώνονται (ελπίζω). Δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθούν ηγεμονεύουσα αντίληψη αυτή του ΚΚΕ, παρά μόνο προσωρινά και με όρο την οργανωτική του διάλυση.

      Άκουσες τον Τσίπρα σήμερα στην Χούκλη?
      Σχεδόν εμετικός:
      Σε ερώτηση της Χούκλη η οποία αναφερόταν στο "υπερτροφικό κράτος", η απάντησή του ήταν "εμείς αυτά τα λέγαμε πρώτοι απ' όλους"! Μεγάλο λοιπόν το κράτος Αλεξάκο... Συνεχίζοντας δήλωσε "Εμείς δεν είμαστε κρατιστές" και άλλα πολλά ωραία, που έκαναν το ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη να μοιάζει με αριστερίστικη οργάνωση...

      Δεν έχει καθόλου άδικο το ΚΚΕ που μιλά για οπορτουνιστές του χειρίστου είδους. Νομίζεις ότι ενδιαφέρονται για κάτι άλλο αυτοί πέραν του κωλαράκου τους; Απλά έτσι όπως είναι η κατάσταση κι εγώ θέλω να πάνε καλά, γιατί το ΚΚΕ δεν μπορεί αντικειμενικά να τραβήξει μια κατηγορία ανθρώπων, που απ' το να πάνε για Καμένο, Κουβέλη ή και...ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, ε καλύτερα να πάνε στον Τσίπρα. Τουλάχιστον εκεί υπάρχει ένας ενεργός κόσμος που μπορεί να κρατήσει λίγο τον απόλυτο κατήφορο των καρεκλοκένταυρων.

      Αλλά μην τρέφουμε αυταπάτες: Αυτοί που ζητάνε ρήξη και ανατροπές από το ΚΚΕ δεν είναι διατεθειμένοι όχι να έρθουν σε ρήξη με τα δικές τους ιδεοληψίες και να ανατρέψουν συνήθειες, αλλά κάθε φορά σέρνονται από την ανάγκη της στενής αναπαραγωγής τους...

      Διαγραφή
  10. red1917 , o ο κομουνιστης ο ρουσης ο θανος ,η ανταρσυα και το κακο συναπαντημα! ειναι τοσο κομουνιστες που συνεργαζονται και με φασιστες εναντια στο κκε(για να μην ξεχναμε!). ειναι τοσο κομμουνιστεςπου απο τον μαρξισμο τους εχει ,μεινει ενα αδιο κελυφος, ειναι τοσο κομμουνιστες ,που τον σοσιαλισμο τον θελουν με ...πλουραλιστικη δημοκρατια και αστικα κομματα !ειναι τοσο κομμουνιστες που η επαναστατηκοτητα τους προκαλει το γελιο! για το συν δεν εχω να πω πολλα! οι κολοτουμπες του και η συνεργασια σε συνδικαλιστικο αλλα και σε επιπεδο τοπικης κοινωνιας ειναι τοσο μεγαλη με τα κομματα της αντιδρασεις που θεωρο περιτο να προσθεσω κατι ακομα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ γενικά την συμπαθώ. Τον Συριζα όχι.
    Έχουν κάνει θετικά άλματα στην φρασεολογία τους (και μένει να εξηγηθεί κιόλας πως).
    Τώρα μένει να εκφραστεί αυτό και στο κίνημα, στην βάση, στα σωματεία, τα συνδικάτα και τους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, τις απεργίες, τις πορείες κλπ. Δεν είμαι πανταχού παρών, αλλά ακόμα δεν το έχω δει.
    Αφού γίνει και αυτό τότε θα μιλάμε πλέον με άλλους κινηματικούς όρους.
    Τότε τα ξαναλέμε.

    Υ.Γ. Ο Δελαστίκ είναι μεγάλος βλάκας. Επίσης έχω ακούσει κόσμο να λέει "ειδες ευτυχώς έχει και η δεξιά καλούς και ικανούς προπαγανδιστές". Ούτε το μυρίστηκαν που ανήκει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ενα σωματειο ελεγχει η ανταρσυα (ΣΜΤ)και δεν τολμησαν να βγαλουν αποφαση για συμμετοχη στην απεργια του κλαδου (οικοδομων) και οπως μου μεταφερανε βρηκανε αθλιες δικαιολογιες (πολιτικη απεργια του ΚΚΕ) και με τα πολλα στειλανε ενα καταπτυστο mail την προηγουμενη της απεργιας το μεσημερι. αν μου πουν την διατυπωση θα την γραψω γιατι δεν το ξερω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. red1917 .ειμαι κακο συναπαντημα για τους οπορτουνιστες! ειμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι πραγματικοι κομμουνιστες παλευουν στις γραμμες του κομματος τις θεσεςι του και τις αποψεις τους, και αν εχουν καταλαβει μπιτ απο τον τροπο λειτουργιας του ΚΚ , δεν παιρνουν τα μπογαλακια τοςυ να φυγουν επειδη δεν επεισαν ολους τους αλλους παρα μονο τον εαυτο τους.Να θυμισω οτι το ΝΑΡ-ο ιδρυτης του συγκεκριμενου χωρου-μας προεκυψε μετα την αποχωρηση της ομαδας Γραψα απο το ΚΚΕ το 1989 η καπου εκει, ο ΣΥΝ τους αγκαλιασε αυτους πολυ αργοτερα, και αφου ειχε ολοκληρωθει η δευτερη προσπαθεια μεσα σε λιγα χρονια απο τον οππορτουνισμο-αδοκιμος ο ορος σημερα για "δεξιο και αριστερο οππορτουνισμο"-να διαλυσει το ΚΚΕ.Η ηγεσια του χωρου αυτου-ΑΝΤΑΡΣΥΑ-διαθετει σημερα αντιΚΚΕ αντανακλαστικα μεχρι γελοιοτητας, οι θεσεις τους ειναι δηθεν "αντικαπιταλιστικες" αλλα αρνουνται την ουσια του Μαρξισμου-Λενινισμου οσον αφορα την οικοδομηση του σοσιαλισμου, την παλη σε συνθηκες καπιταλισμου,την πρωτοπορια της εργατικης ταξης, αμφισβητουν την αναγκη υπαρξης ταξικων συνδικατων που θα εχουν σαφη προσανατολισμο, ασε που σε πολλες περιπτωσεςι κανουν εφημερες και ευκαιριακες συμμαχιες μονο για να χτυπηθει το ΠΑΜΕ, ασφαλως και υπαρχει καποιος κοσμος στις γραμμες τους που δεν εχει εμπαθεια απεναντι στο ΚΚΕ, αλλα δυστυχως η συνολικη εικονα που βγαζει αυτος ο χωρος προς τα εξω, δειχνει αλλα.Οπως ειπα σε αλλο σχολιο μου, η πιεση του ιδιου του εργατικου κινηματος θα βοηθησει να ξεκαθαρισει η ηρα απο το σταρι.Αυταπατες παντως για συνεργαισιες "κορυφων" να μην τρεφουμε, απο τα κατω κατι μπορει αν υπαρξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α γεια σου μπράβο! Το ίδιο πράγμα είπα κι εγώ (ανώνυμος Απρ.25 12:58). Τώρα όσο για τα όσα διάβασα στα σχόλια που ακολούθησαν τι να πω. Κάποιοι άνθρωποι μάλλον άκουγαν από μικροί στο σπίτι το "εμείς είμαστε αριστεροί" των πατεράδων τους, και έχουν κρατήσει την ταμπέλα του αριστερού ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ. Απο μόνο του αυτό δεν είναι κακό, όταν όμως μένει κάποιος μόνο σε αυτό και δεν την ψάχνει και λίγο σίγουρα κάποια στιγμή θα καταλήξει να ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να κατεβαίνει σε πορείες μόνο 1Μαη ή όποτε θυμάται, να γκρινιάζει που το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται με την υπόλοιπη "αριστερά" και να πιστεύει πως όποιος δηλώνει αριστερός είναι κιόλας.
      Φίλε Θάνο και φίλε Yuri καλά κάνετε και την ψάχνεται με βιβλία όπως αυτά που αναφέρατε ΟΜΩΣ αν θέλετε να εξετάζετε όλες αυτές τις πολιτικές αναλύσεις από μαρξιστική σκοπιά πρέπει πρώτα να διαβάσετε τον ίδιο τον Μαρξ (δεν είναι εύκολο, εμένα μου βγήκε η πίστη για να διαβάσω κάποια βασικά). Και πάλι όμως δεν είναι αυτό το βασικότερο.
      Για έναν κομμουνιστή (και όχι γενικά και αόριστα αριστερό) η ουσία βρίσκεται μέσα στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς.Όταν ζει τους αγώνες των εργαζομένων, παίρνει ο καθένας (ακόμα κι αν δεν έχει διαβάσει ποτέ τους κλασικούς) το μεγαλύτερο μάθημα ζωής! Εκεί βλέπει κανείς σήμερα ποιοι είναι αριστεροί, κομμουνιστές ή γενικα προοδευτικοί και ποιοί είναι απλά καιροσκοπιστές που με μια αριστερίστικη και δήθεν επαναστατική φρασεολογία προσπαθούν να υποτάξουν τους εργάτες. Εκεί μαθαίνει κανείς την ταξική πάλη μέσα από την ίδια την εμπειρία του!
      Πηγαίντε μια βόλτα μέχρι την χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο, θα σας τα πουν οι ίδιοι οι απεργοί και μετά άλλη μια βόλτα μέχρι τον Βόλο να σας πεί ο Νεοδημοκράτης πρόεδρος του Σωματείου πως παρέα με τις δυνάμεις του Σύριζα και των διαφόρων αριστερούληδων αρνήθηκαν να αγωνιστούν στο πλευρό των συναδέλφων τους, πως μοίρασαν τις προς υπογραφή ατομικές συμβάσεις εργασίας στους συναδέλφους τους χωρίς να τους πουν καλά καλά τι είναι, πως την ημέρα που είχε προκυρηχθεί απεργία στον κλάδο είχαν στηθεί έξω από το εργοστάσιο (ποιός ξέρει πόσα τους έδωσε ο Μάνεσης) μην τύχον και παρέμβει το ΠΑΜΕ και πετύχει η απεργία!

      Διαγραφή
    2. Το "έχω διαβάσει Μαρξ" ανώνυμε είναι λίγο σχετικό. Γιατί ο Μαρξ έγραψε αρκετά πράγματα και δεν βγαίνει ακριβώς με διάβασμα, βγαίνει με "μελέτη". Ακόμη περισσότερα έγραψε ο Λένιν τον οποίο δεν ανέφερες, αλλά εγώ τον θεωρώ εξίσου σημαντικό. Αυτοί οι δύο από μόνοι τους μπορούν να σε καλύψουν για πολλά...χρόνια ενασχόλησης. Συνήθως λοιπόν αν δεν ανήκεις στην ιδεολογική επιτροπή δεν τα διαθέτεις, απλά προσπαθείς να κατανοήσεις -στο μέτρο που μπορείς και σε βοηθά η εμπειρία σου και οι άλλοι- τις αναλύσεις που έκαναν και τον τρόπο που σκέφτονταν.
      Αυτό όμως δεν έρχεται σε ανταγωνισμό με άλλα βιβλία που τυχόν διαβάζεις και πρέπει -για να βάλω και την υποχρέωση μέσα- να διαβάσεις: Ίσα-ίσα το ανάποδο.

      Έχεις δίκιο ότι είναι βασικό για ένα κομμουνιστή η δράση στους χώρους δουλειάς. Μόνο που εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος και με ένα εκφυλισμένο και συντεχνιακό συνδικαλιστικό κίνημα και ίσως να ζοριστεί άσχημα, ειδικά αν βρεθεί με δεμένα χέρια γιατί κάποιοι με γραφειοκρατικές διαδικασίες τον τοποθετούν "τιμητικά" στην θέση του διακοσμητικού στοιχείου.
      Μία πρώτη υποχρέωση λοιπόν των κομμουνιστών, είναι να ζωντανέψουν τα σωματεία, όπου, όταν και αν φυσικά υπάρχει η δυνατότητα να γίνει. Ένας νεκρός οργανισμός δεν παράγει ούτε καν αντίσταση, πόσο μάλλον μια διαφορετική πρόταση.

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.