19 Απριλίου 2012

Ηράκλειο : Δικαίωση για τους απεργούς της "Ανακύκλωσης"

Από το Cretalive

Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή που κατέθεσε η εταιρεία - "Όχι" σε μειώσεις και απολύσεις λένε οι 40 απεργοί - Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση υπέρ απεργών μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μονομερή περικοπή μισθών.

Όχι μόνο δικαιώθηκαν οι απεργοί της εταιρείας "Ανακύκλωση" αλλά ταυτόχρονα "ανοίγουν το δρόμο" για όμοιες περιπτώσεις. Η απόρριψη από το δικαστήριο της αγωγής που κατέθεσε η εταιρεία, ζητώντας να απαγορευτεί προσωρινά και μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της αγωγής κάθε μορφή απεργιακής κινητοποίησης, είναι η πρώτη, πανελλαδικά, υπέρ των εργαζομένων μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μονομερή περικοπή μισθών.

Το σκεπτικό της απόφασης βασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο κύρια σημεία: αφενός ότι δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας από την απεργία, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την έγγραφη βεβαίωση του αντιδημάρχου καθαριότητας Ηρακλείου, κι αφετέρου ότι η ψηφοφορία μεταξύ των εργαζομένων προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, έγινε κανονικά, μυστικά και νομότυπα, χωρίς τις παρατυπίες που καταλογίζει η πλευρά της διοίκησης της εταιρείας.

Στην εταιρεία επιδικάστηκε ποσό 600 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.


Μειώσεις αποδοχών ... με το ζόρι

Οι 40 εργαζόμενοι, που έχουν συμπληρώσει 22 ημέρες απεργίας, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο, πληρώνονται με τον κατώτερο μισθό της ΕΣΣΕ, που αντιστοιχει σε 751 ευρώ το μήνα. Τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία, που διατηρεί άλλα τέσσερα εργοστάσια ανακύκλωσης, στην Αθήνα και τη Λαμία, ζήτησε από τους εργαζόμενούς της να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας με τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 22%. Οι 19 υπέγραψαν, όμως όταν διαπίστωσαν τις δραματικές μειώσεις στις αποδοχές τους, ήρθαν σε επαφή με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και την Ένωση ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οποία έγιναν μέλη, αναίρεσαν τις υπογραφές τους και ξεκίνησαν την απεργία.

Η εκπρόσωπος της ΕΙΥΗ κατέθεσε ότι η πλευρά της εταιρείας αντιπρότεινε αρχικά μείωση της τάξης του 12% και μετά του 10%, ωστόσο σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Ένωσης, για μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο πάνω από 5 εκ. ευρώ, μία μείωση της τάξης των 50.000 ευρώ ετησίως δε συνιστά πραγματικά μείωση του κόστους της λειτουργίας της εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή η μείωση αυτή θα σημάνει μεγάλες αλλαγες στην καθημερινότητα των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι στην "Ανακύκλωση" ζητούν να μη γίνουν μειώσεις, ούτε απολύσεις αλλά και να μην εντατικοποιηθεί περαιτέρω η δουλειά τους.

Εκ μέρους της εργοδοσίας, ο εκπρόσωπος της εταιρείας έκανε λόγω για προβληματική λειτουργία της εταιρείας, η οποία πληρώνεται από τους δήμους με βάση το αποτέλεσμα, και ότι ως σήμερα η επιχείρηση δεν έχει δει ... το χρώμα του χρήματος, αφήνοντας, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατεβάσει ρολά στο τέλος του χρόνου, οπότε και λήγει η σύμβαση.


Την ίδια στιγμή, όπως υπογραμμίστηκε και στο δικαστήριο, οι εργαζόμενοι στα άλλα εργοστάσια της επιχείρησης έχουν ήδη αποδεχτεί τις μειώσεις, κάτι που καθιστά για την εταιρεία ακόμη πιο επιτακτική τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Ηράκλειο, ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι με τα ίδια καθήκοντα, που αμείβονται διαφορετικά.

1 σχόλιο:

  1. Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.Bertolt Brecht

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.