19 Απριλίου 2012

Βιβλία, βιβλία

Καιρό έχουμε να προτείνουμε βιβλία...Αυτή η ανάρτηση ήταν προγραμματισμένη για πριν τις γιορτές αλλά για διάφορους λόγους δεν ήταν εφικτό να προετοιμαστεί. Έστω λοιπόν καθυστερημένα.


Ο Παπαδιαμάντης είναι -μάλλον- ο αγαπημένος μου Έλληνας συγγραφέας. Δύσκολη γενικά η επιλογή, μιας και διαθέτουμε πολλούς πολύ καλούς συγγραφείς, αλλά με έχει κερδίσει τόσο η γλώσσα του όσο και η θεματολογία του -η περιγραφή της ζωής των απλών ανθρώπων, ο τρόπος που μιλούν, σκέφτονται, τα ήθη και τα έθιμα τους- και το λεπτό του χιούμορ.

Πρόσφατα διάβασα για πρώτη φορά τους εμπόρους των εθνών, μία ιστορία που εκτυλίσσεται γύρω στο 1200 μχ, λίγο πριν την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.  Εξελίσσεται στις Κυκλάδες (αλλά και στην Ιταλία) και αφηγείται την ιστορία της όμορφης Αυγούστας, γυναίκας ενός πλούσιου Έλληνα "ευπατρίδη", άρχοντα της Νάξου, η οποία απάγεται από Βενετό φιλοξενούμενο του συζύγου της.  Μέσα από την ιστορία των τριών αυτών προσώπων περιγράφεται με έντονα χρώματα η κατάσταση στο Αιγαίο την εποχή εκείνη, η ζωή των νησιωτών, η αγριότητα των Βενετών και των Γενοβέζων, ο αγώνας για το ποιος θα υπερισχύσει στα νησιά, αλλά ταυτόχρονα εξερευνάται και η δύναμη του ερωτικού πάθους, μιας και η πρωταγωνίστρια τελικά ερωτεύεται των απαγωγέα της (μπορεί να είναι και από τα πρώτα καταγεγραμμένα περιστατικά συνδρόμου της Στοκχόλμης : ]]])

Το βιβλίο μεταφέρθηκε από την ΕΡΤ (1973) στη μικρή οθόνη και αποτελεί την πρώτη τηλεοπτική μεταφορά λογοτεχνικού έργου στην Ελλάδα. Για τις ανάγκες της σειράς γράφτηκε και ένα λατρεμένο κομμάτι




και αποτέλεσε -απ ότι διαβάζω- σημείο τριβής με το δικτατορικό καθεστώς, το οποίο δεν ήθελε να ακούγεται η φωνή του Ξυλούρη (ακόμη και όταν τραγουδούσε για πειρατές).
Πληροφορίες για την σειρά εδώ.

Δεύτερο βιβλίο που διάβασα, επίσης πρόσφατα, "Το τρίτο στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή. Σπουδαίο βιβλίο από έναν σπουδαίο συγγραφέα. Γραμμένο σε απλή, ζωντανή γλώσσα, αφηγείται  μέσα από την ιστορία της Νίνας, της κεντρικής πρωταγωνίστριας, μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (κυρίως του Μεσοπολέμου και της κατοχής). Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμπαθήσετε την Νίνα ως χαρακτήρα. Οι απόψεις της και ο τρόπος με τον οποίο ρίχνεται στον αγώνα της επιβίωσης μπορεί να ξενίσουν αρκετούς. Αυτό ακριβώς κάνει τον χαρακτήρα της να μοιάζει τόσο πραγματικός. Ακόμη και όταν μοιάζει να μην κατανοεί πλήρως τι συμβαίνει γύρω της καταφέρνει να μας μεταφέρει με γλαφυρότητα το κλίμα της εποχής, μέσα από περιστατικά, συζητήσεις και τοποθετήσεις τρίτων, περιπέτειες κοντινών της προσώπων.
Μπορείτε να πάρετε μία γεύση εδώ. Είναι το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου.


Τρίτο στη σειρά ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, "Τα χρονικά του Άρη" του Ρέυ Μπραντμπερυ. Για τον συγγραφέα έχουμε ξαναπεί παλιότερα εδώ , όπου παρουσιάσαμε το πιο διάσημο βιβλίο του.

Το συγκεκριμένο, τολμώ να πω ότι είναι ακόμη καλύτερο. Περιγράφει τις προσπάθειες των γήινων, με αλλεπάλληλες αποστολές, να εποικίσουν τον πλανήτη Άρη. Ο πλανήτης Άρης φαντάζει στα μάτια τους ως παράδεισος, τόπος ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, τόπος διαφυγής από τους πολέμους που μαστίζουν τη Γη. Με τον πανάρχαιο πολιτισμό του, τους αυτόχθονες κατοίκους του -μια αρχαία φυλή στα όρια του αφανισμού - σαγηνεύει τους πρώτους επισκέπτες από την γη και τους έποικους που ακολουθούν, οι οποίοι προσπαθούν να τον υποτάξουν, να τον φέρουν στα μέτρα τους και στην συνέχεια να τον εκμεταλλευτούν εμπορικά (και να τον κάνουν σαν τα μούτρα τους).

 Με άλλα λόγια, η ανθρωπότητα εξάγει τα προβλήματά της σε έναν άλλο πλανήτη και κουβαλάει μαζί της όλα τα συλλογικά της ελαττώματα, τις φοβίες και τις προκαταλήψεις της. Μπορεί να ιδωθεί και αλληγορικά το βιβλίο ή απλούστατα να το πάρει κανείς γι αυτό που είναι: ένας προβληματισμός πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

Η εξαγωγή του καπιταλισμού στο ηλιακό σύστημα : ]]

6 σχόλια:

  1. Να πω κι εγώ για 2 βιβλία που διάβασα και μου άρεσαν.

    Το πρώτο είναι "Το τιμωρό χέρι του λαού" που αφορά (όπως λέει και το εξώφυλλο) την δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Αθήνα. Είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί -εκτός των άλλων- αναφέρεται (χωρίς να δαιμονοποιεί) στην δράση της ΟΠΛΑ την περίοδο της κατοχής και το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον για μένα το ότι γράφτηκε από κάποιον "πιτσιρικά" (γεννημένος το 1984), τον Ι.Χανδρινό. Ουσιαστικά αποτελεί την διπλωματική του.

    Το δεύτερο (επίσης ωραίο) βιβλίο είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας "Μνήμες φωτιάς" του Γκαλεάνο, το "Ο αιώνας του ανέμου". Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στον 20ό αιώνα. Για όποιον δεν το ξέρει, η τριλογία αναφέρεται στην ιστορία της Λατινικής (κυρίως) Αμερικής, με το γνωστό στυλ του Γκαλεάνο που έχει χρησιμοποιήσει σε πολλά βιβλία του, αυτό των μικρών ιστοριών. Στην συγκεκριμένη σειρά οι ιστορίες μπαίνουν με χρονική σειρά.

    Αυτά και καλή ανάγνωση τώρα που τελειώνει η όποια άδεια... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενδιαφερον το πρωτο. Οσο για το δευτερο, ειναι ηδη στα υποψιν (μαζι με κανα δυο χιλιαδες ακομα : ]]]])
      Αληθεια ειναι στα υποψιν για αμεσα.

      Δεν πρεπει να διαβαζουμε μονο στην αδεια, αλλα ολο το χρονο. Ο Manny διαβαζει ακομη και στο τραπεζι μερικες φορες : ]]] (για να μην σου πω για την τουαλετα : ]]]])

      Διαγραφή
    2. Όντως το διάβασμα είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Βέβαια εγώ δεν είμαι και πολύ του "πρέπει", γιατί όσες φορές πήγα με το "πρέπει" τα γράμματα αυτονομήθηκαν και σχημάτισαν τις λέξεις που είχα εγώ στο μυαλό μου, ανεξάρτητα από τις διαθέσεις του συγγραφέα. Μεγάλο πρόβλημα αυτό.

      Το τραπέζι και η τουαλέτα είναι γνωστά αναγνωστήρια απλά είναι λίγο αντικοινωνικά μερικές φορές.

      Υγ: Ναι...έχω αποκτήσει μια αίσθηση του "άμεσου" από εσένα.

      Διαγραφή
  2. Μερικά sites με δωρεάν βιβλία γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και μερικά βιβλία πρέπει να μπορούμε να τα διαβάσουμε όλοι...
    http://www.gutenberg.org/
    και ειδικά για τα ελληνικά: http://www.gutenberg.org/browse/languages/el
    http://www.booksshouldbefree.com
    Φαίδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαιδρα, σε ευχαριστω ειδικα για το τελευταιο : ]]

      Παρε και εσυ (και οποιος αλλος θελει) ελληνικες σελιδες

      http://www.snhell.gr/index.asp
      http://www.openbook.gr/2011/10/anoikth-bibliothhkh.html

      Διαγραφή
    2. Καλά ενθουσιάστηκα! Το openbook παραπέμπει και εκεί http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip38/Default.html που είναι ό,τι πρέπει για τα παιδάκια μου!Πολλά- πολλά ευχαριστώ!
      Φαίδρα

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.