4 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στην εφημερίδα Real News

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός…GREXIT μετά τις εκλογές, ιδίως εάν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουτσούμπα;

Περισσότερο μας ανησυχούν τα διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ προς την ΕΕ, τα μονοπώλια και συνολικά την τρόικα για συνέχιση της στρατηγικής που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα και οι υποσχέσεις για συνέχιση των «μεταρρυθμίσεων» και «μέτρων» με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Το Grexit αφορά επιλογές μονοπωλιακών συμφερόντων λόγω ανταγωνισμού και αντιθέσεων μέσα στην ίδια την ΕΕ. Δεν εξαρτάται τόσο από την πορεία της ελληνικής οικονομίας ούτε από τις επιλογές πολύ περισσότερο κυβερνήσεων, είτε με κορμό τη ΝΔ είτε με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Τις απειλές ευρωπαίων αξιωματούχων και στελεχών των αγορών πώς τις κρίνετε;

Κάνουν τη δουλειά τους υπηρετώντας μεγάλα συμφέροντα συγκεκριμένων ομίλων και τμημάτων του κεφαλαίου, κρατών και ισχυρών οικονομιών της ΕΕ. Παίζουν κι αυτοί το πολιτικό «παιχνίδι» τους, ασκώντας πίεση στο πολιτικό προσωπικό και της χώρας μας προκειμένου να μη διαταραχτεί το «πρόγραμμα που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των μονοπωλίων» ρίχνοντας στα τάρταρα τους μισθούς, τις συντάξεις όλα τα κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας.

Πώς σχολιάζετε την αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου; Και πού νομίζετε ότι στοχεύει;



«Παλιά μου τέχνη, κόσκινο». Έτσι παίζεται, έτσι παιζόταν πάντα το δικομματικό παιχνίδι. Σε κλίμα οξυμμένης πολιτικής πόλωσης, καθ’ όλα τεχνητής και ανούσιας.

Τυχόν κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακουφίσει λαϊκά στρώματα και να βγάλει τη χώρα από την κρίση; Και πιστεύετε ότι θα «σκίσει» τα μνημόνια;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το σκίσιμο των μνημονίων και την κατάργησή τους με ένα άρθρο έχει περάσει στη διαπραγμάτευσή τους και στον «έντιμο» συμβιβασμό με τους εταίρους, όπως άλλωστε λέει και η ΝΔ. Τα λαϊκά στρώματα όμως δεν ανακουφίζονται με ψίχουλα ελεημοσύνης που θα εξανεμίζονται την ίδια ώρα που θα δίνονται. Η χώρα δεν μπορεί να βγει από την κρίση προς όφελος του λαού, με τα διάφορα προτεινόμενα μείγματα διαχείρισης, όσο ακολουθείται ο δρόμος της ανάπτυξης στην οικονομία και την κοινωνία που μας έφερε ως εδώ και έχει όνομα  -λέγεται καπιταλισμός- όσο είμαστε δεσμευμένοι σε συγκεκριμένες συμμαχίες, όπως είναι οι αλυσίδες της ΕΕ, όσο αναγνωρίζουμε ένα χρέος για το οποίο δεν ευθύνονται τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας, που την πληρώνουν.

Στελέχη της Κουμουνδούρου, πάντως, όπως ο Παν. Λαφαζάνης και ο Δ. Στρατούλης, επιμένουν πως αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ θα επιλέξει να παράσχει ψήφο ανοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση. Τι θα πράξετε αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία κ. Κουτσούμπα;

Θα συμβάλουμε ώστε να οργανωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά η πάλη, η διεκδίκηση, η συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον από μια άλλη ριζικά διαφορετική πολιτική, με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ. Για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η εργατική τάξη, ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων γιατί «αυτός πρέπει να πάρει την εξουσία», στη βάση ενός πραγματικού, αυτή τη φορά, ανατρεπτικού προγράμματος με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, επιστημονικού πανεθνικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Τελικά ταυτίζετε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Ποτέ δύο κόμματα δεν ταυτίζονται μεταξύ τους. Εάν ταυτίζονταν ή θα ενοποιούνταν ή θα συνεργάζονταν από την αρχή. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απλά βρίσκονται στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκφράζουν ή θέλουν να εκφράσουν τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτό όμως σε τελική ανάλυση καθορίζει την πορεία του λαού και της χώρας. Οι διαφορετικές συνταγές που προτείνουν δε γλυτώνουν το λαό από τα αντιλαϊκά μέτρα, ούτε βγάζουν τη χώρα από την κρίση σε όφελος των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη πολιτικά πού το τοποθετείται;

Είναι από τις κλασικές περιπτώσεις κομμάτων που έρχονται και παρέρχονται. Είναι συνήθως δημιουργήματα μιας κοινωνικοπολιτικής συγκυρίας. Όπως το ίδιο αυτοπροσδιορίστηκε θέλει να παίξει ένα συμπληρωματικό ρόλο «τσόντας» στο πολιτικό σύστημα μέχρι να πάρει αυτό τις ανάσες του, να ξεπεράσει προβλήματα για να συνεχίσει να γονατίζει το λαό και τη νεολαία.

Και το νέο κόμμα Παπανδρέου; Πού στοχεύει και τι επιπτώσεις εκτιμάτε ότι θα έχει στο ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου;

Καλείται κι αυτό να παίξει το «συμπληρωματικό» του ρόλο, σε συνθήκες που το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ του 40% και πλέον, έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει, με την πλειοψηφία των στελεχών και οπαδών του να έχει μετακομίσει προς το παρόν στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπορεί να τους ξανακερδίσει ούτε το υπάρχον ΠΑΣΟΚ, ούτε το νέο κόμμα του Παπανδρέου. Θα είναι ένα μεταβατικό σχήμα μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες που περνά το πολιτικό σύστημα.

Μετά τις εκλογές εκτιμάτε ότι οδηγούμαστε σε σταθερές κυβερνήσεις; Και το ΚΚΕ αποκλείει να οδηγηθούμε και σε ένα «μεγάλο συνασπισμό»;

Κατά τη γνώμη μας, μέχρι σήμερα «σταθερές» ήταν όλες, οι κυβερνήσεις. «Σταθερές» στο να περνάνε «σταθερά» και τα μέτρα που ευνοούν την κερδοφορία των μονοπωλίων και το ξεζούμισμα του λαού. Τέτοιες κυβερνήσεις θα υπάρξουν και μετά τις εκλογές αυτές. Στην πολιτική τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Άρα και το σενάριο ενός «μεγάλου συνασπισμού» είναι υπαρκτό και πιθανό. Ίσως όχι άμεσα όμως σε μια πορεία ναι, εάν δεν υπάρξουν άλλες συνολικές ανατροπές και εξελίξεις.

Από τι εξαρτάται την ψήφο σας για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προταθεί από την πλειοψηφία που θα προκύψει από τις κάλπες;

Σίγουρα δεν εξαρτάται από παζάρια και αλισβερίσια για τις καρέκλες της εξουσίας όπως σήμερα συμβαίνει σε άλλα κόμματα. Επίσης δεν εξαρτάται από την ταυτότητα του προσώπου. Η θέση μας δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο αλλά με την ουσία του θεσμού, ενός θεσμού που υποχρεώνεται να υπογράφει αντιλαϊκές πολιτικές να προστατεύει ένα σύστημα που στηρίζεται σε άδικους αντιλαϊκούς νόμους και πολιτικές αποφάσεις. Εμμένουμε σταθερά στην άποψή μας.

Γιατί ψήφο στο ΚΚΕ στις εκλογές κ. Κουτσούμπα, από τη στιγμή που αποκλείετε τη συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε κυβέρνηση;

Έτσι όπως είναι η κατάσταση και οι συσχετισμοί, μπορεί ακριβώς να συμβάλει από τη θέση μιας ισχυρής εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης και μέσα στη Βουλή και μέσα στο εργατικό λαϊκό κίνημα, στους καθημερινούς αγώνες. Αν ρίξει μια ματιά κανείς γύρω του στα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, το ΚΚΕ είναι το μόνο σίγουρο κόμμα για το λαό. Κόμμα εγγύηση, εμπιστοσύνης ότι θα είναι στο πλευρό του. Δύναμη πάλης, αντίστασης, ελπίδας για μια άλλη προοπτική. Το ΚΚΕ θα δώσει το παρών του σε μια διακυβέρνηση του λαού, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συνθήκες, με ένα πρόγραμμα που στην προμετωπίδα του θα γράφει: Εργατική λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση του πλούτου που παράγει ο λαός, ώστε η Ελλάδα να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, μονομερή διαγραφή του χρέους.

Και την επόμενη ημέρα; Ισχύει αυτό που είχατε πει ότι ακόμα και αν αναδειχθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βγείτε στο δρόμο από την πρώτη μέρα;

Έτσι κι αλλιώς στους δρόμους του αγώνα κρίνεται το δίκιο. Ο καναπές, η αναμονή, οι ψεύτικες αυταπάτες, η ανάθεση της μοίρας μας σε κάποιους εκπρόσωπους στη Βουλή είναι συνολικά καταστρεπτική για τον ίδιο το λαό, το κίνημα. Όποια πολιτική δύναμη -ακόμα και στα λόγια- θέλει να ονομάζεται αριστερή, προοδευτική θα πρέπει να το αποζητά αυτό, να το επιδιώκει. Κι όχι να το ξορκίζει όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή που το είπαμε. Βεβαίως και θα είμαστε στους δρόμους, όπως πάντα. Για να διεκδικήσουμε και να υπερασπίσουμε το λαό και τους πολύχρονους αγώνες του. Γιατί με το «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται» μόλις αναλάβει κάποιος την κυβέρνηση, την έχει πατήσει ο λαός. Ώρα να μην την ξαναπατήσει. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ θα είναι εδώ πολύ πιο δυνατό.

Τι να αναμένουμε από τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ; Και τι είδους ανοίγματα θα κάνετε;

Θα είναι αγωνιστές που θα νοιάζονται, με κόπο και θυσίες, για το λαό, κι όχι για προσωπικά οφέλη και άνεση. Αγωνιστές που έχουμε συναντηθεί τα τελευταία χρόνια σε μικρούς και μεγάλους αγώνες. Μεγάλη ανανέωση ψηφοδελτίων θα υπάρξει, αφού στην πλειοψηφία τους, είναι νέοι υποψήφιοι. Επίσης, πολλές γυναίκες. Εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, άνθρωποι που υπηρέτησαν στα σώματα ασφαλείας, στις ένοπλες δυνάμεις, φοιτητές, σπουδαστές. Μέλη, φίλοι του ΚΚΕ, άνθρωποι που συνεργάζονται σήμερα μαζί του και πριν μπορεί να ήταν στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και συναντήθηκαν μαζί μας στον κοινό αγώνα για το καλό του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.