20 Ιανουαρίου 2015

Η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ με τον κατώτατο μισθό

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι αν γίνει κυβέρνηση θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ. Τι ισχύει στην πραγματικότητα;

Προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει εμπόριο ελπίδας στους εργαζόμενους που φυτοζωούν με 586 ή 511 ευρώ μεικτά, όσος είναι ο κατώτατος μισθός που θέσπισε η κυβέρνηση με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 για τους εργαζόμενους πάνω και κάτω από 25 χρόνων αντίστοιχα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να αιωρείται ότι όλοι αυτοί θα αμείβονται με 751 ευρώ από την επομένη κιόλας των εκλογών, αν κυβερνήσει. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική. Αυτό μαρτυρά η πρόταση νόμου που κατέθεσε τον περασμένο Οκτώβρη ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό και την οποία υπόσχεται να μετατρέψει σε νόμο όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Εκεί, παρά τις κορόνες και τις διαπιστώσεις, δεν μιλά για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά.

Να τι προβλέπει η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ: «Αρθρο 4: Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου υπ' αριθμ. 6 της 28ης/02/2012 (ΦΕΚ Α 38/28-2-1012) καταργείται». Ομως, η κατάργηση της ΠΥΣ δε σημαίνει ότι επανέρχεται αυτόματα ο κατώτατος μισθός στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί με την ΕΓΣΣΕ του 2010 - 2012. Η ισχύς αυτής της σύμβασης, μαζί με τη μετενέργεια, έληξε το Μάρτη του 2014, δυόμισι σχεδόν χρόνια μετά την έκδοση της ΠΥΣ. Αυτό που υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταργήσει την ΠΥΣ που ανέστειλε την εφαρμογή εκείνης της ΕΓΣΣΕ και μείωνε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και 32%, στα 586 και 511 ευρώ μεικτά. Ομως, κανένα άρθρο της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει την επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ.


Αρα, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν γίνει νόμος η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές Ενώσεις θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού. Αυτό προβλέπει η συμφωνία που έκαναν στις 26 Μάρτη 2014, όταν υπέγραψαν νέα ΕΓΣΣΕ, με διάρκεια από 1/1/2014 μέχρι 31/12/2014 και με δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμα χρόνο. Αν μια μελλοντική κυβέρνηση καταργήσει την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που μείωνε τους μισθούς, όπως υπόσχεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτοί δεν επανέρχονται στα 751 ευρώ, αλλά θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΓΣΕΕ και ΣΕΒ για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού.

Για να επανέλθει αυτός στα προ κρίσης επίπεδα, θα πρέπει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και οι Ενώσεις των εργοδοτών να συμφωνήσουν καταρχήν σε κατάργηση της διάκρισης ανάμεσα στους μεγαλύτερους και μικρότερους των 25 ετών σε ό,τι αφορά την αμοιβή τους. Κατά δεύτερον, θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αύξηση κατά 22% του κατώτατου μισθού, προκειμένου αυτός να φτάσει από τα 586 στα 751 ευρώ! Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να αντιτείνει ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων με τους αγώνες τους να το πετύχουν. Ναι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αυξήσεις που υπέγραφε τα προηγούμενα χρόνια η ΓΣΕΕ ήταν της τάξης των 0,66 και 0,77 ευρώ τη μέρα κι αυτά μεικτά. Για να υπάρξουν τέτοιοι αγώνες χρειάζεται ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, την οποία πολεμάει η σημερινή συνδικαλιστική πλειοψηφία αλλά την εχθρεύονται και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στους κλάδους υπογράφουν μειώσεις μισθών (Εμπόριο, υπηρεσίες κ.ά.) και καλούν τους εργαζόμενους να παλέψουν για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων (Φάρμακο, Μέταλλο κ.ά.).

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι και αν υπάρχει συμφωνία για αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμα και στο επίπεδο των 751 ευρώ, η εργοδοσία, το κεφάλαιο έχουν μια σειρά από μηχανισμούς να υπονομεύσουν αυτή την απόφαση στην πράξη. Και αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει είτε με κλαδικές συμβάσεις, για την επαναφορά των οποίων στα προ κρίσης επίπεδα δεν λέει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε υποαπασχολούνται και αμείβονται με ακόμα λιγότερα από τα 586 και 511 ευρώ. Σε συνθήκες που κυριαρχούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και που προβλέπεται η περαιτέρω επέκτασή τους στο όνομα μάλιστα της αντιμετώπισης της υψηλής ανεργίας. Ομως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει κουβέντα για όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που θα είναι παρόν και την επομένη των εκλογών και σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει τις συνθήκες εργασίας της πλειοψηφίας των εργαζομένων.

Στους ίδιους τους εργαζόμενους μένει να διεκδικήσουν όχι μόνο την κατάργηση της ΠΥΣ, όχι μόνο την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά όλων των κλαδικών συμβάσεων στα προ κρίσης επίπεδα, ως ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάκτηση των απωλειών και ως βάση για παραπέρα αυξήσεις, αλλά και την κατάργηση όλου του αντεργατικού πλαισίου των ελαστικών μορφών απασχόλησης, για να μην υπάρχει κανείς που να αμείβεται κάτω από τον κατώτατο μισθό. Σ' αυτόν τον αγώνα, οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από ένα ισχυρό ΚΚΕ και αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου στις εκλογές της Κυριακής.

6 σχόλια:

  1. και τι ακριβως θα κανει το κκε για να καταργησει ολο το αντεργατικο πλαισιο?
    ποιες συγκεκριμενες ενεργειες σκεφτεται να θεσει σε εφαρμογη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχάς, τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, θα σας πρότεινα για λόγους σοβαρότητας αλλά και ευκολίας, να βάζετε ένα ψευδώνυμο στις απαντήσεις σας. Κατα δεύτερον , θα σας παρακαλούσα να μένετε εντός θέματος. Και το θέμα είναι, οι αυταπάτες που διαμοιράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

      Άρα για να μην θεωρήσω πως προσπαθείτε να εκτρέψετε τον αναγνώστη απο την ουσία του άρθρου, αλλά αντιθέτως επιδιώκετε να λάβετε απαντήσεις σε γνήσια ερωτήματα, ας τα πάμε με την σειρά.

      Συμφωνείτε με τα παραπάνω ή όχι ?
      Εαν διαφωνείτε με ποιά διαφωνείτε και γιατί ?
      Εαν συμφωνείτε, έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμα ?

      Διαγραφή
    2. Πρόταση Νόμου της ΚΟ του ΚΚΕ-«Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων»
      Αθήνα 2 Οκτωβρίου 2014

      Οι Προτείνοντες Βουλευτές

      ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ

      ΕΛΕΝΗ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ

      ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ

      ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ

      ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

      ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ

      ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

      ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

      ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ

      ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

      ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ

      ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
      Αν πραγματικά θέλεις να μάθεις διάβασε για να καταλάβεις τι θα κανει το κκε για να καταργησει ολο το αντεργατικο πλαισιο.

      Διαγραφή
  2. εισαι σοβαρος; ρωτας για τις θεσεις του ΚΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ΚΚΕ ζητά την άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση και κάλυψη των απωλειών, σημειώνοντας πως και τα δύο αποτελούν επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής λαϊκής οικογένειας. «Αυτό σημαίνει επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που καλύπτει σήμερα περίπου 300.000 εργαζόμενους, στα 751 ευρώ ως βάση για νέες διαπραγματεύσεις και νέες αυξήσεις». Αναλυτικά το ΚΚΕ ζητά:

    Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και Κλαδικών Συμβάσεων με το πλαίσιο ταξικού κινήματος με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις.
    Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ
    Άμεση υπογραφή και επαναφορά όλων των κλαδικών συμβάσεων στα επίπεδα του 2009.
    Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
    Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
    Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
    Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.
    Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
    Την κατάργηση των νόμων που αφορούν στον ΟΜΕΔ και στις ενώσεις προσώπων.
    Επαναφορά των οικογενειακών και των κλαδικών και άλλων επιδομάτων που καταργήθηκαν.
    Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.
    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας
    Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας.
    Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
    Έξι ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΣΤΕΝΟΧΏΡΙΕΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΊΑ ΤΙΣ ΝΕΟΛΑΊΑΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΎΕΙ ΜΕΡΟΚΆΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΎΡΙΟ ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΑ ΕΛΠΊΖΕΙ ΣΤΟΝ ΣΎΡΙΖΑ...!!ΚΑΙ ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΆ ΥΨΗΛΌ ΕΠΊΠΕΔΟ ΜΌΡΦΩΣΗΣ...!!ΟΙ ΔΡΌΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ ΕΊΝΑΙ ΔΎΟ ΜΑΣ ΑΡΈΣΕΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΈΣΕΙ ΚΑΘΌΛΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ...!!ΆΣ ΞΥΠΝΉΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΌΝ ΚΑΙ ΆΣ ΠΆΡΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΆ ΜΑΣ ΑΝΉΚΟΥΝ..!!ΆΣ ΔΙΑΛΈΞΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΎΣ ΤΟΝ ΔΎΣΚΟΛΟ ΑΛΛΆ ΔΙΚΌ ΜΑΣ ΔΡΌΜΟ...ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΈΧΟΥΜΕ ΚΑΜΊΑ ΑΝΆΓΚΗ ΑΥΤΟΊ ΜΑΣ ΈΧΟΥΝ...!!ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΧΩΡΊΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ...ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΎΝ ΧΩΡΊΣ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟΥΣ...!!ΨΙΛΆ ΤΟ ΚΕΦΆΛΙ ΛΟΙΠΌΝ ΑΥΤΟΊ ΜΑΣ ΈΧΟΥΝ ΑΝΆΓΚΗ ΌΧΙ ΕΜΕΙΣ...!ΚΚΕ ΔΥΝΑΤΌ ΕΓΓΎΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΌ...!!!ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΏΝ ΕΝΩΘΕΊΤΕ!!!vasilis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.