30 Ιανουαρίου 2015

Ο «λιτός βίος»


Σε ποιον απευθύνεται, αλήθεια, ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, όταν λέει ότι «είμαστε υπέρ του λιτού βίου, δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσες πολλές Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους των πόλεών μας. Ούτε περισσότερα σκουπίδια στις παραλίες μας, ούτε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας»; Σε ποιον απευθύνεται, όταν διαπιστώνει ότι «οι Ελληνες δημιουργούσαν, όταν ζούσαν λιτά. Οταν ξόδευαν λιγότερα από τα έσοδά τους, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Οταν ήταν περήφανοι που δεν είχαν πιστωτικές κάρτες, στεγαστικά δάνεια και χρέη»;

Πρώτα και κύρια, απευθύνεται στον ελληνικό λαό. Στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που έχουν γονατίσει από την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Σε αυτούς στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να αρκεστούν στα λίγα ψίχουλα, που αναμένεται να μοιράσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Λέει ο νέος υπουργός: «Οταν ξόδευαν λιγότερα από τα έσοδά τους»... Πόσο μοιάζει η λογική της νέας συγκυβέρνησης με τη λογική των προηγούμενων κυβερνήσεων! Λογική, που, από το ξέσπασμα της κρίσης, προσπαθούν να καλλιεργήσουν, ότι «για το χρέος και τα ελλείμματα φταίει ο λαός που ξόδευε αλόγιστα περισσότερα από όσα παρήγε». Είναι ίδιο με το «καταναλώναμε περισσότερα από όσα παράγαμε».



Πάνω σε αυτήν τη λογική δεν πάτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η προπαγάνδα για συσκότιση των πραγματικών αιτιών της κρίσης; Για να κρύψουν ότι ο λαός, που παράγει όλο τον πλούτο, ζει με μερικά ψίχουλα ή εξαθλιωμένος, την ίδια στιγμή που επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν.

Είναι λογικό να αναπτύσσει τέτοιες θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού με την πολιτική του ο λαός ούτε τις απώλειες της κρίσης πρόκειται να ανακτήσει, ούτε τα ψίχουλα που θα του μοιράσει θα τον σώσουν από τη λιτότητα διαρκείας, που επιβάλλει ο σημερινός δρόμος του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Και η συγκυβέρνησή του, με άλλο μείγμα διαχείρισης, από άλλο μονοπάτι θα συνεχίσει σε αυτήν την αντιλαϊκή κατεύθυνση. Κατεύθυνση που εγγυάται την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και που για το λαό εγγυάται το «λιτό βίο», αναπαράγοντας διλήμματα διαβίωσης για το εάν θα έχει θέρμανση ή το εμβόλιο για το παιδί, εάν θα ταΐσει λίγο κρέας τα παιδιά του ή γάλα τα μωρά του ή εάν θα πάρει ένα αντιβιοτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, παίζει το χαρτί της δυνατότητάς του για χειραγώγηση και ενσωμάτωση της δυσαρέσκειας, αγανάκτησης και οργής των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που έχει συσσωρευτεί την προηγούμενη 5ετία. Επιχειρώντας, λοιπόν, να αλλάξει μέθοδο εξυπηρέτησης των ίδιων αντιλαϊκών στόχων, προσπαθεί να εκπαιδεύσει το λαό στη λογική των «μειωμένων απαιτήσεων». Γι' αυτό, άλλωστε, τα συγχαρητήρια των Ελλήνων βιομηχάνων, άλλων πόλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Γι' αυτό, άλλωστε, δίνει συγχαρητήρια και εκείνος που ήδη εφαρμόζει μια τέτοια πολιτική στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ, με τα εκατομμύρια αστέγων και εξαθλιωμένων που σιτίζονται με κουπόνια από διάφορους ...φιλάνθρωπους.

Αυτό το μέλλον επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους, τις λαϊκές οικογένειες. Ενα μέλλον, με το οποίο δεν πρέπει να συμβιβαστεί ο λαός.

902.gr
Ριζοσπάστης

5 σχόλια:

  1. Ποιός μαλάκας είπε ότι η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική..
    το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά κουτσουμποσύνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ; ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΣΕ ΠΙΟ ΗΠΙΑ ΜΟΡΦΗ.

      ΤΑ 600 ΔΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ME ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ, ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ, ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ, ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥ ΒΙΟΤΕΧΝΗ; ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΓΙΕΝ; ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΟΥ 10:48 π.μ.

      ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΠΟΛΛΟΙ ΕΜΙΣΗΣΑΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ. ΜΟΝΟ ΚΑΤΙ ΠΑΣΟΚΑΡΕΣ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΧΥΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

      Διαγραφή
    2. χιλιες φορες "κουτσουμποσυνη" και περηφανος με ψηλα το κεφαλι, απο οτι γατακι του καναπε που το χαιδευουν ολοι, πασοκος του κερατα, ραγιας, ξεπουλημενος

      Διαγραφή
  2. @ Ανώνυμος30 Ιανουαρίου 2015 - 10:48 π.μ.

    Το γαρ πολύ τής αυταπάτης γεννά ΣΥΡΙΖΑΝΕΛοσύνη για προσωπικό βόλεμα κι ας πα να ψοφήσουν όλοι οι άλλοι γύρω σου...
    Αυτό εννοείς, γι' αυτό και ξερνάς αντικομμουνισμό.
    Πρόσεχε όμως, γιατί τέτοιες εποχές, τέτοια "όνειρα" αποδεικνύονται εφιάλτες που σε γραπώνουν στον ύπνο... Στο βαθύ ύπνο τής αυταπάτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε,
    κάτι τέτοια μας έλεγαν οι ΠΑΣΟΚοι το 2009, ακόμα και τους πρώτους 4 μήνες το 2010. Από κοντά και κάποιοι ΣΥΡΙΖΑιοι που "ανέμεναν"...Φαίνεται όμως ότι η χειρότερη ασθένεια, η ΠΑΣΟΚιτιδα,όχι απλά είναι μεταδοτική, αλλά έπίσης έτοιμη να τα σαπίσει όλα. Πρόσεξε λίγο όμως, γιατί σε λίγο καιρό που θα σταματήσουν οι παράτες και όλα θα μπούν στον κανονικό ρυθμό, μην τρέχεις και δεν φτάνεις. Να μην σου θυμήσω το τι έπαθαν οι ΠΑΣΟΚοι μετά το 2010. Σου εύχομαι μόνο να μην καταντήσεις σαν τους ΠΑΣΟΚους της δεκαετίας του 2000, δηλαδή "Πάγκαλος"! Ποιό ΠΑΣΟΚος πεθαίνεις!!!!!!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.