24 Ιανουαρίου 2015

Τα αποτελέσματα της "Συλλογικής πρόβλεψης" για τις Βουλευτικές εκλογές του 2015 και μια προσωπική εκτίμηση

 

 
 
ΣΥΡΙΖΑ
Μέσος όρος : 34,37%
Πρόβλεψη βάση της κατανομής : 34,5% - 36,0 %
Πιθανές έδρες :  146-151

ΝΔ
Μέσος όρος : 27,18%
Πρόβλεψη βάση της κατανομής : 27,5% - 28,5%
Πιθανές έδρες :  77-81

ΚΚΕ
Μέσος όρος : 5,64%
Πρόβλεψη βάση της κατανομής : 5,2% - 5,8%
Πιθανές έδρες :  15-16 

Χρυσή Αυγή
Μέσος όρος : 5,53%
Πρόβλεψη βάση της κατανομής : 5,5% - 6,3%
Πιθανές έδρες :  16-18

Το Ποτάμι
Μέσος όρος : 5,41%
Πρόβλεψη βάση της κατανομής : 4,8% - 5,4%
Πιθανές έδρες :  13-15

ΠΑΣΟΚ
Μέσος όρος : 4,03%
Πρόβλεψη βάση της κατανομής : 3,7% - 4,3%
Πιθανές έδρες :  10-12

Καμία αγωνία για την πρωτιά και μάλιστα με πιθανότητες αυτοδυναμίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αυξάνονται ιδιαιτέρως εάν ο Παπανδρέου μείνει εκτός Βουλής. Μάχη στην τρίτη θέση μεταξύ ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής, ενώ το Ποτάμι φαίνεται να μένει πιο πίσω. Τέλος το 74% πιστεύει πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα μπουν στην Βουλή, όπως επίσης και ένα 30% πιστεύει το ίδιο για το ΚΙΔΗΣΟ του Γ.Παπανδρέου. Προσωπικά θεωρώ πως δεν θα έβγαζαν τον ΓΑΠ με καινούργιο κόμμα, εαν δεν είχαν ισχυρές ενδείξεις πως θα τα καταφέρει να μπει στην Βουλή, αν και ελπίζω πως τουλάχιστον αυτούς, θα τους ξεφορτωθούμε αυτήν την φορά.

Προσωπική εκτίμηση

Δεν ξέρω εαν τα παραπάνω έχουν κάποια σχέση με την πραγματικότητα, καθώς όπως φαίνεται η πλειοψηφία παραδόθηκε στην βοή των αστικών μέσων ενημέρωσης και των δημοσκοπήσεών τους, και δεν κατέθεσαν την προσωπική τους εμπειρία. Προσωπικά θα περίμενα μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στις απαντήσεις, ανάλογα με την περιοχή απο την οποία προέρχεται ο καθένας. Για παράδειγμα έχω αναφορές από διάφορες περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες έχει παράδοση η Νέα Δημοκρατία (Πελοπόννησος, Μακεδονία) όπου η πλειοψηφία όσων ψήφισαν στις Ευρωεκλογές Κυνηγούς, Ευρωπαίους πολίτες, Δημιουργία ξανά-Δράση, Αγρότες, Ένωση για την πατρίδα τρέχα γύρευε ... η πλειοψηφία όλων εκείνων των "πλακατζήδων" που το έριξαν Λεβέντη ή Παναθηναϊκό κίνημα, αλλά και ένα μέρος όσων ψήφισαν ΛΑΟΣ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, το γυρίζουν μαζικά στην Νέα Δημοκρατία. Αντίθετα στις αστικές περιοχές, διαφαίνεται μια κατάρρευση της ΝΔ και μεγάλο ρεύμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από την ίδια την Νέα Δημοκρατία, και δευτερευόντως από ότι εξωκοινοβουλευτικό των Ευρωεκλογών έμεινε. Για το αποτέλεσμα πάντως, εαν κλείσω τα μάτια μου στις "σειρήνες" των καναλιών και των books, θα έλεγα πως ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως ξεπεράσει το 34% και η ΝΔ σίγουρα θα φτάσει το 29 με 29,5%. Αν όμως ισχύσουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι δημοσκόποι μας δουλεύουν απο την αρχή της προεκλογικής περιόδου, τότε μιλάμε για κατάρρευση της ΝΔ, αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και μια διαφορά που ίσως πλησιάσει το 10%.

Κοινή συνισταμένη όλων των συνομιλιών μου με φίλους και συντρόφους όσον αφορά το ΚΚΕ, είναι πως δεν φαίνεται να έχουμε διαρροές, πράγμα το οποίο σημαίνει πως σε ψήφους είτε θα διατηρηθούμε στα επίπεδα των Ευρωεκλογών, είτε θα αυξηθούν οι ψήφοι, αλλά λόγω αυξημένης συμμετοχής το ποσοστό δεν θα ακολουθήσει απαραίτητα την τάση των ψήφων.

Για την Χρυσή Αυγή και για το Ποτάμι, έχω απόλυτο σκοτάδι. Δεν ξέρω κανέναν που να ψηφίζει ή που έχει εκδηλώσει την πρόθεση να ψηφίσει Ποτάμι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τέτοιοι δεν υπάρχουν. Θα τολμήσω όμως να πω, πως εαν η πόλωση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι τις κάλπες, τότε ποιό 7 και ποιό 6% ! Αν καταφέρει να πάρει 4 - 4,5%, το κόμμα που συγκέντρωσε χθές 150 άτομα στην αθηναϊκή του συγκέντρωση θα μου προκαλέσει έκπληξη. Εκτός βεβαίως εαν το προπέτασμα της πόλωσης διασπαστεί φυσικά, κάτι το οποίο σημαίνει πως όλα τα μικρότερα κόμματα (που περιμένουν ψήφους απο την ΝΔ) θα κερδίσουν.
Για την Χρυσή Αυγή, τα λέει όλα τα παραπάνω διάγραμμα. Είναι πραγματικά ανοιχτό κάθε αποτέλεσμα μεταξύ 4 και 7,5%.

Κλείνοντας, όπως διατύπωσα και πιο πάνω, θεωρώ πως θα έχουμε τελικά 8 κόμματα στην Βουλή με τους Ανέλ ίσως και να "παίξουν" για την έκτη θέση με το ΠΑΣΟΚ. Η Ελιά πάντως των Ευρωεκλογών, θεωρώ πως θα έχει στο σύνολό της (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ) ελάχιστες απώλειες.

6 σχόλια:

  1. Μηπως να κραταγε καποιος σε αρχειο,τις δημοσκοπησεις των εταιρειων ( ALCO-PI-RASS κτλ) να δουμε ποιοες πεσαν μεσα ? και σε συγκριση με το τι δημοσιευαν στην αρχη της εκλογικης π[εριοδου και τι στο τελος......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχει αρχείο και μετά τις εκλογές αρκετοί θα ασχοληθούν με τις εταιρείες. Για εμάς είναι δεδομένο πως κάνουν πλύση εγκεφάλου και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα. Αυτό που δεν ξέρουμε και δεν είναι και εύκολο να μάθουμε, είναι σε πιο βαθμό πραγματοποιείται αυτή η διαμόρφωση.

      Στην ουσία βεβαίως της πολιτικής, λίγο έως ελάχιστα μας απασχολούν τα παραπάνω. Διότι εμείς θέλουμε να κατακτήσουμε συνειδήσεις και όχι απλάψήφους. Και μια συνείδηση δεν την πας όπου φυσά ο άνεμος ή όπου πάει η πλειοψηφία και με όποιον έχει "ρεύμα".

      Διαγραφή
  2. Ο Ποτάμις θα πάρει ψήφους μόνο σε αστικά κέντρα και όπου... παρακολουθούν πολύ Mega! Γι αυτό δεν τον βρίσκεις πουθενά.
    Η εκτίμηση των δημοσκόπων ότι το ΚΚΕ χάνει προς τον σύριζα το 25,9% δεν σε προβληματίζει;
    Ή μήπως χαλαρώσαμε πολύ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σύντομα ... επειδή ακριβώς δεν έχουμε χαλαρώσει καθόλου.

      Σε αστικό κέντρο ζω και δεν έχω ακούσει για την ύπαρξη ποταμίσιου. Εκτός εαν είναι προστατευόμενο είδος.

      Κατα τα άλλα στην προσωπική μου εκτίμηση, δεν χρησιμοποίησα και δεν έλαβα υπόψιν μου κανένα στοιχείο δημοσκοπικό. Γιατί λοιπόν να λάβω υπόψιν μου μετακινήσεις, τις οποίες μάλιστα δεν μπορώ να δω.
      Ειδικά απο την στιγμή που οι περισσότεροι δημοσκοποι δεν μας λένε σε σχέση με ποιά εκλογική αναμέτρηση γίνεται η μετακίνηση. Η GPO λέει ότι 19% μετακινείται στο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις Ευρωεκλογές, ωραία, ο ΣΚΑΙ λέει 20 αλλά από τον Ιούνη του 12, ενώ μια άλλη (δεν θυμάμαι τώρα ποιά) ελεγε 25% σε σχέση με τον Ιούνη του 12 !!!

      Φυσικά και συμβαίνουν μετακινήσεις, αλλά ειδικά αυτά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, τα αμφισβητώ.

      Μέχρι αυριο λοιπόν, που θα δούμε τι ισχύει,
      ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΔΟΥΜΕ.

      ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Ή ΑΚΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΥΠΟΥΛΑ,
      ΑΜΟΛΑΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ.

      Διαγραφή
  3. Δεκτές οι ενστάσεις. Το 25.9% το είπε η marc στον Αλφα και βέβαια το ΠΑΜΑΚ (μακεδονίας -θράκης) ο γνωστός και σιτιζόμενος από τον ΔΟΛ Μαραντζίδης.
    Κρατώ το τελευταίο: "ΟΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ Ή ΑΚΟΥΜΕ ΣΥΡΙΖΑΙΟ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΥΠΟΥΛΑ,
    ΑΜΟΛΑΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ".
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανέβαζε τη ΧΑ. Κανείς δεν απαντάει ευθαρσώς "ψηφίζω ΧΑ". Πάντα πίσω από κουκούλες κρύβονται.

    Κόψτε από τη ΝΔ και βάλτε στη ΧΑ. Τρίτο κόμμα θα είναι, δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.