15 Ιανουαρίου 2015

Πολλά «τιτιβίσματα» προς το κεφάλαιο...


Καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων, αναπτυξιακές κοινοπραξίες με επιχειρηματικούς ομίλους και κράτη,ενεργητικό ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο το ΝΑΤΟϊκό, αλλά και το ευρωενωσιακό, ήταν οι βασικοί άξονες της συνέντευξης που παραχώρησε χτες ο Αλ. Τσίπρας διαδικτυακά, απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών του Twitter. Παράλληλα, στις ερωτήσεις για το αν και πότε θα γίνουν παρεμβάσεις ανακούφισης του λαού σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν σε ανεργία, υγεία, παιδεία κ.ά., ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν έχει μαγικό ραβδί και πως, εάν και εφόσον ρυθμιστεί το χρέος, θα προχωρήσουν ορισμένες παρεμβάσεις!
 
Με τη σειρά που του τέθηκαν οι ερωτήσεις, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε τις επιχειρήσεις ότι «δε θα αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές» και υποσχέθηκε σε επενδυτές «σταθερό φορολογικό σύστημα». Ξεκαθάρισε ότι δε θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά ούτε κανένας άλλος φόρος, αφού, όπως είπε, δίχως αυτούς «δεν μπορούν να σταθούν κοινωνικές δομές», όπως π.χ. τα νοσοκομεία.
 
Προανήγγειλε «επανεξέταση» (και όχι ακύρωση) των ιδιωτικοποιήσεων, διευκρινίζοντας όμως: «δεν είμαστε κρατιστές ... η Ελλάδα χρειάζεται σχέδιο για την ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται οι στρατηγικής σημασίας οργανισμοί να είναι σε δημόσιο έλεγχο». Κάνοντάς το πιο λιανά, μίλησε συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ λέγοντας ότι «ο ηλεκτρισμός δεν μπορεί να είναι εξολοκλήρου σε ιδιώτες» (αλλά μάλλον εν μέρει), παραπέμποντας στη δέσμευση για μείωση του ενεργειακού κόστους στους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε να διευκολυνθεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας τους.

 
Σε ερώτηση για τις αμυντικές δαπάνες σημείωσε πως αυτές έχουν ήδη μειωθεί πάρα πολύ και κάθε παραπέρα μείωση θα έθετε σε κίνδυνο το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, ρωτήθηκε για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, καθησυχάζοντας το κεφάλαιο πως μέσα από εκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να πετύχει το στόχο για αναβάθμιση του ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή. «Η χώρα δεσμεύεται από συμφωνίες και θεσμικό πλαίσιο που, αν δεν το τηρήσουμε, θα δημιουργηθεί θέμα συνέχειας της παρουσίας μας. Εμείς λοιπόν σκοπεύουμε να ασκήσουμε έντονη δραστηριότητα σ' αυτούς τους οργανισμούς στην κατεύθυνση υπεράσπισης μιας στρατηγικής για εξωτερική πολιτική ενεργητική και πολυδιάστατη, εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων, χωρίς να αποδεχόμαστε άκριτα τις κατευθύνσεις και αποφάσεις των εταίρων μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θα ήταν όμως άστοχο από πλευράς μας να βάζαμε, και δεν είναι στην πρόθεσή μας, να ανοίξουμε ένα θέμα που θα μας οδηγήσει σε ρήξη χωρίς κέρδος», ήταν η δήλωσή του.
 
Μάλιστα, λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα παίζει «ενεργητικό ρόλο σε όλους τους οργανισμούς που συμμετέχει» (προφανώς και στο ΝΑΤΟ) και δε θα στηρίζει επεμβάσεις έξω από το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, αν και είναι γνωστό ότι το δίκαιο αυτό είναι που νομιμοποιεί τα αιματοκυλίσματα των ιμπεριαλιστών.
 
Σε ερώτηση για το αν θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, κράτησε ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα, λέγοντας ότι «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική δε σημαίνει ή με το Ισραήλ ή με την Παλαιστίνη, σημαίνει σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο, θέλουμε να διατηρήσουμε σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά και να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να έχει κράτος». 
 
Ο Αλ. Τσίπρας σήκωσε τα χέρια ψηλά για τους μακροχρόνια ανέργους, λέγοντας ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί «από τη μια μέρα στην άλλη» και απαιτεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Υπερασπίστηκε την ιδιωτική πρωτοβουλία στην υγεία, παραπέμποντας τη στήριξη του δημόσιου τομέα στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος. «Θα μπορέσουμε να τα ξαναχτίσουμε σιγά - σιγά στο βαθμό που θα έχουμε και θετική εξέλιξη στο θέμα του χρέους... μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως ανεργία, υγεία, παιδεία, που έχουν και δημοσιονομικό κόστος, θα εξαρτηθούν κι απ' την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
 
Χτίζει γέφυρες εντός και εκτός...
 
Την ίδια στιγμή, για «ανεπίσημες επαφές» του Αλ. Τσίπρα με αξιωματούχους της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης, της ΕΕ και της ΕΚΤ, κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung», ώστε να αναζητηθούν σημεία επαφής. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές σύμφωνα με τις οποίες «κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία» επεκτείνουν τις επαφές τους με την Αθήνα πέραν της κυβέρνησης και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει, υποστηρίζεται, και για την ΕΚΤ και το Eurogroup. Η πρωτοβουλία ανήκει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ σύνδεσμός του με τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και τις Βρυξέλλες, φέρεται να είναι ο Γ. Ασμουσεν, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και σήμερα γενικός γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στον Ασμουσεν δεν έχει δοθεί επισήμως εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση για διάνοιξη διαύλου, αλλά η καγκελάριος Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ «είναι ενήμεροι και δεν το εμποδίζουν». 
 
Τα νταραβέρια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με όλους όσοι χαράζουν τη στρατηγική που τσακίζει το λαό φαίνεται να αποδίδουν. Σύμφωνα με την «Handelsblatt», που φιλοξένησε και άρθρο του Αλ. Τσίπρα: «Δε φοβίζει τόσο μια πιθανή νίκη το Βερολίνο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός χαιρετίζει τους μετριοπαθείς τόνους». 
 
Στο μεταξύ ο Ν. Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Βήμα», καταχωνιάζοντας τα κάλπικα διλήμματα «λιτότητα ή ανάπτυξη», ανέδειξε ως δίλημμα των εκλογών το «αν η χώρα την 26η Ιανουαρίου θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση και εάν διεθνώς θα σταλεί ένα μήνυμα κλεισίματος της περιόδου πολιτικής αστάθειας». 
 
Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το χρέος πρόσθεσε «ελπίζουμε ότι θα είναι επιτυχής», ενώ ομολόγησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτήν τη στιγμή ένα πρόγραμμα που δεν προβλέπει χαλάρωση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών συμφωνιών για να εφαρμοστεί, προϋποθέτει συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας, δε δημιουργεί ανάγκες για νέα δανεικά, προστατεύει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο μηδέν του εισοδήματος και κάνει κάτι για τη μεσαία τάξη». 
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης ήταν επίσης αποκαλυπτικός σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες, λέγοντας ότι αυτές θα γίνουν «σε μια πολύ συγκεκριμένη προγραμματική βάση ... μια αναγκαία μίνιμουμ προγραμματική βάση συνεργασίας ... Νομίζω ότι χωρούνε πολλοί σε αυτήν την πρόταση συνεργασίας ... Οι καιροί απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες μέσα στην ίδια την κοινωνία». Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να υποτιμηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε χτες με ανακοίνωσή του να εγκωμιάσει τον Δ. Αβραμόπουλο για τη δήλωσή του ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες του Νότου. «Συνιστά μια σημαντική παρέμβαση, την οποία θα έπρεπε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει εδώ και καιρό».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.