15 Οκτωβρίου 2013

Δημοκρατικοί διάλογοι για τα άκρα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του παιχνιδιού που παίζεται τις τελευταίες εβδομάδες, με πρόσχημα τον τάχα μου κυβερνητικό πόλεμο στον ναζισμό και την Χρυσή Αυγή, αποτέλεσε η χθεσινοβραδινή εκπομπή του MEGA "Ανατροπή". Επιγραμματικά η εκπομπή είχε ως θέμα, θεωρητικά δηλαδή, ως επικάλυμμα εαν το επιθυμείτε, την Χρυσή Αυγή και την βία, ενώ πρακτικά επικεντρώθηκε στην στοχοποίηση κάθε κοινωνικής έκφρασης αντίδρασης, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει το πλαίσιο στο οποίο θα θεωρούνται οι λαϊκές κινητοποιήσεις ως ανεκτές απο το σύστημα. Το οποίο όπως μας θύμισε σωστά και ο Πρετεντέρης, έχει το μονοπώλιο της βίας μέσω του κράτους που ελέγχει.

Είδαμε στο προηγούμενο θέμα, την τοποθέτηση του Νίκου Σοφιανού, ο οποίος μέσα σε έναν χορό απίστευτης φαιδρότητας προσπάθησε στα 6 ολόκληρα λεπτά που του διέθεσαν, να πει 2-3 απλά πράγματα για την Χρυσή Αυγή, την σύνδεσή της με το σύστημα και το πολιτικό θέατρο που παίζεται γύρω απο την ιστορία αυτή, από την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια πρόλαβε να ρίξει και μια πολιτική τάπα στον Πάγκαλο.



Αυτό όμως που μου έκανε εντύπωση στην εκπομπή είναι η στιγμή της 15λεπτης παρέμβασης του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γ. Κατρούγκαλου. Μπορεί με τον καθηγητή να μην έχουμε κοινή αφετηρία και κοινούς στόχους, πιθανώς δεν έχουμε καν, κοινές πολιτικές αντιλήψεις καθώς σχετίζεται με τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα. Αλλά δεν μπορούμε παρά να του αναγνωρίσουμε το γεγονός, πως αντιμέτωπος με τον απίστευτο λαϊκισμό του Μιχελάκη, την ακροδεξιά χυδαιότητα της Τριανταφύλλου, τον τραμπουκισμό του Παγκάλου, την δήθεν ηλιθιότητα του Πρετεντέρη και την χρυσαυγίτικη ηλιθιότητα του Γρυσπολάκη , ο καθηγητής προσπάθησε να κάνει μια ιστορική, κοινωνική και πολιτική αν θέλετε, ανάλυση της βίας και της "βίας", είτε συμφωνεί κάποιος, είτε διαφωνεί. Αντι για αντίλογο λοιπόν και αντεπιχειρήματα, δέχτηκε αυτό που καταδίκαζε η εκπομπή ... δηλαδή λεκτική βία.


Παρακολουθήστε το βίντεο.



Αυτοί που επικαλούνται όπου βρεθούν και όπου σταθούν, τον δημοκρατικό διάλογο, όταν φυσικά οι ερωτήσεις και το πλαίσιο της συζήτησης είναι στημένα απο την αρχή, αρχίζουν τους λεκτικούς τραμπουκισμούς όταν δεν τους αρέσει η τροπή που παίρνει μια κουβέντα. Όπως δηλαδή περιόρισαν τον σχολιασμό του Νίκου Σοφιανού σε μόλις 6 λεπτά (4 στην αρχή και 2 στις 01.35 λίγο πριν το κλείσιμο), στα οποία 6 λεπτά δεν προλαβαίνεις ούτε καν τα βασικά να πεις, έτσι και στην περίπτωση του καθηγητή τον αρχίσαν στο βρισίδι. Ο Μιχελάκης ταυτίστηκε με τον Ταμήλο, καταδικάζοντας τις επιστημονικές αναλύσεις απο όπου και εάν προέρχονται προς όφελος του άκρατου λαϊκισμού, παράλληλα ο Πάγκαλος και η ξανθιά αμόρφωτη τσατσά που υποδύεται την συγγραφέα ξεκίνησαν μια χυδαία επίθεση, ο Πρετεντέρης έκανε πως δεν καταλάβαινε πως οι νόμοι είναι κοινωνική εφεύρεση που αλλάζουν ανάλογα με τις κοινωνικές συνθήκες και προσπαθούσε να θολώσει τα νερά, ενώ ο Γρυσπολάκης κολλημένος με την 6ωρη "απαγωγή" του, την τούρτα και το αρσενικό, συνεχώς προσπαθούσε να μας δείξει το δέντρο αγνοώντας επιδεικτικά το δάσος.

Σκατά, χυδαιότητα και ηλιθιότητα. Αυτό είναι το επίπεδο πολιτικής ανάλυσης ή πολιτικής ενημέρωσης σε καθημερινή βάση. Ειδικά όταν κάπου κάπου ορισμένοι προσπαθούν να ανεβάσουν την ποιότητα της κουβέντας. Με αυτά "ψεκάζουν" καθημερινά τον ελληνικό λαό ... και δεν χρειάζεται να σηκώσεις για αυτό ούτε μισό αεροπλάνο στον αέρα.

7 σχόλια:

  1. Πάντως ο Σοφιανός στα 6 λεπτά της παρέμβασης του πρόλαβε να ρίξει και 2η τάπα αυτή τη φορά στον Γρυπολάκη στο 16.12 που αφου για 3η ή 4η φόρα επαναλάμβανε τα περι τούρτας,τον ρώτησε τελικα ποιοι ήταν αυτοι τελος παντων που σας πέταξαν τη τούρτα για να απαντήσει ο καθηγητής αρχικά οτι ηταν κουκουλοφόροι και μετα οτι τους ξερει κλπ. με τον Σοφιανο να του λεει πεστε τότε ποιοι ηταν....ξεβράκωμα...
    Kι εδω εχει καποια αξία να πω οτι στη παρέα που βλέπαμε μαζι την εκπομπή και που δεν ηταν κκε εκτος απο την παρέμβαση Κατρούγκαλου έκανε ιδιαίτερα θετίκη εντύπωση ο μέστος και πειστικός λογος του Σοφιανού.

    petroulas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω φτάσει στο 9:35 και δεν ξέρω αν πρέπει να συνεχίσω απ' τη ζοχάδα. Ο άνθρωπος είναι τόσο ψύχραιμος απέναντι στην ηλιθιότητα και την ξετσιπωσιά αυτών που τον διακόπτουν που του βγάζω το καπέλο. Και δεν βρίσκω πως θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει μ' αυτά που λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αηδιαστικότερη όλων η Σώτη για μένα. Που έχει πιάσει και τη Ρόζα στο χυδαίο συγγραφικό της στόμα. Τι ωραία να κατακρίνεις από τα εξωτερικά τους ιθαγενείς!
    Όσο για τη βία, το νόμο και τη νόμιμη βία, νόμιζα πως το είχε λύσει ο Σοφοκλής πριν κάτι χιλιάδες χρόνια, αλλά μπα. Γιατί δεν τον απαγορεύουνε? Εδώ φτάσαμε να κατακρίνουν για ανατροπέας τον Κατρούγκαλο!
    Φαίδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ άντεξα να δω ολόκληρη την εκπομπή και εντυπωσιάστηκα από την ομαδική ξεφτύλα του "συνταγματικού τόξου". Mου βγήκε αυθόρμητα η φράση "έκανε και η μύγα κώλο" από την θέση της "κεντροαριστερής" συγγραφέως(!!!!!!) Σώτης.
    Τι βδέλυγμα είναι αυτό το μικρομέγαλο πράμα, για πολλές κλωτσιές μιλάμε.
    Παντως ο Κατρούγκαλος τους μπέρδεψε λίγο και χάσανε τη μπάλα για λίγο.
    Αυτοί οι "58 κεντροαριστεροί" όμως είναι όλα τα λεφτά, θα βγάζουν απίστευτες ιδέες για κράξιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ειπε ωραια ο Κατρουγκαλος.Και ποιος τον εμποδισε δηλαδη τον ενα εκ των σοφων?Εχει κι αλλους που τα ειπαν ωραια και σταρατα και ταξανε παραδες στον κοσμακη.Και τι εχει να χασει δηλαδη?Μαλλον να κερδισει μπορει μονο,απ την πρετεντερια συμμετοχη του.Κι απ το παραθυρο κιολας.Τιμη στους εκατονταδες απολυμενων, μελων του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ και σ αυτους που αγωνιζονται να στησουν σωματεια στα εργοστασια και λαικες επιτροπες στις γειτονιες και τρωνε ποδαρια στους ωμους και δεν θελλουν ουτε φιλικο χτυπημα στον ωμο γι αυτα που κανουν. Φιλικα Πλεμπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτην την στιγμη ο Σοφιανος ειναι μακραν μαζι με τον Μακη Παπαδοπουλο οτι καλυτερο διαθετουμε
    για τις κατευθειαν αντιπαραθεσεις στα παραθυρα.Δεν αιφνιδιαζονται και δεν χανουν την ψυχραιμια τους με τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λενιν,Σταλιν,Τροτσκυ,Λουξεμποργκ..... τι παθαν εκει στην Δ.Τ;

    Νικ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.