10 Απριλίου 2013

Αν είχαμε Κομμουνισμό στην Ελλάδα...

Πρόκειται για υποθετική πρόταση. Και οι υποθετικές προτάσεις δε μπορούν παρά να βασίζονται περισσότερο σε εικασίες. Σύμφωνοι. Πως θα ήταν όμως η Ελλάδα εάν υπήρχε κομμουνισμός, αντί για καπιταλιστική εκμετάλλευση; Πως θα ήταν τα πράγματα εάν οι ηρωϊκοί αντάρτες του ΔΣΕ είχαν κερδίσει τον αστικό στρατό και τους αμερικανοβρετανούς πάτρονες τους; Τι θα συνέβαινε και τι δεν θα συνέβαινε; Παραβλέποντας την επικράτηση της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 - και τις θυελλώδεις επιπτώσεις αυτής - ας κάνουμε μια προσπάθεια να δούμε τι ΔΕΝ θα συνέβαινε και πως θα ήταν οι ζωές μας σε μια τέτοια περίπτωση.


Εάν είχαμε, λοιπόν, Κομμουνισμό στην Ελλάδα...


- ΔΕΝ θα υπήρχαν τα απάνθρωπα μνημόνια του σήμερα.
- ΔΕΝ θα υπήρχε ούτε ένας άνεργος πολίτης.
- ΔΕΝ θα υπήρχαν οικογένειες που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά και στις πλέον βασικές καθημερινές ανάγκες.
- ΔΕΝ θα πλήρωνε ο λαός τα "σπασμένα" της καπιταλιστικής κρίσης ώστε να σωθούν το Κεφάλαιο και οι τράπεζες.
- ΔΕΝ θα είχαν το δικαίωμα οι εργοδότες να απολύουν και να προσλαμβάνουν κατά το δοκούν το εργατικό δυναμικό.
- ΔΕΝ θα υπήρχαν ατομικές συμβάσεις εργασίας.
- ΔΕΝ θα κατείχε το 5% του πληθυσμού το 70% του πλούτου της χώρας, δημιουργώντας τεράστιες, μα αναπόφευκτες στο καπιταλιστικό σύστημα, κοινωνικές ανισότητες.
- ΔΕΝ θα αποφοιτούσες απ' το Πανεπιστήμιο οδηγούμενος στην ανεργία.
- ΔΕΝ θα χρυσοπλήρωνες στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια την εκπαίδευση του παιδιού σου.
- ΔΕΝ θα αναγκαζόσουν να δώσεις μια περιουσία σε ιδιωτικές κλινικές επειδή τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν.
- ΔΕΝ θα υπήρχαν "Πάγκαλοι" να σου λένε προκλητικά στα μούτρα πως "μαζί τα φάγατε".
- ΔΕΝ θα υπήρχαν απατεώνες αστοί πολιτικοί, ούτε Τσοχατζόπουλοι, Παπαντωνίου, Βουλγαράκηδες, Παπακωνσταντίνου, Παπαγεωργόπουλοι, Μαντέληδες και λοιποί να χτίζουν περιουσίες στις πλάτες του εργαζόμενου λαού.
- ΔΕΝ θα πέθαινες σε ράντσο νοσοκομείου επειδή δεν είχες να πληρώσεις.
- ΔΕΝ θα πλήρωνες χρυσό τους λογαριασμούς των βασικών αγαθών (φως, νερό, τηλέφωνο) που στον καπιταλισμό ξεπουλούνται σε ιδιωτικές εταιρείες.
- ΔΕΝ θα σε εκβίαζαν οι τράπεζες για να αποπληρώσεις τα ληστρικά τους δάνεια.
- ΔΕΝ θα έψαχναν συμπολίτες μας στους κάδους απορριμάτων για ένα κομμάτι ψωμί.
- ΔΕΝ θα υπήρχε ούτε ένας πολίτης χωρίς στέγη.
- ΔΕΝ θα υπήρχε η Χρυσή Αυγή και οι δολοφονικές ρατσιστικές επιθέσεις της.
- ΔΕΝ θα ήσουν το κοροϊδο που από τηλεοράσεως παραμυθιάζουν καθημερινά τα δελτία ειδήσεων(ΣΚΑΪ, Mega, κλπ.) των μεγαλοεπιχειρηματιών και των εφοπλιστών.
- ΔΕΝ θα ήταν η χώρα σου υποτελής στο ΝΑΤΟ και δεν θα υπήρχαν οι στρατιωτικές βάσεις που σκορπούν το θάνατο σε γειτονικές μας χώρες σε καιρό πολέμου.
- ΔΕΝ θα εκμεταλλεύονταν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της πατρίδας ξένες πολυεθνικές (βλέπε Eldorado Gold), καταστρέφοντας το περιβάλλον προς όφελος των τεράστιων κερδών τους.
- ΔΕΝ θα υπήρχαν 50 φοροαπαλλαγές για παράσιτα όπως εφοπλιστές και μεγάλο κεφάλαιο, διότι ούτε εφοπλιστές θα υπήρχαν, ούτε και μεγάλο κεφάλαιο.
- ΔΕΝ θα μπορούσε η Εκκλησία να διατηρεί τεράστια περιουσία, ούτε να κερδοσκοπεί εκμεταλλευόμενη την πίστη των ανθρώπων.
- ΔΕΝ θα σκεφτόσουν πως θα πρέπει να θυσιάσεις τις διακοπές τις δικές σου και της οικογένειας σου επειδή "δεν φτάνουν τα χρήματα".


Εάν είχαμε Κομμουνισμό στην Ελλάδα ο πλούτος που παράγεις θα ήταν δικός σου. Θα υπήρχε δημόσια και δωρεάν Υγεία και Εκπαίδευση για όλους, χωρίς ταξικές η άλλες διακρίσεις. Ο κάθε πολίτης θα είχε αξιοπρεπή εργασία χωρίς την τρομοκρατία των καπιταλιστών πάνω απ' το κεφάλι του, χωρίς το φόβο της απόλυσης και της ανέχειας. Εάν είχαμε Κομμουνισμό στην Ελλάδα οι ίδιοι οι εργάτες θα ήταν αφεντικά της δουλειάς τους, η παραγωγή θα σχεδιάζονταν ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού και όχι του κεφαλαιοκρατικού κέρδους. Δεν θα ήταν όλα τέλεια - ποτέ και πουθενά δε μπορεί να είναι κάτι τέλειο. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Δεν θα υπήρχε όμως η βαρβαρότητα, το εγγενές αυτό χαρακτηριστικό του καπιταλισμού που συντρίβει τον άνθρωπο και τον μετρά με τη μεζούρα του κέρδους, της απληστίας και της αγοραπωλησίας.


Αλλά, για να τα καταλάβεις αυτά πρέπει να αντιληφθείς την πραγματικότητα, χωρίς τις έξωθεν παρεμβάσεις των παπαγάλων του καπιταλιστικού συστήματος. Χωρίς παρωπίδες και χωρίς φτηνό και χυδαίο αντικομμουνισμό, χωρίς την παραχάραξη της ιστορίας που προωθεί το αστικό πολιτικό σύστημα.


15 σχόλια:

  1. Αν ειχε κερδισει ο ΔΣΕ τον εμφύλιο θα ειχαμε την εξελιξη και την κατάληξη την Αλβανιας ή της Βουλγαριας. Απο την μια δεν θα περνάγαμε ολες αυτες τις δυσκολίες που περασε η Ελλαδα. Το κομμα ειχε συρθεί στην δεξια οπορτουνιστικη πολίτικη της ΕΣΣΔ. Η ανατροπη του κομμουνισμου "αν και παει τους λαους 10ετιες πισω", μας εδωσε την εμπειρία για το χτίσιμο του κομμουνισμου του 21ου αιωνα που όμοιο του δεν θα εχει ζησει η ανθρωπότητα. popolos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάρτηση έχει σκοπό να εμπνεύσει και να διεγείρει την φαντασία μας σύντροφοι, οποτε δεν χρειάζεται να την πέφτουμε ο ένας στον άλλο για το τι ΘΑ μπορούσε να γίνει, αλλα ειναι καλυτερο να δούμε τώρα τι να κάνουμε.
    Έχω αναρωτηθεί κι εγώ πολλές φορες πως θα μπορούσε να γίνει ο κόσμος εάν το κομμουνιστικό κίνημα είχε εξαπλωθεί νωρίτερα στην ευρώπη.
    Αυτό το βιντεάκι προσωπικα χαιρομαι να το βλεπω :

    https://www.youtube.com/watch?v=anWJeq4Xbcg&playnext=1&list=PL47C9BDFA88DB60EF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγω νομιζω πως ο τίτλος είναι ψιλοαντιδιαλεκτικός, κατ'αρχήν. Τί σημαίνει "εχουμε κομμουνισμό" ; Έχουμε ξεπεράσει δηλαδή τον σοσιαλισμό κι έχουμε κατακτήσει ακραιφνή κολλεκτιβοποίηση κλπκλπ;

    Τέλοσπάντων, δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα είχαν τα πράγματα στην παγκόσμια και την περιφερειακή σκηνή αν η Ελλάδα είχε πάρει άλλο δρόμο.... πιθανώς να μπολιάζαμε τις συνθηκες με το δικό μας στοιχείο, πιθανώς να μην είχαν και όλα τα συνέδρια του ΚΚΣΕ τις ίδιες αποφάσεις, πιθανως θα ήταν το δίπολο ανατολη-δυση διαφορετικό....
    Πχ. δεν συμφωνω με τον popolo οτι θα ημασταν Βουλγαρια (αντιδιαλεκτικο), για ένα σωρό λόγους... ΔΕΝ ειμαστε Βουλγαροι, η ιστορική πορεία μας ήταν εντελώς διαφορετική, οι καταβολές μας, οι παραδόσεις κλπ κλπ κλπ

    Επίσης μπορεί να είχαμε ένα κάρο άλλους πολέμους , στην μανία των αστών να μας δημιουργήσουν πρόβλημα, κλπ κλπ

    Επι της αρχής όμως είναι όμορφα αυτα στο άρθρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνώ με black bidet και μένα η γνώμη μ είναι ότι θα υπήρχε κάποιο ιδιόρρυθμο μοντέλο και πιθανότατα θα χαμε ξεφύγει και απο τη σφαίρα επιρροής της σοβιετίας, άν δεν μας είχανε διώξει αυτοί τότε μόνοι μας..οι ιδιαιτερότητες και οι νοοτροπίες παίζουνε μεγάλο ρόλο καθώς και η περιοχή του καθενός, οι γύρω της και οι διάφορες ιδιαίτερες συνθήκες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε καλα αυτο το βρισκω λιγουλακι δυσκολο το να μας εδιωχναν.... είναι θέμα αλληλεγγύης και διεθνων ισορροπιών, και δεν νομιζω να ημασταν σαν τον Τιτο... τεσπα

      Διαγραφή
  5. Γιώργο αν και υπέροχη παρουσίαση το βίντεο που πόσταρες είναι αντικομμουνιστικο.Δείχνει τον κόσμο αν είχε πεθάνει ο χίτλερ πριν ξεκινήσει ο Β παγκόσμιος.Και καλα ο κόσμος θα ήταν κατω απο τη μποτα του κομμουνισμού..και λοιπές γραφικότητες...Ωραίο αρθρο..αλλά δεν πατά στην πραγματικότητα...θα συμφωνήσω εν μερει με τον black εδω..JACK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...Ο σωστος τιτλος του κειμενου με τα αναλογα ΔΕΝ θα ηταν... "Οταν θα εχουμε κομμουνισμο στην Ελλαδα".. Γιαννης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εχετε "ξεφυγει" ο ανθρωπος εφιαξε ενα κειμενακι με βαση το τι μας λενε. αν θα ειχαμε κομμουνισμο, αυτοι δεν ξερουν πως μιλαμε εμεις. ετσι και το κειμενο λεει τι θα γινοταν αν ειχαμε "κομμουνισμο".
    κανει μια αντιπαραθεση σε σοβαρα αλλα και σε λιγο ποιο ελαφρια π.χ. παγκαλος.
    αντι λοιπον να κανουμε μια ποιο ελαφρια τοποθετηση, εχουμε τον popolo που βγαζει τα σωψυχα του, ασε που στην αρχη περιμενα να δω υπογραφη "καμιλιερης".
    αλλα αφου μιλαμε θεωρητικα, λεω εγω οτι αν ειχε νικησει ο ΔΣΕ και υπηρχε αλλη μια χωρα στο σοσσιαλιστικο στρατοπεδο θα ηταν διαφορετικα τα πραγματα και εστω οτι θα γινοτανε η αντεπανασταση και οι ανατροπες, θα ειχα ζησει πραγματα που τωρα ουτε στα ονειρα μας.
    για αυτο διαβαστε το κειμενο, να αναλογιστουμε ακομα και οτι μετα το 20ο χρειαστηκαν πολλα χρονια για να αποδομηθουν πραγματα, να μαθουμε να μην τα ξανακανουμε και σε λιγα χρονια να ξαναδιαβασουμε το κειμενο και να λεμε κοιτα τι βηματα καναμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και με αυτο το αρθρο εντοπιζουμε σε μεγαλο βαθμο μια απο τις σημαντικες αδυναμιες του κομματος ή εστω των υποστηρικτων του στην προπαγανδα.
    Ο κοσμος δεν ενδιαφερεται για ο,τι ειμαστε εναντιοι. Οσα περιγραφονται παραπανω κανενας νορμαλ ανθρωπος δεν τα θελει προφανως.
    Το ζητουμενο ειναι να επικοινωνηθει σωστα, αν ειχαμε σοσιαλισμο στην Ελλαδα, τι Θα, και οχι τι Δεν Θα.
    Και σε μεγαλο βαθμο και πως θα. Αυτα ενδιαφερουν και αυτα πρεπει να απαντηθουν πιο αναλυτικα.
    Δεν διαφωνω με την ουσια φυσικα, αλλα ειναι αλλο ενα ΔΕΝ/ΟΧΙ απο τα πολλα που λεει το κομμα.

    Κοστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. πανελλαδικο συλλαλητηριο 15 μαη, 10 μερες μετα την μαρφιν, εξηγησε και το πως και το γιατι.
    το ΚΚΕ ποτε δεν λεει απλα οχι, εξηγει και ποια ειναι η προταση του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nαι αλλα εχει ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ να επικοινωσει την προταση του.
      Και αυτη η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ειναι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ.

      Στην συνειδηση της πλειοψηφιας του κοσμου εχει διαμορφωθει το στερεοτυπο περι ελλειψης προτασεως απο το ΚΚΕ.

      Διαγραφή
    2. η και δυνατης και εφορμοσιμης προτασης.

      Διαγραφή
  10. εχει "αδυναμια" γιατι φυσικα δεν προκειται, εκτος απο τον 902, να σε αφησει κανενας στην τηλεοραση να πεις την θεση σου χωρις διακοπες, ασχετες ενστασεις και γενικα τα γνωστα, και οταν λοιπον εχεις 250000 ψηφοφορους/προπαγανδιστες να λενε στομα το στομα την προταση σου ενω οι αλλοι μπαινουν μαζικα στα σπιτια μεσω των ΜΜΕ, ναι υπαρχει αδυναμια αλλα ξεπερνιεται με πολλες σολες λιωμενες και πολλα ζεστα για τον λαιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επειδη μαλλον παρεξηγηθηκα, ανηκω σε αυτους που ξερουν την προταση του ΚΚΕ. Αυτο που λεω απλα ειναι οτι το κομμα πρεπει να βγει με προταση εξουσιας, με προγραμμα 100ημερων η δεν ξερω κι εγω.
    Πιο χειροπιαστα πραγματα που ο (ομολογουμενως απο την εμπειρια μου στο ψιλικατζιδικο χαμηλου επιπεδου στην πλειονοτητα του) μεσος ανθρωπος θα καταλαβει και θα του δοσει οραμα.
    Δυστυχως σε μεγαλο βαθμο το κομμα εχει ταυτιστει με την αρνηση και οχι με την προταση, αυτο πρεπει να αλλαξουμε και εκει πρεπει να δουλεψουμε, να μπορεσουμε να κανουμε τον αλλο να οραματιστει τον ΕΑΥΤΟ του σε ενα μελλον δικο μας.

    Κοστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ειμαι πολυ χαρουμενος οτι το εναρκτηριο βιντεο του συνεδριου του κομματος δινει καποιες απαντησεις στην τοποθετηση μου :) Τωρα το ειδα.

      Κοστας

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.