10 Απριλίου 2013

Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Με τα «μπούνια» στις διακρατικές ενισχύσεις- Νέα ληστεία στα ασφαλιστικά ταμεία


Στα 9,75 δισ. ευρώ φτάνουν οι «ανάγκες» κεφαλαιακής ενίσχυσης για την Εθνική Τράπεζα, η οποία δρομολογεί και τις διαδικασίες για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις 29 του Απρίλη.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι θα καλυφθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα καταστεί, όπως και στις άλλες υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες, ο βασικός μεγαλομέτοχος. Η διοίκηση της τράπεζας επιχειρεί να καλύψει την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή του 10%, να αντλήσει δηλαδή από τις χρηματαγορές ποσό ύψους 975 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία προβλέπει την έκδοση ομολογιών (δάνεια) μετατρέψιμων σε μετοχές για ποσά μέχρι 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία θα μειώσουν ισόποσα το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο αντίστοιχος εποπτικός κοιναγορίτικος μηχανισμός θα αποφασίσουν σχετικά με την τύχη της συγχώνευσης με τον όμιλο της Γιούρομπανκ, η οποία και θα προχωρήσει σε ξεχωριστή αύξηση κεφαλαίου. Η συνολική «ανακεφαλαιοποίηση», σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, θα απαιτήσει το αστρονομικό ποσό των 27,5 δισ. ευρώ (Εθνική 9,8 δισ., Γιούρομπανκ 5,8 δισ., Πειραιώς 7,3 δισ., Άλφα 4,6 δισ.). Τα ανταγωνιστικά ζόρια των τραπεζιτών προκύπτουν και από το γεγονός ότι βγαίνουν ταυτόχρονα στις χρηματαγορές, προκειμένου να καταφέρουν να αντλήσουν το 10%, δηλαδή 2,75 δισ. ευρώ. 


Νέα ληστεία στα ασφαλιστικά ταμεία

Ως έγκλημα σε συνεχόμενες πράξεις μπορεί να χαρακτηριστεί η καταλήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, από τις αστικές κυβερνήσεις, ειδικά των τελευταίων χρόνων. Το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα έχουν καταγγείλει κατ' επανάληψη την εγκληματική και σε βάρος των εργαζομένων πολιτική της διαχρονικής αρπαγής-λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με νόμους του κράτους για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Η πολιτική αυτή λειτουργεί ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος. Τη δεκαετία του '50 και του '60, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οι εισφορές δηλαδή των εργαζομένων, τα οποία τοποθετούνταν άτοκα στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρησιμοποιήθηκαν για να στηρίξουν τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, μέσω της χορήγησης προνομιακών δανείων στους Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ποτέ δεν αποπληρώθηκαν. Οι απώλειες που κατέγραψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, από την άκρως φιλομονοπωλιακή αυτή πρακτική των αστικών κυβερνήσεων, ανήλθε σε δεκάδες δισ. ευρώ (αν λάβουμε υπόψη τις σχέσεις ισοτιμίας της δραχμής με το ευρώ).

Την περίοδο 1980-1990, τα αποθεματικά αξιοποιήθηκαν για να καλύπτονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα που προκαλούσε η φιλομονοπωλιακή πολιτική. Στη συνέχεια τα 'ριξαν στη χοάνη του χρηματιστηριακού τζόγου, όπου σημειώθηκαν σημαντικές απώλειες, καθώς τα κεφάλαια που οι διορισμένες διοικήσεις τοποθέτησαν σε μετοχικούς τίτλους, ουσιαστικά εκμηδενίστηκαν. Ενισχύοντας την πανωλεθρία, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να αυξήσει τη δυνατότητα συμμετοχής των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχικούς τίτλους, από το 20% στο 23%. Μεγάλο μέρος των αποθεματικών που είχαν τοποθετηθεί σε κρατικά ομόλογα «κουρεύτηκαν» τον Μάρτη του 2012, στα πλαίσια της πολιτικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους, η οποία κατέληξε στο πετσόκομμα των ομολόγων που είχαν στη διάθεση τους ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστήμια και μικροομολογιούχοι. Οι εκτιμώμενες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν τότε στα 12 - 13 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχες απώλειες έχουν υποστεί τα Ταμεία και με τις τοποθετήσεις σε εταιρικές μετοχές και ειδικότερα σε μετοχές τραπεζών, όπου θεωρούνται από τους μεγάλους μετόχους. Τα χρήματα που έχουν δοθεί για την απόκτηση των όποιων τραπεζικών μετοχών έχουν χάσει πάνω από το 97% της αξίας τους και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν γίνει ήδη «ψιλά». Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, για παράδειγμα, που σήμερα αποτιμώνται μόλις στα 0,40 ευρώ, πριν την κρίση είχαν ξεπεράσει και τα 45 ευρώ! Το ειδεχθές έγκλημα, πάντως, συνεχίζεται και σήμερα, με τα προβαλλόμενα διλήμματα για συμμετοχή ή όχι των ασφαλιστικών Ταμείων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Κι αυτό επειδή είναι απόλυτα βέβαιο ότι και στη μία και στην άλλη περίπτωση, τα ασφαλιστικά ταμεία θα βγουν ζημιωμένα. Σε περίπτωση που συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ταΐσουν στους τραπεζίτες με νέο κομμάτι των αποθεματικών που τους έχουν απομείνει, χωρίς να έχουν εξασφαλισμένο έστω και ένα ευρώ έσοδο. Αν δεν πάρουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου, τότε χάνουν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που αντιστοιχούν στα ποσοστά μετοχών που κατέχουν σήμερα.

Πηγή : 902.gr

1 σχόλιο:

  1. το ντηλ αυτό θα γινει ειπε και ο κύριος Προβόπουλος οτι πρέπει να φτιαχτεί μια τράπεζα Κολοσσος δεν με νοιάζει εαν ειναι Ελληνική, Γερμανική η Γαλλική...κύριοι βαδίζουμε σε ελέγχομενη χρεωκοπία και σε κούρεμα καταθέσεων οχι του κεφαλαίου αλλα του απλού λαού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.