3 Απριλίου 2013

Σε εξέλιξη η 24ωρη απεργία των ναυτεργατών - Δεν έλυσε κάβος στα λιμάνια


Με αποφασιστικότητα και μαζική συμμετοχή οι ναυτεργάτες δίνουν σήμερα τη μάχη της 24ωρης προειδοποιητικής πανελλαδικής απεργίας, ξεπερνώντας με τη δύναμη της αλληλεγγύης από εργαζόμενους της στεριάς κάθε επιχείρηση να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός από εφοπλιστές και υπουργείο Ναυτιλίας. Το γεγονός ότι σε απεργία «κατέβηκαν» και άλλοι κλάδοι, συντονίζοντας τα αγωνιστικά τους βήματα με τους ναυτεργάτες και αναπτύσσονται πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε νησιά, αναδεικνύει ότι ο αγώνας και το διεκδικητικό του πλαίσιο, όχι μόνο είναι πέρα για πέρα αναγκαίος, αλλά αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, των εργαζομένων της χώρας.

Η πρόσφατη 7ήμερη απεργία των ναυτεργατών, η σημερινή απεργία, αλλά και οι αποφάσεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ που επέβαλαν σχετική ομόφωνη απόφαση και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί, δείχνουν τη θέληση των ναυτεργατών να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, για να μη μετατραπούν σε σύγχρονους δούλους στα καράβια όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΝΑ που άναψε και τη σπίθα.


Το νομοσχέδιο του ΥΝΑ, αποτυπώνοντας πλήρως τη στρατηγική ΕΕ, ΔΝΤ, διαμορφώνει με τις διατάξεις του ένα εφιαλτικό τοπίο σε καράβια, λιμάνια, νησιά. Για την κερδοφορία του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, καταργεί τις ΣΣΕ των ναυτεργατών, αποσαθρώνει το ακτοπλοϊκό δίκτυο εγκαταλείποντας νησιά στην απομόνωση, μειώνει τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων που εκτός των άλλων είναι άμεσα συνδεδεμένες με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ιδιωτικοποιεί μέσω του ΤΑΙΠΕΔ ολόκληρο το λιμενικό δίκτυο και τις υποδομές και τα παραδίδει στους μονοπωλιακούς ομίλους, με ό,τι σημαίνει αυτό για τα ναυπηγεία. 

Στον Πειραιά

Από τις 5.30 το πρωί της Τετάρτης, μετά το κάλεσμα των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων που σήκωσαν και το βάρος της προετοιμασίας της απεργίας, οι απεργιακές φρουρές έχουν πάρει τη θέση τους μπροστά στα πλοία, ενώ στην περιφρούρηση της απεργίας συμμετέχουν ενεργά τα πληρώματα όπως έδειξαν οι ανεβασμένοι καταπέλτες σε ορισμένα πλοία. Οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων περιόδευσαν από καράβι σε καράβι προκαλώντας συσκέψεις και προετοιμάζοντας την πάρα πέρα πορεία του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλοίο «ΑΚΟΥΑ ΤΖΟΥΕΛ» της ΝΕΛ, οι ναυτεργάτες αποφάσισαν από σήμερα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας καθώς είναι απλήρωτοι αρκετοί μέχρι και πέντε μήνες.
Επίσης:
  • Στο πλαίσιο του συντονισμού του αγώνα, απεργούν σήμερα ενάντια στο νομοσχέδιο και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Ναυτιλίας και των Οργανισμών του με απόφαση της Ομοσπονδίας τους. Στις 8.30 το πρωί έκαναν συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο και ανάρτησαν στην πύλη του πανό με τις φράσεις: «Όχι σε υπουργείο στρατόπεδο. Όχι σε απολύσεις». Στην συγκέντρωσή τους παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων.
  • Με απεργία απαντούν οι ναυτεργάτες των ρυμουλκών ναυαγοσωστικών όλης της χώρας.
  • Στην απεργία συμμετέχουν οι μηχανικοί και οι πλοίαρχοι που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ).
  • Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ με απόφαση της Ομοσπονδίας (ΟΜΥΛΕ) και απόφαση των λιμενεργατών κάνουν 5ωρη στάση εργασίας (12 μ. - 5 μ.μ.), και συνέντευξη Τύπου στις 12.

Στην Κόρινθο


Οι ναυτεργάτες του πλοηγικού σταθμού της Διώρυγας της Κορίνθου των οποίων το σωματείο αποφάσισε 48ωρη απεργία, συμμετέχουν όλοι στην πρώτη μέρα της απεργιακής τους κινητοποίησης. Οι ναυτεργάτες της διώρυγας προβάλουν το διεκδικητικό πλαίσιο των σωματείων των ναυτεργατών και διεκδικούν ακόμα την εφαρμογή και ανανέωση της υπογραφής της ΣΣΕ ρυμουλκών, την οποία παραβιάζει η εταιρία «Διώρυγα Κορίνθου ΑΕ» και χαρακτηρίζοντας αυθαίρετα τους ναυτεργάτες ως δημοσίους υπαλλήλους τους πληρώνει με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου! 

Στη Θάσο

Η επιχείρηση που έστησαν παραμονή της απεργίας εφοπλιστές και λιμεναρχείο στο πορθμείου Θάσου - Καβάλας να τρομοκρατήσουν τους ναυτεργάτες των πλοίων και να «σπάσει» η απεργία έπεσε στο κενό. Η απόφαση των ναυτεργατών να απεργήσουν και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε από εργαζόμενους της περιοχής που μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής Θάσου συγκρότησαν το πρωί μαζικές συγκεντρώσεις στα λιμάνια Λιμένα, Πρίνου και Κεραμωτής τσάκισαν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι το λιμεναρχείο έδωσε χτες παραμονή της απεργίας τα χαρτιά της πολιτικής επιστράτευσης σε ναυτεργάτες των πλοίων, οι οποίοι είχαν ναυτολογηθεί από το Μάρτη. 

Σε άλλα νησιά

Στη Μυτιλήνη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση σήμερα στις 5.30 μ.μ. στο εμπορικό λιμάνι με απόφαση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.
Επίσης με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου θα γίνουν συλλαλητήρια στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και πορεία διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο και στην Ικαρία την ίδια ώρα στην πλατεία Ευδήλου.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.