13 Μαρτίου 2013

Προς πρώην συναγωνιστές

Δεν συμφωνούν με τις απόψεις μου περί Σύριζα κάποιοι φίλοι και αγαπημένοι. Είναι οπαδοί του δόγματος “θα συμμαχήσουμε και με τον διάβολο προκειμένου να….” , πράγμα που ούτε το ‘κανα ούτε θα το κάνω διότι με ανατριχιάζει και μόνο η σκέψη.

Τα πράγματα είναι κάτι περισσότερο από απλά αγαπητοί. Στις προηγούμενες εκλογές κόσμος και κοσμάκης τάχθηκε με τον Σύριζα για τους δικούς του λόγους ο καθένας. Οι Αριστεροί πολίτες επειδή διέκριναν ότι ήταν η μόνη ευκαιρία να απελευθερωθούμε από την πολιτική των Μνημονίων και να εκδιώξουμε τις Τρόικες. Ο Σύριζα δεν βγήκε πρώτο κόμμα για κάποιους λόγους, εντός των οποίων κατά την γνώμη μου είναι και το ότι δεν θέλησε να βγει πρώτο κόμμα αλλά αυτό ας το αφήσουμε στην άκρη.

Και για ποιον σημαντικό λόγο οι Αριστεροί πολίτες ψήφισαν Σύριζα και όχι ας πούμε ΚΚΕ ή Ανταρσία; Διότι τότε υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι είναι εφικτό να αλλάξουμε την Ευρώπη. Ότι αν η Ελλάδα έκανε την αρχή τότε, με μια αριστερή κυβέρνηση, θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του καταλύτη για αριστερή στροφή στον ευρωπαϊκό νότο και να αναγκάσει έτσι την Γερμανία σε αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Αριστεροί πολίτες, οραματιστές μιας πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης και όχι μόνο μιας οικονομικής ένωσης, διέβλεψαν μια ελπίδα να αχνοφέγγει τότε, στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και ψήφισαν μαζικά τον Σύριζα που την εξέφραζε με δυναμική πρώτου κόμματος, ω του θαύματος.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει όλα και κυρίως ο Σύριζα. Αυτό που φαίνεται πεντακάθαρα είναι ότι όχι την Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει ο Σύριζα αλλά ούτε στο ελάχιστο την ελληνική κοινωνία της κρίσης να ριζοσπαστικοποιήσει. Αυτό που αλλάζει με τρομερή ευκολία καθημερινά είναι την ίδια του την πολιτική υπόσταση, κάνοντας συστημική στροφή και προσπαθώντας να κερδίσει ψήφους από την συντηρητική δεξαμενή της κοινωνίας.

 Έτσι έχει πολλές φορές φτάσει στην αυτογελοιοποίηση αλλά το κυριότερο είναι ότι έχει μπερδευτεί τόσο μες στις αντιφάσεις του, που ούτε πειστική πρόταση διακυβέρνησης μπορεί να αρθρώσει μιας και υποστηρίζει τελείως αντιφατικά πράγματα προς άγραν ψήφων από παντού. Υποστηρίζει τους απεργούς αλλά και τους νοικοκυραίους, υποστηρίζει τους μπάτσους αλλά και τους δαρμένους από τους μπάτσους, υποστηρίζει τις επενδύσεις αλλά και τους διαμαρτυρόμενους ενάντια σ’ αυτές, υποστηρίζει, τέλος το ευρώ, αλλά όχι τα Μνημόνια παρόλο που είναι ορατό και από τον πλέον αδαή ότι το ευρώ μόνο με Μνημόνια μπορεί να υπάρχει και να επιτελεί τον ρόλο του, που δεν είναι άλλος από την γερμανοποίηση της Ευρώπης και την μετατροπή των λαών σε φθηνούς εργάτες, την μετατροπή των χωρών σε αποικίες, βιομηχανικές ζώνες, χαβούζες και μπαταρίες της Γερμανίας.

Μέσα σε αυτές τις αντιφάσεις του παλεύοντας καθημερινά ο Σύριζα, είναι φανερό πια πως αποτελείται όχι από δυο τάσεις αλλά από δυο κόμματα (ένα πασοκογενές κι ένα αριστερό) τα οποία κρατάει προσωρινά ενωμένα η φρούδα ελπίδα εξουσίας και η φασιστική διακυβέρνηση Σαμαρά.

Επομένως, αφού Ενωμένη Ευρώπη των λαών και όχι των τραπεζών δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση και πιθανότητα να δούμε, αφού ο ρόλος του καταλύτη για αλλαγές στην Ευρώπη, τον οποίον μπορούσε να διαδραματίσει ο Σύριζα το περασμένο καλοκαίρι έχει εκλείψει τελείως, αφού ο Σύριζα έχει εκφυλιστεί και έχει χάσει τον όποιο ριζοσπαστισμό του προσπαθώντας να εκφράσει τον κάθε πικραμένο του πασόκ και της νδ, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους Αριστερούς πολίτες από το να γυρίσουν την πλάτη σε αυτό το μόρφωμα για να μη βρεθούν και απολογούμενοι στον εαυτό τους μια των ημερών.

Και όσοι εκ των συντρόφων έχουν την έγνοια και λένε πως δεν φεύγουν για να μην αφήσουν τον Σύριζα στα χέρια των ”άλλων” και πως αν φύγουν εκείνοι, θα μείνουν και θα καπηλευτούν το κόμμα “αυτοί που δεν το δικαιούνται”, αλλά και πως παραμένουν μέσα για να μην αφήνουν να γίνεται δεξιά στροφή κλπ, το μόνο που έχω να τους πω είναι πως βαυκαλίζονται και πως θα ‘ρθει σύντομα η μέρα, αν συνεχίσουν έτσι, που θα γίνουν Κουβέληδες στη θέση του Κουβέλη και θα την υποστηρίζουν με σθένος ακόμα και αυτή τους την εξέλιξη.

9 σχόλια:

  1. Να αγιάσει το στόμα σου! Τα είπες όλα, εκτός από ένα. Το τι ψυχική ανεπάρκεια κρύβει η παράβλεψη του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα από αυτούς που τον επιλέγουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να παραμείνουμε σε πολιτικά σχόλια και ας αφήσουμε την "ψυχική" αξιολόγηση στους ειδικούς.

      Το ότι ο κόσμος εγκλωβίζεται στα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν σχετίζεται τόσο με την πνευματική του σταθερότητα, όσο με το επίπεδο γνώσης και συνειδητοποίησης της κατάστασης.

      Ψευδώνυμο και εσύ απο την επόμενη.

      Διαγραφή
  2. όλα καλά τα είπες αλλά υπάρχει μια σταθερή θέση σας π δεν αλλάζει..θεωρείται πως μέσα στην ευρώπη δεν υπάρχει λύση και ούτε μέσα στον καπιταλισμό με τη φιλελεύθερη σκέψη..όταν τα κομμουνιστικά καθεστώτα αποτύγχαναν στην ιστορία ή γίνονταν ιδιόμμορφα κομμουνιστικά (τσαουσέσκου, χότζα κτλ) η απάντηση ήταν πως ''δεν λεγινε καλή εφαρμογή''..όταν όμως μέσα στον καπιταλισμό φθάνουμε στα άκρα εκέι δεν λέμε φθαίει η εφαρμογή αλλά ο ίδιος ο φιλελευθερισμός και ο καπιταλισμός π ναι γένος του..δηλαδή συγκρίνετε την ιδεατή μορφή του κομμουνισμού με μια κακή εφαρμογή του καπιταλισμού..όμως η φιλελεύθερη σκέψη αφήνει περιθώρια συγκρούσεων και ανατροπής σε περίπτωση μη καλής διαχείρισης,,αυτό φαίνεται και στην 2η πραγματεία του λοκ..δεν χρειάζεται να ναι μια καμμουνιστική τάση δεν αποτελεί φυσικό επακόλουθο, τα επακόλουθα μπορεί να ναι πολλά..ο σύριζα δεν ξέρουμε πως θα δράσει δεν έχει βγει ποτέ..για μένα μακάρι όταν βγει και άν βγει και συνεχίσει έτσι να μην τα βρούνε και να φύγουμε απο το ευρώ και να πάνε στο διάλο. αλλά πρώτα πρέπει να κριθεί και αυτός γτ δεν έχει ποτέ κυβερνήσει για να κριθεί απο το λαό και απο την ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "δηλαδή συγκρίνετε την ιδεατή μορφή του κομμουνισμού με μια κακή εφαρμογή του καπιταλισμού"
      Μην μας βάζεις λόγια στο στόμα. Αυτές τις συγκρίσεις τις κάνεις εσύ. εαν θες να μάθεις τι λέμε εμείς, τότε μπορείς απλά να ρωτήσεις.

      Ο Καπιταλισμός έχει επικρατήσει παγκόσμια, σε 180 χώρες του πλανήτη και βασιλεύει σχεδόν 3 αιώνες. Πόσα χρόνια και πόσες εφαρμογές του, πρέπει ακόμα να περιμένουμε,
      ώστε να εκλείψει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η ανεργία, η φτώχεια,
      ώστε να σταματήσουν οι κρίσεις, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η κατασπατάληση των πόρων ...
      ώστε να μην πεθαίνουν 30.000 παιδιά καθημερινά απο πείνα.

      Αιώνια θα περιμένουμε,
      διότι αυτά είναι η καρδιά του συστήματος.

      Βάλε ψευδώνυμο, διότι απο την επόμενη θα διαγραφεί το σχόλιο. Υπάρχουν και κανόνες στο μπλογκ.

      Διαγραφή
  3. ανώνυμε ψυχικά ανεπαρκής είσαι εσύ π νομίζεις ότι κατέχεις το αλάνθαστο του πάπα..ο σύριζαν δεν ανέβηκε επδ έγιναν όλοι σύριζα απλά παλέυει μόνος του να διώξει την τριάδα όταν όλοι οι απο κάτω κάθονται και ψηφοθηρούνε..η τριάδα συμμάχησε για να περάσει τα μέτρα της ξέροντας ότι όλοι απο κάτω είναι τόσο κοντραρισμένοι π ποτέ δεν θα αποτελέσουνε δύναμη..εκτός και ανέβει πολυ ο σύριζα..για αυτό την επόμενη φορά π θα σ κατεβάσουνε και άλλο το μισθό φώναζε για το σαμαρά και για το μνημόνιο και περίμενε τη σοσιαλιστική επανάσταση ή μια εξέγερση π άν γίνει ποτέ θα χεις την πεποίθηση ότι θα χει σόνι και καλά ταξικό προσανατολισμό, κάτι για το οποίο δεν είσαι σίγουρος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Συριζαν
      παλεύει να διώξει την τρικομματική ώστε να κάτσει ο ίδιος και να συνεχίσει με τα δικά του μνημόνια.

      Για επιχειρηματικότητα μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ, για ανταγωνιστικότητα και ιδιωτικές επενδύσεις. Βάλε λοιπόν το μυαλό σου κάτω, ώστε να καταλάβεις τι σημαίνουν τα παραπάνω.

      Και απο την επόμενη ψευδώνυμο, αλλιώς θα σε σουτάρω. Διαβάστε τους κανόνες επιτέλους.

      Διαγραφή
  4. ο ανωνυμος νεαντερταλ των σχολιων 12:05 & 12:09 θεωρω οτι ειναι ο ιδιος,
    σε αλλο θεμα που εγραφε με παρομοιο στυλακι ο κοκκινομυγας του απαντησε πολιτισμενα. παροολο που προσπαθει να παρει απαντηση αναλογη των τρολ θα προσπαθησω να φερθω πολιτισμενα και εγω. ασε που εχω την απειλη πανω απο το κεφαλι μου για τον μουσικο βασανισμο μου και φοβαμαι :).
    εισαι παντελως ασχετος με πολιτικη οικονομια για αυτο ας πιασουμε τα βασικα. ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ λοιπον εχει την εξης "μικρη" ιδιομορφια. εχει σκοπο το κερδος. δεν κανει τπτ (οι εκφραστες του)που να μην εχει σκοπο το υπερκερδος και το σφετερισμα αυτου, αφου το παραγουν οι εργατες, αρα λοιπον το κλεβει με διαφορους τροπους που σε ενα αστικο κρατος που ελεγχουν φυσικα αυτοι οι τροποι ειναι "νομιμοι". σαν αποτελεσμα αυτης της αναγκης του καπιταλισμου λοιπον εχουμε τα εξης αποτελεσματα. ανεργια, συνεχεις κρισεις συσωρευσης που οδηγουν στα σημερινα αποτελεσματα που για να ξεπεραστουν χρειαζονται καταστροφη κεφαλαιου ( το ακρο ειναι και ο πολεμος) και γενικα ολα αυτα που ζουμε.
    επομενως λοιπον ο καπιταλισμος εφαρμοζεται και εφαρμοζοταν παντα "σωστα. ολα αυτα που ζεις ειναι συμφητα. δεν υπαρχει διαφορετικη λειτουργια του. για να "πετυχει" το σκανδιναβικο μοντελο και η δυτικη γερμανια των χρονων μεχρι το 89 χρειαζοταν ολα τα υπολοιπα καπιταλιστικα κρατη να τους "ταιζουν" για να μπορουν να συναγωνιστουν τα ανατολικα κρατη σε παροχες και να παραμυθιαζουν τον κοσμο.
    Ο ΣΟΣΣΙΑΛΙΣΜΟΣ λοιπον εχει μια ομοιοτητα με τον καπιταλισμο, εχει ενα τροπο εφαρμογης. οταν λοιπον επιτρεπεις ιδιοκτησια στα μεσα παραγωγης και δικαιωμα ατομικης εμποριας κοινωνικου αγαθου τοτε ξεφευγεις. επομενως λοιπον μιλαμε για ανατροπη του. φαντασου λοιπον οτι οταν αρχισαν τα χοντρα λαθη (απο το 56) χρειαστηκε μισος αιωνας αδυσωπητης μαχης για να μπορεσουν να τον ανατρεψουν, παρολα τα λαθη που εκαναν.
    οταν λοιπον θες να συγκρινεις να συγκρινεις μηλα με μηλα και οχι μηλα με καρπουζια.
    για την δραση του τσυριζα. πρεπει να εχεις τρελα κομπλεξ και απιστευτες παρωπιδες για να μην καταλαβαινεις οτι: α) απο την προεκλογικη περιοδο του μαη μεχρι σημερα δεν υπαρχει μερα που να μην εχει διατυπωσει 2 και 3 διαφορετικες θεσεις για το ιδιο θεμα, β) εχει μαζεψει ολα τα σκατα του πασοκ, γ) εχει στησει κωλο σε οποιον ιμπεριαλιστη βρει στον δρομο του και την αλλη βδομαδα παει να μιλησει στο london school of economics (δεν τον ειδα να κανει ομιλια στην ασοεε, τον ειδα να μιλαει στα ιδρυματα του σορος, ναι για τον ιδιο μιλαμε που βριζατε τον ΓΑΠ που τον εφερνε εδω), δ) εχει συναντηθει με ολη την αστικη ταξη της χωρας (ΣΕΒ Χ2, εφοπλιστες Χ2, αλαφουζο αμεσως μετα δημοσιευθηκε και αρθρο του κωνσταντοπουλου στην καθημερινη), ε) αρνηθηκε να ψηφισει την προταση νομου του ΚΚΕ για την καταργηση των μνημονιων κτλ κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Modesto: Τα άξια τέκνα των ΜΜΕ, Αλαφούζος - Λαμπράκης - Ψυχάρης κλπ. τύπωναν τα έντυπά τους, συνεργαζόμενοι με την Τυποεκδοτική. Το ΚΚΕ μέσα από αυτή τη "συνεργασία" είχε χρόνια οικονομική εξάρτηση από δαύτους, δεν κατηγόρησε κανείς ούτε την Παπαρήγα ούτε το κόμμα για δεξιά ιδεολογική απόκλιση... Υγ. Είσαι και ψευτάκος η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση του μνημονίου δεν ήρθε ποτέ στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση. Στην οικονομική επιτροπή όμως ο Παν. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει ολόθερμα την πρόταση νόμου του ΚΚΕ όχι κατ’ οικονομία ή κατά παραχώρηση και συμβατικά αλλά γιατί η ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, μαζί με την απόρριψη χρηματοδοτήσεων με ληστρικούς, επαχθείς, αποικιακούς και μνημονιακούς όρους, συνιστούν εξ αρχής την καρδιά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρώτα μεγάλα και αναντικατάστατα βήματα για την εφαρμογή από μια κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς, που θα στηρίζεται στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενός προγράμματος προοδευτικών μετασχηματισμών με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
      Τόνισε μάλιστα ότι η υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασης νόμου του ΚΚΕ δείχνει τη δυνατότητα να αναζητηθεί κοινό πεδίο συνεργασίας αλλά και κοινός προγραμματικός τόπος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με σεβασμό στις διαφορές τους, για μια ενιαία μεγάλη αντεπίθεση της Αριστεράς στη συγκυρία με στόχο την ήττα του αστικού μπλοκ και προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα.

      Διαγραφή
  5. αν τα κανει αυτα ως αντιπολιτευση (εχει και αλλα, αλλα βαριεμαι τωρα) τι θα κανει ως κυβερνηση; α! ενα τελευταιο, απο την πληρη αποκατασταση μισθων στα ορια του 2009 φτασαμε στο θα δουμε αναλογα με το ποσο καμενη ειναι η γη που θα μας παραδωσουν...και που σαι ακομα!!!
    το μονο που θα πετυχει ο τσυριζα αποτυγχανοντας θα ειναι να τσουβαλιασουν ολη την αριστερα και να παει η χ.α. στο 40, οπως εγινε και στην γερμανια το 30, αλλωστε οι τσυριζαιοι κωλος και βρακι ηταν με δαυτους στις πλατειες.
    το σχολιο 12:09 ειναι σχολιο απιστευτης ασυνεχειας και ασυναρτησιας αλλα ας προσπαθησουμε.
    οταν εννοεις τριαδα εννοεις την κυβερνηση φανταζομαι ε; πως ακριβως παλευει να την διωξει; με τις παρατες στην βουλη; ο τσιπρας δεν ελεγε οτι εμεις δεν θα κατεβασουμε τον κοσμο στον δρομο; (την αναγκη φιλοτιμο εκανε αλλα λεμε τωρα) πως παλευει, με το να γλυφει τους καραμανλικους; αυτους που εβαλαν την ελλαδα στην ΕΕ, ΕΟΚ τοτε. παλευει σαμποταροντας αγωνες; δηλωσεις για καταργηση απεργιας ως τροπου παλης, για το οτι η αστυνομια φερθηκε με το γαντι στους απεργους του σκαραμαγκα στο ΥΠΕΘΑ (σκουρλετης), με τις εξαλοσυνες του πειραια (τσιπρας), με το σαμποταζ της απεργιας;
    αλλα ας δουμε ποια μετρα δεν θελει ο τσυριζα να περασουν; περα απο τις υστεριες για μνημονια και μλκς, ολοι ξερουν οτι αυτα τα μετρα ηταν προαπαιτουμενα της συνθηκης του ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, δεν ξερω να εχει παρει την υπογραφη του ο τσυριζα απο αυτη. αλλωστε εχει υπερψηφισει την εκθεση σερκας, τα στελεχη του εφαρμοζουν το δουβλινο 2 βλ πατρα (για τους μεταναστες).
    η αλλη τροικα (του εξωτερικου οπως την λετε) απο ποιους αποτελειτε; 2/3 ειναι ΕΕ και το αλλο ειναι το ΔΝΤ. πως γινεται να εισαι και εναντιον των μνημονιων, δλδ με την πολιτικη της ΕΕ αλλα και αντιθετος;
    ποιο ψηφοθηρια απο τον τσυριζα δεν υπαρχει. πριν τον μαη ελεγε τα ψεμματα για κοινη καθοδο για το μπονους των 50 εδρων, οταν αποκαλυθφηκε η λαθροχειρια το γυρισε οτι εμεις δεν θελουμε τελικα τις 50. μετα τις δευτερες εκλογες αποφασισε οτι τις θελει και επρεπε να γινει εννιαιο κομμα, οποτε πανε οι συνθστωσες.
    στις πρωτες εκλογες μας τα επριζε δηθεν για τις μονοεδρικες, αλλη λαθροχειρια αφου δεν αλλαζε το τελικο νουμερο των εδρων. προσπαθησε να καπηλευτει την 3η σεπτεμβρη απο τους πασοκους, δεν συζηταω για το τι κανει με τις παραδοσεις του ΚΚΕ, πηγε και εκανε ηρωα τον καραμανλη και συζητας οτι δεν κανει ψηφοθυρια;;;;;;;;
    την επομενη φορα που θα μειωσουν τον μισθο και θα μιλανε για ελαστικα ωραρια να πας στην κουμουνδουρου να διαδηλωσεις γιατι τα εχουν ψηφισει και με το ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ και με την εκθεση σερκας (επαναλληψη αυτο αλλα ξερεις τι λενε για την μητερα της μαθησης).
    αντε καληνυχτα τωρα και καλα κρασια, επειδη το βλεπω να ερχετε, βαρδα η επομενη απαγορευση του ΚΚΕ να μην ερθει απο τα χειλη τσυριζαιων, γιατι οι πεμπτοφαλαγγιτες παντα εχουν διαφορετικη περιποιηση απο τους αλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.