Μετά τη συνάντησή της με τον Γιάννη Στουρνάρα και την ενημέρωση για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην ουσιαστική ενημέρωση που μας έκανε ο υπουργός Οικονομίας εμείς ενημερώσαμε για τις θέσεις μας που συγκεκριμένα είναι οι εξής:
Καταγγέλλουμε την απόφαση του Γιούρογκρουπ και γενικότερα τις αποφάσεις της ΕΕ. Θεωρούμε ότι οδηγούν σε δραματικές εξελίξεις την Κύπρο.
Για εμάς βεβαίως η κρίση στην Κύπρο είναι ενδογενής. Σε συνθήκες βαθιάς κρίσης της Ευρωζώνης, το παραφουσκωμένο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου περιπλέκει τα ζητήματα, δεν ήταν όμως η αιτία της κρίσης.
Τα στοιχεία της κρίσης προϋπήρχαν άλλωστε από το 2011. Πάρα πολύ μας ανησυχεί το εξής γεγονός:
Η γνωστή γεωπολιτική θέση της Κύπρου, οι υδρογονάνθρακες τους οποίους τα μονοπώλια και οι ανταγωνίστριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν να τα βάλουν στο χέρι.
Δεύτερο, η εξέλιξη στο Κυπριακό. Σε αυτό το ζήτημα που δεν δικαιώθηκε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δεν λύθηκε το Κυπριακό. Πολύ φοβόμαστε ένα νέο "σχέδιο Ανάν" που μπορεί να είναι χειρότερο από το προηγούμενο και τα σημάδια που σήμερα έχουμε είναι η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και οι δηλώσεις της Ρωσίας για τις τουρκικές διεκδικήσεις.
Όλα αυτά δείχνουν το εξής:
Ότι μονόδρομος για όλους τους λαούς της Ευρώπης και των 27 κρατών-μελών είναι το κοινό μέτωπο, με στόχο την απαλλαγή από τον ευρωμονόδρομο, την αποδέσμευση από την ΕΕ.
Αυτό το μέτωπο των λαών χρειαζόμαστε. Όλα τα άλλα, τα έξω από την Ευρωζώνη ή λύση εντός ή εκτός τρόικας ή πηγαίνω πότε με το ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο και πότε με το άλλο, όλα αυτά μόνο δραματικές επιπτώσεις μπορεί να έχουν για τους λαούς.
Δεν υπάρχει καμία λύση, ούτε διαπραγμάτευση στα πλαίσια της Ευρωζώνης. Αυτά τα λένε όλοι εκείνοι που θέλουν να κοροϊδέψουν το λαό ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις, αρκεί να υπάρχουν μη ψοφοδεείς διαπραγματευτές. Η ΕΕ δεν διορθώνεται, ανατρέπεται με την πάλη των λαών σε εθνικό επίπεδο».
Πηγή : 902.gr
λεει πηγαίνουμε μία με την ιμπεριαλιστική χώρα μία με την άλλη..πιστεύω ότι η σύναψη συμμαχιών ή οι καλές σχέσεις (εμπορικές, στρατηγικές, οικονομικές) μπορούνε να γίνουνε και μεταξύ ιμπεριαλιστών και μή. είναι αναλόγως με το τί κατάσταση επικρατεί σε μια χώρα και το ρόλο της στο γεωπολιτικί γίγνεσθαι..είναι μια στήριξη δεν μπορείς να σαι μόνος σου ούτε η κίνα δεν μπορεί π χει και τα 1/5 και παρπάνω του πληθυσμού της γης, πόσο μάλλον μια χώρα-κουκκίδα πληθυσμιακά. ο τσάβες στη βενεζουέλα δεν είχε καλές σ΄χεσεις με τη ρωσία? δεν τις επεδίωξε για να κοντράρει ή και να βρει στήριγμα κατά ενός δυνατού αντίπαλου όπως οι ηπα? τί σημαίνει αυτό? ότι ο τσάβες ήτανε ιμπεριαλιστής? ενώ η ρωσία είναι. δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο πιστεύω. σε τέτοιες περιπτώσεις μετράνε άλλα..ούτε υπάρχει πλέον ένα τεράστιο μπλοκ ψυχροπολεμικό μεταξύ 2 διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών συστημάτων π να παίρνουνε χώρες-δορυφόρους με το μέρος τους.τώρα πλέον όλοι πάνω κάτω ανήκουνε στον καπιταλισμό και μεμονωμένα παραδείγματα χωρών αναγκάζονται να κάνουνε σχέσεις με υπερδυνάμεις ή δυνάμεις γενικά που παίζουνε σε αυτό το ταμπλώ.. χαρης
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν εχουμε αρνηθει οτι αναγκαστικα θα κανεις συμφωνιες με αλλα κρατη (καπιταλιστικα), αλλα αλλο πραγμα η συμφωνια με το αμοιβαιο "κερδος" και εκμεταλευομενος τις αντιθεσης τους και αλλο πραγμα αυτο της κυπρου. εκει δεν πηγαν να εκμεταλευτουν αντιθεσεις, να ενωσουν τους αντιπαλους θελανε ξεπουλοντας τα παντα
ΑπάντησηΔιαγραφή