16 Μαρτίου 2013

Εφάπαξ φορολόγηση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες

Πολιτική συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για το κυπριακό δάνειο και μνημόνιο

Σε πολιτική συμφωνία για το δανεισμό ύψους 10 δισ. ευρώ της Κύπρου, κατέληξε το Γιούρογκρουπ. Παράλληλα, η συμφωνία προβλέπει εφάπαξ και κλιμακωτή φορολόγηση των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Συγκεκριμένα, 9,9% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ. Θα ισχύει για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κύπριους όσο και σε ξένους καταθέτες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει απόδοση 5,8 δισ. ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες ενώ το δάνειο θα συνοδευτεί από μνημόνιο που αναμένεται να περιλαμβάνει αντιλαϊκές και αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Γιούρογκρουπ, ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι «δεν τιμωρούμε την Κύπρο» και χαρακτήρισε τη φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».


Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη συμφωνία σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, χαιρέτισε ως «εποικοδομητική» και «ρεαλιστική» τη στάση της νέας κυβέρνησης της χώρας και έκανε λόγο για «πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές σχετικά με τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της συμφωνίας».

Ο ίδιος ανέφερε ότι με τη συμφωνία το κυπριακό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί έως το 100% το 2020.

Για το σχέδιο δανεισμού που θα ανέλθει συνολικά στα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωζώνη, θα ήταν ευπρόσδεκτη στο δάνειο μια συνεισφορά του ΔΝΤ.

Ο Γέρκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη. Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε από την πλευρά του πως αναμένει και τη συμβολή της Ρωσίας στο πακέτο δανεισμού. «Η αντίληψή μου είναι ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει με την επέκταση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου» ανέφερε.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να «διευκολύνει» τους όρους ενός δανείου 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο με 5ετή επέκταση πέραν του 2016 και με μείωση του επιτοκίου.

Χάρη στις αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, είπε ο Ντάισελμπλουμ, άποψη με την οποία συμφώνησε και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε η Κ. Λαγκάρντ, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δανεισμού της Κύπρου είναι βέβαιη, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ακριβές ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμμετοχή αυτή αναμένεται να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο δανεισμός προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομίας της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, έκανε λόγο για «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» προσθέτοντας ότι «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».

Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.

Την Τετάρτη, αντί για τη Δευτέρα πους είχε αρχικά σχεδιαστεί, αναμένεται να θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη στη Μόσχα του Κύπριου υπουργού Οικονομικών για συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο των επαφών του κυρίου Σαρρή θα βρεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου από την Ρωσία, η δυνατότητα σύναψης νέου δανείου και το ενδεχόμενο αγοράς κυπριακής τράπεζας με ρωσικά κεφάλαια.

Πηγή : 902

11 σχόλια:

  1. Απόφαση Παρασκευή βράδυ, ώστε να τα αρπάξουν μέσα στο ΣΚ χωρίς καμία αντίδραση.

    Μιλάμε για μαφιόζους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλομελέτα κι έρχεται....
    -Ω-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Κύπρο έχουμε μια έκφραση "Σάστα τζιαί εγύρασιν"! Το ζήτημα είναι η οργάνωση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης στην Κύπρο που όμως πολύ φοβάμαι ότι βρίσκετε πολύ πίσω από τις απαιτήσεις των καιρών!

    Enrique Lister

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ'εμε η αθλιοτητα εντοπιζεται στην φορολογηση συγκεκριμενα των καταθεσεων, χωρις ενα κατωτατο οριο, δηλαδη το μετρο στρεφεται κατα των μικροκαταθετων που νομιζουν οτι τα χρηματα τους θα ειναι και ασφαλη εκει.
    Η μεγαλη αθλιοτητα ομως αφορα στο οτι φορολογουνται μονο οι καταθεσεις, δλδ οτι αφορα τον μεσο πολιτη, και οχι ολα τα κεφαλαια που αφορουν χρηματοπιστωτικα προιοντα και τα οποια διαχειριζεται η τραπεζα, οποτε παλι την γλιτωνουν οι μεγαλοι.

    Κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως επίσης φορολογούνται και οι καταθέσεις από δάνεια (φοιτητικά, στεγαστικά κτλ), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προέλευση της κατάθεσης και χωρίς την αναδιαμόρφωση του αρχικού δανείου! Μιλάμε για χυδαιότητες!

    Lister

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η κουβεντα περι του μετρου δεν εχει νοημα. Νομιζω οτι μετα απο τοσα χρονια δντ στην ελλαδα μπορουμε να καταλαβουμε οτι ειτε με το ενα μετρο ειτε με το αλλο τα λεφτα της εργατικης ταξης ειναι ο στοχος. Αθλιοτητα ειναι η αποφαση της εργατικης ταξης να στηριξει τετοιου ειδους πολιτικες. Ειμαστε οχι πολυ πισω αλλα ακομα στην αντιπερα οχθη
    νκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτα που έπρεπε να κάνει η αριστερή κυβέρνηση τα κάνει η δεξιά . Προκαλεί όμως απορία να μην υπερασπίζονται κάποιοι την κίνηση αυτη προβαλωντας και επιχειρήματα που έπρεπε να τα χρησιμοποιούν οι εφοπλιστές .
    ΑΝΕΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τι εννοεις;;; οτι θα επρεπε η "αριστερα" να συμφωνησει με αυτο το μετρο;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφεστατα . Και έπρεπε να το κάνει όταν ήταν κυβέρνηση προτού βάλει το λαό στο μνημόνιο .. Δεν ξέρω πόσες καταθέσεις έχεις μοντεστο , οι δικές μου είναι 11 ευρώ . Χεστηκα και αν με φορολογησει στον τραπεζικό μου πλούτο . Δεν μπορείς να λες ότι ο λαός ζει κάτω απο τα όρια της φτώχειας και απο την άλλη να υπερασπίζεσαι το περίσσευμα .

      Διαγραφή
    2. μπερδευεις πολλα πραγματα. να το ξεκαθαρισω οτι εγω δεν εχω καν καταθεσεις, το υπολοιπο μου αυτη την στιγμη ειναι 0.
      ειναι
      αλλο πραγμα η λαικη εξουσια να κανει τετοιο πραγμα και αλλο μια αστικη κυβερνηση να μπει και να κανει τετοιο πραγμα. επισης ουτε σεντ απο αυτα δεν θα πανε σε καποιο σκοπο για το καλο του λαου, αλλα θα γυρισουν πισω στις τραπεζες. ασε που ειναι ξεκαθαρη παρεμβαση στα εσωτερικα κυριαρχου κρατους, αν δλδ εμπαινε με τα οπλα θα ελεγες καλα εκανε;
      ο βασικος λογος ομως που εγινε αυτο ειναι αλλος και δεν εχει καμια σχεση ουτε με μνημονια ουτε με τπτ τετοιο.
      το ξεκαθαριζω απο την αρχη οτι δεν παιρνω θεση υπερασπιζοντας κανενα ιμπεριαλιστη απλα αναφερω το τι πιστευω. αν διαβασεις τις δηλωσεις του σοιμπλε ειναι ξεκαθαρο. οι κυπριακες τραπεζες ειναι το πλυντηριο ρωσικων κεφαλαιων νομιμων και μη. με μια τετοια αποφαση λοιπον η ρωσια χανει ενα 10% απο το κεφαλαιο της. επισης ειναι σαφεστατο καμπανακι οτι η κυπρος ειναι δικο μας παιχνιδακι και ξεχαστε πετρελαια, αερια κτλ, ενα αλλο δειγμα τετοιο πιστευω οτι ηταν το μαρι, και ηταν και μυνημα και προς την αλλη μερια του ατλαντικου.
      αλλα για να επανερθουμε. δλδ εσενα με τα 11 ευρω καταθεσεις θα γουσταρες με το ετσι θελω να σου παρουν και το ενα ευρω; ασε που εγω ας πουμε εχω φιλους κυπριους που δουλευαν μια ζωη δεν ξοδευαν πουθενα, ουτε για καφε που λεει ο λογος και εχουν 12000 στην τραπεζα. και αυτους καλα τους εκαναν ε;

      Διαγραφή
  9. Κούρεμα έγινε και στους τρεχούμενους λογαριασμούς, σε καταθέσεις που προέρχονται από δάνεια, αλλά και στα συνταξιοδοτικά και ταμεία προνοίας που στο τέλος της ημέρας είναι δεδουλευμένα του κύπριου μισθωτού!

    Lister

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.