13 Μαρτίου 2013

Βάστα Henkel!

Δεκάδες γνωστοί επιχειρηματίες και πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της IBM Europa και πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Χανς-Ολαφ Χένκελ και άλλοι επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και οικονομολόγοι, ολόκληρος δηλαδή συρφετός από παρατρεχάμενους της πλουτοκρατίας, έσπευσαν να συστήσουν το νέο γερμανικό κόμμα με την πολλά υποσχόμενη ονομασία “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD).

Σύνθημα του νέου κόμματος: “Να ξεμπερδεύουμε με το ευρώ”, και βασικός στόχος του “η διάλυση του ευρώ προς όφελος των εθνικών νομισμάτων ή μικρότερων νομισματικών ενώσεων”, όπως π.χ. η δημιουργία “ευρώ του Βορρά” και “ευρώ του Νότου” (πηγή).

Το να “ξεμπερδεύουνε με το ευρώ” θα έλεγα ότι είναι ευχής έργο, και αφού το έχουνε βάλει για στόχο ας κανονίσουνε να ξεμπερδεύουνε μια ώρα αρχύτερα μήπως και αποφύγουμε τις μακρόχρονες υστερικές αντιπαραθέσεις γύρω από το αν θα είναι χειρότερη καταστροφή το ξεμπέρδεμα του ευρώ ή το παραπέρα μπέρδεμά του.

Από εκεί και πέρα είναι αξιοθαύμαστο, πως το νέο κόμμα όχι απλώς θέλει να “ξεμπερδεύει με το ευρώ”, αλλά θέλει επίσης και να το αντικαταστήσει με δυό νέα μπερδέματα, ένα “του Βορρά” κι ένα “του Νότου”, κι αν πάλι αυτό το σχέδιο αποδειχθεί υπερβολικά φιλόδοξο, τότε να το σπάσει σε “εθνικά” μπερδέματα προορισμένα να παιχτούν στη μοιρασιά ανάμεσα στις 2-3 ισχυρότερες ευρωενωσιακές χώρες και τον γενικό τους παρονομαστή, τις ΗΠΑ.

Σε ό,τι πάντως μας αφορά το δίλημμα ανάμεσα σ’ ένα “κατοχικό” ευρώ και μια “κατοχική” δραχμή δεν είναι το δίλημμα που θα προτιμήσουμε.

Η είσοδος (πριν 12 χρόνια) και η έξοδος (σήμερα) από το ευρώ είναι από διαφορετικές πόρτες και σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, έχουμε να επιλέξουμε είτε την “επιστροφή” σ’ ένα “εθνικό νόμισμα” που θα έχει ως “αντίκρισμα” το κρατικό χρέος, τους όρους των δανειακών συμβάσεων και τις λεηλατημένες πηγές του κοινωνικού πλούτου, είτε τη μονομερή αποδέσμευση από την ευρωενωσιακή ελευθερία της αγοράς, της κίνησης και του ανταγωνισμού του κεφαλαίου, τη διαγραφή του χρέους, την ακύρωση των δανειακών συμβάσεων, και την κοινωνική ιδιοποίηση της κοινωνικής εργασίας και του κοινωνικού πλούτου ως το “αντίκρισμα” του οποιουδήποτε εθνικού νομισματικού της “ισοδύναμου”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.