11 Ιουλίου 2012

Ιμπεριαλισμος


 Περιληψη απο μεταφραση απο το Das Finanzkapital   του   Rudolf  Hilferding  1910..!!


Προλογος...μηπως αγαπητοι φιλοι αυτα που γραφτηκαν το 1910   σας θυμιζουν κατι απο το  2010...?????

Η ιδεολογια του  χρηματιστικου κεφαλαιου ειναι ολοκληρωτικα αντιθετηπρος την ιδεολογια του φιλελευθερισμου.Το χρηματιστικο κεφαλαιο δεν θελει την ε λ ε υ θ ε ρ ι α ,αλλα την κ υ ρ ι α ρ χ ι α.Δεντρεφει καμμια συμπαθεια για την α ν ε ξ α ρ τ η σ ι α  του α τ ο μ  ι κ ο υ  καπιταλιστη.αλλα  μαλλον α π α ι τ ε ι  την  ε υ θ υ γ ρ α μ μ ι σ η  του.Απεθχανεται την α ν α ρ χ ι α  του συναγωνισμου και επιθυμει την ο ρ γ α ν ω σ η,βεβαια για να μπορεσει να συνεχισει τον ανταγωνισμο σε υψηλοτερο οικονομικο επιπεδο!!Για να πραγματοποιησει τον σ τ ο χ ο  του και ταυτοχρονα να μεγαλωσει την δ υ ν α μ η  του και να επιβαλλει την  κ υ ρ ι α ρ χ ι α  του χρειαζεται  ενα κρατος π ο λ ι τ ι κ α    π α ν ι σ χ υ ρ ο
που να ε γ γ υ α τα ι την την εσωτερικη α γ ο ρ α και να δ ι ε υ κ ο λ υ ν ε ι    την κατακτηση  των ξενων αγορων!!



Σημειώσεις από το έργο «Πόλεμος και επανάσταση», στο Λένιν Ι Β «Άπαντα», τόμος 32
>Χρειαζεται ενα κρατος π α ν ι σ χ υ ρ  ο   πολιτικα που ν'αναγνωριζει τα συμφεροντα του στο ε ξ ω τ ε ρ ι κ ο και χρησιμοποιωντας την πολιτικη του δυναμη ν αποσπα συμφερουσες σ υ μ φ ω ν ι ε ς   απο αλλα μικροτερα και αδυναμα κρατη,στοχευοντας σε μια πολιτικη επεκτασης και δημιουργιας  ν ε ω ν   α π ο ι κ ι ω ν!!.

   Το χρηματιστικο κεφαλαιο απο καιρο εχει εγκαταλειψει τα  ι δ α ν ι κ α   της αστικης ταξης για μια νεα οικονομικη και ειρηνικη εποχη,δεν πιστευει στην αρμονια των καπιταλιστικων συμφεροντων και στα ανθρωπιστικα ιδανικα,την θεση τους παιρνουν το ιδανικο της δ υ ν α μ η ς  και της εξουσιας του κρατους!!Τη θεση του δ η μ ο κ ρ α τ ι κ ο υ   ιδανικου της ισοτητας παιρνει το  ο λ ι γ α ρ χ ι κ ο  ιδανικο της κ υ ρ ι α ρ χ ι α ς!!

   Ταυτοχρονα η αυξανομενη δυναμη των εργατων  ε ν τ ε ι ν ε ι  την προσπαθεια του κεφαλαιου να ενισχυσει την ε ξ ο υ σ ι α   του  κρατουςσαν εγγυηση στις απαιτησεις των εργαζομενων.!

Μ αυτον τον τροπο η ιδεολογια του ιμπεριαλισμου ξεπδα μεσα απο τον τ α φ ο  των π α λ ι ω ν    φ ι λ ε λ ε υ θ ε ρ ω ν    ιδανικων,χλευαζει την απλο'ι'κοτητα του φιλελευθερισμου!!
Τι   ψ ε υ δ α ι σ θ η σ η   στον καπιταλιστικο  κοσμο,να πιστευεις στην ελευθερη οικονομια,στην ελευθερια των διαπαραγματευσεων,στην νομικη δημοκρατια και στην αρμονια των συμφεροντων και οι αποφασεις να παιρνονται ερημην σου με την δ υ ν α μ η  του πανισχυρου κρατους και πολλακις με την  ι σ χ υ ν    των ο π λ ω ν !!!
Στη θεση των ξεθεωριασμενων ι δ α ν ι κ ω ν  της αστικης ταξης,ο ιμπεριαλισμος του χρηματιστικου κεφαλαιου  βαζει το  ξ ε π ε ρ α σ μ α   ολων αυτων των ψευδαισθησεων ,δημιουργωντας μια νεα  και μεγαλυτερη ψευδαισθηση!!!
Το κρατος που ειναι ασχετο με τον λαο και το εθνος συνενωνονται!!
Η ε θ ν ι κ η   ιδεα γινεται κ ι ν η τ η ρ ι  α   δυναμη της πολιτικης.
Οι ταξικοι ανταγωνισμοι κ α τ α ρ γ ο υ ν τ α ι     χαριν της ο λ ο τ η τ α ς!!
Η κοινη δραση  του ενωμενου εθνους για το εθνικο μεγαλειο παιρνει την  θεση του ταξικου αγωνα,που για την ταξι των ιδοκτητων γινεται ανωφελος και επικινδυνος!!
...Το ιδανικο του ιμπεριαλιστικου χρηματιστικου κεφαλαιου,που φαινεται να δενει μ εναν καινουργιο δεσμο την κατακερματισμενη αστικη κοινωνια,περπει να γινει δεκτο με ολο πιο μεγαλη εκστατικοτητα,αφου προχωρει με βημα ολο και πιο γοργο  η α π ο σ υ ν θ ε σ η  της αστικης ταξης!!

ΥΓ...μηπως αγαπητοι φιλοι αυτα που γραφτηκαν το 1910   σας θυμιζουν κατι απο το  2010...????

1 σχόλιο:

  1. Καλό θα ήταν να αναφερθεί ποιος ήταν ο Χίλφερντινγκ, το έργο του οποίου μελέτησε ο Λένιν για να γράψει το: "Ιμπεριαλισμός το ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού", όπως και να παρατεθεί το τελευταίο κεφάλαιο του έργου αυτού του Λένιν που έχει να κάνει με την κριτική και τον παρασιτισμό του ιμπεριαλισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.