20 Ιουλίου 2012

Στο κόκκινο οι σχέσεις Μόσχας-Δύσης μετά το νέο βέτο Ρωσίαςστο ΣΑ του ΟΗΕ.

Βέτο Ρωσίας και Κίνας στον ΟΗΕ




Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν σήμερα βέτο στο δυτικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απειλούσε το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ με κυρώσεις.

Η Ρωσία καταγγέλει ότι το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας "θα άνοιγε το δρόμο για στρατιωτική επέμβαση" στη Συρία.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον Οργανισμό , Βιτάλι Τσούρκιν , κατηγόρησε επίσης τα δυτικά μέλη του Συμβουλίου ότι προσπαθούν να «ρίξουν λάδι στη φωτιά του εξτρεμισμού» και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συμφωνήσει σε μια περιορισμένη παράταση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία.

Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Πορτογαλία, Βρετανία απάντησαν ότι το σχέδιο τους απειλούσε το συριακό καθεστώς με οικονομικές κυρώσεις και όχι με τη χρήση στρατιωτικής βίας, ενώ η Γαλλία κατηγόρησε την Μόσχα ότι με το βέτο αυτό «έχει στόχο να δώσει χρόνο στο συριακό καθεστώς να καταστείλει» την αντιπολίτευση.

«Η Ρωσία και η Κίνα θα πληρώσουν ένα σημαντικό τίμημα στη Μέση Ανατολή, τόσο διπλωματικά, όσο και πολιτικά, λαμβάνοντας αυτήν την απόφαση» δήλωσε οργισμένος ο Βρετανός ΥΠΕΞ , Ουίλιαμ Χέιγκ. Ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, εξέφρασε από την πλευρά του τη «δυσαρέσκειά» του και δήλωσε ότι «στόχος της πράξης τους είναι να προστατεύσουν ένα βάρβαρο καθεστώς. Επέλεξαν να θέσουν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από τις ζωές εκατομμυρίων Σύρων».

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν την αποτυχία του ΣΑ να καταλήξει σε δραστικές αποφάσεις, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, προειδοποιώντας με "αποχώρηση" από τις ψηφοφορίες και με συνεργασίες «εκτός του Συμβουλίου».

Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις κατήγγειλε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέτυχε εντελώς» στην επίλυση της συριακής κρίσης και πρόσθεσε ότι η χώρα της επιθυμεί πλέον να εργαστεί «εκτός του Συμβουλίου» για να πιέσει τη Δαμασκό.

«Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας με διάφορους εταίρους μας εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας για να πιέσουμε το καθεστώς Άσαντ και να προσφέρουμε βοήθειας σε αυτούς που την χρειάζονται», υπογράμμισε η Ράις, εννοώντας τον Αραβικό κόσμο και τις χώρες που συμμετέχουν στις διασκέψεις των Φίλων της Συρίας.

Πρόκειται για το τρίτο βέτο που ασκούν οι δύο αυτές χώρες στις προσπάθειες του ΟΗΕ να ασκήσει πίεση στη Δαμασκό από την αρχή της κρίσης στη Συρία πριν 16 μήνες.

Από τις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι 11 ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης, 2 κατά, ενώ 2 απείχαν.

Λίγο νωρίτερα η Γερμανία προσπάθησε να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία και την Κίνα ώστε να τις πείσει να στηρίξουν τις προσπάθειες για την επίλυση της συριακής κρίσης. «Άνθρωποι πεθαίνουν στη Συρία, αλλά η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολουθούν να κωλυσιεργούν», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε πριν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πριν λίγες ημέρες η Ρωσία είχε καταθέσει το δικό της σχέδιο ψηφίσματος στο ΣΑ, το οποίο δεν περιελάμβανε κυρώσεις στην Δαμασκό αλλά υποστήριζε απλά την παρουσία των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, ως μέσο αποκατάστασης του διαλόγου μεταξύ των συριακών Αρχών και της ενόπλου αντιπολίτευσης και επίλυσης της κρίσης



Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.