29 Ιουλίου 2012

Η πικρή γεύση της ζάχαρης



Παρά την "τροπική" ζέστη του Ιουλίου, εργάτες, αγρότες και ΕΒΕ διοργάνωσαν διαμαρτυρία ενάντια στο ξεπούλημα της Αγροτικής τράπεζας και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Αλεξάνδρεια με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ. Συγκεντρώθηκε πλήθος από τη Κεντρική Μακεδονία, (ΠΙΕΡΙΑ - ΗΜΑΘΙΑ - ΚΙΛΚΙΣ - ΠΕΛΛΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) μαζί με τους εργάτες του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. «Τα εργοστάσια ανήκουν στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ακούστηκαν στους κεντρικούς δρόμους του Γιδά. Έλαμψαν δια της απουσίας τους οι μεγαλοαγρότες της περιοχής καθώς και η πλειοψηφία του ΔΣ του δήμου. Πεδίο δόξης λαμπρό και για τον Σύριζα που "στελέχη του" εθεάθησαν στις παρακείμενες καφετέριες να απολαμβάνουν δήθεν αδιάφορα τον φρέντο τους. Οι προτάσεις για συνεργασία και ενότητα της αριστεράς, βλέπετε, είναι για τα τηλεοπτικά παράθυρα, για να τρυγούν ορισμένοι, απελπισμένους αριστερούς ψηφοφόρους. Βέβαια! Η πολιτική της ΕΕ δεν είναι για να την καταγγέλλουμε. Αφού το ΝΑΙ στο Μάαστριχτ παραμένει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής της "Αριστεράς".

Η Αλ. Μπαλού
Χαιρέτισε ο Σ. Κανσίζογλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Εργοστάσιου Ζάχαρης στο Πλατύ.
Αναφέρθηκε στο έγκλημα του ξεπουλήματος του εργοστασίου που χτίστηκε με το μόχθο του λαού μας, που κατέχει τεχνογνωσία, έχει σύγχρονο εξοπλισμό, παράγει την ποιοτικότερη ζάχαρη της Ευρώπης και είναι κερδοφόρο. Από το ΠΑΜΕ η Αλ. Μπαλού, συνδικαλιστικό στέλεχος της ΑΤΕ, τόνισε να μη χαθεί χρόνος, να πάμε γρήγορα στην οργάνωση του αγώνα, στην ενίσχυση της συμμαχίας των εργαζομένων της ΑΤΕ με τους αγρότες και τους επαγγελματίες.
Από την ΠΑΣΕΒΕ ο Ν. Σιδηρόπουλος, μίλησε για επιπτώσεις στους μικρούς ΕΒΕ που θα ζημιώσουν με το κλείσιμο του εργοστασίου της ζάχαρης.
Από την ΠΑΣΥ ο Αλ. Ουγγρίνος ξεκαθάρισε ότι "η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ με την ΚΑΠ προβλέπει κατάργηση της ποσόστωσης ζάχαρης από το 2015, άρα θα μπορούσε η χώρα μας να επαναλειτουργήσει όλα τα εργοστάσια και να καλύψει τις ανάγκες σε ζάχαρη, εξασφαλίζοντας ποιοτική και φθηνή ζάχαρη στο λαό και ένα σεβαστό εισόδημα στους τευτλοκαλλιεργητές. Αντί για αυτό όμως, σβήνουν την τευτλοκαλλιέργεια , όπως έκαναν πριν λίγα χρόνια με την καπνοκαλλιέργεια και θα ακολουθήσουν και άλλες καλλιέργειες στα πλαίσια της ακόμη πιο αντιδραστικής νέας ΚΑΠ 2014-2020. Αυξάνουν αντί να μειώσουν την ανεργία, μιας και σ' αυτή σκοπεύουν να αθροίσουν και τους εργαζόμενους της ΕΒΖ και των άλλων κρατικοσυνεταιριστικών μονάδων. Πιστεύουμε ότι η περιοχή μας και η χώρα μας έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας (τεχνολογικές, επιστημονικές, κλιματολογικές, εδαφολογικές) και τη λειτουργία των περισσότερων ζαχαρουργείων, για να υπάρχει πλήρης αυτάρκεια της χώρας μας σε ζάχαρη και να κάνουμε και εξαγωγές.
Και αυτό μπορεί να γίνει σε πολλά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που θα σέβεται τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ξένων και ντόπιων".
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και στέλεχος του ΠΑΜΕ: "Χρειάζεται τώρα, χωρίς καμιά αναμονή, όλοι οι ενδιαφερόμενοι, σε κοινό μέτωπο, ο λαός όλων των περιοχών, να ενωθούν, να δράσουν συντονισμένα και αποφασιστικά. Με συνέχεια και προοπτική, επειδή το πρόβλημα των τροφίμων θα οξυνθεί. Οι εργαζόμενοι, ο λαός πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Τίθεται πρόβλημα επιβίωσης του λαού που καλείται ο ίδιος να το λύσει για την οικογένειά του και τα παιδιά του. Σήμερα, η αντίσταση στην ΕΕ είναι όρος επιβίωσης του λαού μας. Το ίδιο, όρος επιβίωσης είναι η άλλη οργάνωση της παραγωγής, σχεδιασμένης σε εθνική κλίμακα, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο, με βάση τις δυνατότητες της χώρας και τις ανάγκες του λαού, με απαγόρευση των εισαγωγών στα είδη που μπορούν να παραχθούν στη χώρα.
Ποιος μπορεί να κάνει αυτά τα αναγκαία; Μόνο ένας κρατικός τομέας, όχι όπως τον γνωρίσαμε μέχρι σήμερα αλλά με σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με κοινωνικοποίηση. Με κοινό σχεδιασμό αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, χωρίς τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην προοπτική εξόδου απ' αυτή. Το ξαναλέμε: Δεν είναι ιδεολογική αγκύλωση. Είναι όρος επιβίωσης. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιηθεί από το λαό, τόσο μικρότερες οι θυσίες του".


Παραβρέθηκαν ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, 
από το ΠΑΜΕ, ο Γ. Πέρρος 
και ο Κ. Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών.



Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.