13 Ιουλίου 2012

Ανοιχτό για τον ΣΥΡΙΖΑ το αν θα ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων


Από το Lenin Reloaded

Εάν ισχύουν τα παρακάτω, νομίζω πως έχουμε μια γόνιμη και θετική εξέλιξη, που ήδη δικαιώνει την λογική της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ. Τι εννοώ; Είναι πολύ θετικό να συντρέχει, ενόψει της πρότασης που κατατέθηκε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει ρητά και επίσημα (πάντα νοουμένου ότι το δημοσίευμα είναι ακριβές, διότι η δήλωση Σκουρλέτη δεν ξεκαθαρίζει τίποτε επί της ουσίας):

α) ότι δεν εγκρίνει την μονομερή καταγγελία των δανειακών συμβάσεων
β) ότι δεν εγκρίνει την μονομερή διαγραφή του χρέους
γ) ότι δεν εγκρίνει την αποδέσμευση από την ΕΕ
δ) ότι δεν εγκρίνει την απόρριψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Επιτέλους, μετά από τόσο καιρό απόλυτης σύγχυσης, αμφιταλάντευσης και αμφισημίας, λίγη καθαρότητα και ευκρίνεια θέσεων. Η οποία επιτρέπει πρακτικές συγκλίσεις εκεί που αυτές είναι εφικτές (πράγμα καλό για τα λαϊκά στρώματα) και αναδεικνύει τις κάθετες διαφωνίες εκεί όπου αυτές επιβάλλονται από την ασυμβατότητα θέσεων και όχι από "παρεξηγήσεις" ή "επικοινωνιακά ελείμματα".

Ο λαός, και συγκεκριμένα τα στρώματα των ανέργων, των υποαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των εργατών, των χαμηλόμισθων, των αγροτών, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει από μια τέτοια διασαφήνιση συγκλίσεων και διαφωνιών, καθώς θα μπορεί επιτέλους να κατανοήσει πολύ σαφέστερα ποιος λέει τι και να αποφασίσει για την δική του στάση.

Φυσικά, το ιστολόγιο θα αναμένει επίσημη επιβεβαίωση των ακριβών διαφωνιών του ΣΥΡΙΖΑ επί της πρότασης νόμου που κατατέθηκε.
LR
-----------------

Μάλλον αρνητικές δείχνουν οι πιθανότητες σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει θετική ψήφο στην πρόταση νόμου που δημοσιοποίησε το ΚΚΕ για ”κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων – καταγγελία των δανειακών συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων”, τουλάχιστον στη μορφή που έχει σήμερα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικής του υπερψήφισης υπό τον προϋπόθεση ότι θα γίνουν τροποποιήσεις.

Όπως είπε στο mao.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, “περιμένουμε να δούμε την τελική διατύπωση. Αν στο αιτιολογικό του νομοσχεδίου υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε, δεν θα το ψηφίσουμε”. Ποια είναι τα σημεία αγκάθια; Πρώτον, η μονομερής καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, δεύτερον, η μονομερής διαγραφή του χρέους, τρίτον το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τέταρτον, η απόρριψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω μάλιστα, καταγγέλλοντας το ΚΚΕ για καθυστερημένη παραδοχή της διαχωριστικής γραμμής που έθεσε το Μνημόνιο: “Αν το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει ανάλογη στάση προεκλογικά και είχε ανταποκριθεί στο ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ για τη διαμόρφωση ενός πλατιού ενωτικού αντινεοφιλελεύθερου – αντιμνημονιακού μετώπου, σήμερα η κυβέρνηση της αριστεράς θα ήταν πραγματικότητα”, επισημαίνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν συνεργαζόταν ο Περισσός με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε τα μνημόνια θα ήταν παρελθόν (χωρίς διαγραφή του χρέους; χωρίς καταγγελία των δανειακών συμβάσεων;).

Η επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, χωρίς να καθορίζει τη στάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία: “Θα πορευτούμε μετεκλογικά με την ίδια συνέπεια, μέσα και έξω από τη Βουλή, διεκδικώντας την ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του στo πλαίσιo μια ευρωπαϊκής συνολικής λύσης”.

Πηγή: mao.gr

2 σχόλια:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.