Εμβάθυνση της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης ετοιμάζουν οι «27»
κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην αντιδραστικοποίηση της λυκοσυμμαχίας
Ενα ακόμη «συνολικό σχέδιο» για το βάθεμα
της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της ΕΕ προωθούν οι κυβερνήσεις
και τα όργανα της λυκοσυμμαχίας, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν την
κρίση που βαθαίνει, βουλιάζοντας τους λαούς πιο βαθιά στη φτώχεια και
την εξαθλίωση. Τα αντιλαϊκά τους σχέδια αποκαλύπτουν στα μάτια του λαού
τους θιασώτες του ευρωμονόδρομου και επιβεβαιώνουν ότι κάθε βήμα που
κάνει το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα, είναι πιο αντιδραστικό και πιο
επιθετικό από το προηγούμενο.
Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνεται
ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και
πως η πορεία της κρίσης είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις,
ακυρώνοντας την προπαγάνδα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εφησυχάσει
το λαό, ότι είναι αδύνατη δήθεν η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Το
«συνολικό σχέδιο», σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα
διεθνή ΜΜΕ, προετοιμάζουν οι επικεφαλής τεσσάρων οργάνων της ΕΕ: Ο
πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι.
Το
σχέδιο αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28-29
Ιούνη. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα βασικά μέρη του σχεδίου
αφορούν στη δημιουργία μιας κεντρικής αρχής που θα διαχειρίζεται τα
οικονομικά της Ευρωζώνης και στην παραχώρηση βασικών εξουσιών στην
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό
Δικαστήριο.Βασικοί άξονες του συνολικού σχεδίου είναι οι εξής:
- Ενίσχυση των εξουσιών των θεσμών της ΕΕ, έναντι της κατάρτισης των εθνικών προϋπολογισμών.
- Δημιουργία πανευρωπαϊκής εποπτικής Αρχής για τις τράπεζες, με πρωτοφανείς εξουσίες.
- Εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών πολιτικών, σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Το ίδιο σχεδιάζεται και για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική «για την ασφάλεια της ευρωζώνης».
- Επεξεργασία σειράς προτάσεων, που άπτονται των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας.
Είναι φανερό ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να περάσουν στα υπερεθνικά όργανα της ΕΕ όλες οι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης και στη ζωή του λαού, ακόμα και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου ενιαία να υπηρετηθεί το γενικό συμφέρον των μονοπωλίων της ΕΕ και να θωρακιστεί η αστική εξουσία σε κάθε κράτος μέλος χωριστά. Η ανάγκη αυτή για το κεφάλαιο μεγαλώνει σε συνθήκες κρίσης και έντασης των ανταγωνισμών στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας.
Την ύπαρξη του σχεδίου επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Χ. Βαν Ρομπέι, παραπέμποντας τη λήψη των οριστικών αποφάσεων στο τέλος της χρονιάς. «Η ευρωζώνη είναι πιθανό να καταλήξει σε ένα σχέδιο για βαθύτερη οικονομική ενοποίηση μέχρι το τέλος του έτους και αφού πρώτα συμφωνηθούν τον Ιούνιο, ποια στοιχεία θα πρέπει να περιλαμβάνει και πώς θα επιτευχθεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε συνέντευξη Τύπου στη Ρωσία, ανέφερε ακόμα ότι στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του μήνα, ο ίδιος και άλλοι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, θα παρουσιάσουν τα βασικά στοιχεία για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης. «Η ενοποίηση των τραπεζών είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο, θα ασχοληθώ σε πρώτο στάδιο με την εποπτεία, την ασφάλιση των καταθέσεων», είπε και πρόσθεσε: «Είναι μόνο η αρχή του έργου, ελπίζουμε να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των εργασιών προς το τέλος της χρονιάς».
Παζαρεύουν τους νέους συμβιβασμούς
Στόχος είναι οι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη προς τη «δημοσιονομική ενοποίηση» στη σύνοδο της ΕΕ στις 28-29 Ιούνη και στη συνέχεια, όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο «Ρόιτερ», οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα βάλουν τις λεπτομέρειες στο σχέδιο, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, συμπεριλαμβανομένου ενός χρονοδιαγράμματος για την αλλαγή των Συνθηκών της ΕΕ.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Ο. Ρεν, επιβεβαίωσε ακόμα ότι η Κομισιόν εξετάζει σχέδιο χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του «μόνιμου μηχανισμού διάσωσης» ESM. Οπως σημειώνει, όμως, μια τέτοια κίνηση απαιτεί αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ. «Εξετάζουμε σοβαρά την κίνηση αυτή, που ανατρέπει τη διασύνδεση μεταξύ τραπεζών και χωρών - μελών» είπε χαρακτηριστικά. Τέτοιες ενέργειες δεν επιτρέπονται από τη Συνθήκη, πρόσθεσε, «αλλά βλέπουμε ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε την εναλλακτική της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς προχωρούμε τις διαπραγματεύσεις για τρόπους να δημιουργήσουμε μια τραπεζική ενοποίηση».
Υπέρ της εποπτείας των τραπεζών σε κεντρικό επίπεδο τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο στο Βερολίνο. Η Μέρκελ επανέλαβε ότι η δημοσιονομική σταθεροποίηση (βλέπε άγρια λιτότητα διαρκείας) και η ανάπτυξη, αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και τόνισε ότι στις χώρες όπου υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση.
Επισήμανε ακόμα ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση του ελέγχου των ελλειμμάτων, αλλά δεν αρκεί και ζήτησε «περισσότερη Ευρώπη» και περισσότερες αρμοδιότητες ελέγχου για τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησε με την καγκελάριο ότι «για να έχουμε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε σταθερή δημοσιονομική κατάσταση και ανταγωνιστικότητα», ενώ έκανε λόγο και για «στοχευμένες επενδύσεις», λέγοντας ότι αυτές θα είναι οι κεντρικές παράμετροι των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει προσεχώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οσον αφορά την ιδέα της «τραπεζικής ένωσης» για την Ευρωζώνη, είπε ότι αυτή προωθείται με γνώμονα τη δημιουργία και «οικονομικής ένωσης».
Πριν γίνει λόγος για ευρωομολόγα και τραπεζική ένωση, είναι απαραίτητο να υπάρξει πραγματική δημοσιονομική ένωση, τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Σόιμπλε τονίζει ότι «οφείλουμε να προχωρήσουμε βήμα βήμα και κατ' αρχάς με την (ευρωπαϊκή) δημοσιονομική ένωση», η οποία «ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση» της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά του, και ο Γάλλος υπουργός τόνισε πως και το Παρίσι στηρίζει την ιδέα απευθείας τραπεζικών ανακεφαλαιοποιήσεων. «Είμαστε υπέρ αυτής της τραπεζικής ένωσης» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί. Οσον αφορά τα γαλλικά δημοσιονομικά, ο Γάλλος υπουργός επανέλαβε πως η νέα κυβέρνηση Ολάντ έχει δεσμευτεί πως θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί και προβλέπει μείωση του γαλλικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. «Αντιμετωπίζουμε με πολύ μεγάλη σοβαρότητα τη δημοσιονομική αξιοπιστία που ζητά από εμάς η Κομισιόν», είπε ο Γάλλος υπουργός.
Στο «κόκκινο» και η Ισπανία
Την ίδια ώρα, η Ισπανία, που βουλιάζει ολοένα και πιο βαθιά στην κρίση, οδηγείται στην αναζήτηση βοήθειας από το «μηχανισμό στήριξης», προκειμένου να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσημα η ισπανική κυβέρνηση διαψεύδει ότι προτίθεται να ζητήσει «εξωτερική βοήθεια», επικαλούμενη τεχνικούς λόγους. Αυτό δεν θα συμβεί «μεταξύ άλλων και διότι η Ισπανία δεν είναι τεχνικά δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο διάσωσης», δήλωσε χτες ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού Κρ. Μοντόρο.
«Επιμένω, για να επιτύχουμε αυτό που προσπαθούμε στην Ισπανία, τη δημοσιονομική ισορροπία, την επάνοδο στη δημοσιονομική σταθερότητα μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα, τη βελτίωση των σχέσεων εργασίας, δεν έχουμε ανάγκη από εξωτερική βοήθεια. Καταλαβαίνουμε ότι το μέλλον βρίσκεται στην Ευρώπη, στο ευρώ. Και οφείλουμε να στηριχθούμε στη λήψη αποφάσεων από τους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς», πρόσθεσε ο ίδιος και παραδέχθηκε ότι «αυτό το οποίο καταδεικνύει η επιτοκιακή ψαλίδα (σπρεντ με δεκαετή γερμανικά ομόλογα) είναι ότι η πόρτα των αγορών δεν είναι ανοικτή για την Ισπανία».
Η Μαδρίτη ζητεί το «ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης», ο μελλοντικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), να μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις ισπανικές τράπεζες. Μάλιστα, δηλώνει έτοιμη ακόμη και να παραχωρήσει μέρος «της κυριαρχίας της, κυρίως στον τραπεζικό τομέα», όπως είχε πει το Σάββατο ο Μ. Ραχόι όταν ζήτησε τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής δημοσιονομικής αρχής» που θα ασκεί «έναν κεντρικό έλεγχο των οικονομικών».
Το «πιο άμεσο» πρόβλημα της χώρας είναι «το πρόβλημα της χρηματοδότησης, της ρευστότητας και της συγκράτησης του δημόσιου χρέους», είπε ο Ραχόι και υπενθύμισε μάλιστα ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας αποτελεί το «92,2% του ΑΕΠ», δηλαδή «σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ». «Η Ισπανία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», εκτίμησε ο Ραχόι, όμως «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς: πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «H Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.
Πάντως η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, διέψευσε για άλλη μία φορά τις φήμες περί προσφυγής της Μαδρίτης σε ένα δανειακό πακέτο, υποστηρίζοντας ότι δεν γίνονται συνομιλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν συνομιλούμε σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Η Ισπανία έχει κάνει ήδη πάρα πολλά. Εχει δείξει πολιτικό κουράγιο και έχει προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η Λαγκάρντ τάχθηκε επίσης υπέρ της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πηγή : Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.
Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.