7 Ιουνίου 2012

Ισχυροί κραδασμοί από το βάθεμα της κρίσης στην Ισπανία

Πιέσεις για προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» με μνημόνια. Επιδείνωση της κρίσης στην Ευρωζώνη προβλέπει ο επικεφαλής της ΕΚΤ

Πιο βαθιά στην καπιταλιστική κρίση και πιο κοντά στο λεγόμενο «μηχανισμό διάσωσης» οδηγείται η Ισπανία, προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις στο οικοδόμημα της Ευρωζώνης, καθώς οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί στη λυκοσυμμαχία.
 
Η ευθεία απόρριψη εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης του ενδεχομένου της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης (EFSF και ESM), εξωθεί μάλλον την ισπανική κυβέρνηση να αναζητήσει βοήθεια από τον «μηχανισμό στήριξης», η οποία βέβαια θα συνοδεύεται με μνημόνιο νέων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, πρόσθετα σε αυτά που ήδη πλήττουν τους εργαζόμενους και το λαό της χώρας. 
 
«Εχουμε δημιουργήσει όργανα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και να συνοδεύονται από όρους», δήλωσε ξεκάθαρα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο απευθείας χρηματοδότησης τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM. Παράλληλα, προέτρεψε την ισπανική κυβέρνηση να απευθυνθεί η ίδια για βοήθεια στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης (EFSF). «Οι αρχές είναι σαφείς, η κυβέρνηση (της Ισπανίας) πρέπει να υποβάλει αίτημα βοήθειας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξη Τύπου.
 
Ο Στ. Ζάιμπερτ εξέφρασε ακόμη την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς, όπως επισήμανε, «δεν έχει επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». «Δεν πρέπει να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Η Ισπανία θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και κατ' επέκταση για το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, δήλωσε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.«Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει λάβει τις πληροφορίες του ΔΝΤ και τα αποτελέσματα των ελέγχων των ισπανικών τραπεζών», σημείωσε ο ντε Γκίντος. Εν αναμονή της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης «δεν υπάρχουν συζητήσεις για την παροχή βοήθειας (στις ισπανικές τράπεζες)», πρόσθεσε ο ίδιος.
 
Δείχνουν μνημόνιο
 
Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη «να κινητοποιήσει πολύ γρήγορα» τα εργαλεία στήριξης που διαθέτει για να βοηθήσει την Ισπανία, «εάν η ισπανική κυβέρνηση το θελήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, ενθαρρύνοντας την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. «Σεβόμαστε επίσης την κυριαρχία μίας μεγάλης χώρας όπως η Ισπανία», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπερσί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μαδρίτη δεν έχει διατυπώσει τέτοιο αίτημα. 
 
«Εάν η κυβέρνηση το θελήσει τη μία ή την άλλη στιγμή, διαθέτουμε στην Ευρωζώνη εργαλεία τα οποία μπορούμε να κινητοποιήσουμε πολύ γρήγορα», είπε αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 
Τη χρήση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, ζήτησε «να εξεταστεί σοβαρά» ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ.«Εάν ρωτάτε: Θα επέμβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, όπως ξέρετε αυτό δεν είναι δυνατόν, όχι σήμερα», είπε ο Μπανριέ, σύμφωνα με το Reuters και πρόσθεσε: «Αν και, όπως έχει πει ο Ολι Ρεν, αυτή είναι μια πιθανότητα που θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά για το μέλλον».
 
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατικών Ενώσεων της Γερμανίας CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ, στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, δήλωσε χθες ότι η Ισπανία θα πρέπει να προσφύγει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «εξαιτίας των τραπεζών».
 
Μια συμβιβαστική λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών παρουσιάζει χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείται εάν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν χρήματα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης απευθείας στο ισπανικό Ταμείο Στήριξης Τραπεζών (Frob). Σε αντάλλαγμα η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα - ακόμη και με νέες συγχωνεύσεις ή και κλείσιμο μεμονωμένων τραπεζών.
 
Καραδοκούν ΗΠΑ - Μ. Βρετανία
 
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία ζήτησαν την κατάρτιση «ενός άμεσου σχεδίου» για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη, δήλωσε χτες εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον είχαν τηλεφωνική επικοινωνία αργά την Τρίτη με θέμα την οικονομική κρίση.
Η ίδια πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους δύο ηγέτες είναι απαραίτητη η λήψη άμεσης δράσης για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών παράλληλα «με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διασφάλιση ενός ισχυρού κοινού νομίσματος». Εξάλλου, Ομπάμα και Κάμερον χαρακτήρισαν «θετικό βήμα» τα νέα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προστατεύσει τους φορολογούμενους από μελλοντικές διασώσεις τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δε φαίνεται στον ορίζοντα. Οπως ανακοίνωσε χτες η Eurostat, η Ευρωζώνη κατέγραψε μηδενική ανάπτυξη τους τρεις πρώτους μήνες του 2012. Σε τριμηνιαία βάση, το συνολικό ΑΕΠ των 17 κρατών μελών της Ευρωζώνης παρέμεινε αμετάβλητο (0,0%). Σταθερή παρέμεινε και η οικονομική δραστηριότητα στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ. Τους τελευταίους 3 μήνες του 2011 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,3%.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ισπανίας, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,3% τον Απρίλη, ενώ τον Μάρτη είχε μειωθεί κατά 7,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οκτώβρη του 2009, όταν η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 9,1%, εν μέσω της μεγάλης κρίσης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χθες ότι έχουν παρουσιαστεί αυξημένοι οικονομικοί κίνδυνοι, που απειλούν στην Ευρωζώνη την ανάκαμψη. «Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη παραμένει ασθενής» είπε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Φρανκφούρτη, όπου ανακοινώθηκε ότι το βασικό δανειστικό επιτόκιο της ΕΚΤ παραμένει στο 1%.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πάρα πολύ σπουδαίο βήμα» ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της βαθύτερης οικονομικής ένωσης στην περιοχή της Ευρωζώνης. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν εναπόκειται στην ΕΚΤ να καλύψει την απουσία ή το έλλειμμα δράσης από άλλους θεσμούς της ΕΕ, αποκλείοντας όμως για το άμεσο μέλλον την υιοθέτηση πολιτικής για χαμηλότοκα δάνεια. «Αυτά, δεν συμπεριλαμβάνονται στα χαρτιά που κρατώ σε αυτήν την χρονική φάση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντράγκι.

Πηγή : Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.