Το σύνθημα για «περισσότερη Ευρώπη»
σημαίνει νέα δεινά για τους λαούς
Το επόμενο «συνολικό σχέδιο» για την έξοδο
από την κρίση προς όφελος των μονοπωλίων, που χαρακτηρίζεται από
επιτάχυνση της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης της ΕΕ σε πιο
αντιδραστική κατεύθυνση, προωθούν οι κυβερνήσεις των ισχυρών
καπιταλιστικών κρατών, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29
Ιούνη. Ταυτόχρονα, το βάθεμα της κρίσης στην Ισπανία συνεχίζει να
προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο ευρω-οικοδόμημα, ενώ ενισχύονται και οι
φυγόκεντρες τάσεις.
Δίνοντας το στίγμα του σχεδίου που θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, τόνισε ότι «θα
προβλέπει περισσότερη Ευρώπη». «Δεν χρειαζόμαστε μόνο μια νομισματική
ένωση, αλλά και μια δημοσιονομική ένωση, δηλαδή περισσότερη κοινή
δημοσιονομική πολιτική». Κυρίως, όμως, απαιτείται μια πολιτική ένωση, επισήμανε η καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι «στη συνέχεια θα πρέπει βαθμιαία να εκχωρήσουμε αρμοδιότητες και ελεγκτικές δυνατότητες στην Ευρώπη».
Παράλληλα,
η Α. Μέρκελ κατέβασε τον πήχη των προσδοκιών από την επόμενη Σύνοδο
Κορυφής, λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι θα προκύψει κάποια «μεγάλη επιτυχία», εξαιτίας προφανώς των ανταγωνισμών που κλιμακώνονται. Η ίδια τάχθηκε υπέρ μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. «Με το ευρώ έχουμε ήδη ντε φάκτο μια Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων», είπε σε συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο ARD, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί, καθώς «τα μέλη μιας νομισματικής ένωσης είναι υποχρεωμένα να έλθουν πιο κοντά».
«Θα
πρέπει να είμαστε ανοιχτοί και να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να
συμμετάσχουν. Αλλά δεν επιτρέπεται να μείνουμε για τον λόγο αυτό
στάσιμοι, επειδή ο ένας ή ο άλλος δεν θα θέλει ακόμη να συμβαδίσει μαζί
μας», διευκρίνισε η Μέρκελ, δείχνοντας ότι τα σενάρια για τη
μετεξέλιξη της καπιταλιστικής ΕΕ δίνουν και παίρνουν στο παρασκήνιο.
Υπεραμύνθηκε επίσης της στρατηγικής για την «ανάπτυξη» με άγρια
λιτότητα, υπογραμμίζοντας ότι «η δημοσιονομική ανάταξη και η ανάπτυξη αποτελούν τις δύο όψεις ενός και μόνου νομίσματος».
Τόνισε ακόμα ότι η οικονομική ανάπτυξη θα έλθει από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις χώρες της ΕΕ και ότι «η κρίση αναπτύχθηκε στη διάρκεια δέκα ετών και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν μπορέσουμε να επιδιορθώσουμε το σύστημα και να το κάνουμε και πάλι βιώσιμο για το μέλλον». Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η Α. Μέρκελ ισχυρίστηκε ότι οι «βοήθειες» που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντιπροσωπεύουν μαζί μιάμιση φορά το ΑΕΠ της χώρας, συγκρίνοντας το συνολικό ποσό των δανείων με το Σχέδιο Μάρσαλ.
Στο κόκκινο η Ισπανία
Υπέρ μιας πληρέστερης οικονομικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, μιλώντας χτες σε συνέδριο τραπεζιτών. Ο Μόντι απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν άμεσα, προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το ευρώ. Μεταξύ άλλων, ο Μόντι φέρεται να δήλωσε ότι από τις επαφές που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται μια «αίσθηση κατεπείγοντος», προκειμένου να ληφθούν δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις.
Την ίδια στιγμή, η Ισπανία βρίσκεται στα πρόθυρα του «μηχανισμού στήριξης», καθώς αδυνατεί να διαχειριστεί τη βαθιά καπιταλιστική κρίση με αιχμή την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι το αυξημένο κόστος δανεισμού που στη χτεσινή δημοπρασία δεκαετών ομολόγων διαμορφώθηκε στα 6,044%.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's εκτίμησε, χτες, ότι οι εμπορικές τράπεζες της Ισπανίας θα πρέπει να αποδεχθούν έως το τέλος του 2013 συνολικές ζημιές «που θα κυμαίνονται μεταξύ 80-112 δισεκατομμύρια ευρώ», σχετιζόμενων με επισφάλειές τους. «Κατά συνέπεια - εκτιμά ο ίδιος οίκος -, η πίεση αυξάνεται για τις ίδιες τράπεζες που έχουν την ανάγκη οπωσδήποτε για αυξημένα νέα κεφάλαια, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα, η ΕΕ να παράσχει στήριξη στην κυβέρνηση της Ισπανίας».
Μέχρι τώρα, η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει επισήμως καμιά βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο πρωθυπουργός Μ. Ραχόι αγωνίζεται να κερδίσει χρόνο μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, ευελπιστώντας να καταφέρει να αλλάξει το κλίμα και οι ισπανικές τράπεζες να χρηματοδοτηθούν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να μην εμπλακεί το ισπανικό κράτος σε αυτό.
Ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε χτες ότι η ισπανική κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της αναφοράς του ΔΝΤ που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα και θα αφορά στην κατάσταση των ισπανικών τραπεζών καθώς επίσης και την αναφορά των ελεγκτών δύο ανεξαρτήτων εταιρειών της Oliver Wyman (Γερμανία) και της Roland Berger (ΗΠΑ) που ήδη βρίσκονται στην Ισπανία.
Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Γιάτσεκ Ροστόφσκι τάχθηκε χθες υπέρ της προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μια τραπεζική ένωση. «Εχουμε ανάγκη μια άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία», δήλωσε ο Ροστόφσκι στην ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF).
Σύμφωνα με τον ίδιο, το να αναμένουμε από την ισπανική κυβέρνηση να ενισχύσει η ίδια με δικούς της πόρους τις τράπεζές της θα ήταν «τεράστιο λάθος», διότι αυτό θα επιβάρυνε περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας, η οποία βρίσκεται ήδη σε «εύθραυστη οικονομική κατάσταση».
Ανησυχεί η Δανία
Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ δήλωσε χτες ότι το κόστος δανεισμού της χώρας της, που έχει φτάσει σε ιστορικό χαμηλό όπως και άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θεωρούνται ασφαλείς, είναι μια «ανωμαλία» και προειδοποίησε ότι αυτή η κατάσταση δε θα διαρκέσει. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα χαμηλά επιτόκια συνδέονται με την κρίση» και ότι «αυτού του επιπέδου τα επιτόκια είναι και πρέπει να θεωρούνται ανωμαλία και αιτία ανησυχίας», δήλωσε η Τόρνινγκ-Σμιτ.
Πηγή : Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.
Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.