6 Ιουνίου 2012

«Εσωτερική υποτίμηση» η συνταγή για ξεπέρασμα της κρίσης

Η κυβέρνηση Ολάντ, που θα έφερνε τάχα «νέο αέρα» στην Ευρώπη, εκβιάζει τον ελληνικό λαό να υποταχθεί στον «ευρωμονόδρομο»

Ηχηρό χαστούκι στις αυταπάτες που καλλιεργούν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, που τάχα θα ανακουφίσει το λαό, αλλά και στον επικίνδυνο εφησυχασμό του λαού, κύρια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης πτώχευσης για την Ελλάδα, δίνουν με δηλώσεις τους εκπρόσωποι της λυκοσυμμαχίας. Παράλληλα, προαναγγέλλουν ότι η στρατηγική της «εσωτερικής υποτίμησης», δηλαδή της ανάπτυξης με άγρια λιτότητα, θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μετά τις εκλογές.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ευθέως ότι «αναμφίβολα θα τεθεί» θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις της. Πρόκειται για τον υπουργό μιας κυβέρνησης την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε ότι θα φέρει «άλλον αέρα» στην Ευρώπη, εκθειάζοντας μάλιστα τους Γάλλους «συνεταίρους» του για την απόφασή τους να στηρίξουν τον σοσιαλδημοκράτη Ολάντ στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. 

«Το ζήτημα θα τεθεί χωρίς αμφιβολία. Θα ετίθετο εάν οι ίδιοι οι Ελληνες δεν σέβονταν τις δεσμεύσεις τους», είπε ο Μοσκοβισί στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στις εκλογές στην Ελλάδα. «Ευχόμαστε αληθινά η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε, εκβιάζοντας το λαό για «ψήφο» στον «ευρωμονόδρομο». Ερωτηθείς εάν το υπουργείο του έχει προετοιμαστεί για το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι «έχουν ίσως γίνει κάποιες σκέψεις εδώ κι εκεί, είναι πιθανό», αλλά πρόσθεσε πως «θα εργαστεί» προκειμένου να «αποφευχθεί το σενάριο αυτό».


Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», υποστηρίζει ότι «οι χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση υπήρξαν φειδωλές στις μεταρρυθμίσεις». Ειδικά για την Ελλάδα, λέει πως «έχουμε να κάνουμε με αποτυχία της ελίτ, επί δεκαετίες», προφανώς στην προσπάθειά της να τσακίσει το κίνημα και να προχωρήσει ταχύτερα τις φιλομονοπωλιακές ανατροπές.

Ο Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η κάθε χώρα ξεχωριστά καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστική. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο «μετάδοσης της κρίσης», π.χ. στην Ισπανία, ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει ότι η Μαδρίτη παίρνει όλες τις σωστές αποφάσεις, ενώ διευκρινίζει ότι «για μια τέτοια κρίση δεν υπάρχει πανάκεια, αν και είμαστε καλύτερα τοποθετημένοι από ό,τι πριν από δύο χρόνια».

Αποκαλυπτική παρέμβαση του ΔΝΤ

Είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση να εμπνευστούν από το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε η Λετονία, δήλωσε προκλητικά χτες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στη στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης, που ήδη έχει οδηγήσει σε απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση το λαό της Λετονίας. 

«Είναι σημαντικό για τις άλλες χώρες να εμπνευστούν από τη Λετονία. Το πρόγραμμα που εφάρμοσε ήταν επιτυχές», σημείωσε η Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη σουηδική εφημερίδα «Svenska Dagbladet», ενόψει της χτεσινής επίσκεψής της στη Ρίγα, και πρόσθεσε: «Ενα σημαντικό σημείο είναι ότι οι πολιτικοί συμμορφώθηκαν με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Συνειδητοποίησαν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν απαραίτητες και πήραν πολλές γενναίες αποφάσεις». «Ενα άλλο μάθημα είναι ότι οι δημοσιονομικές περικοπές πρέπει να γίνουν από την αρχή», διαφορετικά «οι μεταρρυθμίσεις κινδυνεύουν να κουράσουν τον λαό και να είναι δύσκολο να εφαρμοστούν», διευκρίνισε κυνικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η ίδια κάλεσε τους Ελληνες πολιτικούς να δεχθούν τις μεταρρυθμίσεις: «Για την Ελλάδα είναι σημαντικό οι πολιτικοί να δεχθούν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να συμμορφωθούν με αυτό. Στη Λετονία οι μεταρρυθμίσεις χαίρουν ευρείας υποστήριξης. Είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν», υπογράμμισε, δείχνοντας ότι ο λαός είναι αυτός που ζορίζει με τους αγώνες του το αστικό σύστημα στην Ελλάδα και το υποχρεώνει σε καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στα μέτρα που έχει ανάγκη η πλουτοκρατία.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν τόνισε ότι η ταχύτητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αποτελεί κλειδί στην επίλυση μιας κρίσης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι η περίπτωση της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόστηκε στη Λετονία αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για την Ελλάδα και άλλες χώρες του νότου της ΕΕ. «Το συμπέρασμα είναι το εξής: Οταν η προσαρμογή είναι αναπόφευκτη, είναι καλύτερα να παίρνεις το φάρμακο αμέσως από το να αφήνεις τον πυρετό να ανεβαίνει τους επόμενους μήνες», ανέφερε σύμφωνα με το «Ρόιτερς» ο Ασμουσεν.
«Αυτός είναι αναμφισβήτητα ένας καθοριστικός παράγοντας, που εξηγεί τη διαφορετική πορεία στις Βαλτικές χώρες και διάφορες χώρες της νότιας Ευρώπης», πρόσθεσε. Στο διά ταύτα, ο Ασμουσεν υπογράμμισε με έμφαση τη σημασία μιας ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Ενα σημαντικό μάθημα από τη Βαλτική σχετίζεται με την ύπαρξη μιας ευρείας συναίνεσης στην κοινωνία. Η βασική διαφορά μεταξύ, ας πούμε, της Ελλάδας και της Λετονίας βρίσκεται στο βαθμό εθνικής αποδοχής του προγράμματος μεταρρύθμισης», τόνισε.

Τηλεδιάσκεψη του «G7»

Η καπιταλιστική κρίση σε Ελλάδα και κυρίως στην Ισπανία κυριάρχησε στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7 - ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία). Αν και το αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης δεν καταγράφηκε σε επίσημο κοινό ανακοινωθέν, διαρρέεται η παρότρυνση στο «ευρωπαϊκό στρατόπεδο» να «ανταποκριθεί γρήγορα στην κρίση σε Ισπανία και Ελλάδα».

Πριν την τηλεδιάσκεψη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, είχε εκφράσει, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τις «επιφυλάξεις των αγορών» σχετικά με την επάρκεια των έως τώρα ληφθέντων μέτρων με στόχο την ανάκαμψη στην Ευρώπη και την εξάλειψη του κινδύνου περαιτέρω εμβάθυνσης της κρίσης, ενώ ο Ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστομπάλ Μοντόρο, είχε ζητήσει διεθνή οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης στη χώρα του.

Πηγή : Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.