21 Ιανουαρίου 2012

Οι σπείρες


Ορισμένοι έσπευσαν ήδη να προβάλουν την εξάρθρωση του κυκλώματος των τοκογλύφων στη Θεσσαλονίκη, σαν κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για διάφορα αμαρτήματα. Ετσι μιλούν για «επαγγελματισμό» της Πολιτείας και άρα των κυβερνητικών υπηρεσιών, για θετικά αποτελέσματα που έρχονται όταν λειτουργούν οι κανόνες και άλλα παρόμοια. Παραμύθια της Χαλιμάς. Παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τα αυτονόητα. Γιατί τα αυτονόητα αποδεικνύουν ότι σπείρες σαν και αυτή των συγκεκριμένων τοκογλύφων - και άλλων που κατά καιρούς απασχολούν και βγαίνουν στην επιφάνεια - δεν είναι αποτέλεσμα της λειψής λειτουργίας του κράτους, αλλά ίσα ίσα απότοκο των κινήτρων και των αξιών λειτουργίας του συστήματος.
Το επιδιωκόμενο κέρδος που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι άμεσα συνδεδεμένο με το σύστημα των πιστώσεων, δηλαδή των δανεικών, είναι η βάση της εμφάνισης των τοκογλύφων, που σπεύδουν να «καλύψουν» όσους δεν ικανοποιούνται από τις τράπεζες, αλλά καίγονται για ζεστό χρήμα. Προφανώς, να το ρίξουν σε κάποια δική τους δουλειά για να βγάλουν κέρδος για την πάρτη τους.

Το κέρδος και το κυνήγι για την απόκτησή του, ο απώτερος στόχος του ατομικού πλουτισμού που υιοθετείται ως κριτήριο επιτυχίας στην καπιταλιστική κοινωνία, οι νόμοι που δέχονται ότι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, είναι που γεννούν τους τοκογλύφους, τα κυκλώματα των εκβιαστών, τους «φουσκωτούς» που πουλάνε προστασία, τις εταιρείες δολοφόνων και άλλες πλευρές της παράνομης δράσης κυκλωμάτων που κατά καιρούς «σκάνε» στην αγορά.

Με αυτή την έννοια είναι απόλυτα βέβαιο ότι ακόμα και αν πράγματι έχει εξαρθρωθεί η σπείρα της Θεσσαλονίκης, η κοινωνία τους είναι γεμάτη συμμορίες που κλέβουν, ληστεύουν και λεηλατούν. Στην πρώτη πρώτη γραμμή οι θιασώτες του καπιταλιστικού κέρδους και οι ποικιλόμορφοι φορείς του, που λειτουργούν ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της μεγαλύτερης ληστείας που μπορεί να γίνει. Της υφαρπαγής του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, προκειμένου να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα, που εξουσιάζουν τις τύχες και το μέλλον του τόπου.


Ριζοσπαστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.