21 Ιανουαρίου 2012

Οι νήσοι Φώκλαντ, ξανά στο προσκήνιο

Μετά από τις ανακοινώσεις των περασμένων μηνών, από τις βρετανικές εταιρείες πετρελαίου Rockhopper Exploration και Desire Petroleum, πως ανακαλύφθηκαν νέα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου στην Βόρεια Λεκάνη Φώκλαντ, η παλιά αργεντινο-βρετανική διένεξη στα νησιά του νότιου Ατλαντικού, φαίνεται να αναθερμαίνεται.

Όπως διαβάζουμε σήμερα στον Ριζοσπάστη

Φωτιά άναψε στη Λατινική Αμερική το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Times» ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει ήδη εγκρίνει σχέδια για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά Φόκλαντς, Μαλβίνας για την Αργεντινή, που έχει επαναφέρει με δριμύτητα, για άλλη μία φορά, το θέμα της κυριαρχίας των νησιών. Νησιών για τα οποία Αργεντινή και Βρετανία έχουν διεξαγάγει πόλεμο το 1982.

Οσον αφορά το δημοσίευμα, αναφέρεται στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) όπου προήδρευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες ζήτησε να υπάρξει αυξημένη «επιχειρησιακή ετοιμότητα». Η ανακοίνωση του NSC υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της βρετανικής κυβέρνησης ότι η Αργεντινή δε θα πρέπει «να έχει καμία ψευδαίσθηση σχετικά με το αν η Βρετανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα νησιά τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά».
Αλλωστε, εντελώς προκλητικά ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε κατηγορήσει την Αργεντινή για «αποικιοκρατία». Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας ήδη έχουν εκπονηθεί τα σχέδια για γρήγορη ανάπτυξη στρατευμάτων μέσω των Νησιών της Αναλήψεως στη μέση του Ατλαντικού μεταξύ Νοτίου Αμερικής και Αφρικής όπου είναι βρετανικές κτήσεις και υπάρχει βάση, και αεροπορική ενώ σταθμεύουν σε σταθερή βάση μία φρεγάτα ή ένα αντιτορπιλικό.

Η ένταση έχει επανέλθει στο προσκήνιο καθώς εκτός της διπλωματικής εκστρατείας της Αργεντινής για την κυριαρχία στα νησιά Μαλβίνας, η απόφαση της Συνόδου της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur) ομοφώνως στηρίζει τη θέση και τις διεκδικήσεις της Αργεντινής και παράλληλα προχωρά στην απαγόρευση προσέγγισης στα λιμάνια της νοτίου Αμερικής σε πλοία με σημαία Μαλβίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.