14 Ιανουαρίου 2012

Υποβαθμίστηκε η Γαλλία - Η κρίση άγγιξε την καρδιά της Ευρώπης


Eπιβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ. Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Τα απόνερα έφτασαν και στη Wall. Καταρρέει στο 1,2620 το ευρώ. Έκτακτο υπουργικό στο Παρίσι.

Παρελθόν αποτελεί η αριστη αξιολόγηση της Γαλλίας, σύμφωνα με το υπουργειο Οικονομικών της χώρας, το οποίο και επιβεβαίωσε ότι ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's προχώρησε τελικά στην υποβάθμιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον Γάλλον υπουργό οικονομικών, F. Baroin, η υποβάθμιση δεν θα αλλάξει την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να ενισχυθεί η ανάπτυξη...

Ο οίκος αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις αξιολογήσεις του για χώρες της Ε.Ε., ενώ την υποβάθμιση φαίνεται να αποφεύγουν μόνο η Γερμανία και η Ολλανδία. Κάτι, που άλλωστε αποτυπώνεται στις αγορές της Ευρώπης. Η υποβάθμιση, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται έχει γίνει ήδη γνωστή στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αυτό έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής προειδοποίησης για υποβάθμιση από τον ίδιο οίκο 60 τραπεζών της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι η S&P έχει θέσει ήδη σε καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης με αρνητικό outlook 15 χώρες της ευρωζώνης.

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο Σαρκοζί

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, την ώρα που κυκλοφορούν πληροφορίες ότι ο οίκος Standard&Poor's πρόκειται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, αφαιρώντας της το τριπλό Α.
Στο Μέγαρο των Ηλυσίων προσήλθαν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν και η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές

Σόιμπλε: Μήπως υπερεκτιμάμε τους οίκους αξιολόγησης;

Δεν θα πρέπει να "υπερεκτιμούνται" οι κρίσεις των οίκων αξιολόγησης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι επίκειται η υποβάθμιση του αξιόχρεου πολλών χωρών της ευρωζώνης.

"Είχαν ήδη γίνει νύξεις αυτού του είδους από τους οίκους αξιολόγησης. Καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες ότι, δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης", είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού έγιναν στο περιθώριο μιας προεκλογικής συγκέντρωσης για τις τοπικές εκλογές στο Χένστετ-Ούλτσμπουργκ.

"Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το καινούριο και έχει φυσικά επιπτώσεις σε όλους μας", πρόσθεσε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το θέμα, στο περιθώριο ενός συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Κίελο, απάντησε ότι "δεν μπορεί να σχολιάσει, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη".

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι υποβαθμίζει της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας και άλλων χωρών της ευρωζώνης, όχι όμως και της Γερμανίας.

Αμεσα αντέδρασαν οι αγορές

Στα μαντάτα αυτά, το ευρώ υποχώρησε ακαριαια στο 1,2620. Με απώλειες έκλεισαν τελικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ένα κλίμα το οποίο χάλασε στην πορεία υπό το βάρος της πιθανότητας υποβάθμισης της Γαλλίας και της Αυστρίας από τον οίκο S&P. Ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι ευρωαγορές σημείωναν άνοδο, καθώς υπήρχαν προσδοκίες για άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό PSI, τόσο οι εμπλοκές που δημιουργήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και IIF, όσο και η φημολογία για το μπαράζ υποβαθμίσεων που θα επακολουθήσει, το κλίμα χάλασε.

Παρα τις πιέσεις οι ρευστοποιήσεις όμως ήταν ελεγχόμενες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στο -0,46% και στις 5.637 μονάδες, ο CAC 40 βρέθηκε στο -0,11% και στις 3.196 μονάδες και ο DAX υποχώρησε κατά 0,58% και στις 6.143 μονάδες.

Παρελθόν φαίνεται ότι αποτελεί η αριστη αξιολόγηση της Γαλλίας και της Αυστρίας, με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση από τον οίκο Standard & Poor's. Η υποβάθμιση, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται έχει γίνει ήδη γνωστή στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και αυτό έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής προειδοποίησης για υποβάθμιση από τον ίδιο οίκο 60 τραπεζών της Ευρώπης.

Πηγη

1 σχόλιο:

  1. Το καλό με την Ελλάδα είναι ότι δεν μπορεί να την υποβαθμιστεί κι άλλο. Βρίσκεται στον πάτο περιμένοντας τους υπόλοιπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.