21 Ιανουαρίου 2012

«Είσαι έγκυος; Απολύεσαι!»


Έρευνα της εφημερίδας δείχνει ότι θύματα του εκβιασμού των εργοδοτών είναι κυρίως γυναίκες, που απολύονται μόλις ανακοινώσουν ότι είναι έγκυες.
Βέβαια, στην απόλυση δεν αναφέρεται πουθενά η κυοφορία. Οι υπεύθυνοι προσωπικού βγάζουν από το συρτάρι την επιστολή παραίτησης που υπέγραψε η εργαζόμενη κατά την πρόσληψή της. Σε αυτή γίνεται αναφορά σε «προσωπικού λόγους» και προστίθεται η ημερομηνία.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 800.000 γυναίκες με χρόνο γέννησης από το 1973, κατήγγειλαν στο Στατιστικό Ινστιτούτο της Ιταλίας ότι υποχρεώθηκαν σε παραίτηση πριν ή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
Επίσης, μια άλλη «δημοφιλής» αιτία απόλυσης είναι η πάροδος της τριετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα ένσημα δεν βαραίνουν τον εργοδότη, αλλά το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων.
Συνδικάτα επισημαίνουν ότι στο 80% των περιπτώσεων παράνομης συμπεριφοράς των εργοδοτών, δεν έχει υπάρξει τιμωρία. Θύματα των πρακτικών είναι άνδρες κατά 40% και γυναίκες κατά 60%.
Το συνδικάτο Cgil, που είναι και το μεγαλύτερο, συστήνει στους εργαζομένους ορισμένου χρόνου που υπογράφουν «προκαταβολική παραίτηση» να στέλνουν την ίδια ημέρα συστημένη επιστολή στην συνδικαλιστική οργάνωση τους καταγγέλλοντας το γεγονός.
Όταν η εργοδοσία καλεί τον ή την εν λόγω υπάλληλο για να ανακοινώσει την απόλυση, χρησιμοποιώντας την «προκαταβολική παραίτηση», τότε θα παρεμβαίνει το συνδικάτο με την αρχική καταγγελία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.