27 Ιανουαρίου 2012

Βροχή καταγγελιών για βασανιστήρια από τους «απελευθερωτές»

Από Ριζοσπάστη 



ΛΙΒΥΗ
ΤΡΙΠΟΛΗ.--
Πληθαίνουν οι ανατριχιαστικές καταγγελίες για βασανιστήρια και κακοποίηση μέχρι θανάτου κρατουμένων σε γνωστά αλλά και άγνωστα κέντρα κράτησης είτε από μέλη του αυτοπροσδιοριζόμενου ως επίσημου λιβυκού στρατού είτε από παντελώς ανεξέλεγκτους ενόπλους, βυθίζοντας το προφίλ των «απελευθερωτών» στο αίμα. Χθες, μετά τις καταγγελίες και άλλων οργανώσεων, οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις υπηρεσίες τους στη Μισράτα, καθώς τις τελευταίες μέρες κλήθηκαν να περιθάλψουν τους ίδιους 115 ασθενείς που έφεραν σοβαρές πληγές από βασανιστήρια. «Τους θεραπεύαμε για να τους βασανίσουν ξανά», δήλωνε χαρακτηριστικά γιατρός της Οργάνωσης, επισημαίνοντας ότι παρόμοια κατάσταση έχει παρατηρηθεί και σε άλλες πόλεις, κυρίως την Τρίπολη και τη Γκχεριάν.
Το εκτεταμένο πλέον φαινόμενο κατήγγειλε και η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Νάβι Πιλάι, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού σε περίπου 60 κέντρα κράτησης βρίσκονται περισσότεροι από 8.500 άνθρωποι, για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία ότι στην πλειοψηφία τους βασανίζονται. Πρόκειται, κυρίως, για κατηγορούμενους ως πιστών στο καθεστώς Καντάφι. Η Πιλάι επεσήμανε ότι παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του ΟΗΕ προς τη νέα «ηγεσία» της χώρας να λάβει μέτρα, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Αντίθετα, όπως κατήγγειλε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Τρίπολη Ιαν Μάρτιν, οι διάφορες ένοπλες ομάδες των «απελευθερωτών» δρουν εντελώς ανεξέλεγκτες, συγκρούονται μεταξύ τους, συλλαμβάνουν, βασανίζουν και εκτελούν κατά το δοκούν.

Δείτε επίσης.

1 σχόλιο:

  1. Ειλικρινά δεν θα παραξενευτώ καθόλου αν κάποτε μάθουμε ότι όλη αυτή η σαδιστική βία, τα βασανιστήρια, ο τρόπος εκτέλεσης του Καντάφι κλπ. ήταν βάση σχεδίου και όχι ανεξέλεγκτες καταστάσεις ή αντεκδίκηση. Όσο για την ανακοίνωση του μεταβατικού συμβουλίου για περιορισμό της βίας, μόνο ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί. Μοιάζει με την καταγγελία που είχαν κάνει οι ΗΠΑ στο καθεστώς του Πινοσέτ, αφού πρώτα τον είχαν ειδοποιήσει κρυφά να αδιαφορήσει πλήρως για ό,τι πουν...

    Δεν ξέρω αν είναι μια από τις δικές μου εμμονές, αλλά από την αρχή έχω την αίσθηση ότι σε αυτή την χώρα συντελείται ένα τεράστιο έγκλημα, ανεξάρτητα του πως είχε καταντήσει ο Καντάφι. Μέσα από ένα λουτρό αίματος ο λαός της πιέζεται να δεχθεί την μοίρα του σαν προτεκτοράτο, σέρνεται κυριολεκτικά στην σκλαβιά, μέσα από την "ανεξέλεγκτες" διαδικασίες γενικευμένης τρομοκρατίας.

    Υπόψην: Λέγεται ότι το προτεκτοράτο αυτό προορίζεται (με...δική του απόφαση προφανώς) να γίνει ο νέος αποκλειστικός προμηθευτής πετρελαίου της Ελλάδας (δεχόμενος την πίστωση), μετά την ενεργό συμμετοχή μας στην απομόνωση του ΙΡΑΝ, το οποίο φυσικά θα σταματήσει να μας δίνει πετρέλαιο.
    Όπως βλέπουμε όλα τα πιόνια κινούνται ανάλογα στην παγκόσμια σκακιέρα, προκειμένου ο ιμπεριαλισμός να δώσει με επιτυχία το επόμενο χτύπημά του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.