13 Ιανουαρίου 2011

ΤΥΝΗΣΙΑ - Φλέγεται πλέον και η πρωτεύουσα από διαδηλώσεις

Από τον Ριζοσπάστη

Με στρατό στους δρόμους, αποκλεισμούς, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και σειρά «μέτρων εκτόνωσης», το καθεστώς Μπεν Αλι προσπαθεί να κατευνάσει τη διογκούμενη λαϊκή οργή

Ο στρατός στους δρόμους της Τύνιδας
Γενικεύονται οι λαϊκές αντιδράσεις στην Τυνησία καθώς γενικές απεργίες με μαζική συμμετοχή εκδηλώνονται από πόλη σε πόλη. Το καθεστώς Μπεν Αλι ισορροπεί ανάμεσα στη σκληρή καταστολή και σε δήθεν «υποχωρήσεις» απέναντι στους διαδηλωτές των οποίων τα συνθήματα συμπυκνώνονται στα εξής: «Ψωμί, ελευθερία, αξιοπρέπεια» και «Λαέ, πού πήγαν τα λεφτά σου;».

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, και στην πρωτεύουσα Τύνιδα. Ολονύκτια επεισόδια μαίνονταν στο εργατικό προάστιο Ετανχαμούντ, που, με το ξημέρωμα, περικυκλώθηκε από δυνάμεις του στρατού, οι οποίες, από το απόγευμα, πήραν θέσεις σε ολόκληρη την πόλη. Επίσης, επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8μμ μέχρι τις 5.30 πμ.

Σκληρά επεισόδια σημειώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Ενωση Εργατών, και στην νότια πόλη Ντουζ, όπου σκοτώθηκαν από πυρά ο Γαλλο-τυνήσιος πανεπιστημιακός Χατέμ Μπετάχερ και ένας ακόμη πολίτης, ενώ νεκροί διαδηλωτές αναφέρθηκαν για πολλοστή ημέρα στη Θάλα και ουδείς έχει ασφαλείς πληροφορίες για την Κασερίν, που έχει αποκλειστεί και όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι νεκροί. Στο Σφαξ έχει, ήδη, κηρυχτεί γενική απεργία επ' αόριστον, σήμερα αρχίζει γενική απεργία σε Κασερίν και Τζεντούμπα, ενώ την Παρασκευή είναι η σειρά της πρωτεύουσας.
Οι τυνησιακές αρχές μιλούν για 21 νεκρούς, αλλά ανθρωπιστικές οργανώσεις και η Γενική Ενωση Εργατών ανεβάζει τον αριθμό πάνω από 50. Επίσης, χτες, συνελήφθη ο 59χρονος Χαμάμ Χαμάμι, ηγέτης του παράνομου Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο ασκούσε επιρροή κυρίως στους κόλπους φοιτητών και νεολαίας.


Ταυτόχρονα, σε έναν εμφανή ελιγμό εκτόνωσης, που προς το παρόν δεν πείθει, απομακρύνθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Ραφίκ Μπελχάτζ Κάσεμ, που ως αποδιοπομπαίος τράγος θεωρήθηκε αποκλειστικά υπεύθυνος για τη σκληρή καταστολή και αντικαταστάθηκε από τον πρώην ακαδημαϊκό Αχμάντ Φρίαα. Επίσης, ο πρωθυπουργος Γκανούσι ανακοίνωσε προεδρική απόφαση για σύσταση επιτροπών που θα διερευνήσουν «ποιοι ευθύνονται για την υπερβολική βία και για φαινόμενα διαφθοράς» και για απελευθέρωση συλληφθέντων διαδηλωτών, χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι είναι.
Ταυτόχρονα, βέβαια, σύμφωνα με μη διασταυρωμένες πληροφορίες, απομακρύνθηκε ο στρατηγός Ρασίντ Αμάρ, επικεφαλής του ΓΕΣ, καθώς φέρεται να αρνήθηκε να παρέμβει ο στρατός ενάντια στους διαδηλωτές και να επέκρινε τη σκληρή καταστολή. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αντικαταστάθηκε από τον αρχηγό των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών, Αχμαντ Σιμπρ, εξέλιξη που μόνο σε αποκλιμάκωση δε δείχνει να οδηγεί.

Σε νέα καταδίκη της «δυσανάλογης βίας» προχώρησε η εκπρόσωπος της ΕΕ Αστον, ζητώντας «τιμωρία όλων των ενόχων», και σιωπώντας, φυσικά, για τις προνομιακές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του καθεστώτος Μπεν Αλι. Ανάλογα μέτρα ζήτησε και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.