Από το http://www.floridis.gr/node/254
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Οικονομικό Προϋπολογισμό του 2002
χθες ο αγαπητός συνάδελφος κ. Φοίβος Ιωαννίδης, είχε την καλοσύνη να έλθει εδώ στο Βήμα και να δείξει σε όλους μας το νόμισμα του ευρώ. Όλοι όσοι μίλησαν σ' αυτήν την Αίθουσα, ακόμη και από τις θέσεις της Αντιπολίτευσης, είπαν ότι αυτός ο Προϋπολογισμός δικαιούται του χαρακτήρα, ως ιστορικός, επειδή ακριβώς συντάσσεται σε ευρώ, συντάσσεται στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Το θέμα είναι, όμως, αυτό το νόμισμα που μας έδειξε εδώ ο κ. Ιωαννίδης χθες και αυτό το νόμισμα που έχουν στα χέρια τους σήμερα εκατομμύρια Έλληνες με τις συσκευές εξοικείωσης που πήραν από τις τράπεζες, τι ενσωματώνει μέσα του; Τι κουβαλάει μέσα του; Είναι απλώς ένα νόμισμα που μας το έφεραν απ' έξω και μας το μοιράζουν; Μας είπαν, αρκετά χρόνια έχετε τη δραχμή, πάρτε τώρα το ευρώ; Αφού είμαστε όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ας χρησιμοποιείτε και σεις αυτό το νόμισμα; Αυτό είναι το ευρώ; Τι ενσωματώνει το ευρώ;
Νομίζω ότι δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ακόμη και απ' αυτούς που ασκούν σκληρή κριτική, πολλές φορές άδικη, ότι αυτό το νόμισμα ενσωματώνει μια μακρά και δύσκολη προσπάθεια που καθοδηγήθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση και την οποία ακολούθησε ο ελληνικός λαός, για να μπορέσουμε να φθάσουμε τους ισχυρούς της Ευρώπης, για να μπορέσουμε να ενταχθούμε στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης με το σπαθί μας. Γιατί όλοι έχουμε τελικά πιστέψει ότι η ένταξή μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση δεν ήταν προϊόν μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας συνεπούς προσπάθειας, η οποία οδήγησε στο να κατακτήσουμε τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992.
Η Ελλάδα, χάρη σ' αυτήν την προσπάθεια, χάρη στη δική μας προσπάθεια, ξέφυγε οριστικά από το περιθώριο και από την περιφέρεια της Ευρώπης. Είναι πια στο κέντρο της Ευρώπης και μέσω της Ευρώπης είναι στο κέντρο του κόσμου. Αυτός ο στόχος φαινόταν άπιαστος, ακατόρθωτος πριν από λίγα χρόνια και βεβαίως δέχθηκε έντονη την αμφισβήτηση απ' όλες τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης. Ενώ, όμως, όλοι συμφωνούσαν ότι αυτός ο στόχος είναι εθνικός στόχος και θα έπρεπε να συμβάλουν και να συνδράμουν με τις δικές τους δυνάμεις, φρόντιζαν κάθε τόσο να τον υπονομεύουν, λέγοντας εδώ ότι αυτή η πορεία προς την ΟΝΕ, είναι μια πορεία κάλπικη, είναι μια πορεία κατά την οποία εμείς αποκρύπτουμε στοιχεία από τους Ευρωπαίους εταίρους, έτσι ώστε κάποια στιγμή, θα έλθει η ώρα που τα στοιχεία αυτά θα σκάσουν και οι Ευρωπαίοι αφού τα ανακαλύψουν θα μας αποβάλουν. Ήταν λογική των κουτόφραγκων, ότι εμείς δηλαδή μπορούσαμε να τους ξεγελάσουμε. Η λογική της ψωροκώσταινας, ότι θα τη βγάλουμε και εδώ, θα τη βολέψουμε, κάτι θα γίνει. Αλλά δεν ήταν έτσι, γιατί οι εθνικοί μας λογαριασμοί ετηρούντο με τον ίδιο τρόπο που ετηρούντο και οι ευρωπαϊκοί λογαριασμοί.
Επομένως σήμερα που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανείς μα κανείς δεν αμφισβήτησε και ούτε του πέρασε από το μυαλό, ότι εδώ η Ελλάδα μπήκε με λάθος τρόπο, κάτι που ενδεχομένως συμβαίνει ή ακούγεται να συμβαίνει με την Ιταλία, αφού και εκεί βεβαίως δεν είναι έτσι. Η Ιταλία, όμως, δέχτηκε κάποιες επικρίσεις ότι ενδεχομένως τα στοιχεία της δεν είναι σωστά.
Κυρίες και κύριοι, χάρη σ' αυτήν την πορεία, η οποία θα έπρεπε να ακολουθηθεί, ανεξάρτητα απ' το αν υπήρχε ΟΝΕ ή όχι, η Ελλάδα κατέκτησε μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και οι ρυθμοί ανάπτυξης στηρίζουν το παρόν και το μέλλον της ......
..... Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο στόχος μας είναι ότι κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε περισσότερα βήματα. Και όσα περισσότερα βήματα κάνουμε τόσο περισσότερο στηρίζουμε το βιοτικό επίπεδο αυτού του λαού. Αυτή η εθνική όμως προσπάθεια, για να πλησιάσουμε τους Ευρωπαίους, θα πρέπει κάποια στιγμή να μετρηθεί και οφείλουμε να τη μετράμε κάθε τόσο σε σχέση με το επίπεδο που ζει ο ελληνικός λαός.
Το ερώτημα που ακούω πέντε ημέρες τώρα εδώ σ' αυτήν την Αίθουσα από όλες τις πτέρυγες, κυρίως με έμφαση όμως από τα κόμματα της Αριστεράς, από το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι αυτή την ανάπτυξη, αυτόν τον πλούτο που παράγεται από την ανάπτυξη στη χώρα μας, ποιοι τον απολαμβάνουν τελικά; Ποιοι τον εισπράττουν, για να προχωρήσω περισσότερο αυτό το ερώτημα.
Εδώ όμως, για να απαντήσουμε σ' αυτό το ερώτημα, πρέπει προηγουμένως να προσδιορίσουμε επ' ακριβώς και με αξιοπιστία ποιοι πληρώνουν σ' αυτήν τη χώρα. Αφού δούμε ποιοι πληρώνουν σ' αυτήν τη χώρα και πόσο πληρώνουν, θα πρέπει στη συνέχεια να δούμε ποιοι εισπράττουν μέσω του κρατικού ταμείου, αυτά τα οποία πληρώνουν κάποιοι.(αλλα νταλα και της Παρασκευής το γάλα)
.... η συνέχεια εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.
Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.