11 Ιανουαρίου 2011

Υπερδιπλασίασαν (!) τα τοκογλυφικά

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Στο ομολογιακό δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ που συνήψε η Ελλάδα το Μάρτη του 2010 - ήταν το τελευταίο δάνειο πριν την υπαγωγή της χώρας στο «μηχανισμό στήριξης» και στο μνημόνιο - το επιτόκιο εκτινάχτηκε στο 6,3%. 

Το τοκογλυφικό εκείνο επιτόκιο αποτέλεσε και την αφορμή, το πρόσχημα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, για να καταφύγει στην «τρόικα» αφού, όπως δικαιολογήθηκε, το μεγάλο ύψος του επιτοκίου καθιστούσε πλέον επικίνδυνα ασύμφορη τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές. 

Η προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» (με το καθόλα ληστρικό επιτόκιο του 5% και πλέον) έγινε, μάλιστα, με το επιχείρημα ότι κατ' αυτόν τον τρόπο οι «αγορές» θα μείωναν τις πιέσεις προς την Ελλάδα και θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. 

Το αποτέλεσμα: Στους 9 μήνες από την ένταξη της Ελλάδας στο «μηχανισμό», τα περίφημα «σπρεντς» δανεισμού της Ελλάδας (δηλαδή, η διαφορά του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας), εκτινάχτηκαν χτες πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης. Δηλαδή, εάν η Ελλάδα έβγαινε για δανεικά στις διεθνείς χρηματαγορές σήμερα και μετά την τόση «σωτήρια» παρέμβαση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα δανειζόταν με ένα επιτόκιο της τάξης του 13 - 14%!

Με άλλα λόγια: Οι «ευεργετικές» συνέπειες του «μηχανισμού στήριξης», από τη στιγμή που η Ελλάδα προσέτρεξε στις αγκάλες του, είναι το επιτόκιο δανεισμού της χώρας να έχει υπερδιπλασιαστεί (!) σε σχέση με το ήδη ληστρικό επιτόκιο που δανειζόταν το ελληνικό Δημόσιο, πριν η κυβέρνηση καταφύγει στη... «βοήθεια» του «μηχανισμού» και της «τρόικας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.