12 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα για τα οικονομικά των κομμάτων

Οι προτάσεις του ΚΚΕ που έχουν κατατεθεί και απορριφθεί επανειλημμένα από την βουλή ή έχουν κρατηθεί χωρίς απάντηση στο περιθώριο.

Η συζήτηση που χρόνια γίνεται για την "ηθικοποίηση" και τον "εξαγνισμό" του απαξιωμένου, σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, πολιτικού εποικοδομήματος - συστήματος είναι υποκριτική, επιφανειακή, ενώ έχει υπόγειο στόχο την επιβολή κατασταλτικού πλαισίου δράσης για το κίνημα και τα πολιτικά κόμματα που έχουν στόχο την ρήξη με το πολιτικό σύστημα και την λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή του. Συντελεί στον αποπροσανατολισμό, την χειραγώγηση και την αντιδραστικοποίηση της λαϊκής συνείδησης.

Η όλη συζήτηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων περιστρέφεται στο ζήτημα κυρίως του κατάλληλου ελεγκτικού μηχανισμού. Βεβαίως είναι και αυτό ζήτημα, το θέμα όμως είναι το περιεχόμενο και ο σκοπός του ελέγχου. Το κοινοβούλιο δεν είναι περιχαρακωμένο από το πεδίο της οικονομίας και της κοινωνίας. Το αντίθετο. Παίρνει απάνθρωπες και άδικες αποφάσεις, για να χρησιμοποιήσω μια ορολογία ανάλογη με αυτήν που κυριαρχεί.

Πολύ κουβέντα έγινε και πολύ μελάνι καταναλώθηκε για την διαφάνεια στην χρηματοδότηση των κομμάτων, και τελικά φθάσαμε εκεί που πραγματικά θέλει το ΠΑΣΟΚ, και τα άλλα κόμματα, να γίνεται διαφανής χρηματοδότηση των κομμάτων από τους επιχειρηματίες, δηλαδή πάμε ολοταχώς για το αμερικανικό σύστημα. Κάθε τι το διαφανές δεν είναι ούτε ηθικό ούτε τίμιο από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.


Όταν το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι δεν θα δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα των ανθρώπων που με ένα κουπόνι δίνουν συνδρομή στο ΚΚΕ, είτε γιατί τηρούν το καταστατικό είτε γιατί είναι φίλοι του κόμματος, είτε γιατί θέλουν να ενισχύσουν το κόμμα ακόμα και αν δεν το ψηφίζουν, δεν σημαίνει ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Είναι δημοκρατική προστασία και επαγρύπνηση απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που ήδη έχει πάρει όλα του τα μέτρα για ενοχοποιήσει άρα και κατά περιόδους να ποινικοποιήσει την πολιτική δραστηριότητα όλων εκείνων που αντιστέκονται στην κυρίαρχη πολιτική.

Ήδη στο συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και στην ΕΕ υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και κατασταλτικοί μηχανισμοί που στο όνομα της δημόσιας τάξης επιδιώκουν να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα, να το διαλύσουν αν εξαρτάται από αυτούς. Ήδη υπάρχει το νομικό πλαίσιο που μπορεί να αναστέλλεται η να περιορίζεται η δράση ενός κόμματος που στέκεται στο πλευρό του λαού στο όνομα ότι το κόμμα αυτό υποθάλπει ή δίνει ερείσματα στην λεγόμενη τρομοκρατία ακόμα και με τον αιχμηρό λόγο του και τα αγωνιστικά συνθήματά του.

Μέσα από την επιχείρηση κατά της διαφθοράς επιδιώκεται η εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης και ο αποπροσανατολισμός των εργαζομένων. Επιδιώκεται να συγκαλυφτεί ότι για το χρέος και τα ελλείμματα η πρώτη και κύρια αιτία είναι οι παροχές προς τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με τις συνεχείς φοροαπαλλαγές, και τις συνεχείς ενισχύσεις, με τα διάφορα κίνητρα, τα κοινοτικά κονδύλια, τις συμπράξεις με τις επιχειρήσεις, τα γνωστά ΣΔΙΤ κλπ. Μέσα σε αυτό το αλισβερίσι με τα δεκάδες δις ευρώ κάθε χρόνο εκτρέφονται και τέτοια φαινόμενα με "μαύρο χρήμα" , μίζες κλπ. Ταυτόχρονα συγκαλύπτονται οι πραγματικές αιτίες για την σημερινή κατάσταση που είναι η βαθειά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, που επιδιώκει την έξοδο από την κρίση με την ολομέτωπη επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, για να ρίξει την τιμή της εργατικής δύναμης και να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προβάλλει θέσεις και προτάσεις και μέσα στις σημερινές συνθήκες. Χωρίς να έχει αυταπάτες ότι αυτές αποτελούν το βασικό φάρμακο, ωστόσο ανοίγουν έστω ένα μικρό παράθυρο στην αντιμετώπιση φαινομένων σήψης και διαφθοράς. Ό,τι μπορεί να διασφαλιστεί σήμερα μας ενδιαφέρει, χωρίς βεβαίως να παραιτούμαστε από την θέση μας, ότι τα φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς, χρηματισμού ελαχιστοποιούνται και όταν συμβαίνουν τιμωρούνται πραγματικά και κατηγορηματικά σε συνθήκες όπου ο παραγόμενος πλούτος ανήκει στο λαό, με εργατική, λαϊκή εξουσία και εργατικό-λαϊκό έλεγχο.

1. Για το πόθεν έσχες των περιουσιακών στοιχείων υπουργών, βουλευτών και επιχειρηματιών κλπ.

    - Να γίνουν ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχών των εταιριών, οι τίτλοι του δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Σε διαφορετική περίπτωση όσο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ανώνυμοι, κανένας πραγματικός έλεγχος περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει. Γι' αυτό πρέπει να μετατραπούν οι ανώνυμες μετοχές των εταιριών, οι ονομαστικοί τίτλοι του δημοσίου και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων σε ονομαστικούς, ώστε να μπορεί να γίνεται προσωπικός έλεγχος.

    - Να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.

    - Να καταργηθούν το φορολογικό, τραπεζικό, εμπορικό και επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνεται έστω και στοιχειώδης έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.

    Ακόμα όμως και αυτά τα ελάχιστα μέτρα, που χρόνια τώρα προτείνει το ΚΚΕ, τα αρνούνται πεισματικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όλοι όσοι σήμερα σηκώνουν υποκριτικά την ρομφαία της κάθαρσης. Ούτε και αυτά τα ελάχιστα που παρεμβάλλουν εμπόδια στην δράση του κεφαλαίου και μπορούν ενδεχομένως να αποκαλύψουν την διαπλοκή, δεν γίνονται αποδεκτά. Το ΚΚΕ υποστηρίζει αυτές τις προτάσεις ενημερώνοντας τον λαό ότι η διαφθορά και η διαπλοκή έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Είναι φαινόμενα σύμφυτα με το άδικο εκμεταλλευτικό σύστημα, συμβαδίζουν με την κυριαρχία του κεφαλαίου και το κυνήγι του κέρδους.

2. Για τις βουλευτικές αποζημιώσεις

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έχει καταθέσει πάνω από μια φορά πρόταση νόμου για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, την δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση όλων των αμοιβών για συμμετοχή σε συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής και τις άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες. Όχι μόνο σε περίοδο οικονομικής κρίσης αλλά πάγια.

Συνδυάζουμε την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης με τον υπολογισμό του χρόνου της βουλευτικής θητείας ως χρόνου πραγματικής ασφάλισης στον ασφαλιστικό φορέα που ήταν ασφαλισμένος ο βουλευτής πριν την εκλογή του. Για την ηλικία και το ύψος της συνταξιοδότησης να ισχύουν οι κοινές διατάξεις του κάθε ασφαλιστικού φορέα.

3. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για μια ακόμα φορά επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του νόμου "περί ευθύνης υπουργών", ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που οδηγούν στην ατιμωρησία, (αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων περί παραπομπής ώστε να μην μπορεί η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία να μπλοκάρει την παραπομπή, να ισχύσει η κοινή παραγραφή όπως για όλους τους πολίτες). Συγκεκριμένα, αν πρόκειται για πλημμέλημα η καταδίκη να είναι 5 χρόνια, αν πρόκειται για κακούργημα 15-20 χρόνια, ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες.

ΑΘΗΝΑ 12/1/2011 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.