29 Απριλίου 2013

Μανωλάδα: Έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ στους εργάτες γης από το Μπαγκλαντές

1,5 ΤΟΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ


Στο πλευρό των μεγαλοκαπιταλιστών η κυβέρνηση

Συγκέντρωση που περιελάμβανε συγκλονιστικές στιγμές ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στη Μανωλάδα σήμερα το πρωί, στον τόπο του μακελειού μέσα στη φυτεία που έγινε το χτύπημα ενάντια στους μετανάστες εργάτες γης από το Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα 28 από αυτούς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Εκφράστηκε έτσι, η έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ στους εργάτες που δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση και μάλιστα τους παραδόθηκε 1,5 τόνος τρόφιμα που μεταφέρθηκε από αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.


Η συγκέντρωση άρχισε στις 9:00 με τη μαζική παρουσία των μεταναστών εργατών και Ελλήνων εργατών από συνδικάτα από την Πάτρα, τον Πύργο και την Καλαμάτα. Με τις σημαίες της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου να κυριαρχούν στο χώρο δόθηκε το στίγμα της ταξικής ενότητας ανεξάρτητα απο φυλή, χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα.

Μιλώντας, εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, η Σούλα Λαμπούδη τόνισε ότι χρειάζεται κοινός αγώνας όλων των εργατών, Ελλήνων και μεταναστών, ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία κλπ. «Ένας για όλους όλοι για έναν» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους μετανάστες εργάτες να οργανώσουν την πάλη τους και με το ΠΑΜΕ. «Άμα είναι εδώ το ΠΑΜΕ δε φοβόμαστε τίποτα» φώναξε ένας από τους συγκεντρωμένους μετανάστες εργάτες.

Επίσης, η Σούλα Λαμπούδη απαίτησε να πληρωθούν οι εργάτες, που παραμένουν απλήρωτοι, αφού ο εργοδότης στην φυτεία ο οποίος εκμεταλλεύεται τους εργάτες, που δέχθηκαν την επίθεση, τους χρωστά δεδουλευμένα ύψους 200.000 ευρώ. Ζήτησε επίσης να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που εργάζονται στη Μανωλάδα.

Ακόμη, το ΠΑΜΕ ζητά από τον υπουργό Εργασίας να παρέμβει για να πληρωθούν οι εργάτες.

Στη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του ΠΑΜΕ στη περιοχή διαπιστώθηκε οτι οι μεγαλοκαπιταλιστές κρατάνε απλήρωτους συνολικά τους Μπαγκλαντέζους εργάτες σε όλες τις φυτείες της φράουλας, ενώ για να σπάσουν την κινητοποίησή τους έχουν φέρει Ρουμάνους εργάτες στους οποίους για πρώτη φορά στα χρονικά της περιοχής καταβάλλονται τα μεροκάματα κάθε μέρα. Εγινε επίσης γνωστό ότι για τη Δευτέρα έχει κανονιστεί συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με τα μεγαλοαφεντικά της περιοχής που ζητάνε να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το μάζεμα της φετεινής σοδειάς με τους εργάτες να παραμένουν χωρίς χαρτιά.


12 σχόλια:

  1. Τι έχει κάνει το ΠΑΜΕ στα "μεμονωμένα" περιστατικά της Αμαλιάδας από το 2008

    ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_33.html )


    Υπάρχουν και σοβαροί αρθρογράφοι στον αστικό τύπου που μιλάνε για τα "μεμονωμένα"
    ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_20.html )Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση Μανωλάδας

      Τι έχει κάνει το ΠΑΜΕ στα "μεμονωμένα" περιστατικά της Αμαλιάδας από το 2008

      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_33.html )


      Υπάρχουν και σοβαροί αρθρογράφοι στον αστικό τύπου που μιλάνε για τα "μεμονωμένα"
      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_20.html )Ilief

      Διαγραφή
    2. Τι έχει κάνει το ΠΑΜΕ στα "μεμονωμένα" περιστατικά της Mανωλάδας από το 2008

      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_33.html )

      Υπάρχουν και σοβαροί αρθρογράφοι στον αστικό τύπου που μιλάνε για τα "μεμονωμένα"
      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_20.html )Ilief


      Τι λέε ο Αλέξης για την Μανωλάδα.
      ( www.youtube.com/watch?v=WdqL2xGkvPI )

      " κάποιοι "κακοί εργοδότες".. που μας γυρνάνε σε άλλες εποχές, σε άλλες χώρες, σε άλλους τόπους. Δεν υπήρχαν ποτέ τέτοιες συμπεριφορές "

      Τι λέει η τοπική βουλευτής του Συριζα Έφης Σαλτάρη-Γεωργοπούλου,

      (..) Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύσουμε έτσι το φαινόμενο, δηλαδή δε σημαίνει επειδή έχει περάσει έτσι γενικότερα στο τύπο, στα μέσα, στα blogs ότι όλοι εκεί εκμεταλλεύονται στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας και ότι όλοι εκμεταλλεύονται τους εργάτες και ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν τους πληρώνουν, κτλ. είναι μία συγκεκριμένη, μία μεμονωμένη εταιρεία, η οποία ακολουθεί αυτή τη πρακτική την άθλια, αυτό συμβαίνει δηλαδή..και τώρα πήρε τραγικές διαστάσεις, τώρα με τον τραυματισμό τόσων ανθρώπων, εγώ έχω έρθει σε επαφή με το νοσοκομείο, περιμένω τώρα να με ενημερώσουν πως είναι σήμερα η πορεία της υγείας τους, αλλά σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να τους βάλουμε έτσι όλους σε ένα τσουβάλι…(..)

      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_23.html )

      Ilief

      Διαγραφή
    3. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7418971&publDate=30/4/2013 )
      Τρίτη 30 Απρίλη 2013

      (..)«Αμα είναι εδώ το ΠΑΜΕ δε φοβόμαστε τίποτα»

      Συγκλονιστική εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης. Ενάμισης τόνος τρόφιμα μεταφέρθηκαν από το ΠΑΜΕ στους εργάτες γης τους οποίους επιχειρούν να τσακίσουν οι καπιταλιστές της φράουλας

      Με μια «λέξη» να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά σαν σύνθημα «ΠΑΜΕ - ΠΑΜΕ - ΠΑΜΕ» δεκάδες μετανάστες - εργάτες γης από το Μπαγκλαντές υποδέχτηκαν την Κυριακή το πρωί πολυμελή αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

      Στην αντιπροσωπεία μετείχαν μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ καθώς και συνδικάτα και συνδικαλιστές από την Πάτρα, τον Πύργο και την Καλαμάτα. Σκοπός της επίσκεψης να εκφραστεί έμπρακτα όχι μόνο η οργανωτική συμπαράσταση στους εργάτες και εκείνους που δέχτηκαν τους πυροβολισμούς, αλλά και να δοθεί συγκεκριμένη υλική βοήθεια ικανή να τους κρατήσει όρθιους καθώς οι μεγαλοκαπιταλιστές της φράουλας τους έχουν αφήσει να «σαπίσουν» σε μια ρεματιά την οποία ονομάζουν «καταυλισμό εργατών».

      Η συνθήκη μέσα στην οποία έγινε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ: Περίπου 200 εργάτες, ανάμεσά τους 33 με τα σκάγια από τους πυροβολισμούς ακόμα στο κορμί τους, ορισμένοι με τσακισμένα πόδια και χέρια, παραμένουν απλήρωτοι, με το σύνολο των χρωστούμενων να ξεπερνά τις 240.000 ευρώ για δουλειά έξι μηνών, ήλιο με ήλιο, εφτά μέρες τη βδομάδα. Μετά από ένα πρόσκαιρο σταμάτημα της συγκομιδής - όσο να καταλαγιάσει ο θόρυβος - το αφεντικό για να συνεχιστεί η συγκομιδή έφερε μετανάστες από άλλες χώρες οι οποίοι - για πρώτη φορά στα χρονικά της περιοχής - πληρώνονται με τα ίδια εξαθλιωτικά μεροκάματα, αλλά καθημερινά! Ο σκοπός εμφανής...

      -συνέχεια-

      Διαγραφή
    4. -συνέχεια- «Αμα είναι εδώ το ΠΑΜΕ δε φοβόμαστε τίποτα»

      Μπροστά σ' αυτήν την πραγματικότητα το ΠΑΜΕ, σε συνεννόηση με την Επιτροπή Μπαγκλαντέζων εργατών, συγκέντρωσε 1,5 τόνο τρόφιμα (η Επιτροπή των Μπαγκλαντέζων εργατών συγκέντρωσε επίσης ένα σημαντικό χρηματικό ποσό) τα οποία παραδόθηκαν την Κυριακή το πρωί στον καταυλισμό των εργατών της Μανωλάδας, εκεί ακριβώς που οι μπράβοι του αφεντικού τους είχαν πυροβολήσει. Η συγκίνηση των στιγμών δύσκολα αποτυπώνεται στο χαρτί. Δυο σημαίες στα χέρια των εργατών να δηλώνουν το στίγμα του καταυλισμού αποτυπώνουν ίσως καλύτερα την εικόνα: Η σημαία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας και η σημαία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Αλλαζαν χέρια, απλώθηκαν πάνω από τα τρόφιμα, στήθηκαν ψηλά, δήλωσαν αυτό που οι καπιταλιστές θέλουν να αποτρέψουν: την ταξική συσπείρωση.

      Εκεί, στον τόπο του μακελειού εκ μέρους της Γραμματείας μεταναστών του ΠΑΜΕ η Σούλα Λαμπούδη τόνισε: «Είμαστε μαζί σας και τώρα όπως όλες τις προηγούμενες μέρες, εργαζόμενοι και συνδικάτα από την Αθήνα, την Πάτρα, τον Πύργο, την Καλαμάτα. Παρακολουθούμε τα γεγονότα κι έχουμε αγωνία για το τι γίνεται. Είμαστε κι εμείς εργάτες και παλεύουμε για όλους τους εργάτες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, σε όλα τα μέρη της γης, να έχουνε καλύτερες συνθήκες ζωής, καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο εργάτης όπου κι αν είναι είτε δίπλα, είτε σε άλλη πόλη, είτε σε άλλη χώρα, όποιο χρώμα και αν έχει, είναι πάντα εργάτης και κάποιος τον εκμεταλλεύεται. Αρα ο στόχος μας είναι να είμαστε όλοι μαζί, να έρθουμε σε επικοινωνία και με τους άλλους εργάτες (σ.σ. αναφορά στους εργάτες από άλλες χώρες που έφεραν οι φραουλάδες για να σπάσουν την κινητοποίηση των Μπαγκλαντέζων) να τους μιλήσουμε με καλό τρόπο, να τους εξηγήσουμε τι γίνεται, ποιος εκμεταλλεύεται την κατάσταση, ποιο είναι το μέλλον αν δεν ενωθούμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τα μεροκάματα, να δουλεύουμε σε καλές συνθήκες δουλειάς.


      Ούτε εμείς μόνοι μας, ούτε εσείς μόνοι σας. Ολοι μαζί ενωμένοι, ένας για όλους και όλοι για έναν, αυτό είναι το σύνθημα του ΠΑΜΕ και την Πρωτομαγιά με αυτό το σύνθημα θα πάμε.

      Η κατάσταση είναι σκληρή, για σας είναι ακόμα χειρότερα. Ομως δεν θα το βάλουμε κάτω. Οργανωμένοι με τα συνδικάτα μας, τις επιτροπές, με συναδέλφους και συντρόφους από την περιοχή, θαρρετά θα συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσατε. Ξέρουμε την κατάσταση. Εκατοντάδες Ελληνες φεύγανε και πηγαίνανε στην Αμερική, στην Αυστραλία, και ζούσανε σε δύσκολες συνθήκες. Τώρα φεύγουνε και πάλι χιλιάδες για να βρουν αλλού δουλειά. Ο δρόμος του μετανάστη είναι δύσκολος, σκληρός, τον ξέρουμε. Εναν δρόμο έχουμε. Ολοι μαζί ενωμένοι να συνεχίσουμε, είτε είμαστε Ελληνες είτε ξένοι»".

      Μια φράση κρατήσαμε από την ανταπόκριση των εργατών: «Αμα είναι εδώ το ΠΑΜΕ δε φοβόμαστε τίποτα»... Και το ΠΑΜΕ είναι εκεί! Οχι σαν κάποιος εξωτερικός παράγοντας, αλλά αυτή καθαυτή η ταξική συσπείρωση των εργατών.(..)Ilief

      Διαγραφή
  2. Προς τους διαχειριστες του blog
    τα σχόλια
    30 Απριλίου 2013 - 9:41 μ.μ.
    30 Απριλίου 2013 - 9:43 μ.μ.
    να τα σβήσετε. Είναι δικά μου και διορθώθηκαν στο αμέσως επόμενο χρονικά σχόλιο.Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7406073&publDate=23/4/2013 )
    (..)Οχι, δεν είναι «τυχαίοι»

    Η επιχείρηση συγκάλυψης της αλήθειας για όσα έγιναν στη Μανωλάδα συνεχίστηκε και το Σαββατοκύριακο που πέρασε. «Λυτοί και δεμένοι», δημοσιογράφοι, αναλυτές, πολιτικοί, συγγραφείς, πλείστοι άνθρωποι του μεγάλου κεφαλαίου βάλθηκαν να μας πείσουν ότι δεν είναι το κυνήγι του κέρδους αυτό που φέρνει τους εργάτες αντιμέτωπους μέχρι και με πυροβολισμούς, αλλά κάποιοι... «κακοί επαγγελματίες» που εξέθεσαν και τον κλάδο και τη χώρα στο εσωτερικό και διεθνώς.

    Κι όμως, την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολλά στοιχεία που βεβαιώνουν ότι αυτοί που είχαν απλήρωτους τους εργάτες δεν είναι κάποιοι... τυχαίοι, αλλά διακεκριμένοι επιχειρηματίες στον κλάδο τους. «Η επιχείρηση που είχε απλήρωτους επί έξι μήνες τους μετανάστες στη Μανωλάδα δραστηριοποιείται από το 1985 στη χονδρική πώληση φρούτων και λαχανικών. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, ελέγχει πάνω από το 50% της ελληνικής κατανάλωσης μπανάνας. Το 65% των προϊόντων της καταλήγει στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο εξάγεται» (από δημοσιεύματα στον Τύπο την Παρασκευή).

    Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν είναι «κακές» αλλά και δέχονται τους επαίνους των αστικών κυβερνήσεων (το Μάρτη του 2011 ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, έκανε λόγο για «κόκκινο χρυσό» μιλώντας για τους μεγαλοπαραγωγούς της Μανωλάδας). Ετσι «χτίζονται» και τα πρότυπα των επιχειρήσεων, έτσι γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των μονοπωλίων, έτσι ανακάμπτει η καπιταλιστική οικονομία: Με την άγρια εκμετάλλευση των εργατών.(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και άλλοι "αγανακτισμένοι"(εκτός πλατειών)
      Μετά τα μεμονωμένα στο «κάποιοι πυροβολισμοί»

      ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=25/4/2013&columnId=1761 )

      (..) Εκεί, στην Ηλεία, μετά την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρήθηκε, γιατί συκοφαντούνται οι φραουλάδες βγήκαν και οι γεωτεχνικοί «αγανακτισμένοι», γιατί «κάποιοι πυροβολισμοί» χάλασαν το κλίμα. Κατανοητοί. Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ανάμεσα στους φραουλάδες φιγουράρουν και στελέχη του κόμματός της («λέγε με Λαϊνά»), και οι γεωτεχνικοί καθώς σε μια κρίσιμη φάση κάνουν καθαρό ότι επιλέγουν να συνδέσουν την ύπαρξή τους με τα κέρδη των συγκεκριμένων καπιταλιστών.

      Αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί η αγωνία ορισμένων για τα καπιταλιστικά κέρδη πρέπει να γίνει και αγωνία μιας κοινωνίας την οποία οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό κάθε απόχρωσης απομυζούν όπως ακριβώς η βδέλλα όταν της αφήνεις περιθώριο να υπάρχει. (..)Ιlief

      Διαγραφή
    2. ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7405747&publDate=23/4/2013 )

      (..) Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ: «Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε δυο αγροτικούς συνεταιρισμούς, βεβαιώθηκε παράβαση σχετικά με μη καταχώριση επτά εργαζομένων στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού (...) Οι ίδιες παραβάσεις βεβαιώθηκαν και από τους ελέγχους σε οκτώ εταιρείες συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, όπου διαπιστώθηκε πως δεν είχαν καταχωριστεί στο Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού 10 εργαζόμενοι» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).


      ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ: «Θορυβημένοι περισσότερο από το διεθνές μποϊκοτάζ και τη δυσφήμιση και λιγότερο από τα ματωμένα κορμιά των 29 εργατών, δήλωσαν ότι οι ίδιοι θέλουν να τηρούν τους νόμους και μάλιστα ζητάνε να δοθούν στους εργάτες τους άδειες παραμονής και εργασίας για να πληρώνεται το εργόσημο και ό,τι άλλο χρειάζεται» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ). (..).Ilief

      Διαγραφή
  4. Βρείτε τις διαφορές
    Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Μανωλάδα

    ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7406405&publDate=23/4/2013 )
    (..)Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Μανωλάδα;

    « Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύσουμε έτσι το φαινόμενο, δηλαδή δε σημαίνει επειδή έχει περάσει έτσι γενικότερα στον Τύπο, στα Μέσα, στα blogs ότι όλοι εκεί εκμεταλλεύονται στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας και ότι όλοι εκμεταλλεύονται τους εργάτες και ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν τους πληρώνουν κλπ. Είναι μία συγκεκριμένη, μία μεμονωμένη εταιρεία, η οποία ακολουθεί αυτήν την πρακτική (...) Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να τους βάλουμε έτσι όλους σε ένα τσουβάλι...».

    Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν ούτε στον υπουργό Εργασίας, ούτε σε κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης - αν και εκείνοι την περασμένη βδομάδα περίπου τα ίδια είπαν. Είναι το «διά ταύτα» της άποψης που διατυπώνουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως εκφράστηκαν από τη βουλευτή Ηλείας του κόμματος Εφη Σαλτάρη. Οπως μάλιστα τόνισε, πρόκειται για κουτσομπολιά στον Τύπο πως εκμεταλλεύονται άθλια τους μετανάστες εργάτες στα φραουλοχώραφα και όχι για μια πραγματικότητα.

    Μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο» στις 18/4/2013 ελάχιστα ασχολήθηκε με την... επιχείρηση (σ.σ. έτσι αποκάλεσε το μακελειό) κατά των μεταναστών εργατών γης, αλλά αφιέρωσε το βήμα που της δόθηκε για να δηλώσει την αγανάκτησή της για το διασυρμό του κλάδου των φραουλοπαραγωγών: «Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν και νομοταγείς που πληρώνουν κανονικά και συνεργάζονται άψογα με τους εργαζόμενους εκεί». Σε ερώτηση ακροατή για το ύψος του μεροκάματου στα φραουλοχώραφα αποκαλύφθηκε τι εννοεί «άψογη συνεργασία» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Τα μεροκάματα ήταν σε καλές εποχές 20 ευρώ αλλά κατεβαίνουν και στα 15»...

    Για τα μεροκάματα των 5 και 6 ευρώ που έχουν ακουστεί, έσπευσε να εκφράσει τη συμπόνοια της για τους φραουλοπαραγωγούς: «Πάντως με την κρίση είχανε και αυτοί πολλές επιπτώσεις στη διάθεση της παραγωγής». Μάλιστα έσπευσε να καλέσει τους τσιφλικάδες «να αντιδράσουν δυναμικά και θα πρέπει να φανεί προς τα έξω η θέση τους και η πορεία τους τόσα χρόνια ότι απασχολούν ανθρώπους, τους πληρώνουν κανονικά, κάνουν ό,τι μπορούν. Τώρα το μεγάλο θέμα βέβαια είναι ότι είναι ανασφάλιστοι, το ότι πολλές φορές δεν έχουνε χαρτιά...».

    Πάντως σε διαρκή επικοινωνία που είχε με τους υπόλοιπους μεγαλοκτηματίες της περιοχής «αυτό είπαμε: Θα βγάλουν και αυτοί μία ανακοίνωση διότι θίγονται και διασύρεται μαζί τους ένας ολόκληρος κλάδος και ένα προϊόν το οποίο φέρνει εισόδημα και συνάλλαγμα στην Ελλάδα». Τι καρπώνονται οι εργάτες γης από το προϊόν που παράγουν ολημερίς και αν οι τιμές της φράουλας είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των οικογενειών, άλλη συζήτηση και προφανώς άσχετη με την εκμετάλλευση, την κερδοφορία, την Ευρωπαϊκή Ενωση... Αλλωστε, τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει η ..."υγιής επιχειρηματικότητα".

    Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές εκφράζονται από τα διάφορα στελέχη του και τους βουλευτές του, δεν προκαλούν εντύπωση. Εκεί καταλήγει οποιοσδήποτε προσπαθεί να συμφιλιώσει τους καταπιεστές με τους καταπιεσμένους. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα, να τους κάνει πέρα.(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρείτε τις διαφορές

      και τι λέει η ΔΡΑΣΗ ( η "κακή", η νεοφιλελεύθερη)

      ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7406058&publDate=23/4/2013 )
      (..) Οι ενστάσεις της «Δράσης»

      Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο τι είναι αυτό που προκάλεσε εντύπωση στη «Δράση», όσον αφορά στην εγκληματική επίθεση των μπράβων της εργοδοσίας στους μετανάστες εργάτες γης. «Αυτό που μας προξενεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα να απασχολεί κανείς νόμιμα με πολύ χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές ανθρώπους για αγροτικές εργασίες, το καθεστώς της "μαύρης" εργασίας μεταναστών με όρους συχνά καταναγκαστικούς συνεχίζεται από κάποιους παραγωγούς στη Μανωλάδα, με πλήρη ανοχή του κράτους εδώ και χρόνια», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

      Το «δίλημμα» το οποίο θέτει η «Δράση» στους μεγαλοϊδιοκτήτες - παραγωγούς είναι περίπου το παρακάτω: Τους καλεί να βάλουν στο ζύγι από τη μια τη νόμιμη πάμφθηνη εκμετάλλευση κι από την άλλη την παράνομη απασχόληση μεταναστών, που ενίοτε τους οδηγεί σε «ακρότητες», και να διαπιστώσουν πως η πρώτη τους συμφέρει περισσότερο. Στην πραγματικότητα, όμως, όσο ενισχύεται το αντεργατικό - αντιλαϊκό οπλοστάσιο με νόμους και ρυθμίσεις, τόσο φουντώνει δίπλα του η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, ακόμα και στις πιο ακραίες μορφές της. Κι αν η «Δράση» θέλει να παραστήσει τη «φωνή της λογικής», η εργατική τάξη ένα πράγμα πρέπει να έχει στο νου της: Οι καπιταλιστές δε θα περιοριστούν στα «νόμιμα μέσα» που διαθέτουν για να εντείνουν την εκμετάλλευση και δεν πρόκειται να τσιγκουνευτούν τις σφαίρες ή άλλες μορφές καταπίεσης απέναντι στους εργαζόμενους όταν στέκονται εμπόδιο στο κυνήγι του κέρδους. (..)

      Διαγραφή
  5. και το συμπέρασμα

    ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7407827&publDate=24/4/2013 )

    (..) Θέλει αρετή και τόλμη...

    Αυτοί που σπεύδουν να ξεπλύνουν την εκμετάλλευση των εργατών στα φραουλοχώραφα (εφημερίδες και πολιτευτές της περιοχής) στρέφουν την προσοχή στο ρατσισμό, για να προβάλουν τον εύκολο ισχυρισμό ότι δεν είναι ρατσιστές οι καπιταλιστές και παρακάμπτουν το γεγονός: Μια χούφτα φραουλάδες - κατά δήλωσή τους - βγάζουν 95 εκατομμύρια ευρώ στη σοδειά και οι εργάτες γης δεν μπορούν να εισπράξουν, όλοι μαζί οι 6.000 εργάτες - ούτε τα 250 χιλιάρικα που αντιστοιχούν ανά αγροτική εκμετάλλευση στα μεροκάματα της δουλειάς τους. Ασφαλώς και δεν είναι ρατσιστικό το κίνητρο. Ο ρατσισμός είναι αποτέλεσμα - εργαλείο για να ισχυροποιηθεί η εκμετάλλευση.

    Λένε: Δεν είναι όλες οι φράουλες ματωμένες. Κι όμως, ματωμένα είναι όλα τα γεννήματα της γης όταν μεσολαβεί στην παραγωγή τους η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Στην Ηλεία, όπως και σε κάθε άλλο τόπο όπου επικρατούν αντίστοιχες συνθήκες εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ματωμένες είναι και οι ντομάτες, και οι πατάτες, και τα πορτοκάλια, όλα όσα παράγει η γη με τη μεσολάβηση της δουλειάς του ανθρώπου - εργάτη.

    Η προκλητική ζωή των εκμεταλλευτών μαρτυρά την άβυσσο που χωρίζει αυτόν που απ' τον ιδρώτα του πασχίζει να ταΐσει τα παιδιά του, από εκείνον που ακριβώς γιατί εκμεταλλεύεται εργάτες ξοδεύει ξένον ιδρώτα για να εδραιώσει και στο επίπεδο της εντύπωσης την κυριαρχία του. (..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.