25 Απριλίου 2013

Η ζωή μετά την Αλέκα

Μετά από μέρες απουσίες, και αφού καταλάγιασε η σκόνη που σήκωσε η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ, είπα να γράψω δυο λόγια για τη ζωή μετά την Αλέκα, χωρίς να κάνω μελλοντολογία ούτε πολιτικές εκτιμήσεις.

Λένε πως η συνείδηση, οι τύψεις και οι ενοχές είναι ο χειρότερος εφιάλτης ενός ανθρώπου. Επίσης λένε πως αυτά τα συναισθήματα είναι τόσο ισχυρά που ενίοτε αδυνατούμε να τα αντιμετωπίσουμε και τα «προβάλουμε» όπως λένε οι φίλοι μας οι ψυχολόγοι στους άλλους. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν την λιγότερο ακαδημαϊκή έκφραση «άμυνα» για να περιγράψουν μια –συνήθως αρνητική- συμπεριφορά που προκαλείται από κάποιο αρνητικό ερέθισμα. Τα 22 χρόνια της Αλέκας στην θέση της ΓΓ του ΚΚΕ προκάλεσαν πολλά τέτοια συναισθήματα.

Ήταν πολλοί αυτοί που δεν την συμπάθησαν ποτέ. Στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να δουν τον εαυτό τους στο πρόσωπό της. Πολλές φορές δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα από αυτή του καθρέφτη. Καταρρίπτει όλα όσα θα θέλαμε, όσα θα φανταζόμασταν ότι είμαστε και μας δείχνει την πραγματική μας αντανάκλαση.

Η Αλέκα είναι απλή. Δεν μακιγιάρεται, δεν φοράει ακριβά ταγέρ, δεν φτιασιδώνεται και μπορεί να φάει και ένα κουλούρι μπροστά στις κάμερες. Κάνει δηλαδή αυτά που κάνουμε όλοι λίγο-πολύ στην κανονική μας ζωή. Η αντιπάθεια στην Αλέκα από μερίδα του κόσμου ήταν στην πραγματικότητα αντιπάθεια στον ίδιο τους τον εαυτό, στην πραγματική τους ύπαρξη.

Πολλοί δεν της συγχώρησαν ποτέ αυτή την απλότητα. Δεν της συγχώρησαν ποτέ ότι ήταν μια από εκείνους. Το ότι μιλούσε απλά ήταν για αυτούς ξύλινη γλώσσα. Ίσως προτιμούσαν να ακούν τις μη ξύλινες εκφράσεις, όπως «οι θυσίες των πολιτών θα πιάσουν τόπο», «πρέπει να έρθει η ανάπτυξη» και άλλα συναφή που συνηθίζουν οι κυριλέ πολιτικοί. Δεν της συγχώρησαν το γεγονός ότι δεν είχε καταθέσεις. Σίγουρα κάποια συνομωσία κρυβόταν πίσω από αυτό. Δεν τους άρεσε ιδιαίτερα το ότι μιλούσε απλά, σαν καθημερινός άνθρωπος. Αυτό ήταν ρητορική ανεπάρκεια. Δεν της συγχώρησαν ότι κρατούσε μια σταθερή στάση. Αυτό ήταν σταλινισμός. Δεν της συγχώρησαν ότι έλεγε στον κόσμο να ξεσηκωθεί. Αυτό ήταν αναχρονισμός, άσε μας κυρά μου στους καναπέδες μας.

Αν σε ένα παράλληλο σύμπαν η Αλέκα είχε τις καταθέσεις ας πούμε του Τσίπρα, όχι του Αλαβάνου, θα ήταν ξεδιάντροπη που το παίζει και κουμμουνίστρια. Αν ντυνόταν ωραία θα ήταν ψευτοκομμουνίστρια που αλλοτριώνεται από τον καπιταλισμό. Αν μάγευε το κοινό με τον τρόπο που μιλούσε θα ήταν λαοπλάνα, δημαγωγός σαν τον Αντρέα. Αν άλλαζε απόψεις σαν τα πουκάμισα θα ήταν συνάδελφος του Ιωάννη Μελισσανίδη. Αν χρησιμοποιούσε τα συνήθη κλισέ θα ήταν ίδια με τους άλλους.

Υποτίθεται το κώλυμα κάποιων ήταν η Αλέκα. Γι’ αυτό δεν ψήφιζαν ΚΚΕ. Αν ήταν στη θέση της κάποιος άλλος θα το ψήφιζαν με δέκα χέρια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ψεύτικη προεκλογική υπόσχεση που έχει ακουστεί ποτέ στην Ελλάδα. Άλλωστε και σε αυτό υπάρχει ήδη η απάντηση: «ε, κι ο Κουτσούμπας ίδιος με την Αλέκα είναι». Όπως ίδιος θα ήταν και ο Μπογιόπουλος, η Κανέλλη, ο Παφίλης και όποιος τελικά έπαιρνε τη θέση της. Οι ίδιοι που μιλούσαν τόσο καιρό για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας στο ΚΚΕ θα είναι και αυτοί που θα αποδείξουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τελικά, όντως, στο ΚΚΕ δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία τα πρόσωπα! Στην πραγματικότητα δεν μισούσαν την Αλέκα, μισούσαν τον ίδιο τους τον εαυτό και δεν ήθελαν τίποτα και κανείς να τους θυμίζει αυτό που είναι και αυτό που πρέπει να κάνουν. Στο πρόσωπο της Αλέκας απλά έβλεπαν τον εαυτό τους και αυτό ήταν που δεν τους άρεσε.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια ατάκα της Αλέκας σε μια εκπομπή της Σεμίνας Διγενή. Την ρώτησε αν διασκεδάζει και αν της αρέσει να πηγαίνει στο θέατρο ή σε συναυλίες. Ένας οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος που σέβεται τα λεφτά που πληρώνει στον επικοινωνιολόγο του, θα απαντούσε εμφατικά «ναι, βέβαια» και θα αράδιαζε πολλά παραδείγματα διασκέδασης ανάλογα με τις τάσεις της εποχής και το κοινό στο οποίο θα ήθελε να στοχεύσει. Η Αλέκα απάντησε με ειλικρίνεια: «πολύ θα ήθελα αλλά δεν προλαβαίνω να κάνω τίποτα». Αυτή η ειλικρίνεια είναι που σκοτώνει τον μικροαστικό εγωισμό μας, αυτή η ειλικρίνεια είναι που δεν αντέχεται. Μάθαμε να ζούμε στο θεμελιώδες ψέμα, ότι μπορούμε και να μας εκμεταλλεύονται και να περνάμε καλά. Γιατί να το χαλάσουμε τώρα;


Πηγη: 2310net

15 σχόλια:

  1. Απο τα πιο ομορφα κειμενα που εχω διαβασει.
    Απανταει σε ολες αυτες τις δικαιολογιες που χρησιμοποιουσαν οσοι "ετοιμοι" ηταν να στηριξουν το κομμα αλλα τους τα χαλαγε η Αλεκα και σημερα σου λενε οτι ουτε ο Κουτσουμπας τους κανει.
    Συγχαρητηρια!
    Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραίο κείμενο..Μπράβο!!Συμφωνα με αυτά που έχω ακούσει από τους ''έτοιμους'' τα τελευταία 2-3 χρόνια ειδικά,τώρα που η Αλέκα δεν είναι ΓΓ, θα πλακώνονται εξω απο τις κάλπες για το ποιός θα πρωτοψηφίσει ΚΚΕ.Μή σου πω πως θα τσακώνονται και για το ποιός θα πάει πρώτος περιφρούρηση απεργίας. Τώρα με Κουτσούμπα να τους δω όλους αυτούς.Ηδη έχουν αρχίσει ''τα αλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς''.Μονίμως κάτι δεν τους κάθεται καλά.Γελοίοι...Καλό είναι ο απλός κόσμος που τσιμπάει με αυτές τις μπαρούφες να κάτσει και να ακούσει αυτά που έχει να του πεί το ΚΚΕ!Χωρίς προκαταλήψεις!Καλημέρες!JACK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
    παρα πολλυ σωστα τα λεει, εκεινο ομως που ξεχασε και εριχναν χολη συνεχεια,ολοι οι αστοι δημοσιογραφοι,ηταν οτι σπουδασε η κορη της στο αμερικανικο κολεγγιο.
    μα πανω απο ολα ,αυτο που τους πειραξε και τους πειραζει, ειναι , η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ της
    που υπερασπιζετε και υπερασπιστηκε την περιοδο της διασπασης.αυτο δεν προκειτε να της το συγχωρεσουν ποτε !
    ΚΡΑΤΗΣΕ ΕΝΩΜΕΝΟ ΤΟ Κ.Κ.Ε. και το οδηγησε στο σωστο ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ δρομο.πιστευω οτι ειναι μια αξια εκπροσωπος της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ την σ. ΑΛΕΚΑ που σταθηκε στο υψος των περιστασεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΡΌΦΙΣΣΑ ΟΦΕΊΛΕΤΑΙ Α)κράτησε το κόμμα όρθιο μετά το σοκ του 91-92 όταν μας έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι Β) Ξεκαθάρισε την ήρα από το στάρι μέσα στο κόμμα.Γ) Πήρε το κόμμα από το ισόγειο που βρίσκονταν οργανωτικά,ιδεολογοπολιτικά, θεωρητικά και το πήγε στο ρετιρέ.Δ) Ήξερε ο Χαρίλαος,σίγουρα ξέρει και η Αλέκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια για το κείμενο. Απίστευτη πολιτική ανάλυση. Τεκμηριωμένη και προπάντως μαρξιστική. Του βάζω Α με τόνο! Το παιδάκι που το έγραψε πάει τρίτη ή τετάρτη....δημοτικού;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένω με ανυπομονησία τη δική σου...

      Διαγραφή
    2. Αυτη ειναι Ανδρεα η δικια του πολιτικη αναλυση, μην περιμενεις αλλη

      kagemusha

      Διαγραφή
  6. Βαρέθηκα να ακούω "βάλτε την Κανέλλη και θα σας ψηφίσω με χίλια. Αυτή είναι κοντή με άσχημα γυαλιά". Αυτή η κριτική είναι νηπιαγωγείου, αναδεικνύει το χαμηλό επίπεδο πολιτικής κουλτούρας που υπάρχει στην χώρα μας. Έχει συνηθίσει την πασαρέλα των αρχηγών των αστικών κομμάτων. Και η ζημιά έχει γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες.Μια ο Ελ. Βενιζέλος, μια ο Γ.Παπανδρέου και ο γιος του ο Ανδρέας, μια ο Καραμανλής. Και οι τωρινοί. Με λίγα λόγια, σα να λέω ότι δεν ψηφίζω Σαμαρά γιατί είναι κύκλωπας, έχει ένα μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βαρέθηκα να ακούω "βάλτε την Κανέλλη και θα σας ψηφίσω με χίλια. Αυτή είναι κοντή με άσχημα γυαλιά". Αυτή η κριτική είναι νηπιαγωγείου, αναδεικνύει το χαμηλό επίπεδο πολιτικής κουλτούρας που υπάρχει στην χώρα μας. Έχει συνηθίσει την πασαρέλα των αρχηγών των αστικών κομμάτων. Και η ζημιά έχει γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες.Μια ο Ελ. Βενιζέλος, μια ο Γ.Παπανδρέου και ο γιος του ο Ανδρέας, μια ο Καραμανλής. Και οι τωρινοί. Με λίγα λόγια, σα να λέω ότι δεν ψηφίζω Σαμαρά γιατί είναι κύκλωπας, έχει ένα μάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φοβερή ανάλυση....πόσο θα κρατήσει η αγάπη σας και οι ύμνοι σας για την παλιά ΓΓ; καταλαβαίνω τωρα πρωτίστως χρειάζεται να τελειώνετε με το Χαρίλαο και την πολιτική του ΚΚΕ εκείνη την εποχή.Τα χω διαβάσει αυτά.Ανάδειξη στελεχων,δημιουργία Συνασπισμού ,κυβερνηση Τζανετάκη...απλά εκείνο που ακόμη δε λέτε φανερά είναι ότι φταιει ο Χαρίλαος.Μόλις θα το πείτε θα ξεκινήσετε με την Αλέκα. γιατί παντα φταίνε τα πρόσωπακαι ποτέ το κόμμα.

    Θ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/04/15.html )

    (..)Βαστάτε κοφίνια (για τους ψήφους ντε)!

    Αν όσοι μου είπαν προεκλογικά "αλλάξτε την Παπαρήγα και εγώ θα σας ψηφίσω",
    ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1431.html )

    το κάνουν κιόλας, δεν θα χρειαστεί επανάσταση στην Ελλάδα!

    Στις επόμενες εκλογές θα έχουμε εξασφαλισμένο ένα 60-70%, και αυτοδύναμη κυβέρνηση, με πλειοψηφεία και για αναθεώρηση του συντάγματος...(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. από ( http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/03/blog-post_1431.html )
      Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013
      "Αν αλλάξετε την Αλέκα, εγώ θα ψηφίσω ΚΚΕ"

      (..)Τα διάφορα blogs με ύφος "γνώστη", και καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση ότι τα άρθρα τους βασίζονται σε έρευνα και όχι στο φαντασιακό τους πεδίο, έχουν επιδοθεί σε μια ακατάσχετη ονοματολογία που λίγο-πολύ καταλήγει να θεωρεί "φαβορί" για Γ.Γ. οποιονδήποτε βουλευτή του ΚΚΕ έχει παρουσία στα ΜΜΕ. Και όλα αυτά συνήθως, με μια άλλοτε φανερή και άλλοτε υποφώσκουσα επίθεση στη νυν Γραμματέα του Κόμματος. Μοναδική εξαίρεση που εγώ διαπίστωσα, σε αυτό τον οχετό άρθρων, η πολύ ψύχραιμη ματιά του κ. Μάνου Οικονομίδη στο Statesmen.gr.

      Δεν ξεβάφει το άτιμο το κόκκινο
      Είναι πρόδηλη η προσπάθειά τους να βάλουν χέρι σε μια καθαρά εσωκομματική διαδικασία που δεν αφορά κανέναν άλλο παρά μόνο τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και η, λογική ως ένα βαθμό, προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν και να αναλύσουν το ζήτημα της "ηγεσίας" του ΚΚΕ με όρους αστικών κομμάτων.

      Η διαφορά είναι ότι το ΚΚΕ, είτε συμφωνείς μαζί του, είτε όχι, είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι ένα αστικό ή έστω φιλοαστικό κόμμα.
      Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η Αλέκα Παπαρήγα έχει κερδίσει με το σπαθί της τον σεβασμό όλων των πολιτικών της αντιπάλων (και στα 21 χρόνια της πορείας της στη θέση του Γ.Γ., πέρασαν πολλοί τέτοιοι).

      Και εάν το Κόμμα αποφασίσει σε αυτή τη φάση ότι μπορεί να του είναι χρήσιμη από άλλο μετερίζι, τότε η Αλέκα Παπαρήγα στα μάτια όλων των κομμουνιστών της χώρας, των μελών και των φίλων του Κόμματος, των ανοιχτόμυαλων αγωνιστών της "ευρύτερης Αριστεράς" που για πολλούς λόγους έχουν απομακρυνθεί από το ΚΚΕ, θα κλείσει αυτή τη μακρά και δύσκολη αγωνιστική της πορεία με μεγάλη επιτυχία, με το όνομά της πάντα να παραπέμπει στο ότι κράτησε το ΚΚΕ όρθιο και σταθερό σε μια από τις δυσκολότερες καμπές της 90χρονης ιστορίας του. (..)

      Διαγραφή
  10. Θ.Α. Εγω το λέω φανερά.Για την πολιτική της δεκαετίας του 1980 φταίει ο Χαρίλαος και για τον κετρισμο της δεκαετιας του 1990 ευθυνεται και η Αλέκα. Ιδεολογικα και βαθυτερα το πρόβλημα είναι ότι ο Χαρίλαος εντασσοταν στο ρευμα του μπρεζνιεφισμου, Γκορματσοφισμού, ενώ η Αλέκα παρά τα δειλά βηματα της δεν μπορεσε να ξεπερασει το ρευμα του Σταλινισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εργατικος αγώνας απάνταγε στο σημερινο ΚΚΕ με παλιές ομιλιες της Αλέκας. Αλλά τα προσωπα θα τα κρινει και η ιστορια.
    Τωρα εμπορς για μια γνησια επαναστατικη κομμουνισιτικη και αντικαπιταλιστικη αριστερα
    Ας ελπισουμε ότι με Κουτσουμπα το ΚΚΕ θα σταματησει τα μισολογα και θα αρχισει να συμμετεχει στις συγκρούσεις

    Καμίλο Μπερνέρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είχες δεν είχες ρε καμιλιερη την σπεκουλα τη πέταξες ..το ΚΚΕ θ αρχίσει να συμετέχει στις συγκρούσεις ... Με ποιον να συμμετέχει με τον εαυτό του γιατί άλλον πολιτικο φορέα δεν έχω δει σε συγκρούσεις τώρα που σφιξανε τα γάλατα βλέπε χαλυβουργία λιμάνια εργοστάσια παρα μονο το κκε αλλά και παλαιότερα .εκτός αν θεωρίες σύγκρουση τα κλέφτες και αστυνόμοι και τους χουλιγκανισμού ς στο σύνταγμα .ομως θ σε μαλωσω ξανά , ξεχασες να γράψεις για τον κεντρισμό βρε χαζουλι.


    Giorgio Lazer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Θ.Α.
    αλεκο ελα εσυ; μην βαζεις αλλο ψευδωνυμο βρε κουτο σε καταλαβαινουμε και ετσι, να σου πω, βαλε καλτσα στο σανδαλι γιατι εχει ψυχρουλα ακομα και κρυωνεις και δεν ξερεις τι λες, ελα μετα το πασχα το σανδαλι...

    @καμιλιερι εχεις χασει την φορμα σου τελευταια, τι εγινε σου εφυγε η κουκλα (φουσκωτη) με το παπακι του μπανιου και σε επιασε ερωτικη απογοητευση; εμαθα οτι ειναι ελευθερο το καρπουζι εκεινου του κουλτουριαρη, τρεχα μην σε προλαβει ο αστυανακτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.